Reclamă

Obezitatea la copii: cauze, factori de risc și profilaxie

Această boală cronică a devenit o problemă destul de serioasă în România zilelor noastre. Obezitatea la copii este dezbătută frecvent și se caută metode pentru a fi evitată. În articolul de mai jos aducem la cunoștință care sunt cauzele pentru care cei mici ajung în acest punct, care sunt factorii de risc, dar și cum se poate evita această situație care aduce cu sine complicații viitoare.

Fetiță tristă cu un cântar în mână pe un fundal gri
Obezitatea la copii este dezbătută frecvent și se caută metode pentru a fi evitată / Shutterstock

În țara noastră, ultimul studiu din 2015 arată că peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii 40 de ani rata a crescut considerabil. Prevenția este întotdeauna de luat în calcul, așa cum sugerează specialiștii. Această epidemie poate crea probleme serioase la nivel fizic și mental.

Obezitatea la copii

Lipsa activităților fizice și consumul crescut de calorii sunt factorii principali care determină obezitatea în rândul tinerilor și adolescenților. Din 1975, la nivel mondial numărul cazurilor de obezitate la copii s-a triplat. Se pare că printre factorii de risc ce determină această tulburare se află mediul în care aceștia trăiesc, dar și stilul de viață pe care îl observă deseori la părinți sau îngrijitorii principali.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obezitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme ale acestui secol. Situația afectează atât țările sărace, cât și cele mai bogate. Emoțiile dificile cu care copiii se confruntă în fiecare zi, dar și traiul îi face pe aceștia să se refugieze în hrana mai puțin nutritivă și extrem de distructivă pe termen lung. Studii serioase arată că micuții care sunt supraponderali sau obezi, continuă cu această afecțiune și la maturitate.

La nivel global, aproximativ 43 de milioane de copii preșcolari ( sub 5 ani) erau supraponderali sau obezi în 2010, arată hsph.harvard.edu. În lume, studiile s-au arătat covârșitoare în acest sens. Surprinzător însă este că Europa are cele mai puține date și nu au fost niciodată adunate într-un mod consistent. Această situație a făcută dificilă compresia numerelor de la țară la țară. Cert este că obezitatea a crescut în cele mai multe dintre părți.

Obezitatea pe categorii de vârstă

Dacă vorbim despre Europa, studiile arătau în 2022 că Spania se afla pe locul 1 în ceea ce privește obezitatea infantilă cu aproximativ 32 %. România avea o rată de 12 %. Cinci dintre țări au repetat acest test la grupa de vârstă 2 – 5 ani, oferind astfel o fereastră asupra a ceea ce se întâmplă de fapt. Vorbim despre Cehia, Anglia, Franța, Norvegia, Olanda și România. Dintre acestea, Anglia a arătat o creștere de 23 % a ratei obezității din 1995 până în 2002.

Organizația Mondială a Sănătății a început să monitorizeze această problemă folosind un sistem standard în rândul copiilor în creștere. Prmele analize au arătat că între 2007 și 2008 existau 24 % copii obezi cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani. Această problemă ajunge până la adolescenții de 18 ani care au un exces de grăsime reflectat foarte ușor în indicele de masă corporală ( IMC – în engleză BMI). Se împart astfel kilogramele în funcție de înălțimea fiecărui copil.

Cauzele obezității în rândul copiilor

Principalul motiv pentru care copiii și adolescenți ajung să cântărească mai mult decât este normal este stilul de viață. Lipsa de activitate alături de o dietă slabă în calorii bune, dar și genetica joacă un rol important în această situație. De cele mai multe ori, rețetele sănătoase ajung să devină un lux și sunt înlocuite de cele slabe caloric. Produsele care conțin zahăr în exces devin tot mai căutate și sunt oferite chiar de către părinți sau îngrijitori copiilor.

Reclamă

Copiii care nu practică activități fizice sau nu au un stil de viață bazat pe mișcare, riscă să devină supraponderali sau obezi și să dezvolte probleme viitoare ca și adulți. De asemenea, factorii familiali predispun la alegeri nepotrivite în ceea ce privește nutriția. Stresul sau factorii psihologici creează în cazul celor mici un model pe care aceștia îl urmează îndeaproape.

Cei care se află în comunități acolo unde accesul la resurse sănătoase de hrană este limitat sunt mai predispuși la a dezvolta astfel de boli cronice. Anumite medicamente pot de asemenea crește riscul de obezitate în rândul copiilor.

Factori de risc în ceea ce privește obezitatea la copii

Dezvoltarea celor mici este strâns legată de viața mamei. Încă din sarcină, femeile trebuie să aibă grijă de propria stare de sănătate pentru a le oferi bebelușilor tot ceea ce este necesar pentru o creștere normală. S-a dovedit faptul că atunci când acestea își neglijează corpul, pot crește foarte repede riscul de obezitate în rândul copiilor. Nașterea prin cezariană poate afecta de asemenea în acest sens. Motivul este unul simplu. Studiile arată că femeile care sunt nevoite să opteze pentru cezariană dezvoltă de-a lungul celor 9 luni diabet gestațional.

Expunerea la antibiotice prea devreme poate crește riscul de obezitate în rândul copiilor. Micuții care sunt hrăniți cu lapte formula au șanse mai mari de a fi supraponderali, arată obesitymedicine.org. Introducerea alimentelor solide mult prea devreme în meniul bebelușilor este un alt factor de risc ce predispune la obezitate.

Părinții care consumă alimente bogate în carbohidrați și zahăr au șanse mai mari să le dezvolte celor mici un asltfe de obicei nociv. Hrana ca recompensă este de asemenea un indicator al creșterii rapide în greutate. Somnul și calitatea acestuia joacă un rol important. Dacă copiii nu dorm conform graficului vârstei lor au șanse mai mari să devină obezi și să dezvolte tulburări alimentare.

Reclamă

Cum se poate preveni obezitatea în rândul copiilor

Cele mai multe dintre studiile publice arată că prevenția ajută în cazul controlului greutății la copii. Focusul trebuie să fie în principal pe schimbarea obiceiurilor de viață, dar și alimentare ale copiilor. O dietă echilibrată de-a lungul vieții, dar și activitatea fizică constantă ajută fără doar și poate în acest sens.

Specialiștii spun că este mult mai ușor ca o dietă echilibrată să fie instalată în rândul copiilor, asta pentru că aceștia se pot mula foarte ușor pe diferite schimbări de situație în viața lor. Se poate începe cu introducerea unor meniuri mai sănătoase acasă, urmând ca și în grădiniță sau școală să se procedeze în același fel. Prevenția poate fi dezvoltată în cadrul mediului de activitate al copiilor. Altfel spus, aceștia trebuie să fie înconjurați doar de alegeri sănătoase. Ulterior, corpul lor se va dezvolta armonios și natural.

Activitățile fizice joacă un rol crucial. Acestea trebuie introduse treptat la copiii care le-au refuzat în trecut. De asemenea, numărul orelor în fața ecranelor ar trebui și el scăzut la cel mult 30 de min pe zi.

În concluzie, obezitatea este o boală cronică ce are mai multe cauze. Poate fi depășită mai ușor în rândul copiilor. Dacă măsurile necesare sunt luate cât mai devreme și susținute pentru o perioadă lungă de timp. Indiferent de gravitatea situației, consultarea unui medic specialist în acest sens este întotdeauna obligatorie.

Te-ar mai putea interesa și
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide