Reclamă

Depresia perinatală. Cum poate fi recunoscută și ce măsuri trebuie luate

Majoritatea oamenilor se confruntă cu multă îngrijorare atunci când statutul lor în această lume e pe cale să se schimbe. Momentul în care află că vor deveni părinți este un roller coaster emoțional. Viitoarele mămici sunt cele care se pot confrunta cu o mulțime de simptome, de aceea e foarte important să știe cum să le gestioneze. Află mai multe despre depresia perinatală pentru a fi trecută mai ușor.

O femeie care stă lângă o canapea, pe jos, cu o jucărie de pluș în mână
Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate / Shutterstock

Depresia postnatală este un subiect foarte discutat și destul de comun printre proaspetele mămici. Ea implică o scurtă perioadă în care mama se simte deznădăjduită și plină de lacrimi în săptămâna după nașterea copilului ei. Acest sentiment trece însă după câteva zile, dacă lucrurile intră pe făgașul normal.

Ce este depresia perinatală și care sunt alte tipuri de depresie

Cu toate acestea, unele femei dezvoltă o anxietate mai pronunțată sau o stare depresivă care le afectează viața de zi cu zi și funcționarea. Aceasta este cunoscută sub denumirea de depresie perinatală sau anxietate perinatală. Acestea sunt afecțiuni mult mai grave. Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate. Aceasta poate începe în timpul sarcinii, dar este mai frecventă în lunile următoare după naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Depresia are mai multe forme din păcate, iar unele dintre ele sunt atât de severe încât e nevoie de ajutor specializat pentru a le depăși. Ai mai jos câteva dintre cele mai grave.

Reclamă

Psihoza postnatală (denumită uneori psihoză postpartum) este rară și implică simptome de psihoză (a nu fi în contact cu realitatea) asociate cu schimbări semnificative ale dispoziției. De obicei, începe în primele două săptămâni după nașterea copilului.

Tulburarea obsesiv-compulsivă perinatală (TOC) afectează aproximativ 2-3% dintre mame. Acest lucru implică adesea gânduri intruzive despre cum copilul e rănit și despre comportamente ritualizate pentru a controla anxietatea rezultată.

Aproximativ 10 până la 15% dintre femei vor dezvolta anxietate sau depresie în lunile de după nașterea unui copil. E important însă de menționat că depresia poate începe în timpul sarcinii și, dacă nu este tratată, poate continua și se poate agrava după nașterea copilului.

Depresia sau anxietatea perinatală este asociată cu mai mulți factori, cum ar fi antecedentele de anxietate și depresie și factori din mediul înconjurător, cum ar fi nivelul de stres sau de doza de sprijin.

Reclamă

Simptomele depresiei perinatale

Simptomele depresiei perinatale sunt ușor de confrundat cu semne ale depresiei comune. Tristețea, schimbările bruște de dispoziție, pierderea interesului sau a plăcerii, modificări ale apetitului sunt numai câteva dintre ele.

  • Insomnie sau dorința de a dormi mereu;
  • Pierderea energiei sau oboseală crescută;
  • Creșterea activității fizice fără scop ori limitarea mișcărilor și a vorbirii;
  • Senzația că ești o persoană lipsită de valoare sau sentimentul de vinovăție;
  • Dificultate de a gândi, de concentrare sau de a lua decizii;
  • Gânduri legate de moarte;
  • Plâns fără un motiv anume;
  • Lipsa de interes față de copil;
  • Sentimente că nu ești o mamă bună;
  • Frica de a vă răni copilul sau propria persoană.

O persoană care se confruntă cu depresie perinatală are de obicei mai multe dintre aceste simptome, iar acestea și severitatea lor se pot schimba. Aceste simptome pot determina o femeie care tocmai a născut să se simtă izolată, vinovată sau rușinată. Pentru a fi diagnosticat cu depresie perinatală, simptomele trebuie să înceapă în timpul sarcinii sau în decurs de un an de la naștere.

Multe femei cu depresie perinatală prezintă, de asemenea, simptome de anxietate. Un studiu a constatat că aproape două treimi dintre persoanele cu depresie perinatală au avut și o tulburare de anxietate.

Când este cazul să ceri ajutorul unui specialist

Deși nu există un test de diagnosticare specific pentru depresia perinatală, aceasta este o afecțiune medicală care este diagnosticată de medici. Este o boală reală care trebuie luată în serios, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Orice femeie însărcinată sau proaspătă mămică care se confruntă cu simptomele depresiei perinatale ar trebui să solicite o evaluare din partea unui profesionist. Medicul de familie poate da trimitere la un psihiatru sau alt profesionist în domeniul sănătății mintale.

Deși aceste afecțiuni sunt comune, nu toți medicii sunt instruiți în diagnosticarea și tratarea femeilor însărcinate sau care au născut și care se confruntă cu afecțiuni de sănătate mintală.

Evaluarea ar trebui să includă o evaluare psihiatrică și o evaluare medicală. În acest fel se pot exclude problemele fizice care pot avea simptome similare cu depresia.

Dacă depresia sau anxietatea perinatală este diagnosticată și tratată, este posibil ca simptomele ei să se amelioreze mai devreme și să fie mai puțin severă. De asemenea, este mai puțin probabil să afecteze relația dintre tine și copil.

Cercetările sugerează că tratamentul pe care majoritatea femeilor îl preferă pentru depresia sau anxietatea perinatală este o combinație între sprijinul practic și sfaturi, terapii și grupuri de sprijin.

Există multe tratamente prin terapie care s-au dovedit să funcționeze pentru toate tipurile de depresie și anxietate. Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai cunoscute.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care își sprijină fiica
Factorii care pot afecta sănătatea mintală a adolescenților. La ce să fii atentă ca părinte
Factorii care pot afecta sănătatea mintală a adolescenților. La ce să fii atentă ca părinte
Adolescentă tristă stă pe pat și se uită la telefon
Cum să recunoști semnele de anxietate la adolescenți iarna aceasta
Cum să recunoști semnele de anxietate la adolescenți iarna aceasta
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
6
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
O fetiță care joacă cărți
8 mai, 09:50
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Închide