Deși mulți dintre noi ne referim la folați și la acidul folic ca și cum ar fi același lucru, ei sunt, de fapt, doi termeni diferiți ai aceleași vitamine: Vitamina B9. Folatul poate fi găsit într-o mulțime de alimente, precum legumele verzi închis la culoare, fructele citrice, ouăle, carnea, organele, produsele lactate și cerealele.
Pe de altă parte, acidul folic reprezintă varianta sintetică a vitaminei B9. El este adăugat în mod deliberat în anumite alimente procesate sau fortificate, cum ar fi făina, cerealele pentru mic-dejun și pâine, pentru a îmbunătăți aportul nutrițional. Acidul folic se găsește și sub formă de supliment alimentar, în multivitamine, vitamine prenatale sau comercializat separat ca supliment de acid folic.
7 alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Așa cum spuneam și mai sus, folatul se regăsește într-o gamă variată de alimente. Iar printre cele cu un conținut ridicat, se numără următoarele.
Ouăle, printre cele mai accesibile alimente cu conținut ridicat de folați
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, inclusiv folat. Un singur ou mare poate conține aproximativ 22 de micrograme de folați. Pe lângă aceasta, ouăle sunt o sursă versatilă și ușor de preparat, potrivindu-se perfect în dieta zilnică a gravidelor.
Spanacul
Spanacul este o sursă vegetală bogată în vitamina B9, oferind aproximativ 263 micrograme de folați per cană, atunci când este gătit. Acesta este, de asemenea, plin de alți nutrienți esențiali, cum ar fi fierul și calciul, contribuind la o dietă echilibrată și sănătoasă.
Broccoli
Broccoli este un alt super-aliment excelent pentru gravide, datorită conținutului său ridicat de vitamina B9. O porție de 100 de grame de broccoli crud poate conține până la 63 de micrograme de folați, plus o abundență de vitamine C și K, fibre și antioxidanți.
Fasolea
Fasolea, în special cea neagră, este extrem de nutritivă și se numără printre acele alimente cu conținut ridicat de folați. Ea conține o cantitate semnificativă de folați. O cană de fasole gătită poate conține până la 256 de micrograme de vitamina B9, fiind și o excelentă sursă de proteine vegetale, fier și fibre.
Sfecla roșie
Sfecla roșie nu este doar bogată în antioxidanți și nitrați naturali, ci și în folați. O porție de 100 de grame de sfeclă roșie crudă conține până la 100 micrograme de folați. Este perfectă pentru salate sau sucuri, fiind excelentă inclusiv pentru combaterea lipsei de fier.
Sparanghelul
Sparanghelul este recunoscut pentru conținutul său bogat de nutrienți, inclusiv vitamina B9. O porție de 100 de grame poate furniza până la 150 de micrograme de folați. Sparanghelul poate fi gătit în diverse moduri, fiind o alegere excelentă pentru o dietă echilibrată.
Nucile
Nucile, în special alunele de pădure, sunt o sursă bună de folați. În plus, ele sunt bogate în acizi grași omega-3, proteine și fibre. Consumul de nuci este o metodă convenabilă de a adăuga nutrienți esențiali în dieta zilnică a unei gravide.
Includerea acestor alimente în dieta gravidei poate contribui la asigurarea unui aport adecvat de folați, esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Este important de menționat că, medicul poate recomanda și suplimentarea cu acid folic, în special în primele 14 săptămâni de sarcină.