Reclamă

Moș Crăciun este real? Cum să vorbești cu copilul despre personajul magic

În preajma sărbătorilor de iarnă, este aproape inevitabil să nu vorbim despre Moș Crăciun. Iar dacă ai un copil mai măricel, există toate șansele să se întrebe și să te întrebe dacă Moș Crăciun este real. Întrebarea este absolut firească, iar răspunsul trebuie ales astfel încât să păstrezi magia Crăciunului, chiar și după o astfel de conversație.

Mama cu fetița stau pe covor și vorbesc despre Moș Crăciun
Vorbește-i copilului despre magia Crăciunului și semnificația conceptului de Moș Crăciun / Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la University Of Exeter din Marea Britanie, majoritatea copiilor încetează să mai creadă în Moș Crăciun în jurul vârstei de 8 ani. Acest lucru nu se întâmplă brusc, ci este o schimbare precedată de întrebări, indicii sau situații.

Mulți dintre ei află adevărul la școală, de la colegii de clasă și de la prieteni. Unii își surprind părinții atunci când pun cadourile sub brad. Potrivit aceluiași studiu, un număr foarte mare de copii și-au văzut părinții punând cadouri sub brad. Chiar dacă Crăciunul a trecut, află cum să abordez această situație în cazul în care anul acesta copilul a aflat despre existența personajului magic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Moș Crăciun este real? Cum îi răspunzi copilului la această întrebare

Așadar, în cazul în care și tu te afli în situația în care cel mic îți adresează o astfel de întrebare, psihologul Cara Goodwin a explicat pentru parents.com, ce răspuns ar fi mai potrivit și cum să vorbești cu micuțul despre Moș Crăciun. Însă înainte de a-i oferi un răspuns, ar fi mai indicat să te pregătești. Să-ți faci un plan, astfel încât discuția să nu fie una tristă pentru copil.

Reclamă

Însă dacă întrebarea te ia prin surprindere, psihologul sugerează să-i răspunzi la întrebarea Moș Crăciun este real cu o altă întrebare. Spre exemplu, îl poți întreba ce crede despre Moș Crăciun. Ascultă-l cu atenție și, în funcție de vârsta lui, dar și de personalitate, Cara Goodwin sugerează să abordezi subiectul așa cum simți că ar funcționa cel mai bine pentru copilul tău. Tot ea mai spune că nu există un răspuns corect sau unul greșit.

Dacă ți se pare că este destul de matur să înțeleagă adevărul fără să fie traumatizat sau fără să simtă că a fost mințit, atunci îi poți spune că, într-adevăr, Moșul nu este o persoană reală. În schimb, dacă ți se pare că un astfel de răspuns l-ar afecta, atunci ar fi bine să-i spui că Moșul există atâta timp cât el crede. Și că spiritul Moșului este magie și bucurie. Cel mai potrivit ar fi să ai un plan. Astfel încât copilul să înțeleagă de unde și cum a apărut Moș Crăciun, dar și ce reprezintă el.

Cum să vorbești cu copilul despre Moș Crăciun

Așadar, dacă ai observat că în ultima vreme copilul pune din ce în ce mai multe întrebări legate de existența lui Moș Crăciun, atunci ar fi indicat să te pregătești pentru o astfel de conversație. Psihologul Cara Goodwin, oferă câteva sfaturi despre cum anume să vorbești cu copilul despre Moș Crăciun.

Vorbește-i despre magia Crăciunului

„Ca părinte, ai putea să-i explici faptul că Moș Crăciun reprezintă cu adevărat „spiritul Crăciunului”. Că „spiritul Crăciunului” trăiește în oricine practică bunătatea și generozitatea „, spune Dr. Goodwin. „De asemenea, poți discuta cu el despre modul în care el însuși poate întruchipa „spiritul Crăciunului” în propria viață. Ajutându-i și dăruindu-le celorlalți, în special celor care au nevoie, lucrurile sau sfaturile de care au nevoie”, mai spune psihologul. Esențial este, după cum susțin psihologii, ca orice copil să înțeleagă faptul că sărbătorile de iarnă și, implicit, Moș Crăciun au legătură cu bunătatea și recunoștința.

Reclamă

Încurajează-ți copilul să devină Moș Crăciun

După ce copilul este familiarizat și înțelege spiritul și magia Crăciunului, l-ai putea încuraja să devină chiar el Moș Crăciun. Îi poți explica în cuvinte cât mai simple că Moșul este un concept. Și că noi toți, mai ales în această perioadă, putem fi pentru cei dragi sau pentru cei nevoiași Moș Crăciun. Pentru că, nu-i așa, Moș Crăciun a apărut ca un binefăcător. Iar noi, oamenii, putem duce mai departe această tradiție. Putem dărui și putem ajuta.

Lasă-l pe el să conducă discuția

Unii psihologi susțin că ar fi mai bine să lași copilul să conducă discuția. Adică să-l lași să spună ce crede el despre Crăciun, despre Moș Crăciun și despre toate tradițiile conexe. De aici, el ar putea să-și găsească răspunsurile, chiar și dacă tu nu îi oferi ceva concret. Dar, bineînțeles, acest lucru depinde și de maturitatea copilului și de dispoziția pe care o are.

Nu uita că fiecare copil este diferit. Și ce funcționează pentru unul, nu funcționează și pentru altul. Așadar, în discuțiile despre existența lui Moș Crăciun ar trebui să ții cont de personalitatea copilului și de vârsta lui. Dar și de inteligența emoțională a lui. Și să-i prezinți situația așa cum crezi că ar fi mai bine pentru el.

Te-ar mai putea interesa și
Mama care îi șoptește la ureche băiatului ei ceva
Cum îi spui copilului adevărul despre Moș Crăciun
Cum îi spui copilului adevărul despre Moș Crăciun
Moș Crăciun ține în brațe o fetiță și un băiețel
Ce le spunem copiilor despre Moș Crăciun, în funcție de vârstă
Ce le spunem copiilor despre Moș Crăciun, în funcție de vârstă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Fetiță fericită stă pe canapea și se uită la telefon
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
În ultimul timp, din ce în ce mai mulți psihologi atrag atenția asupra timpului petrecut de copii pe telefon, dar și asupra vârstei la care aceștia au acces la el. Aproape în unanimitate, specialiștii recomandă să amâni cât pot de mult......
Când să-i cumperi copilului telefon: ce spun experții
2
băiat care doarme cu gura deschisă în așternuturi albe
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
Printre afecțiunile pe care cei mici le pot întâmpina de-a lungul vieții se numără și aceasta. Apneea în somn la copii poate fi destul de îngrijorătoare pentru părinți, dar este important de știut că există modalități de a o depista......
Apneea în somn la copii. Cum o poți depista, ce spun specialiștii
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie care nu poate să doarmă într-un pat cu un ceas în prim-plan
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
Proaspetele mămici întâmpină tot felul de dificultăți la începutul maternității. Printre acestea, insomnia postpartum joacă un rol important. Este o problemă comună și se referă la dificultatea de a adormi sau de a sta trează. Viața......
Insomnia postpartum: cauze și soluții. Ce spun specialiștii
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama care doarme lângă bebelușul ei
08:17
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Băiat ține în mână trainerul dentar
07:26
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Ce este trainerul dentar: beneficii pentru dinții copiilor
Gravidă care mănâncă un iaurt
07:09
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Administrarea de probiotice în sarcină: cât de benefice sunt pentru mamă și făt
Bebelușul stă pe pat întins pe spate cu degetul în gură
13 aprilie, 07:56
Reflexul de supt la bebeluș: ce este, cum îl ajută și ce poți face pentru a-l stimula
Reflexul de supt la bebeluș: ce este, cum îl ajută și ce poți face pentru a-l stimula
Fetiță tristă care stă cu capul pe perete în fața unei cărți cu multe litere care zboară pe lângă ea
13 aprilie, 07:20
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Cum poți ajuta un copil cu dislexie în afara școlii. Sfaturi pentru părinți de la specialiști
Mama, tata și fetița se distrează în casă
13 aprilie, 06:15
Sindromul copilului unic: mit sau adevăr
Sindromul copilului unic: mit sau adevăr
Închide