Reclamă

Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față

Aparent, când bebelușii vin acasă par că intră un ritm și lucrurile intră pe un făgaș normal. Însă, nu durează mult timp și părinții încep să observe că lucrurile se schimbă. Bebelușii devin tot mai agitați și plâng tot mai mult, iar părinții au nevoie de multă răbdare, înțelepciune și sprijin. Dacă bebelușul pare să plângă tot timpul și simți că nu îl poți liniști, este posibil să te confrunți cu ceea ce experții numesc perioada de plâns purpuriu (PURPLE crying). 

Publicat: 29 noiembrie 2023, 07:36
Un bebeluș care stă în pat și plânge
Expresia plâns purpuriu (PURPLE crying) a fost inventată de către Centrul Național pentru Sindromul Copilului Zgâlțâit / Shutterstock

Plânsul purpuriu este normal și de așteptat la bebelușii sănătoși, deci nu trebuie să-ți faci griji. Această perioadă începe la vârsta de aproximativ două săptămâni și continuă până când bebelușul împlinește aproximativ trei-patru luni. Deși este destul de frustrantă pentru părinți, această perioadă frustrantă este temporară.

Ce este perioada de plâns purpuriu

Plânsul purpuriu este o etapă prin care trec unii bebeluși, când par să plângă pentru perioade lungi de timp și nu pot fi liniștiți cu nimic, indiferent de ceea ce faci. Această perioadă începe aproximativ pe la vârsta de  două săptămâni, când bebelușul începe să plângă și să suspine chiar dacă nu este bolnav sau nu are dureri. Apogeul este atins pe la 2 luni și apoi, crizele de plâns încep să devină din ce în ce mai rare, iar în jurul a 4 luni, bebelușul ar trebui să iasă din perioada de plâns purpuriu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Expresia „plâns purpuriu” (PURPLE crying) a fost inventată de către Centrul Național pentru Sindromul Copilului Zgâlțâit. Este un acronim care îi ajută pe părinți să înțeleagă de ce plâng atât de mult nou-născuții lor.

Plânsul purpuriu (PURPLE) înseamnă:

 • Apogeul plânsului (Peak of crying). Nou-născuții ating vârful de plâns în jurul vârstei de două luni.
 • Imprevizibil (Unpredictable). Este posibil ca nou-născutul să înceapă și să se oprească din plâns aparent fără niciun motiv.
 • Rezistent la calmare (Resistant to soothing). Indiferent de ceea ce încerci să faci pentru a-ți calma bebelușul, acesta poate continua să plângă.
Reclamă
 • Expresie dureroasă pe fața bebelușului (Pained look on baby’s face). Bebelușul poate avea o expresie dureroasă, ceea ce poate fi îngrijorător pentru părinți. Cu toate acestea, bebelușii care trec prin această fază nu simt nicio durere fizică.
 • Perioade lungi de plâns (Long bouts of crying). Bebelușii se pot confrunta cu crize lungi de plâns, care pot dura până la cinci ore sau mai mult.
 • Plânsul de seară (Evening crying). Bebelușul poate plânge mai mult după-amiaza sau seara, decât în primele ore ale zilei.

Plânsul purpuriu și Sindromul copilului scuturat

Pediatrul și specialistul în dezvoltarea copilului, Ronald Barr, este inventatorul acronimului PURPLE. A vrut să le comunice părinților că aceasta este o perioadă normală prin care trec bebelușii și că nu trebuie să se îngrijoreze foarte mult dacă bebelușul lor plânge mult.

 • Plânsul la nou-născuți. Toți nou-născuții plâng, deoarece aceasta este singura formă de comunicare pe care o cunosc în această etapă. Indiferent de stilul sau metodele de parenting adoptate, toți bebelușii experimentează perioada plânsului. Cum fiecare bebeluș e diferit și perioada de plâns purpurie poate fi experimentată diferit.  Unii bebeluși pot trece prin plânsul purpuriu și nu pot fi liniștiți ore în șir, în timp ce alții pot experimenta doar scurte momente de plâns.

Pediatrul Barr a clasificat plânsul în trei grupe: agitația, plânsul și plânsul inconsolabil. Bebelușii pot trece prin aceste etape de plâns în moduri diferite. Poate că unii bebeluși suntagitați, dar pot fi liniștiți. Alții pot părea că sunt calmi, dar dacă încep să plângă, nimic nu funcționează pentru a-i calma.

 • Sindromul copilului zgâlțâit. Este important ca părinții și alte persoane care se ocupă de copii să înțeleagă perioada de plâns purpurie pentru a preveni potențialul abuz asupra acestora. Este normal ca atunci când bebelușul sau copilul mic plânge continuu, să fie deranjant, dar nu trebuie să-l scuturi sau să-l miști agresiv, deoarece acest lucru este extrem de periculos. Mușchii gâtului bebelușului sunt slabi, iar creierul lor este în curs de dezvoltare. Prin scuturare creierul se poate deplasa în craniu, ducând la leziuni cerebrale, orbire sau chiar moarte.

Cum să faci față plânsului purpuriu

Dacă te simți copleșită de plânsul bebelușului tău, roagă-ți partenerul să te ajute să stea cu el și ia-ți o pauză care să-ți permită să te liniștești. Odată ce ești gata să te întorci la copilul tău cu mintea limpede, poți încerca diferite tehnici de calmare pentru a vedea dacă te ajută. Poți include: 

 • Cântatul.
 • Oferirea unei băi.
 • Purtarea în brațe.
 • O plimbare în cărucior sau o plimbare cu mașina.
 • Apropierea sau contactul piele pe piele.
 • Legănatul sau plimbarea cu bebelușul.
SHARE:
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Mama lucrează la laptop, iar copilul o urmărește de la joacă
5 surse de venit suplimentar pentru mame
Într-o lume în care prețurile cresc de la o zi la alta și cheltuielile sunt tot mai mari, multe mame sunt în căutarea unor surse de venit suplimentar. Asta în timp ce fie sunt în concediu de creștere a copilului, fie sunt casnice. Din......
5 surse de venit suplimentar pentru mame
4
Fetiță care își suge degetul și stă pe covor lângă jucării
Care sunt motivele pentru care bebelușii își sug degetul. Consecințe și sfaturi
Toată lumea știe că micuții se nasc cu reflexul de a suge. Aceștia caută cu disperare acea sursă de hrană și alinare, indiferent că vorbim despre sân sau biberon. Află care sunt motivele pentru care bebelușii își sug degetul, potrivit......
Care sunt motivele pentru care bebelușii își sug degetul. Consecințe și sfaturi
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Cele mai noi
Mama lucrează pe laptop, iar copilul se uită la televizor
3 martie, 08:14
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
3 martie, 07:43
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
3 martie, 06:17
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
2 martie, 07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Fetița arată o postare pe Tik-Tok
2 martie, 07:19
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Ghidul părinților pentru Tik-Tok: ce să faci pentru a-ți proteja copilul
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
2 martie, 05:07
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Închide