Reclamă

Depresia perinatală. Cum poate fi recunoscută și ce măsuri trebuie luate

Majoritatea oamenilor se confruntă cu multă îngrijorare atunci când statutul lor în această lume e pe cale să se schimbe. Momentul în care află că vor deveni părinți este un roller coaster emoțional. Viitoarele mămici sunt cele care se pot confrunta cu o mulțime de simptome, de aceea e foarte important să știe cum să le gestioneze. Află mai multe despre depresia perinatală pentru a fi trecută mai ușor.

O femeie care stă lângă o canapea, pe jos, cu o jucărie de pluș în mână
Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate / Shutterstock

Depresia postnatală este un subiect foarte discutat și destul de comun printre proaspetele mămici. Ea implică o scurtă perioadă în care mama se simte deznădăjduită și plină de lacrimi în săptămâna după nașterea copilului ei. Acest sentiment trece însă după câteva zile, dacă lucrurile intră pe făgașul normal.

Ce este depresia perinatală și care sunt alte tipuri de depresie

Cu toate acestea, unele femei dezvoltă o anxietate mai pronunțată sau o stare depresivă care le afectează viața de zi cu zi și funcționarea. Aceasta este cunoscută sub denumirea de depresie perinatală sau anxietate perinatală. Acestea sunt afecțiuni mult mai grave. Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate. Aceasta poate începe în timpul sarcinii, dar este mai frecventă în lunile următoare după naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Depresia are mai multe forme din păcate, iar unele dintre ele sunt atât de severe încât e nevoie de ajutor specializat pentru a le depăși. Ai mai jos câteva dintre cele mai grave.

Reclamă

Psihoza postnatală (denumită uneori psihoză postpartum) este rară și implică simptome de psihoză (a nu fi în contact cu realitatea) asociate cu schimbări semnificative ale dispoziției. De obicei, începe în primele două săptămâni după nașterea copilului.

Tulburarea obsesiv-compulsivă perinatală (TOC) afectează aproximativ 2-3% dintre mame. Acest lucru implică adesea gânduri intruzive despre cum copilul e rănit și despre comportamente ritualizate pentru a controla anxietatea rezultată.

Aproximativ 10 până la 15% dintre femei vor dezvolta anxietate sau depresie în lunile de după nașterea unui copil. E important însă de menționat că depresia poate începe în timpul sarcinii și, dacă nu este tratată, poate continua și se poate agrava după nașterea copilului.

Depresia sau anxietatea perinatală este asociată cu mai mulți factori, cum ar fi antecedentele de anxietate și depresie și factori din mediul înconjurător, cum ar fi nivelul de stres sau de doza de sprijin.

Reclamă

Simptomele depresiei perinatale

Simptomele depresiei perinatale sunt ușor de confrundat cu semne ale depresiei comune. Tristețea, schimbările bruște de dispoziție, pierderea interesului sau a plăcerii, modificări ale apetitului sunt numai câteva dintre ele.

  • Insomnie sau dorința de a dormi mereu;
  • Pierderea energiei sau oboseală crescută;
  • Creșterea activității fizice fără scop ori limitarea mișcărilor și a vorbirii;
  • Senzația că ești o persoană lipsită de valoare sau sentimentul de vinovăție;
  • Dificultate de a gândi, de concentrare sau de a lua decizii;
  • Gânduri legate de moarte;
  • Plâns fără un motiv anume;
  • Lipsa de interes față de copil;
  • Sentimente că nu ești o mamă bună;
  • Frica de a vă răni copilul sau propria persoană.

O persoană care se confruntă cu depresie perinatală are de obicei mai multe dintre aceste simptome, iar acestea și severitatea lor se pot schimba. Aceste simptome pot determina o femeie care tocmai a născut să se simtă izolată, vinovată sau rușinată. Pentru a fi diagnosticat cu depresie perinatală, simptomele trebuie să înceapă în timpul sarcinii sau în decurs de un an de la naștere.

Multe femei cu depresie perinatală prezintă, de asemenea, simptome de anxietate. Un studiu a constatat că aproape două treimi dintre persoanele cu depresie perinatală au avut și o tulburare de anxietate.

Când este cazul să ceri ajutorul unui specialist

Deși nu există un test de diagnosticare specific pentru depresia perinatală, aceasta este o afecțiune medicală care este diagnosticată de medici. Este o boală reală care trebuie luată în serios, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Orice femeie însărcinată sau proaspătă mămică care se confruntă cu simptomele depresiei perinatale ar trebui să solicite o evaluare din partea unui profesionist. Medicul de familie poate da trimitere la un psihiatru sau alt profesionist în domeniul sănătății mintale.

Deși aceste afecțiuni sunt comune, nu toți medicii sunt instruiți în diagnosticarea și tratarea femeilor însărcinate sau care au născut și care se confruntă cu afecțiuni de sănătate mintală.

Evaluarea ar trebui să includă o evaluare psihiatrică și o evaluare medicală. În acest fel se pot exclude problemele fizice care pot avea simptome similare cu depresia.

Dacă depresia sau anxietatea perinatală este diagnosticată și tratată, este posibil ca simptomele ei să se amelioreze mai devreme și să fie mai puțin severă. De asemenea, este mai puțin probabil să afecteze relația dintre tine și copil.

Cercetările sugerează că tratamentul pe care majoritatea femeilor îl preferă pentru depresia sau anxietatea perinatală este o combinație între sprijinul practic și sfaturi, terapii și grupuri de sprijin.

Există multe tratamente prin terapie care s-au dovedit să funcționeze pentru toate tipurile de depresie și anxietate. Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai cunoscute.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță se plânge de durerile de burtă și stă în pt
Ce ascund durerile de burtă la copii
Ce ascund durerile de burtă la copii
Băiețel, îmbrăcat cu o pijama albastră, care stă în pat, sub o pilotă bleu cu norișori albi și își acoperă fața cu palmele și lângă el are niște jucării din pluș, ilustrând frica de întuneric
Frica de întuneric. Află cum poți să ajuți copilul să o învingă
Frica de întuneric. Află cum poți să ajuți copilul să o învingă
O fotografie cu o mamă și un bebeluș, folosită pentru a ilustra un articol despre baby blues
Baby blues. Care sunt principalele semne și simptome și cum să-i faci față
Baby blues. Care sunt principalele semne și simptome și cum să-i faci față
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide