Reclamă

Masajul în sarcină. Cât de sigur este și care sunt beneficiile acestuia

Există o mulțime de dureri care vin odată cu sarcina. Fie că este vorba de șoldurile sau picioarele umflate, după o zi obositoare, sau de spate, care susține bebelușul în creștere, ideea de face un masaj sună absolut divin. Dar, probabil multe femei se întreabă cât de sigur este masajul în sarcină și cum ar trebui să fie făcut.

Femeie însărcinată, care stă pe-o parte pe un pat de masaj șoi terapeutul îi masează spatele, iar pe un alt pat de masaj apare o tavă din lemn pe care sunt așezate lumânări, pietre de masaj, niște prosoape mici albe, rulate, și o floare de decor, ilustrând masajul în sarcină
Masajul în sarcină este sigur după primul trimestru, atât timp cât ai aprobare de la medic și anunți terapeutul că ești însărcinată / Shutterstock

În general, masajul este considerat sigur după primul trimestru de sarcină. Însă, dacă ai risc crescut de travaliu prematur, preeclampsie, diabet gestațional sau alte posibile complicații, medicul te-ar putea sfătui să nu faci masaj în timpul sarcinii.

Ce este un masajul în sarcină

Masajul în sarcină este adaptat pentru schimbările anatomice prin care treci. Cel tradițional, presupune să petreci jumătate din timp întinsă cu fața în jos, ceea ce nu este posibil cu un bebeluș în burtică. Apoi, cealaltă jumătate din timp va trebui să stai cu fața în sus. Această poziție pune presiune pe un vas de sânge important, care poate întrerupe fluxul sanguin către bebeluș. În plus, îți poate da greață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe măsură ce forma și postura ți se schimbă, un terapeut bine instruit poate face ajustări ca să te ajute să fii în siguranță. 

Cât de sigur este masajul în sarcină

În general, masajul este considerat sigur după primul trimestru. Dar, trebuie să ai aprobare de la medic și să anunți terapeutul că ești însărcinată. În primul trimestru, masajul ar putea să declanșeze amețeli și să accentueze grețurile matinale. De aceea, este de preferat să îl eviți.

Unii terapeuți ocolesc anumite puncte de presiune, inclusiv cel dintre osul gleznei și călcâi, de teamă că ar putea declanșa contracții, dar dovezile cu privire la faptul că masajul poate într-adevăr să declanșeze travaliul sunt neconcludente. Însă, este o idee bună să renunți la masajul pe burtă. Presiunea asupra acestei zone atunci când ești însărcinată te poate face să te simți inconfortabil.

Reclamă

După luna a patra, nu sta întinsă pe spate în timpul masajului greutatea bebelușului și a uterului poate comprima vasele de sânge și reduce circulația către placentă, creând mai multe probleme decât beneficii.  

În timp ce o presiune blândă pe picioare este sigură, femeile însărcinate sunt deosebit de sensibile la cheagurile de sânge. Masajul profund le poate disloca, iar acest lucru poate fi riscant. Pe alte părți ale corpului, presiunea poate fi fermă și la fel de profundă sau de blândă, cum îți  dorești. Comunică întotdeauna terapeutului ce te face să te simți bine și dacă ceva începe să te doară.

Reclamă

De luat în considerare

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este acela că ar trebui să optezi pentru un terapeut care are cel puțin 16 ore de pregătire avansată în masaj maternal. Astfel, poți fi sigură că te afli pe mâinile cuiva care știe exact cum să amelioreze orice durere și presiune legate de anatomia ta în schimbare.

Nu uita să consulți medicul înainte de a beneficia de un masaj în sarcină, în special dacă ai diabet, grețuri matinale, preeclampsie, tensiune arterială ridicată, febră, un virus contagios, dureri abdominale sau sângerări. 

Beneficiile masajului în sarcină

Cercetările arată că masajul poate reduce hormonii de stres din corp și poate relaxa și destinde mușchii. De asemenea, poate crește fluxul sanguin, care este atât de important atunci când ești însărcinată, și îți poate menține sistemul limfatic să funcționeze la eficiență maximă. 

În plus, reconectează mintea cu corpul tău, o conexiune care este reconfortantă care te face să uiți că porți un bebeluș în burtică.

Pe lângă relaxare, masajul în sarcină poate contribui la ameliorarea:

 • Insomniei.
 • Durerilor articulare.
 • Durerilor de gât și de spate.
 • Crampelor de la nivelul picioarelor.
 • Sciaticei.
 • Umflarea mâinilor și picioarelor (atâta timp cât această umflarea nu este rezultatul preeclampsiei).
 • Durerilor de tunel carpian.
 • Durerilor de cap și congestiei sinusurilor.

Cum să oferi un masaj în sarcină, la domiciliu

Pentru a primi un masaj la domiciliu, ai putea să-ți rogi partenerul sau o prietenă să folosească următoarele sfaturi:

 • Masajul blând al picioarelor. Folosind mișcări delicate, partenerul ar putea începe prin a masa partea superioară a piciorului cu o presiune ușoară. Poate porni de la degetele de la picioare spre gleznă, făcând cercuri mici în jurul acesteia. Apoi, pune-l să folosească ambele degete mari pentru a face mici cercuri pe talpa piciorului, chiar sub degetele de la picioare. Pe călcâi, ei pot muta un deget mare în jos în timp ce celălalt deget mare se mișcă în sus. Apoi, roagă-l să alterneze. De asemenea, poate trage ușor de fiecare deget de la picior. Apoi, poate folosi degetul arătător sau degetul mare pentru a masa locul dintre ele. Este de evitat punctul de presiune dintre gleznă și călcâi.
 • Masajul spatelui. Stând în șezut sau întinsă pe o parte, roagă-ți partenerul să folosească ambele mâini pentru a masa spatele în sus și în jos. Poate aplica loțiune pentru ca mâinile să alunece mai ușor. Ar trebui să se concentreze și asupra mușchilor de o parte și de alta a coloanei vertebrale. La fel, poate face mișcări în sus și în jos.
 • Masajul umerilor. Cu baza mâinii sau cu vârfurile degetelor, aplică o presiune ușoară pe o parte a gâtului și glisează între partea superioară a umărului și baza craniului. Repetă pe partea opusă.
 • Masajul scalpului. Plecând de la baza craniului spre linia părului, folosește ambele mâini și întinde degetele pentru a aplica o presiune ușoară pe scalp, făcând cercuri cu mâinile. Adaugă mângâieri ușoare ale feței, care pot fi uimitor de relaxante.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide