Reclamă

Depresia perinatală. Cum poate fi recunoscută și ce măsuri trebuie luate

Majoritatea oamenilor se confruntă cu multă îngrijorare atunci când statutul lor în această lume e pe cale să se schimbe. Momentul în care află că vor deveni părinți este un roller coaster emoțional. Viitoarele mămici sunt cele care se pot confrunta cu o mulțime de simptome, de aceea e foarte important să știe cum să le gestioneze. Află mai multe despre depresia perinatală pentru a fi trecută mai ușor.

O femeie care stă lângă o canapea, pe jos, cu o jucărie de pluș în mână
Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate / Shutterstock

Depresia postnatală este un subiect foarte discutat și destul de comun printre proaspetele mămici. Ea implică o scurtă perioadă în care mama se simte deznădăjduită și plină de lacrimi în săptămâna după nașterea copilului ei. Acest sentiment trece însă după câteva zile, dacă lucrurile intră pe făgașul normal.

Ce este depresia perinatală și care sunt alte tipuri de depresie

Cu toate acestea, unele femei dezvoltă o anxietate mai pronunțată sau o stare depresivă care le afectează viața de zi cu zi și funcționarea. Aceasta este cunoscută sub denumirea de depresie perinatală sau anxietate perinatală. Acestea sunt afecțiuni mult mai grave. Din păcate, o femeie care are depresie perinatală suferă de stări grave de anxietate. Aceasta poate începe în timpul sarcinii, dar este mai frecventă în lunile următoare după naștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Depresia are mai multe forme din păcate, iar unele dintre ele sunt atât de severe încât e nevoie de ajutor specializat pentru a le depăși. Ai mai jos câteva dintre cele mai grave.

Reclamă

Psihoza postnatală (denumită uneori psihoză postpartum) este rară și implică simptome de psihoză (a nu fi în contact cu realitatea) asociate cu schimbări semnificative ale dispoziției. De obicei, începe în primele două săptămâni după nașterea copilului.

Tulburarea obsesiv-compulsivă perinatală (TOC) afectează aproximativ 2-3% dintre mame. Acest lucru implică adesea gânduri intruzive despre cum copilul e rănit și despre comportamente ritualizate pentru a controla anxietatea rezultată.

Aproximativ 10 până la 15% dintre femei vor dezvolta anxietate sau depresie în lunile de după nașterea unui copil. E important însă de menționat că depresia poate începe în timpul sarcinii și, dacă nu este tratată, poate continua și se poate agrava după nașterea copilului.

Depresia sau anxietatea perinatală este asociată cu mai mulți factori, cum ar fi antecedentele de anxietate și depresie și factori din mediul înconjurător, cum ar fi nivelul de stres sau de doza de sprijin.

Reclamă

Simptomele depresiei perinatale

Simptomele depresiei perinatale sunt ușor de confrundat cu semne ale depresiei comune. Tristețea, schimbările bruște de dispoziție, pierderea interesului sau a plăcerii, modificări ale apetitului sunt numai câteva dintre ele.

  • Insomnie sau dorința de a dormi mereu;
  • Pierderea energiei sau oboseală crescută;
  • Creșterea activității fizice fără scop ori limitarea mișcărilor și a vorbirii;
  • Senzația că ești o persoană lipsită de valoare sau sentimentul de vinovăție;
  • Dificultate de a gândi, de concentrare sau de a lua decizii;
  • Gânduri legate de moarte;
  • Plâns fără un motiv anume;
  • Lipsa de interes față de copil;
  • Sentimente că nu ești o mamă bună;
  • Frica de a vă răni copilul sau propria persoană.

O persoană care se confruntă cu depresie perinatală are de obicei mai multe dintre aceste simptome, iar acestea și severitatea lor se pot schimba. Aceste simptome pot determina o femeie care tocmai a născut să se simtă izolată, vinovată sau rușinată. Pentru a fi diagnosticat cu depresie perinatală, simptomele trebuie să înceapă în timpul sarcinii sau în decurs de un an de la naștere.

