Reclamă

Trimestrul 2 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Trimestrul 2 de sarcină este așteptat de multe viitoare mămici, mai ales că unele dintre simptomele de la începutul sarcinii se ameliorează. Burtica de gravidă începe să se vadă, grețurile matinale dispar ca prin minune și începe să-ți revină energia. Este momentul perfect să începi să faci pregătiri pentru venirea pe lume a bebelușului și să anunți sarcina.

Femeie în trimestrul doi de sarcină care îi pune muzică la căști bebelușului din burtică
Burtica de gravidă începe să se vadă, grețurile matinale dispar ca prin minune și începe să-ți revină energia / Shutterstock

În a două parte a sarcinii pot apărea și alte simptome, cum ar fi arsurile la stomac și durerile de spate. În plus, poți afla sexul copilului (dacă dorești), îi poți vedea trăsăturile în timpul unei ecografii și îi poți simți mișcările. Mai jos, poți găsi mai multe informații despre ce se întâmplă cu tine și bebeluș în această perioadă. 

Durata trimestrului 2 de sarcină

Trimestrul 2 cuprinde lunile 4-6 de sarcină, respectiv săptămânile 14-27 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 4 de sarcină (săptămâna 14-17 de sarcină), luna 5 de sarcină (săptămâna 18-22 de sarcină) și luna 6 de sarcină (săptămâna 23-27 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi Calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 2 de sarcină

În interiorul uterului tău se formează toate organele și sistemele bebelușului. Până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, bebelușul va avea mărimea unei conopide. În plus, va cântări aproximativ 907 gr și va avea o lungime de aproximativ 36,6 cm. 

Bebelușul acumulează depozite de grăsime și pielea începe să nu mai fie transparentă. Acesta se va mișca din ce în ce mai mult și, cu siguranță vei simți mult mai bine tot ceea ce face. Ar trebui să începi să-i monitorizezi mișcările. Acestea ar trebui să fie în număr de 10, în decursul a două ore. 

De asemenea, bebelușul începe să exerseze respiratul, inspirând și expirând lichid amniotic. Mai mult, bebelușul își poate închide și deschide ochii. 

Reclamă

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 2 de sarcină

Pentru o mulțime de femei, trimestrul 2 de sarcină este mai relaxant. Asta pentru că nivelurile hormonilor s-au stabilizat și s-ar putea să te simți mai bine decât până acum. Însă te mai poți confrunta din când în când cu următoarele simptome:

  • Amețeli. Sunt comune în timpul trimestrului 2. Cel mai probabil se manifestă din cauza schimbărilor din sistemul cardiovascular care sunt normale în sarcină. Vei observa o frecvență cardiacă mai mare, vase de sânge mai dilatate. Toate acestea se modifică pentru a face față unui volum crescut de sânge și schimbărilor temporare din circulația sangvină. 
  • Arsuri la stomac. Se referă la acea senzație neplăcută de arsură în abdomen, piept și gât. Din păcate, arsurile tind să se simtă mai mult în timpul trimestrului 2. Aceasta apare atunci când acidul gastric revine în esofag. Este destul de dificil să eviți arsurile la stomac în timpul sarcinii. Cu toate acestea, le poți ameliora prin evitarea alimentelor picante, a băuturilor carbogazoase și cu ajutorul meselor dese, în cantitate mică.

Ce alte simptome ar mai putea apărea

Pentru că trimestrul 2 de sarcină este mai blând și, în general, anumite simptome neplăcute precum greața și voma, se ameliorează, profită și fă sport ori mergi la plimbări în aer liber.

  • Insomnie. Cele mai multe femei însărcinate au probleme cu somnul în timpul nopții. Te poți confrunta și tu cu insomniile din cauza durerilor, a nevoii de a merge la toaletă în mod constant și a altor tulburări de somn. 
  • Dificultăți de respirație. Pe măsură ce sarcina avansează, este normal să simți că nu mai ai aer. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că uterul în expansiune apasă pe diafragmă. 

