Bebelușii, mai ales cei cu vârsta cuprinsă între 0 și șase luni, sunt extrem de vulnerabili și pot suferi lovituri la cap din diverse motive. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii nu își pot controla mișcarea capului la fel de bine ca adulții. După cum probabil știi, mușchii gâtului lor sunt mai puțin dezvoltați și, spre deosebire de adulți, centrul lor de greutate este mai aproape de cap decât de trunchi.
În plus, bebelușii învață tot felul de abilități noi, cum ar fi să apuce, să se rostogolească, să stea și să meargă. Așadar, ar fi aproape de neînchipuit să nu existe și mici incidente pe parcursul explorării.
Loviturile la cap la bebeluși: care sunt cele mai frecvente cauze
Printre cele mai frecvente cauze sau motive pentru care apar loviturile la cap la bebeluși se numără următoarele:
-căderile din pat, de pe canapea sau de pe masa de înfășat. Acestea au loc mai ales dacă bebelușii sunt lăsați nesupravegheați, chiar și numai pentru câteva clipe.
-mișcările bruște pe care bebelușii le pot face atunci când sunt ținuți în brațe. Sugarii au tendința de a avea mișcări bruște, în special la vârstele la care nu-ți coordonează foarte bine capul.
-interacțiunile cu frații mai mari pot duce la lovituri la cap la bebeluși. Frații mai mari, care nu înțeleg cât de fragili sunt bebelușii, pot provoca din greșeală lovituri la cap în timpul jocului.
-explorarea spațiului. Când micuții încep să apuce obiecte există posibilitatea de a se lovi cu el la nivelul capului. De asemenea, în momentul în care încep să testeze mersul în patru labe, se pot lovi accidental.
Ce simptome pot apărea după loviturile la cap la nou-născut
După o lovitură la cap, este important să monitorizezi cu atenție bebelușul pentru a identifica orice simptome care ar putea indica o problemă serioasă. Studiile arată că aproximativ 7% dintre traumatismele craniene suferite de copiii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani sunt semnificative. Aceasta înseamnă că, în marea majoritate a cazurilor, traumatismele craniene suferite de copii sunt considerate minore. Simptomele care pot apărea după o lovitură ușoară la cap se manifestă sub formă de:
-plâns
-umflătură la locul loviturii
-ușoare sângerări
-vânătăi
Când să te îngrijorezi
Deși nu toate loviturile la cap la bebeluși necesită intervenție medicală imediată, este important să știi când anume e nevoie de un medic. În următoarele situații, ar trebui să contactezi un medic sau să mergi la urgențe:
-dacă bebelușul pare anormal de somnolent sau greu de trezit
-dacă după lovitura la cap începe să vomite
-dacă este extrem de iritat și nu vrea să mănânce și nici să bea apă
-dacă face convulsii
-dacă plânge necontrolat mai mult de jumătate de oră
-dacă este letargic
-dacă observi deformări evidente ale craniului sau umflături mari
-dacă sângerările sunt abundente
-dacă nu mai poate sta în fund(în special pentru copiii care deja au această abilitate)
-vânătăi sau umflături: Prezența unor vânătăi sau umflături vizibile pe cap pot sugera o lovitură semnificativă care trebuie evaluată de un medic.
-dacă bebelușul și-a pierdut cunoștința, chiar și pentru o perioadă scurtă.
Ce să faci dacă bebelușul s-a lovit la cap
Dacă bebelușul tău s-a lovit la cap, este important să acționezi rapid și calm. Iată ce pași ar trebui să urmezi:
-încearcă să calmezi bebelușul vorbindu-i pe un ton liniștitor și având contact fizic blând. Evită să-l zgudui sau să-l miști brusc.
-verifică dacă are vânătăi, umflături, tăieturi sau alte semne de traumă. Aplică-i un pachet de gheață înfășurat într-o cârpă moale pe zona afectată pentru a reduce umflătura și durerea.
-observă atent comportamentul bebelușului în următoarele ore. Fii atentă la semnele de somnolență excesivă, vărsături, convulsii sau alte simptome alarmante menționate mai sus.
-dacă ai orice îndoială cu privire la starea bebelușului sau dacă apar simptome de îngrijorare, contactează medicul pediatru.