Reclamă

Inteligența emoțională la copii. Ce fraze nu folosesc părinții care vor să dezvolte această abilitate

Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii este un proces continuu, la care tu, ca părinte, poți și este chiar indicat să contribui. Ea are un impact semnificativ asupra vieții lor, ajutându-i să devină adulți mai echilibrați și mai capabili să navigheze cu succes prin lumea lor emoțională și socială. De aceea, e esențial să știi ce să faci, dar și ce să nu faci, astfel încât să ajuți copilul să-și dezvolte inteligența emoțională.

Mama își ține copilul în brațe și-i citește o poveste despre inteligența emoțională la copii
Vorbește-i copilului încă de la cele mai fragede vârste despre sentimente și emoții / Shutterstock

În ultimele decenii, cercetările au arătat că inteligența emoțională la copii oferă o varietate de beneficii care îi vor fi de folos pe tot parcursul vieții. Studiile spun că acei copii care au un nivel ridicat de inteligență emoțională sunt mai atenți, sunt mai implicați la școală, dezvoltă relații mai sănătoase și sunt mai empatici.

Ce este inteligența emoțională la copii

Inteligența emoțională este definită ca fiind capacitatea unei persoane de a exprima și gestiona emoțiile în mod adecvat, respectând în același timp sentimentele celorlalți. Emoțiile au un impact asupra atenției, memoriei și învățării, asupra capacității de a construi relații cu ceilalți și asupra sănătății fizice și mentale. Inteligența emoțională poate fi definită ca un set de abilități pe care copilul poate începe să le învețe la orice vârstă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile lui și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. El știe cum să-și gestioneze sentimentele negative, având un comportament rezonabil chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori și nu abandonează o activitate atunci când aceasta devine dificilă.

Reclamă

Ce să nu spui niciodată dacă vrei să ajuți la dezvoltarea inteligenței emoționale

Creierul este programat să exceleze când și unde poate. Așadar, atunci când copilul se chinuie, nu este pentru că nu vrea să se descurce bine – ci pentru că pur și simplu nu poate. Cu alte cuvinte, problema nu este motivația lui. Ci faptul că există o neconcordanță între așteptările tale, ca părinte, și capacitățile lui.

„De ce nu mă asculți?”

Dacă ți se pare că nu te ascultă niciodată sau că este absent când începi să-i reproșezi diverse lucruri, înseamnă că are o altă problemă. Încearcă să vezi de fapt care e sursa neascultatului. Nu trage concluzii pripite. Mai degrabă încearcă să ai o discuție sinceră, în care îi permiți copilului să-și spună of-urile.

„Ești atât de lipsit de respect!”

Înainte de a-i spune că nu e respectuos, încearcă să vezi ce anume l-a făcut să fie așa. Asta dacă într-adevăr este. Pentru că s-ar putea să ai surpriza ca el să nu fie deloc lipsit de respect, ci doar să aibă o problemă pe care tu nu o observi. Și pentru că te grăbești să pui etichete, copilul se va închide și nu-și va mai exterioriza emoțiile și sentimentele.

„Nu te mai plânge!”

Nu minimaliza sau nega emoțiile copilului atunci când se plânge de ceva. Ascultă cu atenție și arată-i empatie față de ceea ce simte.

Reclamă

„Fii bărbat!” sau „Fii o fată!”

Evită să pui presiune pe copil să se conformeze stereotipurilor de gen sau să-și ascundă emoțiile considerate „nepotrivite” pentru genul lui. Încurajează-l să fie autentic.

„Nu-mi place când ești supărat!”

Nu face copilul să se simtă vinovat sau rușinat pentru emoțiile lui.  Arată-i că le accepți și că ești acolo pentru el. Este important pentru dezvoltarea inteligenței emoționale.

„Nu mai fii așa sensibil!”

Nu eticheta copilul ca fiind prea sensibil sau emoțional. Aceasta poate afecta încrederea în sine și abilitatea de a-și exprima emoțiile.

„De ce ești mereu nervos?”

