Amenoreea de lactație este una dintre metodele de contracepție acceptată inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății pentru că eficiența acesteia este la fel de mare ca și pilula contraceptivă sau alte metode contraceptive cu rată mare de succes.
Cum funcționează amenoreea de lactație
Atunci când bebelușul este alăptat exclusiv, trimite un semnal ovarelor să nu mai producă ovule, care ar putea genera o altă sarcină. De asemenea, nivelul foarte ridicat al hormonului prolactină, care ajută organismul să producă lapte matern, acționează împreună cu alăptarea, astfel încât nu mai ai menstruație. Acest proces se numește amenoree de lactație.
Trebuie să fii atentă, pentru că, dacă din anumite motive reduci sau întrerupi alăptarea, corpul își va relua ciclul de fertilitate și dacă nu folosești o altă metodă contraceptivă, poții rămâne însărcinată chiar la 1 lună după ce ai născut. Șansele de a rămâne însărcinată cresc la 85% în decurs de un an, dacă faci sex fără a folosi o metodă contraceptivă.
Ce trebuie să faci
Pentru a beneficia de amenoreea de lactație, trebuie să urmezi întocmai instrucțiunile pentru a preveni sarcina. Asta înseamnă că trebuie să ții cont de următoarele lucruri:
- Bebelușul trebuie să aibă mai puțin de 6 luni.
- Bebelușul trebuie alimentat doar cu lapte matern. Uneori este în regulă să suplimentezi cu alte lichide sau substanțe nutritive, atâta timp cât acestea nu înlocuiesc hrănirea. Însăi, va trebui să vă respecți programul de alăptare.
- Programul de alăptare trebuie să includă o hrănire la fiecare 4 ore, în timpul zilei, și cel puțin la fiecare 6 ore, noaptea. Dacă bebelușul renunță la alimentație pe timpul nopții, amenoreea de lactație nu va mai funcționa.
- Nu trebuie să ai perioadă menstruală. Aceasta presupune orice sângerare, timp de 2 zile la rând sau mai mult, care apare începând cu 2 luni după nașterea bebelușului. Nu include sângerarea vaginală care apare după ce ai născut.
- Amenoreea de lactație poate funcționa și după 6 luni dacă menții programul de alăptare, chiar dacă introduci alimentele solide. Când oricare dintre factorii-cheie se schimbă, este timpul să-ți pregătești un alt tip de contracepție.
Folosirea pompei de sân în amenoreea de lactație
Nu este clar dacă pomparea laptelui matern are același efect ca și alăptarea, în oprirea ovulației. Mulți experți spun că, pentru ca amenoreea de lactație să funcționeze, bebelușul trebuie hrănit 100% la sân. Acest lucru înseamnă că nu veți fi protejată dacă:
- Folosești o pompă pentru a extrage laptele matern.
- Folosești biberonul pentru a hrăni bebelușul.
- Hrănești bebelușul cu lapte praf.
- Îi oferi bebelușului suzetă des.
Alte beneficii ale amenoreei de lactație
Pe lângă beneficiile de sănătate și emoționale ale alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru copil, amenoreea de lactație poate fi o alegere înțeleaptă, prezentând avantaje precum:
- Este o metodă contraceptivă care nu adaugă hormoni sau substanțe care pot interfera cu laptele matern.
- Este gratuită și nu necesită să faci ceva în plus.
- Funcționează imediat.
- Este important pentru zonele în care alte metode contraceptive pot fi greu de obținut.
Dezavantajele amenoreei de lactație
Dacă nu este folosită corect, amenoreea de lactație poate avea o rată ridicată de eșec. Printre alte dezavantaje ale amenoreei de lactație se numără:
- Nu toată lumea o consideră realistă.
- Nu poate fi folosită de femeile cu anumite probleme de sănătate. Acestea includ tuberculoza activă, gripa H1N1 sau leziuni de herpes simplex pe sâni.
- Este posibil să ai prima menstruație în câteva luni, chiar dacă alăptezi 100%. Asta înseamnă că vei ovula și metoda nu va mai fi eficientă.
- Nu protejează împotriva HIV sau a altor boli cu transmitere sexuală.