Când încerci să concepi un copil este foarte important să te concentrezi asupra corpului tău. Mai exact asupra menstruației. În procesul de concepție, ciclul menstrual are un rol extrem de important. De el depinde dacă procesul concepției va fi unul rapid sau dacă vei întâmpina anumite dificultăți. Iar pentru asta, trebuie să știi anumite lucruri despre menstruație și concepție
5 lucruri pe care trebuie să le știi despre menstruație și concepție
Pamela Berens, profesor de obstetrică și ginecologie, punctează pentru parents.com toate aspectele pe care trebuie să le știi despre menstruație și concepție.
Cum știi că ai menstruație normală, regulată?
Dr. Berens susține că o menstruație normală, regulată este aceea care are loc la fiecare 28-32 de zile. Astfel, dacă acest fapt se întâmplă, atunci menstruația ta este normală. În cazul în care ciclul menstrual apare la două-trei luni, atunci nu se mai poate considera o menstruație regulată.
Poți rămâne însărcinată dacă nu ai menstruație regulată?
Răspunsul dat de medici este afirmativ. Adică poți rămâne însărcinată și dacă nu ai menstruație regulată. Doar că s-ar putea să se întâmple mai greu. O persoană care are o menstruație la fiecare 28 de zile va ovula în ziua 14 a ciclului său. Pe când o persoană cu un ciclu de 35 până la 42 de zile va ovula mai rar, deoarece menstruația este mai puțin frecventă. Astfel, ceea ce recomandă dr. Berens este să vorbești cu medicul ginecolog sau să folosești teste de ovulație.
Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației?
Și la această întrebare răspunsul este afirmativ. Cu toate că medicul Berens susține că astfel de situații sunt destul de rare. Singurul moment în care acest lucru se poate întâmpla este atunci când ciclul menstrual este mai scurt. De exemplu, în cazul unui ciclu de 21 de zile ovulația va avea loc în jurul zilei a șaptea. Dacă ai avut relații sexuale în a cincea zi de sângerare, este posibil să rămâi însărcinată, deoarece sperma poate rămâne în trompele uterine până la cinci zile.
Pot pastilele contraceptive să afecteze șansele de a rămâne însărcinată?
Pilulele contraceptive hormonale nu afectează fertilitatea. De fapt, dr Berens susține că după trei luni de la întreruperea lor, majoritatea femeilor au ovulație. Așadar, înainte de a dori să rămâi însărcinată, ar trebui să întrerupi administrarea contraceptivelor, cu cel puțin trei luni înainte. De obicei, e indicat să renunți la pastile după ce folia este gata. În cazul în care le întrerupi brusc, ar putea apărea sângerări nedorite.
Cum îți dai seama că ești la ovulație?
Există câteva modalități prin care îți poți da seama că ești la ovulație. Spre exemplu, e posibil să observi că mucul cervical se schimbă în timpul ovulației. Acesta devine mai clar, mai subțire și mai elastic. De asemenea, în timpul ovulației poți resimți înțepături în zona inferioară a abdomenului sau chiar ușoare senzații de durere.
Dacă ai nelămuriri sau întâmpini probleme în a rămâne însărcinată, cel mai indicat ar fi să vorbești cu medicul tău ginecolog care te poate sfătui în legătură cu menstruația și concepția.