Reclamă

Metode de contracepție după sarcină

Chiar dacă ești însărcinată, este bine să te gândești din timp la câteva metode de contracepție după sarcină. Va trebui să faci asta pentru că poți concepe destul de repede și probabil nu îți dorești să se întâmple asta. În plus, nici nu este recomandat să rămâi atât de repede însărcinată, pentru că organismul nu are timp să se refacă după o naștere, fie ea naturală sau prin cezariană. 

Femeie, îmbrăcată cu tricou galben, care își ține un deget pe obraz și se gândește la Metode de contracepție după sarcină, pe un fundal bleu și patru mâini în care sunt ținute diferite produse care duc cu gândul la contracepție, un ceas de masă bleu, o folie cu alticoncepționale , prezervative și ovule cu spermicid
Există mai multe metode de contracepție, dar trebuie să ții cont de istoricul problemelor de sănătate și dacă alăptezi / Shutterstock

Studiile arată că femeile care nu alăptează pot ovula chiar și la o lună după ce au născut. Asta înseamnă că sarcina se poate instala din acel moment, în cazul în care femeile au relații intime și nu au un plan de control al nașterii.

Cum să alegi una dintre cele mai bune metode de contracepție după sarcină

Atunci când alegi o metodă contraceptivă ar fi bine să ții cont de următoarele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Ar trebui să te gândești dacă vrei să ai mai mulți copii și când.
  • Dacă alăptezi, în general, toate metodele contraceptive sunt sigure. Totuși, unele tipuri de metode contraceptive pot avea un impact asupra rezervei de lapte, imediat după ce ați născut, așa că este posibil să fie nevoie să aștepți pentru a le folosi.
  • Cât de eficient dorești să fie anticoncepționalul, pentru că unele metode protejează mai mult decât altele.
  • Cât de des doreși să folosești metode contraceptive. Anumite tipuri de contraceptive trebuie să fie folosite zilnic, în timp ce altele acționează timp de luni sau chiar ani de zile după ce le folosești pentru prima dată.
  • Dacă ai nevoie de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Reclamă
  • Dacă ai probleme de sănătate, cum ar fi un istoric de cancer. Este posibil ca unele metode contraceptive să nu fie sigure pentru persoanele cu afecțiuni actuale sau anterioare.  
  • Dacă dorești să folosiți o metodă care este disponibilă fără prescripție medicală sau care necesită o rețetă de la un medic.

Tipuri de metode de contracepție după sarcină

Există multe tipuri de metode contraceptive din care poți alege, dar nu toate se potrivesc nevoilor tale. Poți opta pentru:

Metode contraceptive non-hormonale

Așa cum le spune numele, aceste metode contraceptive nu folosesc hormoni. Iată ce opțiuni ai:

Amenoreea de lactație

Atunci când alăptezi, s-ar putea să nu mai ovulezi, iar acest lucru te împiedică să rămâi însărcinată. Pentru a fi sigură că previi sarcina, trebuie să îți alăptezi copilul exclusiv la sân, cel puțin la fiecare 4 ore, în timpul zilei, și la fiecare 6 ore, noaptea.

Amenoreea de lactație este eficientă doar în primele 6 luni după naștere sau până la revenirea menstruației. Chiar și în această perioadă, dacă nu respecți programul de alăptare, este posibil să începi să ovulezi din nou și ai putea rămâne însărcinată.

Metoda calendarului

Această metodă presupune să ai o menstruație regulată și urmărești perioada în care vei ovulezi. De obicei, ovulația are loc la mijlocul perioadei menstruale, undeva între ziua 9-16, așa că trebuie să eviți să ai relații intime în acest interval.  

Dacă ai născut de curând, metoda calendarului probabil că nu este practică și s-ar putea să nu funcționeze bine. Acest lucru  se întâmplă pentru că multe femei nu au menstruații regulate imediat după ce nasc, chiar dacă nu alăptează și este dificil să se aproximeze perioada când ovulează. Mai mult, unele femei pot ovula chiar înainte sau după menstruație.

