Copiii au nevoie de alimente bogate în vitamine și substanțe nutritive pentru a-și susține corpul și mintea în creștere. Iată câteva sfaturi care îți va ajuta copilul să aibă obiceiuri alimentare sănătoase, care să-i fie utile toată viața.
Cum înveți copiii să aibă obiceiuri alimentare sănătoase
Mulți copii și familii din ziua de azi au un program încărcat și le este destul de greu să ia masa împreună. Din această cauză, alimentație multor copii implică multă mâncare la pachet, care nu e neapărat foarte sănătoasă. Însă, poți schimba acest lucru, făcând mici ajustări în programul familiei.
Fii un exemplu
Este important ca tu să mănânci sănătos, pentru că cei mici imită foartă mult comportamntele. Este important să-ți lași copilul să te vadă că iei mese regulate, care conțin gustări sănătoase. Mânâncă zilnic fructe și legume, iar la mesele principale include proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.
Mergeți împreună la cumpărături
Întocmește o listă de cumpărături și mergi împreună cu copilul la magazin. Puteți discuta importanța alegerii unor alimente sănătoase, de unde provin și îl poți lăsa și pe el să aleagă produse, recomandă living.aahs.org. Dacă este mai mare, îl poți învăța să citească etichetele și să-i explici că există ingrediente care dăunează sănătății.
Fiți creativi în bucătărie
Invită-ți copilul să te ajute atunci când gătești. Poți să tai fructele sau legumele. Îl poți ruga pe el să orneze un sanvich sau o clătită. Sau îl rogi să facă el un desert delicios cu iaurt, fructe de pădure, cereale integrale și puțină miere. Sau poți da un nume unui aliment pe care copilul te ajută să îl faci, cum ar fi „tăițeii cu dovlecei ai lui Sara“.
Stați la masă
Este important să vă așezați cu cu toții la masă și să faci aceeși mâncare pentru toată lumea. Evită să faci mâncăre preferențială și să iei în considerare mofturile fiecăruia. Acest lucru expune copilul la alimente noi și, în plus, te ajuta să nu te complici cu mâncăruri pretențioase. Este un obicei sănătos, pe care toți din familie ar trebui să îl respecte.
Limitează gustările
Gustările nu ar trebui să ia locul meselor și ar trebui să conțină legume și fructe, nu dulciuri, biscuiți sau chips-uri. Încearcă să-ți înveți copilul să nu ia gustări din plictiseală. „Gustările pot fi sănătoase și nutritive și ne bucurăm de ele pentru că au un gust bun, dar nu ar trebui să mâncăm doar pentru că nu avem altceva de făcut“, afirmă pediatrul Christina Fink, pentru health.clevelandclinic.org. „În schimb, umpleți acel timp cu alte activități care sunt bune pentru creștere și dezvoltare.“
Nu face comentarii negative
Toate conversațiile legate de mâncare ar trebuie să fie pozitive și să se evitarea comentariile negative legate de aspectul sau modelele alimentare ale copilului sau ale altcuiva, spune pediatrul Natalie Muth, într-un articol în nytimes.com. Copiii pot internaliza comentariile negative. La rândul lor, îi pot face de rușine pe alții, din punct de vedere alimentar, sau pot dezvolta obiceiuri alimentare nesănătoase sau tulburări de alimentație.
Conversațiile pozitive ar trebui să se bazeze pe „consumul de alimente, având o mulțime de fructe și legume, și ascultând semnalele corpului atunci când intervine foamea sau sațietate“, a spus pediatrul, adăugând că nu ar trebui să existe alimente interzise.
Când să te îngrijorezi
În cazul în care copilul, la orice vârstă, începe să fie obsedat dacă ia sau pierde foarte mult în greutate, neapărat discută cu un pediatru sau cu un nutriționist, a spus pediatrul Muth. Printre alte semne alarmante, care fac referire la tulburări de alimentație sau o imagine corporală nesănătoasă se numără săritul peste mese, vorbitul despre lucruri negative legate de corpul și obiceiurile alimentare ale lor sau ale altora.