Reclamă

Otita la copii. Ce este și cum se tratează

Otita la copii este infecția urechii care are loc în spațiul din spatele timpanului. Este un motiv comun pentru care copilul are nevoie de îngrijire medicală specializată. Infecțiile urechii apar atunci când bacteriile sau virusul infectează și captează lichidul în spatele timpanului, provocând durere și umflare a timpanului. Tratamentele includ antibiotice sau medicamente pentru ameliorarea durerii.

Publicat: 31 iulie 2023, 07:28
O fetiță cu ochii albaștri și breton, care este verificată cu otoscopul de către un medic ORL
Otita la copii este infecția urechii care are loc în spațiul din spatele timpanului / Shutterstock

Termenul folosit în mod obișnuit "infecție a urechii" este cunoscut din punct de vedere medical ca otită medie acută sau o infecție bruscă a urechii medii, spațiul din spatele timpanului. Oricine poate face o infecție a urechii, deși infecțiile urechii sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care copiii mici ajung în cabinetele medicilor ORL.

Totul despre otita la copii

În multe cazuri, infecțiile urechii dispar de la sine. Medicul poate recomanda un medicament pentru a calma durerea. Dacă infecția urechii s-a agravat, medicul poate prescrie un antibiotic. La copiii cu vârsta mai mică de doi ani, un antibiotic este de obicei necesar pentru infecțiile urechii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este important ca copilul să meargă la medic pentru a te asigura că infecția urechii s-a vindecat după tratament. Probleme de auz sau alte efecte grave pot apărea în cazul infecțiilor urechii.

Reclamă

Unde este urechea medie

Urechea medie se află în spatele timpanului și găzduiește, de asemenea, oasele delicate care ajută la auz. Aceste oase (ossicule) sunt ciocanul (malleus), nicovala (incus) și etrierul (stape). Pentru a oferi o imagine de ansamblu, ai mai jos întreaga structură și funcție a urechii:

Există trei părți principale ale urechii: exterioară, mijlocie și interioară

 • Urechea exterioară este clapa externă a urechii și canalul urechii (conductul auditiv extern).
 • Urechea medie este spațiul umplut cu aer dintre timpan (membrana timpanică) și urechea internă. Urechea medie adăpostește oasele delicate care transmit vibrațiile sonore de la timpan la urechea internă. Aici apar infecțiile urechii.
 • Urechea internă conține labirintul în formă de melc care transformă vibrațiile sonore primite de la urechea medie în semnale electrice. Nervul auditiv transportă aceste semnale către creier.

Alte componente alte urechii

Reclamă
 • Trompa lui Eustachio reglează presiunea aerului în urechea medie, conectând-o cu partea superioară a gâtului.
 • Adenoizii sunt niște pernițe mici de țesut deasupra gâtului și în spatele nasului și în apropierea trompelor lui Eustachio. Adenoizii ajută la combaterea infecțiilor cauzate de bacteriile care intră prin gură.

Și copiii și adulții pot face otită

Otita la copii este cea mai frecventă boală a copilăriei. Infecțiile urechii apar cel mai adesea la copiii care au între 3 luni și 3 ani și sunt frecvente până la vârsta de 8 ani. Aproximativ 25% dintre copii vor avea infecții repetate ale urechii.

Adulții pot avea și ei infecții ale urechii, dar acestea nu se întâmplă la fel de des ca la copii.

Factorii de risc pentru otita la copii

 • Vârsta: Sugarii și copiii mici (cu vârsta între 6 luni și 2 ani) prezintă un risc mai mare de infecții ale urechii.
 • Istoricul familial: tendința de a face infecții ale urechii poate apărea în familie.
 • Răceli: A avea răceli dese crește adesea șansele de a obține o infecție a urechii.
 • Alergii: Alergiile provoacă inflamație (umflare) a căilor nazale și a tractului respirator superior, care poate mări adenoidele. Adenoidele mărite pot bloca trompa lui Eustachio, împiedicând scurgerea lichidelor urechii. Acest lucru duce la acumularea de lichid în urechea medie, provocând presiune, durere și posibilă infecție.
 • Boli cronice: persoanele cu boli cronice (pe termen lung) au mai multe șanse de a dezvolta infecții ale urechii, în special pacienții cu deficiență imunitară și boli respiratorii cronice, cum ar fi fibroza chistică și astmul.

Ce cauzează o infecție a urechii

Otitele sunt cauzate de bacterii și viruși. De multe ori, o infecție a urechii începe după o răceală sau altă infecție respiratorie. Bacteriile sau virusul călătoresc în urechea medie prin trompa lui Eustachio. Acest tub conectează urechea medie de partea din spate a gâtului. Bacteriile sau virusul pot cauza, de asemenea, umflarea trompei lui Eustachio. Această umflare poate provoca blocarea tubului, ceea ce face ca fluidele produse în mod normal să se acumuleze în urechea medie în loc să poată fi drenate.

La problemă se adaugă faptul că trompa lui Eustachiu este mai scurtă și are o pantă mai mică la copii decât la adulți. Această diferență fizică face ca aceste tuburi să fie mai ușor de înfundat și mai dificil de drenat. Lichidul prins poate fi infectat cu un virus sau bacterii, provocând durere.

Clasificarea otitei la copii

 • Otita medie acută (infecția urechii medii): Aceasta este infecția urechii descrisă mai sus. O infecție bruscă a urechii, care apare de obicei cu sau la scurt timp după răceală sau altă infecție respiratorie. Bacteriile sau virusul infectează și captează lichidul în spatele timpanului, provocând durere, umflare a timpanului și duce la termenul folosit în mod obișnuit „infecție a urechii”. Infecțiile urechii pot să apară brusc și să dispară în câteva zile (otita medie acută) sau să revină des și pe perioade lungi de timp (infecții cronice ale urechii medii).
 • Otita medie seroasă: Aceasta este o afecțiune care poate urma otita medie acută. Simptomele otitei medii acute dispar. Nu există infecție activă, dar lichidul rămâne. Lichidul prins poate provoca pierderea temporară și ușoară a auzului și, de asemeneapoate duce la o infecție a urechii. O altă cauză a acestei afecțiuni este un blocaj în trompa lui Eustachie care nu are legătură cu infecția urechii.
 • Otita medie supurată cronică: Aceasta este o afecțiune în care infecția urechii nu va dispărea nici cu tratament. În timp, acest lucru poate provoca formarea unei găuri în timpan.

Care sunt simptomele otitei medii

 • Dureri de urechi: acest simptom este evident la copiii mai mari și la adulți. La sugari, caută semne de durere, cum ar fi frecarea urechilor, plânsul mai mult decât de obicei, probleme cu somnul, stare agitată.
 • Pierderea poftei de mâncare: Acest lucru poate fi cel mai vizibil la copiii mici, în special în timpul hrănirii cu biberonul. Presiunea din urechea medie se modifică pe măsură ce copilul înghite, provocând mai multă durere și mai puțină dorință de a mânca.
 • Iritabilitate: Orice fel de durere continuă poate provoca iritabilitate.
 • Somn puțin sau deloc: Durerea se poate agrava atunci când copilul este întins, deoarece presiunea din ureche se poate agrava.
 • Febră: infecțiile urechii pot provoca temperaturi de la 38 C de grade până la 40 de grade C. Aproximativ 50% dintre copii vor avea febră cauzată de infecția urechii.
 • Drenajul din ureche: lichidul galben, maro sau alb care nu este ceară se poate scurge din ureche. Acest lucru poate însemna că timpanul s-a perforat.
 • Probleme de auz: oasele urechii medii se conectează la nervii care trimit semnale electrice (sub formă de sunet) către creier. Lichidul din spatele timpanelor încetinește mișcarea acestor semnale electrice prin oasele urechii interne.

Cum este diagnosticată otita la copii

Medicul se va uita la urechea copilului folosind un instrument numit otoscop. Un timpan sănătos va fi de culoare cenușiu roz și translucid (clar). Dacă este prezentă infecția, timpanul poate fi inflamat, umflat sau roșu.

Medicul poate verifica, de asemenea, lichidul din urechea medie folosind un otoscop pneumatic, care sufla o cantitate mică de aer în timpan. Acest lucru ar trebui să facă ca timpanul să se miște înainte și înapoi. Timpanul nu se va mișca la fel de ușor dacă există lichid în interiorul urechii.

Un alt test, timpanometria, folosește presiunea aerului pentru a verifica dacă există lichid în urechea medie. Acest test nu testează auzul. Dacă este necesar, medicul va recomanda un test de auz, efectuat de un audiolog, pentru a determina o posibilă pierdere a auzului dacă copilul a avut infecții ale urechii pe o perioadă mai mare de timp sau frecvente ori are lichid în urechea medie care nu se scurge.

Medicul va verifica, de asemenea, gâtul și căile nazale și va asculta respirația cu un stetoscop pentru semne de infecții ale căilor respiratorii superioare.

Cum se tratează o infecție a urechii

Tratamentul infecțiilor urechii depinde de vârstă, severitatea infecției, natura infecției (este infecția o infecție primară, infecție în curs sau infecție repetă) și dacă lichidul rămâne în urechea medie pentru o perioadă lungă de timp.

Medicul va recomanda tratament pentru a calma durerea și febra. Dacă infecția urechii este ușoară, în funcție de vârsta copilului, medicul poate alege să aștepte câteva zile pentru a vedea dacă infecția dispare de la sine înainte de a prescrie un antibiotic.

Antibioticele pot fi prescrise dacă bacteriile sunt considerate a fi cauza infecției urechii. Medicul poate cere să așteptați până la trei zile înainte de a prescrie antibiotice pentru a vedea dacă e o infecție ușoară și dispare de la sine. Dacă infecția urechii este severă, antibioticele pot fi începute imediat după consult.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie medic care consultă o pacientă însărcinată, pe un pat de spital
Ce înseamnă lichid amniotic scăzut în timpul sarcinii
Ce înseamnă lichid amniotic scăzut în timpul sarcinii
Un bărbat pe un pat, în cabinetul medicului, în timp ce discută despre infertilitatea la bărbați
Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări
Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări
O femeie care stă pe marginea patului și se confruntă cu dureri date de endometrioză
Ce este endometrioza și de ce e considerată o cauză a infertilității la femei
Ce este endometrioza și de ce e considerată o cauză a infertilității la femei
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Cele mai noi
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
30 noiembrie, 06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Închide