Trebuie să ții cont de faptul că eficența acesteia nu este atât de mare, mai ales dacă vrei cu adevărat să eviți să rămâi însărcinată.

Ligatura trompelor

Este o procedură, realizată de un medic, care presupune legarea sau îndepărtarea trompelor uterine. Acest lucru împiedică ovulele să se întâlnească cu spermatozoizii din trompe, deoarece trompele sunt blocate sau au dispărut. Ligaturarea trompelor este permanentă și o poți face imediat după naștere, neinterferând cu alăptarea. Medicul  îți va cere să iei această decizie înainte de a naște.

Steriletul din cupru (dispozitiv intrauterin din cupru)

Acesta funcționează pe același principiu ca și dispozitiv intrauterin hormonal, doar că, în loc să folosească progesteron, eliberează cantități mici de cupru, care creează un mediu în care spermatozoizii nu pot supraviețui. Și acesta are o eficență de 99%.

Reclamă

Metode de barieră

Acestea împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul, iar acest lucru previne sarcina. Printre metodele de barieră se pot enumera:

Spermicidul

Acesta conține substanțe chimice care împiedică spermatozoizii să pătrundă în uter. Este disponibil fără prescripție medicală și îl poți găsi sub formă de cremă, spumă, gel sau supozitoare. Este important de știut că utilizarea zilnică a spermicidului poate crește șansele de a contracta HIV de la un partener infectat.

Prezervativele masculine

Sunt învelișuri subțiri care acoperă penisul bărbatului. Folosite corect, sunt eficiente în proporție de 98% pentru prevenirea sarcinii. În plus, prezervativele protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală și le poți obține fără prescripție medicală.

Prezervativele feminine

Acestea funcționează ca și prezervativele masculine, doar că se introduc în vagin. Au o eficacitate de aproximativ 95% în prevenirea sarcinii și oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. 

Diafragma

Este o cupă mică, reutilizabilă, făcută din cauciuc sau silicon. Aceasta acoperă colul uterin, împiedicând sperma să intre în uter. Diafragmele au o eficiență de aproximativ 83%-88% în prevenirea sarcinii.

Capacul cervical

Asemănător diafragmei, capacul cervical din silicon este reutilizabil, se așează peste colul uterin și trebuie folosit împreună cu spermicidul. Eficiența acestuia este mai scăzută pentru femeile care au născut natural (68%) și crește la 84% în cazul femeilor care au născut prin cezariană. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nașterea pe cale vaginală modifică forma și dimensiunea vaginului, dar și a colului uterin.

Buretele contraceptiv

Este un dispozitiv moale în formă de disc, care este fabricat din spumă. Buretele contraceptiv conține spermicid care împiedică spermatozoizii să pătrundă în uter. Acesta are o eficacitate de 76% în prevenirea sarcinii la femeile care au născut și poate fi procurat fără prescripție medicală.

Metode contraceptive hormonale

Metodele contraceptive hormonale conțin estrogen sau progesteron. Unele conțin amândoi hormonii, care au rolul de a preveni sarcina. Însă, la 4-6  săptămâni după ce ai născut, dacă intenționezi să alăptezi bebelușul, ar trebui să eviți utilizarea majorității metodelor contraceptive hormonale. Asta pentru că hormonii pot avea un impact asupra rezervei de lapte. În cazul în care nu poți să alăptezi, de obicei, ai putea începe să le folosești la 3 săptămâni după ce ai născut.

Pilulele contraceptive combinate

Acestea conțin estrogen și progesteron, care împiedică ovulația și îngroașă mucoasa uterului pentru a îngreuna pătrunderea spermatozoizilor. Dacă sunt utilizate conform recomandărilor, acestea au o eficiență de aproximativ 99% în prevenirea sarcinii. Dar pentru că sunt multe cazurile în care majoritatea femeilor uită să ia o pastilă, din când în când, experții consideră că, în mod real, au o eficacitate de aproximativ 91%. 

Pilulele cu progesteron

Diferă de alte forme hormonale de contracepție prin faptul că nu împiedică ovulația, dar subțiază mucoasa uterină și îngroașă mucusul cervical, ceea ce împiedică spermatozoizii să fertilizeze ovulele. Pentru a fi eficiente, trebuie luate zilnic, la aceeași oră. Acestea ajută la prevenirea sarcinii în proporție de 87%.

Plasturele contraceptiv

Acesta poate fi purtat pe braț, abdomen, pe fund sau pe spate și trebuie să îl schimbi o dată pe săptămână. Funcționează prin eliberarea lentă de estrogen și progesteron în piele, pe care corpul le absoarbe. Plasturele contraceptiv împiedică ovulația și îngroașă mucusul din colul uterin, împiedicând spermatozoizii să fertilizeze un ovul. Are o eficiență de până la 99% în prevenirea sarcinii.

Steriletul (dispozitiv intrauterin hormonal)

Este un mic dispozitiv în formă de T, pe care medicul îl introduce în uter. Acolo, acesta eliberează cantități mici de progesteron pentru a preveni sarcina. Poate fi păstrat între 3 și 8 ani și îl poți folosi imediat după naștere. Steriletul are o eficiență de 99% în prevenirea sarcinii.

Injecțiile contraceptive

Acestea conțin un tip de progesteron care previne ovulația. Dacă nu intenționezi să alăptezi, pot fi folosite imediat după ce ai născut. Acestea pot fi făcute de medic, una la 3 luni.

Implantul contraceptiv

Este o tijă mică și flexibilă pe care medicul o introduce sub piele, în partea superioară a brațului. Implantul eliberează progesteron, care împiedică ovulația și este eficient pe o durată de aproximativ 3 ani. Și acesta poate fi folosit imediat după naștere, doar dacă nu dorești să alăptezi.

Metode contraceptive hormonale: riscuri

Atunci când folosești metode contraceptive hormonale, există un risc ușor mai ridicat de accident vascular cerebral. Medicii recomandă să nu le folosești dacă:

  • Fumezi.
  • Ai peste 35 de ani.
  • Ai tensiune arterială ridicată.
  • Ai probleme cardiace.
  • Ai cancer la sân.
  • Ai tromboză venoasă profundă.
Te-ar mai putea interesa și
Mamă, îmbrăcată cu pulover cu nasturi și fustă albă, care folosește amenoreea de lactație, adică alăptează exclusiv bebelușul la sân, care este îmbrăcat cu un body albastru cu mâneci scurte și picioarele goale, iar mama stă pe un scaun alb, în dormitor, iar în spate, în fundal, se vede o masă albă pe care stau un ursuleț din pluș și o veioză, bleu
Amenoreea de lactație. Cum funcționează și care sunt beneficiile
Amenoreea de lactație. Cum funcționează și care sunt beneficiile
Medic în halat alb, care are de gât un stetoscop albastru și ține într-o mână steriletul și degetul arătător de la mâna cealaltă atinge vârful
Steriletul. Tot ce trebuie să știi despre acesta
Steriletul. Tot ce trebuie să știi despre acesta
Femeie, îmbrăcată cu tricou alb și pantaloni scurți roz, care stă pe o canapea acoperită cu o pătură gri și care are perne gri, iar îi spate, într-n colț al camerei este o plantă verde, este șocată, punând o mână la gură și în cealaltă țe un test de sarcină, alb cu albastru, gândindu-se la riscurile de a rămâne însărcinată după naștere, având lânfgă ea un bebeluș de câteva luni, care merge de-a bușilea și este îmbrăcat u un body alb cu dungi maro
Riscurile de a rămâne însărcinată după naștere
Riscurile de a rămâne însărcinată după naștere
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide