Reclamă

Masajul în sarcină. Cât de sigur este și care sunt beneficiile acestuia

Există o mulțime de dureri care vin odată cu sarcina. Fie că este vorba de șoldurile sau picioarele umflate, după o zi obositoare, sau de spate, care susține bebelușul în creștere, ideea de face un masaj sună absolut divin. Dar, probabil multe femei se întreabă cât de sigur este masajul în sarcină și cum ar trebui să fie făcut.

Femeie însărcinată, care stă pe-o parte pe un pat de masaj șoi terapeutul îi masează spatele, iar pe un alt pat de masaj apare o tavă din lemn pe care sunt așezate lumânări, pietre de masaj, niște prosoape mici albe, rulate, și o floare de decor, ilustrând masajul în sarcină
Masajul în sarcină este sigur după primul trimestru, atât timp cât ai aprobare de la medic și anunți terapeutul că ești însărcinată / Shutterstock

În general, masajul este considerat sigur după primul trimestru de sarcină. Însă, dacă ai risc crescut de travaliu prematur, preeclampsie, diabet gestațional sau alte posibile complicații, medicul te-ar putea sfătui să nu faci masaj în timpul sarcinii.

Ce este un masajul în sarcină

Masajul în sarcină este adaptat pentru schimbările anatomice prin care treci. Cel tradițional, presupune să petreci jumătate din timp întinsă cu fața în jos, ceea ce nu este posibil cu un bebeluș în burtică. Apoi, cealaltă jumătate din timp va trebui să stai cu fața în sus. Această poziție pune presiune pe un vas de sânge important, care poate întrerupe fluxul sanguin către bebeluș. În plus, îți poate da greață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe măsură ce forma și postura ți se schimbă, un terapeut bine instruit poate face ajustări ca să te ajute să fii în siguranță. 

Cât de sigur este masajul în sarcină

În general, masajul este considerat sigur după primul trimestru. Dar, trebuie să ai aprobare de la medic și să anunți terapeutul că ești însărcinată. În primul trimestru, masajul ar putea să declanșeze amețeli și să accentueze grețurile matinale. De aceea, este de preferat să îl eviți.

Unii terapeuți ocolesc anumite puncte de presiune, inclusiv cel dintre osul gleznei și călcâi, de teamă că ar putea declanșa contracții, dar dovezile cu privire la faptul că masajul poate într-adevăr să declanșeze travaliul sunt neconcludente. Însă, este o idee bună să renunți la masajul pe burtă. Presiunea asupra acestei zone atunci când ești însărcinată te poate face să te simți inconfortabil.

Reclamă

După luna a patra, nu sta întinsă pe spate în timpul masajului greutatea bebelușului și a uterului poate comprima vasele de sânge și reduce circulația către placentă, creând mai multe probleme decât beneficii.  

În timp ce o presiune blândă pe picioare este sigură, femeile însărcinate sunt deosebit de sensibile la cheagurile de sânge. Masajul profund le poate disloca, iar acest lucru poate fi riscant. Pe alte părți ale corpului, presiunea poate fi fermă și la fel de profundă sau de blândă, cum îți  dorești. Comunică întotdeauna terapeutului ce te face să te simți bine și dacă ceva începe să te doară.

Reclamă

De luat în considerare

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este acela că ar trebui să optezi pentru un terapeut care are cel puțin 16 ore de pregătire avansată în masaj maternal. Astfel, poți fi sigură că te afli pe mâinile cuiva care știe exact cum să amelioreze orice durere și presiune legate de anatomia ta în schimbare.

Nu uita să consulți medicul înainte de a beneficia de un masaj în sarcină, în special dacă ai diabet, grețuri matinale, preeclampsie, tensiune arterială ridicată, febră, un virus contagios, dureri abdominale sau sângerări. 

Beneficiile masajului în sarcină

Cercetările arată că masajul poate reduce hormonii de stres din corp și poate relaxa și destinde mușchii. De asemenea, poate crește fluxul sanguin, care este atât de important atunci când ești însărcinată, și îți poate menține sistemul limfatic să funcționeze la eficiență maximă. 

În plus, reconectează mintea cu corpul tău, o conexiune care este reconfortantă care te face să uiți că porți un bebeluș în burtică.

Pe lângă relaxare, masajul în sarcină poate contribui la ameliorarea:

 • Insomniei.
 • Durerilor articulare.
 • Durerilor de gât și de spate.
 • Crampelor de la nivelul picioarelor.
 • Sciaticei.
 • Umflarea mâinilor și picioarelor (atâta timp cât această umflarea nu este rezultatul preeclampsiei).
 • Durerilor de tunel carpian.
 • Durerilor de cap și congestiei sinusurilor.

Cum să oferi un masaj în sarcină, la domiciliu

Pentru a primi un masaj la domiciliu, ai putea să-ți rogi partenerul sau o prietenă să folosească următoarele sfaturi:

 • Masajul blând al picioarelor. Folosind mișcări delicate, partenerul ar putea începe prin a masa partea superioară a piciorului cu o presiune ușoară. Poate porni de la degetele de la picioare spre gleznă, făcând cercuri mici în jurul acesteia. Apoi, pune-l să folosească ambele degete mari pentru a face mici cercuri pe talpa piciorului, chiar sub degetele de la picioare. Pe călcâi, ei pot muta un deget mare în jos în timp ce celălalt deget mare se mișcă în sus. Apoi, roagă-l să alterneze. De asemenea, poate trage ușor de fiecare deget de la picior. Apoi, poate folosi degetul arătător sau degetul mare pentru a masa locul dintre ele. Este de evitat punctul de presiune dintre gleznă și călcâi.
 • Masajul spatelui. Stând în șezut sau întinsă pe o parte, roagă-ți partenerul să folosească ambele mâini pentru a masa spatele în sus și în jos. Poate aplica loțiune pentru ca mâinile să alunece mai ușor. Ar trebui să se concentreze și asupra mușchilor de o parte și de alta a coloanei vertebrale. La fel, poate face mișcări în sus și în jos.
 • Masajul umerilor. Cu baza mâinii sau cu vârfurile degetelor, aplică o presiune ușoară pe o parte a gâtului și glisează între partea superioară a umărului și baza craniului. Repetă pe partea opusă.
 • Masajul scalpului. Plecând de la baza craniului spre linia părului, folosește ambele mâini și întinde degetele pentru a aplica o presiune ușoară pe scalp, făcând cercuri cu mâinile. Adaugă mângâieri ușoare ale feței, care pot fi uimitor de relaxante.
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Închide