Reclamă

Depresia perinatală. Cum poate fi recunoscută și ce măsuri trebuie luate

Majoritatea oamenilor se confruntă cu multă îngrijorare atunci când statutul lor în această lume e pe cale să se schimbe. Momentul în care află că vor deveni părinți este un roller coaster emoțional. Viitoarele mămici sunt cele care se pot confrunta cu o mulțime de simptome, de aceea e foarte important să știe cum să le gestioneze. Află mai multe despre depresia perinatală pentru a fi trecută mai ușor.

O femeie care stă lângă o canapea, pe jos, cu o jucărie de pluș în mână
Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate / Shutterstock

Depresia postnatală este un subiect foarte discutat și destul de comun printre proaspetele mămici. Ea implică o scurtă perioadă în care mama se simte deznădăjduită și plină de lacrimi în săptămâna după nașterea copilului ei. Acest sentiment trece însă după câteva zile, dacă lucrurile intră pe făgașul normal.

Ce este depresia perinatală și care sunt alte tipuri de depresie

Cu toate acestea, unele femei dezvoltă o anxietate mai pronunțată sau o stare depresivă care le afectează viața de zi cu zi și funcționarea. Aceasta este cunoscută sub denumirea de depresie perinatală sau anxietate perinatală. Acestea sunt afecțiuni mult mai grave. Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate. Aceasta poate începe în timpul sarcinii, dar este mai frecventă în lunile următoare după naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Depresia are mai multe forme din păcate, iar unele dintre ele sunt atât de severe încât e nevoie de ajutor specializat pentru a le depăși. Ai mai jos câteva dintre cele mai grave.

Reclamă

Psihoza postnatală (denumită uneori psihoză postpartum) este rară și implică simptome de psihoză (a nu fi în contact cu realitatea) asociate cu schimbări semnificative ale dispoziției. De obicei, începe în primele două săptămâni după nașterea copilului.

Tulburarea obsesiv-compulsivă perinatală (TOC) afectează aproximativ 2-3% dintre mame. Acest lucru implică adesea gânduri intruzive despre cum copilul e rănit și despre comportamente ritualizate pentru a controla anxietatea rezultată.

Aproximativ 10 până la 15% dintre femei vor dezvolta anxietate sau depresie în lunile de după nașterea unui copil. E important însă de menționat că depresia poate începe în timpul sarcinii și, dacă nu este tratată, poate continua și se poate agrava după nașterea copilului.

Depresia sau anxietatea perinatală este asociată cu mai mulți factori, cum ar fi antecedentele de anxietate și depresie și factori din mediul înconjurător, cum ar fi nivelul de stres sau de doza de sprijin.

Reclamă

Simptomele depresiei perinatale

Simptomele depresiei perinatale sunt ușor de confrundat cu semne ale depresiei comune. Tristețea, schimbările bruște de dispoziție, pierderea interesului sau a plăcerii, modificări ale apetitului sunt numai câteva dintre ele.

  • Insomnie sau dorința de a dormi mereu;
  • Pierderea energiei sau oboseală crescută;
  • Creșterea activității fizice fără scop ori limitarea mișcărilor și a vorbirii;
  • Senzația că ești o persoană lipsită de valoare sau sentimentul de vinovăție;
  • Dificultate de a gândi, de concentrare sau de a lua decizii;
  • Gânduri legate de moarte;
  • Plâns fără un motiv anume;
  • Lipsa de interes față de copil;
  • Sentimente că nu ești o mamă bună;
  • Frica de a vă răni copilul sau propria persoană.

O persoană care se confruntă cu depresie perinatală are de obicei mai multe dintre aceste simptome, iar acestea și severitatea lor se pot schimba. Aceste simptome pot determina o femeie care tocmai a născut să se simtă izolată, vinovată sau rușinată. Pentru a fi diagnosticat cu depresie perinatală, simptomele trebuie să înceapă în timpul sarcinii sau în decurs de un an de la naștere.

Multe femei cu depresie perinatală prezintă, de asemenea, simptome de anxietate. Un studiu a constatat că aproape două treimi dintre persoanele cu depresie perinatală au avut și o tulburare de anxietate.

Când este cazul să ceri ajutorul unui specialist

Deși nu există un test de diagnosticare specific pentru depresia perinatală, aceasta este o afecțiune medicală care este diagnosticată de medici. Este o boală reală care trebuie luată în serios, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Orice femeie însărcinată sau proaspătă mămică care se confruntă cu simptomele depresiei perinatale ar trebui să solicite o evaluare din partea unui profesionist. Medicul de familie poate da trimitere la un psihiatru sau alt profesionist în domeniul sănătății mintale.

Deși aceste afecțiuni sunt comune, nu toți medicii sunt instruiți în diagnosticarea și tratarea femeilor însărcinate sau care au născut și care se confruntă cu afecțiuni de sănătate mintală.

Evaluarea ar trebui să includă o evaluare psihiatrică și o evaluare medicală. În acest fel se pot exclude problemele fizice care pot avea simptome similare cu depresia.

Dacă depresia sau anxietatea perinatală este diagnosticată și tratată, este posibil ca simptomele ei să se amelioreze mai devreme și să fie mai puțin severă. De asemenea, este mai puțin probabil să afecteze relația dintre tine și copil.

Cercetările sugerează că tratamentul pe care majoritatea femeilor îl preferă pentru depresia sau anxietatea perinatală este o combinație între sprijinul practic și sfaturi, terapii și grupuri de sprijin.

Există multe tratamente prin terapie care s-au dovedit să funcționeze pentru toate tipurile de depresie și anxietate. Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai cunoscute.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță se plânge de durerile de burtă și stă în pt
Ce ascund durerile de burtă la copii
Ce ascund durerile de burtă la copii
Băiețel, îmbrăcat cu o pijama albastră, care stă în pat, sub o pilotă bleu cu norișori albi și își acoperă fața cu palmele și lângă el are niște jucării din pluș, ilustrând frica de întuneric
Frica de întuneric. Află cum poți să ajuți copilul să o învingă
Frica de întuneric. Află cum poți să ajuți copilul să o învingă
O fotografie cu o mamă și un bebeluș, folosită pentru a ilustra un articol despre baby blues
Baby blues. Care sunt principalele semne și simptome și cum să-i faci față
Baby blues. Care sunt principalele semne și simptome și cum să-i faci față
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
17 aprilie, 07:29
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Închide