Reclamă

Trimestrul 2 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Trimestrul 2 de sarcină este așteptat de multe viitoare mămici, mai ales că unele dintre simptomele de la începutul sarcinii se ameliorează. Burtica de gravidă începe să se vadă, grețurile matinale dispar ca prin minune și începe să-ți revină energia. Este momentul perfect să începi să faci pregătiri pentru venirea pe lume a bebelușului și să anunți sarcina.

Femeie în trimestrul doi de sarcină care îi pune muzică la căști bebelușului din burtică
Burtica de gravidă începe să se vadă, grețurile matinale dispar ca prin minune și începe să-ți revină energia / Shutterstock

În a două parte a sarcinii pot apărea și alte simptome, cum ar fi arsurile la stomac și durerile de spate. În plus, poți afla sexul copilului (dacă dorești), îi poți vedea trăsăturile în timpul unei ecografii și îi poți simți mișcările. Mai jos, poți găsi mai multe informații despre ce se întâmplă cu tine și bebeluș în această perioadă. 

Durata trimestrului 2 de sarcină

Trimestrul 2 cuprinde lunile 4-6 de sarcină, respectiv săptămânile 14-27 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 4 de sarcină (săptămâna 14-17 de sarcină), luna 5 de sarcină (săptămâna 18-22 de sarcină) și luna 6 de sarcină (săptămâna 23-27 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi Calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 2 de sarcină

În interiorul uterului tău se formează toate organele și sistemele bebelușului. Până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, bebelușul va avea mărimea unei conopide. În plus, va cântări aproximativ 907 gr și va avea o lungime de aproximativ 36,6 cm. 

Bebelușul acumulează depozite de grăsime și pielea începe să nu mai fie transparentă. Acesta se va mișca din ce în ce mai mult și, cu siguranță vei simți mult mai bine tot ceea ce face. Ar trebui să începi să-i monitorizezi mișcările. Acestea ar trebui să fie în număr de 10, în decursul a două ore. 

De asemenea, bebelușul începe să exerseze respiratul, inspirând și expirând lichid amniotic. Mai mult, bebelușul își poate închide și deschide ochii. 

Reclamă

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 2 de sarcină

Pentru o mulțime de femei, trimestrul 2 de sarcină este mai relaxant. Asta pentru că nivelurile hormonilor s-au stabilizat și s-ar putea să te simți mai bine decât până acum. Însă te mai poți confrunta din când în când cu următoarele simptome:

  • Amețeli. Sunt comune în timpul trimestrului 2. Cel mai probabil se manifestă din cauza schimbărilor din sistemul cardiovascular care sunt normale în sarcină. Vei observa o frecvență cardiacă mai mare, vase de sânge mai dilatate. Toate acestea se modifică pentru a face față unui volum crescut de sânge și schimbărilor temporare din circulația sangvină. 
  • Arsuri la stomac. Se referă la acea senzație neplăcută de arsură în abdomen, piept și gât. Din păcate, arsurile tind să se simtă mai mult în timpul trimestrului 2. Aceasta apare atunci când acidul gastric revine în esofag. Este destul de dificil să eviți arsurile la stomac în timpul sarcinii. Cu toate acestea, le poți ameliora prin evitarea alimentelor picante, a băuturilor carbogazoase și cu ajutorul meselor dese, în cantitate mică.

Ce alte simptome ar mai putea apărea

Pentru că trimestrul 2 de sarcină este mai blând și, în general, anumite simptome neplăcute precum greața și voma, se ameliorează, profită și fă sport ori mergi la plimbări în aer liber.

  • Insomnie. Cele mai multe femei însărcinate au probleme cu somnul în timpul nopții. Te poți confrunta și tu cu insomniile din cauza durerilor, a nevoii de a merge la toaletă în mod constant și a altor tulburări de somn. 
  • Dificultăți de respirație. Pe măsură ce sarcina avansează, este normal să simți că nu mai ai aer. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că uterul în expansiune apasă pe diafragmă. 

Ce să bifezi în trimestrul 2 de sarcină

Între săptămânile 19-22 de sarcină trebuie să planifici morfologia de trimestru 2. Acolo se va face o analiza detaliată a tuturor structurilor și organelor bebelușului. Se pot descoperi anomalii cromozomiale ale bebelușului, defecte ale tubului neural (spina bifida) sau alte afecțiuni.

  • Începi o rutină de exerciții fizice. Acum e un moment bun pentru a începe să faci exerciții fizice regulate. Poți începe să faci exerciții în apă, yoga prenatală, pilates ori poți merge mai mult pe jos.
  • Cumperi haine de maternitate. Chiar dacă nu ți se vede încă sarcina, s-ar putea să te simți mai confortabilă în haine de maternitate. Vei avea nevoie de diferite tipuri de haine de maternitate, pentru diferite stadii ale sarcinii, așa că poți achiziționa doar câteva piese-cheie și să mai completezi pe parcurs, în funcție de anotimp.
  • Hidratezi pielea de pe abdomen. Folosește loțiuni și creme special dedicate femeilor însărcinate pentru a preveni vergeturile, dar și pentru a reduce senzația de mâncărime. 
  • Faci o planificare financiară. A deveni părinte înseamnă noi responsabilități financiare. Bugetul familiei va avea nevoie de modificări pentru a putea îngriji bebelușul. Deși sunt mici, aceștia au nevoie de multe lucruri.
  • Pregătești copiii mai mari. Dacă ai unul sau mai mulți copii mai mari, noul bebeluș ar putea să le zguduie lumea. Poate chiar mai mult decât pe a ta. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți pregăti copilul. Pe măsură ce se apropie data nașterii, nu uita să vorbești cu cineva din familie care să aibă grijă de el cât tu vei fi la spital. 
  • Începi să dormi pe o parte. Odată ce ajungi la jumătatea sarcinii, mulți medici recomandă să eviți să dormi pe spate. Pentru ca somnul pe o parte să fie mai confortabil poți să plasezi o pernă între picioare, sub șold sau la spate. 
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Mama care doarme lângă bebelușul ei
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide