Reclamă

Nașterea la spital. La ce ar trebui să te aștepți până îți vei cunoaște bebelușul

Uneori, bebelușii ne pot surprinde și pot veni pe lume mai devreme decât era prevăzută data probabilă a nașterii. De aceea, este bine să îți pregătești din timp bagajul pentru maternitate și să iei legătura cu o persoană care se ocupă de tot ce înseamnă nașterea la spital. Aceasta îți va explica tot ce se întâmplă, de când ajungi, până vei pleca acasă cu bebelușul.

Femeie însărcinată, în travaliu, îmbrăcată cu o bluză albastră și colanți gri, stă pe patul de spital, cu branulă pe mână, în timp ce asitenta îi pune o comprese rece pe frunte, iar medicul o atinge pe umăr, ilustrând nașterea la spital
Când dilatația ajunge la 10 cm și începi să împingi, medicul ginecolog se va alătura asistentelor pentru a ajuta la nașterea în spital / Shutterstock

Marea majoritate a femeilor nasc cu medicii ginecologi care le-au asistat pe toată perioada sarcinii. Doar în cazul în care travaliul se declanșează mai devreme, femeile însărcinate merg la Urgență. În cazul în care medicul lor nu poate ajunge, ele sunt asistate de ginecologul de gardă. Mai jos, găsești câte lucruri care să te ajute să știi la să te aștepți în momentul în care trebuie să mergi la spital să naști.

Turul spitalului

Discută cu o persoană din cadrul spitalului în care intenționezi să naști, spune babylist.com. Ar trebui să faci asta cu o lună sau două înainte de data probabilă a nașterii. În acest sens, ar trebui să faci o programare pentru o vizită, în jurul săptămânii 32 de sarcină. Atunci poți să afli mai multe despre opțiunile și facilitățile pe care le vei avea la dispoziție la spital.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă optezi pentru o clinică privată, vei încheia un contract și vei achita o sumă care reprezintă costul nașterii, al cazării și al unor medicamente folosite. De asemenea, discută și despre recoltarea celulelor stem, dacă ești interesată. Poți alege dintr-o listă de companii cu care spitalul colaborează deja sau poți să-ți găsești tu altă opțiune.

Fie că te ajută să faci un tur virtual sau fizic, această persoană îți poate oferi toate detaliile legate de rezerva în care vei sta cu bebelușul, unde să te înregistrezi și unde vei merge pentru a te pregăti de nașterea la spital. De asemenea, va trece în revistă opțiunile de travaliu și de naștere disponibile. În plus, îți va vorbi despre sălile de recuperare.

Dacă este cazul, nu uita să menționezi despre posibilitatea de a aduce o doula. Aceasta îți poate oferi sprijin pe tot parcursul travaliului și nașterii.

Poți să-i pui cât mai multe întrebări, dar ține cont de faptul că „persoana cu care te vei întâlni nu este un profesionist în domeniul medical, așa că ar fi bine să păstrezi  întrebările medicale și despre travaliu pentru medicul tău”, spune Liesel Teen, asistentă medicală înregistrată și creatoare a site-ului Mommy Labor Nurse.

Reclamă

Înregistrarea pentru nașterea la spital 

Sunt șanse să fii în plin travaliu când ajungi la spital și, din fericire, membrii personalului spitalului sunt pregătiți pentru acest lucru. De obicei, procesul de înregistrare este rapid. Este bine să ai la îndemână cartea de identitate, iar dacă mergi la un spital de stat, ia și cardul de sănătate. 

Reclamă

După ce te-ai înregistrat, vei primi o brățară și vei fi direcționată spre o sală de triaj (sau la o sală de travaliu și naștere, dacă ai o naștere programată).

Camera de triaj pentru nașterea la spital

Dacă ești în travaliu când ajungi la spital, după ce te înregistrezi, vei merge într-o cameră triaj pentru travaliu și naștere. O asistentă va conecta un monitor fetal la burta ta pentru a verifica ritmul cardiac al bebelușului. De asemenea, îți va monitoriza contracțiile pentru a vedea cât de distanțate sunt,. Se face o verificare constantă și asupra colului uterin pentru a vedea cât de dilatată ești.

Când contracțiile apar la cinci minute distanță și durează câte un minut, timp de cel puțin o oră, iar colul uterin este dilatat la trei centimetri sau mai mult, cel mai probabil vei fi internată. Dacă travaliul progresează lent, este posibil să fii trimisă acasă și va trebui să revii cât de curând.

Sala de travaliu și de naștere

Sala de travaliu și de naștere este locul în care îți vei petrece cea mai mare parte a timpului. Vei merge acolo când se declanșează travaliul care precedă nașterea. Experiența de naștere a fiecărei femei este unică. În funcție de planul de naștere și de opțiunile disponibile, s-ar putea să fii nevoită să parcurgi câteva etape.

O asistentă medicală va monitoriza evoluția travaliului și ritmul cardiac al bebelușului o dată pe oră sau continuu. Dacă intenționezi să faci o anestezie epidurală, vei fi vizitată de un anestezist. Momentul în care vei face epidurala depinde de câțiva factori diferiți. Dacă epidurala este făcută prea devreme, în timpul travaliului, aceasta poate încetini lucrurile. Însă, „ar trebui să poți obține epidurala oricând o ceri“, spune Teen. Aceasta recomandă „să aștepți contracțiile dureroase și dilatarea colului uterin“, însă medicul va discuta cu tine despre acest proces.

Pe lângă medic și anestezist, vei întâlni mai multe asistente medicale, care își schimbă turele la fiecare 8-12 ore.

Ce se întâmplă în sala de nașteri

Dacă vei avea o naștere vaginală, sala de nașteri este locul unde vei naște și unde îți vei întâlni bebelușul. Dacă ai programat o cezariană sau este neplanificată, vei fi mutată într-o sală de operație.

Pe măsură ce dilatația ajunge la 10 cm și începi să împingi, un medic ginecolog se va alătura asistentelor din sala de travaliu și de naștere pentru a ajuta la naștere. Poate fi ginecologul pe care l-ai consultat pe tot parcursul sarcinii. De asemenea, sunt șanse mari ca nașterea să fie efectuată de un alt medic. Acesta va avea toate informațiile medicale în fișa ta, astfel încât vei primi, în continuare, cea mai bună îngrijire.

Dacă dorești, poți întreba în prealabil medicul despre ceilalți ginecologi care lucrează la spital. Este posibil să îi poți întâlni înainte de naștere. Acest lucru te poate ajuta să te simțiți mai confortabil când va veni acel moment.

Te-ar mai putea interesa și
Cuplu care încearcă să aibă relații intime după cezariană, cei doi stau în pat pe-o parte, ea are un sutien gri si este acoperită cu un cerașaf alb, și îi atinge mâna, în timp ce el stă pe-o parte, în spatele ei, și îi atinge brațul și se uită drăgăstos la ea, iar pe fundal se vede un buchet de flori roz
Relații intime după cezariană. Care sunt riscurile și ce să faci dacă sunt dureroase
Relații intime după cezariană. Care sunt riscurile și ce să faci dacă sunt dureroase
Femei însărcinate, care stau pe mingi mari, colorate, alături de partenerii lor și un specialist, la un curs la care predă metoda Lamaze
Metoda Lamaze. De ce să mergi la astfel de curs
Metoda Lamaze. De ce să mergi la astfel de curs
O femeie care poartă un top gri și o pereche de colanți negri și își arată incizia de la operația de cezariană
Tot ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană
Tot ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
2
Bebelușul stă pe burtică și se uită la jucăria de pluș
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
Statul pe burtică este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, iar capacitatea de a-și menține corpul în această poziție joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sa fizică și cognitivă. Tocmai de aceea, e important să știi care......
Statul pe burtică: de ce este important pentru bebeluși
3
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și pantaloni de trening gri, ține într-o mână acidul folic și în cealaltă un pahar cu apă, iar în spate, e funfal se observă difuz o canapea și o plantă verde
Acidul folic. Importanța acestuia în timpul sarcinii
De îndată ce ai aflat că ești însărcinată, primul lucru recomandat de medic este să iei vitamine care conțin acid folic. Ideal ar fi, dacă  te-ai hotărât să ai un copil, ar fi să îl iei cu trei luni înainte de a încerca. Acidul......
Acidul folic. Importanța acestuia în timpul sarcinii
5
Mama își ajută bebelușul să se rostogolească
Rostogolirea bebelușului. Tot ce trebuie să știi despre această etapă
Dezvoltarea motorie a unui bebeluș progresează rapid, iar o etapă semnificativă în acest proces este rostogolirea. De ce este importantă, la ce vârstă începe să se rostogolească, dar și cum îl poți ajuta, vei afla în articolul de mai......
Rostogolirea bebelușului. Tot ce trebuie să știi despre această etapă
Parteneri
Cele mai noi
O femeie însărcinată care scrie într-un jurnal
27 noiembrie, 07:36
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții
Mamă care își ține bebelușul, îmbrăcat cu un body alb cu bleu, pe genunchi, pe o pătură tricotată, albă, cu picioarele spre abdomenul ei, cuprinzându-i capul cu mâinile, ilustrând microcefalia.
26 noiembrie, 07:04
Microcefalia. Care sunt cauzele, simptomele și cum se tratează
Microcefalia. Care sunt cauzele, simptomele și cum se tratează
Femeie însărcinată, care ține o dietă vegană și vegetariană, îmbrăcată cu un maiou alb și o cămașă bleumarin, în carouri, care ține în mână un măr verde mușcat și cu cealaltă se sprijină de masa pe care sunt așezate un castron cu roșii și castraveți, un tocător cu un cuțit deasupra, și lângă acestea o varză, roșii, castraveți, un măr galben și o farfurie pe acre sunt așezate 2 buchete de broccoli și o conopidă
26 noiembrie, 06:53
Dieta vegană și vegetariană în sarcină
Dieta vegană și vegetariană în sarcină
Ligia Deca, într-o conferință de presă, într-un sacou deschis la culoare
25 noiembrie, 07:07
Elevii de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a vor putea fi comasați într-o singură clasă, simultan
Elevii de la clasa pregătitoare și până la clasa a IV-a vor putea fi comasați într-o singură clasă, simultan
Femeie gravidă taie legume în bucătărie
25 noiembrie, 07:02
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Alimente picante în sarcină: cât de sigure sunt acestea
Femeie gravidă în timpul travaliului
25 noiembrie, 06:56
Ce este cercul de foc din timpul nașterii
Ce este cercul de foc din timpul nașterii
Închide