Evită să întrebi copilul de ce este mereu nervos sau anxios, deoarece poate face ca emoțiile lui să pară nejustificate sau inacceptabile. În schimb, întrebă-l cum îl poți ajuta să se simtă mai bine.

Inteligenta emoțională la copii: cum poți contribui la dezvoltarea ei

Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii este la fel de importantă ca dezvoltarea abilităților cognitive și sociale. Aceasta îi ajută să navigheze cu succes prin viață, să construiască relații sănătoase și să gestioneze situații dificile. Iată ce poți face pentru a ajuta copilul să-și dezvolte inteligența emoțională:

1. Încurajează-l să-și exprime emoțiile, fie ele pozitive sau negative. Ascultă-l cu atenție și validează ceea ce simte. Spre exemplu, îi poți spune: „Înțeleg că te simți trist pentru că nu ai putut merge la joacă astăzi.”

2. Fii un model pentru el. Arată-i cum îți gestionezi tu propriile emoții și cum le recunoști.

3. Ajută copilul să învețe cuvinte care descriu diverse emoții. Cu cât este mai abil să identifice și să numească emoțiile, cu atât îi este mai ușor să le înțeleagă.

4. Discută cu el despre emoții. A avea conversații regulate despre emoții este important. Întrebă-l cum se simte în diverse situații și ajută-l să înțeleagă de ce se simte astfel.

5. Citește-i povești și cărți care abordează teme legate de emoții. Aceste povești îl pot ajuta să se identifice cu personaje și să învețe despre gestionarea emoțiilor.

6. Ajută copilul să învețe despre consecințe și limite într-un mod empatic și înțelegător. Acest lucru îl poate ajuta să înțeleagă mai bine relațiile cauză-efect.

7. Învăță-l să rezolve conflictele în mod sănătos și constructiv. Aceasta implică ascultarea celorlalți și găsirea soluțiilor care să satisfacă nevoile tuturor.

Este important să dezvolți inteligența emoțională la copii, mai ales dacă vrei ca micuțul tău să devină un adult echilibrat și sănătos fizic și psihic.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fiica ei stau și discută relaxat pe pat
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Un grup de copii de grădiniță se joacă pe covor cu piese mari de lego
Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului
Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului
Mama care își atenționează fiul
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mămică blondă, îmbrăcată cu o bluză albă, care zgâlțâie și ceartă un bebeluș îmbrăcat cu body alb, în timp ce stă pe un fotoliu galben, sindromul copilului zgâlțâit
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
Se știe că bebelușii pot plânge destul de mult, mai ales că este modalitatea lor de a transmite diferite informații. Prin plâns, bebelușii ne pot spune că le este foame, somn sau au nevoie să le fie schimbate scutecele. Uneori, în......
Sindromul copilului zgâlțâit. Cum apare și care sunt principalele semne și simptome
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Băiețelul împinge castronul cu mâncare
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
Mâncatul pretențios la copii poate fi o provocare pentru mulți părinți, iar introducerea unor obiceiuri alimentare sănătoase și diverse poate fi esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului tău. Iată 10 strategii......
10 strategii eficiente pentru a preveni mâncatul pretențios la copii
5
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de burtă
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Sarcina vine cu multe emoții, stări, dar și cu unele provocări. Iar printre unele din cele mai frecvente astfel de provocări se numără și flatulența. Deși adesea jenantă și inconfortabilă, flatulența în sarcină este un simptom normal......
Flatulența în sarcină: remedii care te ajută să scapi de ea
Parteneri
Cele mai noi
articol cu video
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
7 decembrie, 13:08
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Ministerul Sănătății a declarat epidemie națională de rujeolă. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel național
Mama și fiica urlă una la cealaltă
7 decembrie, 07:25
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Mama își ține în brațe bebelușul care ține în gură o jucărie de dentiție
6 decembrie, 08:12
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Primul dinte al bebelușului: lucruri pe care e indicat să le știi
Femeie însărcinată stă în fața medicului
6 decembrie, 07:31
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Infecțiile cu candida în sarcină: simptome, cauze și tratament
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
5 decembrie, 07:27
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Mama își alăptează bebelușul
5 decembrie, 07:16
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Colostrul: ce este și ce beneficii are
Închide