Multe femei cu depresie perinatală prezintă, de asemenea, simptome de anxietate. Un studiu a constatat că aproape două treimi dintre persoanele cu depresie perinatală au avut și o tulburare de anxietate.

Când este cazul să ceri ajutorul unui specialist

Deși nu există un test de diagnosticare specific pentru depresia perinatală, aceasta este o afecțiune medicală care este diagnosticată de medici. Este o boală reală care trebuie luată în serios, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Orice femeie însărcinată sau proaspătă mămică care se confruntă cu simptomele depresiei perinatale ar trebui să solicite o evaluare din partea unui profesionist. Medicul de familie poate da trimitere la un psihiatru sau alt profesionist în domeniul sănătății mintale.

Deși aceste afecțiuni sunt comune, nu toți medicii sunt instruiți în diagnosticarea și tratarea femeilor însărcinate sau care au născut și care se confruntă cu afecțiuni de sănătate mintală.

Evaluarea ar trebui să includă o evaluare psihiatrică și o evaluare medicală. În acest fel se pot exclude problemele fizice care pot avea simptome similare cu depresia.

Dacă depresia sau anxietatea perinatală este diagnosticată și tratată, este posibil ca simptomele ei să se amelioreze mai devreme și să fie mai puțin severă. De asemenea, este mai puțin probabil să afecteze relația dintre tine și copil.

Cercetările sugerează că tratamentul pe care majoritatea femeilor îl preferă pentru depresia sau anxietatea perinatală este o combinație între sprijinul practic și sfaturi, terapii și grupuri de sprijin.

Există multe tratamente prin terapie care s-au dovedit să funcționeze pentru toate tipurile de depresie și anxietate. Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai cunoscute.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Un clopoțel cu o fundă verde pe el, pe o bancă dintr-o sală de curs
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar. Care sunt explicațiile specialiștilor
De ce copilul se simte trist la sfârșitul anului școlar. Care sunt explicațiile specialiștilor
Fetiță se plânge de durerile de burtă și stă în pt
Ce ascund durerile de burtă la copii
Ce ascund durerile de burtă la copii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copii în sala de clasă
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
Potrivit calendarului școlar 2024 – 2025 pe data de 4 noiembrie a început al doilea modul de cursuri pentru elevi. Are o durată de 7 săptămâni și se va desfășura până la data de 20 decembrie. Când începe vacanța de Crăciun 2024......
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte săptămâni de cursuri sunt până atunci
2
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
O familie care ia masa împreună
6 noiembrie, 13:55
(P) Ce este nutriția
(P) Ce este nutriția
Femeie răcită bea ceai
5 noiembrie, 06:45
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Mituri despre răceală și gripă pe care părinții ar trebui să le cunoască
Viitorii părinți stau în pat și fac un plan financiar pentru bebeluș
5 noiembrie, 06:11
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului
Plan financiar pentru bebeluș: cum să te pregătești pentru primii ani de viață ai copilului
O mamă cu fiica ei, la un birou
4 noiembrie, 07:38
Comportamentele părinților sunt imitate de copiii lor. Cei mici învață din ceea ce văd, nu din ceea ce aud
Comportamentele părinților sunt imitate de copiii lor. Cei mici învață din ceea ce văd, nu din ceea ce aud
O mămică care mănâncă o felie de tort cu ciocolată
4 noiembrie, 06:37
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de importantă este alimentația pentru viitoarele mămici
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de importantă este alimentația pentru viitoarele mămici
Mama cu bebelușul în brațe se uită uimită pe laptop
3 noiembrie, 07:31
Părinții apelează la Inteligența artificială pentru sfaturi medicale: concluziile celui mai nou studiu
Părinții apelează la Inteligența artificială pentru sfaturi medicale: concluziile celui mai nou studiu
Închide