Reclamă

Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum

Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea stărilor depresive, din ce în ce mai prezente în viața noastră.

Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi / DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum

Lorina Buga este psiholog, specialist în psihosomatică, fondatoarea Academiei de Psihosomatică, a Centrului de Psihosomatică din Republica Moldova și nu în cele din urmă, doctor de suflete, așa cum îi place ei să spună. Specialistul din acest episod a explicat în cuvinte simple, pe înțelesul tuturor, de ce emoțiile trebuie validate, verbalizate și trăite pentru ca ele să nu se întoarcă împotriva noastră sau a copiilor noștri.

Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0

Cu cât fiecare stare pe care o avem nu e trăită corespunzător, cu atât ea se va transforma într-un simptom în corp. Mintea, care se află în strânsă legătură cu corpul, va declanșa acea trăire, iar stările vor apărea fără să-ți dai seama de ele și de consecințele lor asupra ta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

-Ce înseamnă psihosomatica?
-Este de fapt un termen, o disciplină medicală mai nou, în care se spune că mintea noastră este influențată de starea corpului nostru și invers, corpul ne influențează modul de gândi.

-Ce se întâmplă de fapt cu depresia postpartum? Când trebuie să ne îngrijorăm?
-Aș vrea să vorbesc mai întâi despre rușinea care nu ne lasă să verbalizăm ce simțim după naștere. Ea apare pentru că se pune foarte multă presiune în societate pe educație ca să fim cumva perfecți, să fim mamele cele mai bune. Sigur am spus în copilărie că noi o să fim mame mai bune decât mamele noastre. Cum lucrează somatizarea? Atunci când mama mea s-a judecat pe ea, s-a simțit rău în raport cu mine, atunci eu somatizez starea ei. Adică simt că ea pe ea se învinovățește, ea pe ea se judecă că vede că nu e destul de bună. Eu somatizând acest simptom, crescând mare, atunci când devin mamă, automat îmi citesc starea prin judecată, în raport cu mama mea.

-Cum depistăm că e o problemă după ce am devenit mame? Cum poți să gestionezi ca să nu cazi în depresie?
-Eu aici aș veni cu o recomandarea generală. Ca să ne pregătim trebuie să fim flexibili. Pentru că e o autoamăgire că mai învăț un pic, mai citesc ceva, mai spune cineva ceva și o să fiu pregătită. Nu ai cum. Viața este plină de zile necunoscute și tendința de a le cunoaște pe toate o să fie în detrimentul nostru. Ea o să lucreze distructiv. Dacă mă focusez pe a mă bucura în fiecare zi de un total necunoscut, îmi antrenez flexibilitatea, adaptabilitatea și atunci nu intru în panică.

La baza depresiei stă învinovățirea

Lorina Buga spune că dezamăgirea față de propria persoană intervine dacă realitatea nu e la fel cu iluzia pe care am creat-o în mintea noastră. La baza depresiei stă învinovățirea, care nu e ceva foarte concret, e interpretarea noastră proprie, e o stare de vinovăție inhibată.

Din păcate, tot specialista din acest episod DePărinți.ro mai spune că aceste stări se pot moșteni timp de generații întregi. În noi sunt amestecate cu traume ale oamenilor din familia noastră.

Reclamă

-Care e diferența dintre tipurile de depresie și cum putem să le gestionăm?
Gradul mare de depresie apare atunci când mama naște și se trezește într-o zi sau două că rămâne singură cu copilul. Atunci se agravează cel mai mult și începe să aibă tot felul de flash-uri în cap (mă uit la copil și îmi vine în mintea imaginea unui cuțit), imagini, gânduri care sunt de fapt avertizări. Vreau să rog pe toată lumea în cazul în care sunteți după naștere sau auziți pe cineva că are întâmplări de genul, e important să știe că e totul ok, nu e despre patologie. (…) E bine să nu te blamezi pentru asta, ci să apelezi la un specialist care lucrează și cu corpul. Vorbim de ședințe psihosomatice. Mergem și pe hipnoză ericksoniană în care omul e conștient în corpul său. Adică plecăm într-o excursie în noi și ne întrebăm de unde ne vine această stare sub forma cuțitului, de exemplu.

-Dacă mamele simt că vor să-și facă lor rău?
-Aici este despre curajul de a cere și ți se va da, abordând cumva rușinea altfel. Cum nu ne este rușine să ne cumpărăm încălțăminte, așa trebuie să abordăm mersul la specialist. Dacă mă văd că îmi fac mie rău, ca și mamă, la fel, înseamnă că a fost cineva în trecut care ne-a declanșat această stare. Cum putem autoregla această stare? Ne ducem în trecut și schimbăm scenariul. Iertăm, iubim, acceptăm. Nu e altceva, nu e nimic magic decât o realitate care ne va duce în smerenie, către acceptare.

Lorina Buga spune că dacă vrei să te eliberezi e important să ceri

Există mai multe stări de depresie, la diferite niveluri, dar ele se pot rezolva cu ajutorul specialiștilor. Din păcate, chiar dacă par cele mai la îndemână și rapide, Lorina Buga spune că terapiile medicamentoase sunt doar un răgaz, dar „o pastilă nu are cum să te învețe să iubești”.

-Cum depistezi și când ceri ajutorul?
-E important să ai tu click-ul și să recunoști că ai o problemă. Nu trebuie să fugi de ea. Fiecare trebuie să aibă momentul său. (…) E și o lecție a vieții până la urma urmei. Cu cât cădem pradă acestei stări de rușine, cu atât e mai dificil.

-Ce se întâmplă cu copilul când mama suferă de o depresie postpartum?
-Din practica mea de zece ani am văzut că și dacă aceste efecte nu sunt resimțite de copil, care deja se adresează mie devenind mamă, le va resimți nepoata. Adică e un soi de moștenire cumva, fie peste o generație, fie eu ca fată copiez exact ceea ce am văzut la mama sau mă duc în extremă. Adică sunt atât de rigidă în raport cu copilul meu ca să nu fac ca mama. Și atunci copilașul repetă exact strategia mamei mele, o văd în ea. Suntem legați prin sânge.

Sfatul specialistului este ca atunci când o femeie naște, atenția să fie asupra mamei cel mai mult. Lorina Buga susține că cel mic nu are nevoie de foarte multe în primul an de viață. Important este ca mama să fie bine pentru că cel mic se va simți exact cum se simte mama sa.

-Crezi că au legătură colicile cu stresul mamei?
-Da, neapărat. Sunt și eu mamă a trei copii și am și eu experiența mea și știu lucrurile cap coadă cum funcționează. Cum aveam o mică tensiune cu soțul meu, pe care o ascundeam în mine acolo, cum copilul începea să plângă.

În psihosomatică e nevoie de deschidere din partea pacientului

Lorina Buga spune că e mai greu să devenim conștiente de cine suntem și de cele mai multe ori mergem pe soluția cea mai rapidă. Cea care ne scapă de problemă pentru moment. Când însă apelezi la un specialist în psihosomatică e nevoie de deschidere ca să se găsească acea emoție, acel conflict. Deschiderea de a vorbi este calea cea mai sigură pentru eliberarea stărilor.

-Care sunt etapele în psihosomatică atunci când mamele ajung la specialist cu oricare tip de depresie?
-Psihosomatica în sine e un termen foarte larg și vast. Am eu o metodă a mea care e bazată pe simțurile mele. Eu abordez legea atracției și tot felul de chestii pe care le-am simțit pe parcursul vieții. E și o stare de energie aparte, e și un câmp energetic pe care îl deschid. E felul meu de a fi și de a interpreta lucrurile și pe fiecare om îl văd ca pe un suflet. Abordarea e foarte individuală. Atunci când omul își dă acordul și își asumă, eu doar ghidez. Eu nu funcționez după „fă-mi ceva să-mi treacă”.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Bărbații cu depresie postpartum sunt cei care au o relație specială cu mama lor

-Și tații pot avea depresie postpartum?
-Desigur. Mamele încearcă să-și găsească soluția cumva în partener, învinovățindu-l. Din păcate, având un astfel de comportament nu o să ne ducă decât la o rupere în relația noastră, la o distanță. Pe când, din contră, noi ar trebui să ne încărcăm din sursa iubirii pe care o avem cu partenerul. Trebuie să înțelegi și să-ți asumi că tu te-ai născut femeie, iar el bărbat. Nu are cum el să te înțeleagă pe tine sau tu pe el. Este despre a respecta rolul fiecăruia. Fiecare se descurcă cum poate. Tu poți comunica cu el cum te simți, fără să-i ceri să rezolve el.

Potrivit invitatei Laurei Cosoi, bărbații care fac depresia postpartum sunt cei care au o legătură mai strânsă cu mama lor. În ei se activează starea că nu au putut să o salveze pe mama lor văzând cum i-a fost ei când a născut. Depresia e vinovăția ascunsă. Bărbatul se simte vinovat când își vede soția prin ce trece. Are această stare pentru că nu poate să ajute mai mult, dar nu recunoaște, se inhibă.

Controlul emoțiilor nu trebuie să existe în viața unui om

Mediatizarea excesivă de control asupra emoțiilor nu a făcut bine în ultimii ani. Lorina a spus că emoțiile nu trebuie controlate pentru că situația se tensionează mai mult. E important să trăiești emoțiile, iar când sunt foarte profunde, e cazul să ceri ajutorul specialiștilor.

-Cum trecem peste rușinea de a cere ajutor în cazul depresiei postpartum?
-O să spun ceva care probabil nu o să fie pe placul tuturor. Dar, oameni buni, suntem aproape 8 miliarde pe Pământ. Lumea va continua și fără noi. Acest fapt îți va da curajul să spui că viața ta îți aparține și, dacă nu vei îndrăzni tu, nu o va face nimeni pentru tine. Cel mai frumos moment de trezire al omului este când realizează că fără el toți vor trăi mai departe. (…) E un adevăr urât, dar real.

Să cei ajutorul specialistului nu înseamnă că ești neputincioasă pentru că în realitate nimeni nu poate fac totul singur. Lorina Buga a încheiat episodul DePărinți.ro spunând că dacă ajungem să exprimentăm plăcerea și să apreciem mai mult serviciile pe care le facem pentru alții, atunci societatea o să fie mai bună, mai înfloritoare. Rușinea este doar o scuză de a nu înainta.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Colaj de imagini cu Laura Cosoi
Laura Cosoi a creat o comunitate dedicată mamelor. Cum poți face față provocărilor din viața de părinte din ziua de astăzi
Laura Cosoi a creat o comunitate dedicată mamelor. Cum poți face față provocărilor din viața de părinte din ziua de astăzi
articol cu galerie foto
Laura Cosoi, machiată și aranjată, la interviul DePărinți.ro cu Cătălina Bucur
Laura Cosoi a născut al patrulea copil. Ce sex are bebelușul și ce nume deosebit i-a ales
Laura Cosoi a născut al patrulea copil. Ce sex are bebelușul și ce nume deosebit i-a ales
articol cu video
Bogdan Pascu și Laura Cosoi, împreună, la DePărinți.ro
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Cele mai noi
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Un bărbat care discută cu tatăl său
21 martie, 07:01
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
O fetiță care se spală pe dinți
20 martie, 08:54
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Închide