Ce să bifezi în trimestrul 2 de sarcină

Între săptămânile 19-22 de sarcină trebuie să planifici morfologia de trimestru 2. Acolo se va face o analiza detaliată a tuturor structurilor și organelor bebelușului. Se pot descoperi anomalii cromozomiale ale bebelușului, defecte ale tubului neural (spina bifida) sau alte afecțiuni.

  • Începi o rutină de exerciții fizice. Acum e un moment bun pentru a începe să faci exerciții fizice regulate. Poți începe să faci exerciții în apă, yoga prenatală, pilates ori poți merge mai mult pe jos.
  • Cumperi haine de maternitate. Chiar dacă nu ți se vede încă sarcina, s-ar putea să te simți mai confortabilă în haine de maternitate. Vei avea nevoie de diferite tipuri de haine de maternitate, pentru diferite stadii ale sarcinii, așa că poți achiziționa doar câteva piese-cheie și să mai completezi pe parcurs, în funcție de anotimp.
  • Hidratezi pielea de pe abdomen. Folosește loțiuni și creme special dedicate femeilor însărcinate pentru a preveni vergeturile, dar și pentru a reduce senzația de mâncărime. 
  • Faci o planificare financiară. A deveni părinte înseamnă noi responsabilități financiare. Bugetul familiei va avea nevoie de modificări pentru a putea îngriji bebelușul. Deși sunt mici, aceștia au nevoie de multe lucruri.
  • Pregătești copiii mai mari. Dacă ai unul sau mai mulți copii mai mari, noul bebeluș ar putea să le zguduie lumea. Poate chiar mai mult decât pe a ta. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți pregăti copilul. Pe măsură ce se apropie data nașterii, nu uita să vorbești cu cineva din familie care să aibă grijă de el cât tu vei fi la spital. 
  • Începi să dormi pe o parte. Odată ce ajungi la jumătatea sarcinii, mulți medici recomandă să eviți să dormi pe spate. Pentru ca somnul pe o parte să fie mai confortabil poți să plasezi o pernă între picioare, sub șold sau la spate. 
Te-ar mai putea interesa și
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
O mămică care ține două degete cu pantofi în miniatură pe burtica ei
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
Bebelușul poate să simtă atunci când mămica își mângâie burtica? Tot ce trebuie să știi despre mișcările fetale
O mămică care îi oferă copilului ei o linguriță cu vitamina C
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O fetiță care spală vasele
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Treburile și responsabilitățile adecvate vârstei sunt o parte importantă a dezvoltării unui copil. Ai mai jos o listă cu ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Se spune că cei mici nu fac ceea ce......
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
3
Fetiță răcită stă în pat și tușește
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
Tusea copilului tău poate avea multe cauze, de la o simplă răceală la probleme mai grave, precum COVID-19 sau astm. Statisticile arată că tusea este unul dintre cele mai comune simptome raportate la copii, dar nu toate cazurile necesită......
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
O familie formată din patru memrbii construiește un om de zăpadă
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Iarna în România poate fi o adevărată poveste, mai ales pentru familiile care doresc să petreacă timp de calitate alături de copii. Iată care sunt cele mai potrivite destinații de iarnă în România, pentru o escapadă de neuitat. Țara......
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Parteneri
Cele mai noi
Elev care stă pe jos pe culoarul unei școli
11:16
Fonduri pentru camere-resursă în școlile din România: un pas spre incluziunea educațională
Fonduri pentru camere-resursă în școlile din România: un pas spre incluziunea educațională
Calendar de Advent, din lemn, colorat în roșu
07:17
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
Calendar de Advent: idei simple și creative pentru fiecare zi
O fetiță care vrea să afle cât este de înaltă
07:09
Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă. Ce factori influențează înălțimea unui copil
Cât de înalt va fi copilul la vârsta adultă. Ce factori influențează înălțimea unui copil
Un borcan cu dulceață de afine și semințe de chia pus pe o masă din lemn
4 decembrie, 07:10
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Mama vorbește îngrijorată al telefon în timp ce-și ține bebelușul care plânge în brațe
4 decembrie, 06:18
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
O fetiță care își pune apă de la robinet
3 decembrie, 07:39
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Închide