Reclamă

Inteligența emoțională la copii. Ce fraze nu folosesc părinții care vor să dezvolte această abilitate

Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii este un proces continuu, la care tu, ca părinte, poți și este chiar indicat să contribui. Ea are un impact semnificativ asupra vieții lor, ajutându-i să devină adulți mai echilibrați și mai capabili să navigheze cu succes prin lumea lor emoțională și socială. De aceea, e esențial să știi ce să faci, dar și ce să nu faci, astfel încât să ajuți copilul să-și dezvolte inteligența emoțională.

Mama își ține copilul în brațe și-i citește o poveste despre inteligența emoțională la copii
Vorbește-i copilului încă de la cele mai fragede vârste despre sentimente și emoții / Shutterstock

În ultimele decenii, cercetările au arătat că inteligența emoțională la copii oferă o varietate de beneficii care îi vor fi de folos pe tot parcursul vieții. Studiile spun că acei copii care au un nivel ridicat de inteligență emoțională sunt mai atenți, sunt mai implicați la școală, dezvoltă relații mai sănătoase și sunt mai empatici.

Ce este inteligența emoțională la copii

Inteligența emoțională este definită ca fiind capacitatea unei persoane de a exprima și gestiona emoțiile în mod adecvat, respectând în același timp sentimentele celorlalți. Emoțiile au un impact asupra atenției, memoriei și învățării, asupra capacității de a construi relații cu ceilalți și asupra sănătății fizice și mentale. Inteligența emoțională poate fi definită ca un set de abilități pe care copilul poate începe să le învețe la orice vârstă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile lui și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. El știe cum să-și gestioneze sentimentele negative, având un comportament rezonabil chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori și nu abandonează o activitate atunci când aceasta devine dificilă.

Reclamă

Ce să nu spui niciodată dacă vrei să ajuți la dezvoltarea inteligenței emoționale

Creierul este programat să exceleze când și unde poate. Așadar, atunci când copilul se chinuie, nu este pentru că nu vrea să se descurce bine – ci pentru că pur și simplu nu poate. Cu alte cuvinte, problema nu este motivația lui. Ci faptul că există o neconcordanță între așteptările tale, ca părinte, și capacitățile lui.

„De ce nu mă asculți?”

Dacă ți se pare că nu te ascultă niciodată sau că este absent când începi să-i reproșezi diverse lucruri, înseamnă că are o altă problemă. Încearcă să vezi de fapt care e sursa neascultatului. Nu trage concluzii pripite. Mai degrabă încearcă să ai o discuție sinceră, în care îi permiți copilului să-și spună of-urile.

„Ești atât de lipsit de respect!”

Înainte de a-i spune că nu e respectuos, încearcă să vezi ce anume l-a făcut să fie așa. Asta dacă într-adevăr este. Pentru că s-ar putea să ai surpriza ca el să nu fie deloc lipsit de respect, ci doar să aibă o problemă pe care tu nu o observi. Și pentru că te grăbești să pui etichete, copilul se va închide și nu-și va mai exterioriza emoțiile și sentimentele.

„Nu te mai plânge!”

Nu minimaliza sau nega emoțiile copilului atunci când se plânge de ceva. Ascultă cu atenție și arată-i empatie față de ceea ce simte.

Reclamă

„Fii bărbat!” sau „Fii o fată!”

Evită să pui presiune pe copil să se conformeze stereotipurilor de gen sau să-și ascundă emoțiile considerate „nepotrivite” pentru genul lui. Încurajează-l să fie autentic.

„Nu-mi place când ești supărat!”

Nu face copilul să se simtă vinovat sau rușinat pentru emoțiile lui.  Arată-i că le accepți și că ești acolo pentru el. Este important pentru dezvoltarea inteligenței emoționale.

„Nu mai fii așa sensibil!”

Nu eticheta copilul ca fiind prea sensibil sau emoțional. Aceasta poate afecta încrederea în sine și abilitatea de a-și exprima emoțiile.

„De ce ești mereu nervos?”

Evită să întrebi copilul de ce este mereu nervos sau anxios, deoarece poate face ca emoțiile lui să pară nejustificate sau inacceptabile. În schimb, întrebă-l cum îl poți ajuta să se simtă mai bine.

Inteligenta emoțională la copii: cum poți contribui la dezvoltarea ei

Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii este la fel de importantă ca dezvoltarea abilităților cognitive și sociale. Aceasta îi ajută să navigheze cu succes prin viață, să construiască relații sănătoase și să gestioneze situații dificile. Iată ce poți face pentru a ajuta copilul să-și dezvolte inteligența emoțională:

1. Încurajează-l să-și exprime emoțiile, fie ele pozitive sau negative. Ascultă-l cu atenție și validează ceea ce simte. Spre exemplu, îi poți spune: „Înțeleg că te simți trist pentru că nu ai putut merge la joacă astăzi.”

2. Fii un model pentru el. Arată-i cum îți gestionezi tu propriile emoții și cum le recunoști.

3. Ajută copilul să învețe cuvinte care descriu diverse emoții. Cu cât este mai abil să identifice și să numească emoțiile, cu atât îi este mai ușor să le înțeleagă.

4. Discută cu el despre emoții. A avea conversații regulate despre emoții este important. Întrebă-l cum se simte în diverse situații și ajută-l să înțeleagă de ce se simte astfel.

5. Citește-i povești și cărți care abordează teme legate de emoții. Aceste povești îl pot ajuta să se identifice cu personaje și să învețe despre gestionarea emoțiilor.

6. Ajută copilul să învețe despre consecințe și limite într-un mod empatic și înțelegător. Acest lucru îl poate ajuta să înțeleagă mai bine relațiile cauză-efect.

7. Învăță-l să rezolve conflictele în mod sănătos și constructiv. Aceasta implică ascultarea celorlalți și găsirea soluțiilor care să satisfacă nevoile tuturor.

Este important să dezvolți inteligența emoțională la copii, mai ales dacă vrei ca micuțul tău să devină un adult echilibrat și sănătos fizic și psihic.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fiica ei stau și discută relaxat pe pat
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Un grup de copii de grădiniță se joacă pe covor cu piese mari de lego
Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului
Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului
Mama care își atenționează fiul
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide