Reclamă

Obezitatea la copii: cauze, factori de risc și profilaxie

Această boală cronică a devenit o problemă destul de serioasă în România zilelor noastre. Obezitatea la copii este dezbătută frecvent și se caută metode pentru a fi evitată. În articolul de mai jos aducem la cunoștință care sunt cauzele pentru care cei mici ajung în acest punct, care sunt factorii de risc, dar și cum se poate evita această situație care aduce cu sine complicații viitoare.

Fetiță tristă cu un cântar în mână pe un fundal gri
Obezitatea la copii este dezbătută frecvent și se caută metode pentru a fi evitată / Shutterstock

În țara noastră, ultimul studiu din 2015 arată că peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii 40 de ani rata a crescut considerabil. Prevenția este întotdeauna de luat în calcul, așa cum sugerează specialiștii. Această epidemie poate crea probleme serioase la nivel fizic și mental.

Obezitatea la copii

Lipsa activităților fizice și consumul crescut de calorii sunt factorii principali care determină obezitatea în rândul tinerilor și adolescenților. Din 1975, la nivel mondial numărul cazurilor de obezitate la copii s-a triplat. Se pare că printre factorii de risc ce determină această tulburare se află mediul în care aceștia trăiesc, dar și stilul de viață pe care îl observă deseori la părinți sau îngrijitorii principali.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obezitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme ale acestui secol. Situația afectează atât țările sărace, cât și cele mai bogate. Emoțiile dificile cu care copiii se confruntă în fiecare zi, dar și traiul îi face pe aceștia să se refugieze în hrana mai puțin nutritivă și extrem de distructivă pe termen lung. Studii serioase arată că micuții care sunt supraponderali sau obezi, continuă cu această afecțiune și la maturitate.

La nivel global, aproximativ 43 de milioane de copii preșcolari ( sub 5 ani) erau supraponderali sau obezi în 2010, arată hsph.harvard.edu. În lume, studiile s-au arătat covârșitoare în acest sens. Surprinzător însă este că Europa are cele mai puține date și nu au fost niciodată adunate într-un mod consistent. Această situație a făcută dificilă compresia numerelor de la țară la țară. Cert este că obezitatea a crescut în cele mai multe dintre părți.

Obezitatea pe categorii de vârstă

Dacă vorbim despre Europa, studiile arătau în 2022 că Spania se afla pe locul 1 în ceea ce privește obezitatea infantilă cu aproximativ 32 %. România avea o rată de 12 %. Cinci dintre țări au repetat acest test la grupa de vârstă 2 – 5 ani, oferind astfel o fereastră asupra a ceea ce se întâmplă de fapt. Vorbim despre Cehia, Anglia, Franța, Norvegia, Olanda și România. Dintre acestea, Anglia a arătat o creștere de 23 % a ratei obezității din 1995 până în 2002.

Organizația Mondială a Sănătății a început să monitorizeze această problemă folosind un sistem standard în rândul copiilor în creștere. Prmele analize au arătat că între 2007 și 2008 existau 24 % copii obezi cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani. Această problemă ajunge până la adolescenții de 18 ani care au un exces de grăsime reflectat foarte ușor în indicele de masă corporală ( IMC – în engleză BMI). Se împart astfel kilogramele în funcție de înălțimea fiecărui copil.

Cauzele obezității în rândul copiilor

Principalul motiv pentru care copiii și adolescenți ajung să cântărească mai mult decât este normal este stilul de viață. Lipsa de activitate alături de o dietă slabă în calorii bune, dar și genetica joacă un rol important în această situație. De cele mai multe ori, rețetele sănătoase ajung să devină un lux și sunt înlocuite de cele slabe caloric. Produsele care conțin zahăr în exces devin tot mai căutate și sunt oferite chiar de către părinți sau îngrijitori copiilor.

Reclamă

Copiii care nu practică activități fizice sau nu au un stil de viață bazat pe mișcare, riscă să devină supraponderali sau obezi și să dezvolte probleme viitoare ca și adulți. De asemenea, factorii familiali predispun la alegeri nepotrivite în ceea ce privește nutriția. Stresul sau factorii psihologici creează în cazul celor mici un model pe care aceștia îl urmează îndeaproape.

Cei care se află în comunități acolo unde accesul la resurse sănătoase de hrană este limitat sunt mai predispuși la a dezvolta astfel de boli cronice. Anumite medicamente pot de asemenea crește riscul de obezitate în rândul copiilor.

Factori de risc în ceea ce privește obezitatea la copii

Dezvoltarea celor mici este strâns legată de viața mamei. Încă din sarcină, femeile trebuie să aibă grijă de propria stare de sănătate pentru a le oferi bebelușilor tot ceea ce este necesar pentru o creștere normală. S-a dovedit faptul că atunci când acestea își neglijează corpul, pot crește foarte repede riscul de obezitate în rândul copiilor. Nașterea prin cezariană poate afecta de asemenea în acest sens. Motivul este unul simplu. Studiile arată că femeile care sunt nevoite să opteze pentru cezariană dezvoltă de-a lungul celor 9 luni diabet gestațional.

Expunerea la antibiotice prea devreme poate crește riscul de obezitate în rândul copiilor. Micuții care sunt hrăniți cu lapte formula au șanse mai mari de a fi supraponderali, arată obesitymedicine.org. Introducerea alimentelor solide mult prea devreme în meniul bebelușilor este un alt factor de risc ce predispune la obezitate.

Părinții care consumă alimente bogate în carbohidrați și zahăr au șanse mai mari să le dezvolte celor mici un asltfe de obicei nociv. Hrana ca recompensă este de asemenea un indicator al creșterii rapide în greutate. Somnul și calitatea acestuia joacă un rol important. Dacă copiii nu dorm conform graficului vârstei lor au șanse mai mari să devină obezi și să dezvolte tulburări alimentare.

Reclamă

Cum se poate preveni obezitatea în rândul copiilor

Cele mai multe dintre studiile publice arată că prevenția ajută în cazul controlului greutății la copii. Focusul trebuie să fie în principal pe schimbarea obiceiurilor de viață, dar și alimentare ale copiilor. O dietă echilibrată de-a lungul vieții, dar și activitatea fizică constantă ajută fără doar și poate în acest sens.

Specialiștii spun că este mult mai ușor ca o dietă echilibrată să fie instalată în rândul copiilor, asta pentru că aceștia se pot mula foarte ușor pe diferite schimbări de situație în viața lor. Se poate începe cu introducerea unor meniuri mai sănătoase acasă, urmând ca și în grădiniță sau școală să se procedeze în același fel. Prevenția poate fi dezvoltată în cadrul mediului de activitate al copiilor. Altfel spus, aceștia trebuie să fie înconjurați doar de alegeri sănătoase. Ulterior, corpul lor se va dezvolta armonios și natural.

Activitățile fizice joacă un rol crucial. Acestea trebuie introduse treptat la copiii care le-au refuzat în trecut. De asemenea, numărul orelor în fața ecranelor ar trebui și el scăzut la cel mult 30 de min pe zi.

În concluzie, obezitatea este o boală cronică ce are mai multe cauze. Poate fi depășită mai ușor în rândul copiilor. Dacă măsurile necesare sunt luate cât mai devreme și susținute pentru o perioadă lungă de timp. Indiferent de gravitatea situației, consultarea unui medic specialist în acest sens este întotdeauna obligatorie.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Căutăm mereu cele mai bune metode pentru a-i ajuta pe cei mici să rămână sănătoși și energici, iar aceste rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității pot fi răspunsul! Fiecare pahar este plin de vitamine esențiale și......
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
2
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Adoptarea unui stil de viață sănătos nu trebuie să fie o sursă de stres sau o serie de reguli impuse cu rigiditate. Atunci când unele obiceiuri sănătoase în familie sunt introduse treptat și într-un mod plăcut, toată lumea va fi mai......
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Parteneri
Cele mai noi
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Doi copii care se bucură de natură pe creanga unui copac
22 martie, 07:22
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Cum îl ajuți pe copil să aibă o sănătate mintală bună. Trebuie să aibă acces la un lucru extrem de simplu și la îndemână
Un bărbat care discută cu tatăl său
21 martie, 07:01
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
O fetiță care se spală pe dinți
20 martie, 08:54
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Închide