Reclamă

Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față

Aparent, când bebelușii vin acasă par că intră un ritm și lucrurile intră pe un făgaș normal. Însă, nu durează mult timp și părinții încep să observe că lucrurile se schimbă. Bebelușii devin tot mai agitați și plâng tot mai mult, iar părinții au nevoie de multă răbdare, înțelepciune și sprijin. Dacă bebelușul pare să plângă tot timpul și simți că nu îl poți liniști, este posibil să te confrunți cu ceea ce experții numesc perioada de plâns purpuriu (PURPLE crying). 

Publicat: 29 noiembrie 2023, 07:36
Un bebeluș care stă în pat și plânge
Expresia plâns purpuriu (PURPLE crying) a fost inventată de către Centrul Național pentru Sindromul Copilului Zgâlțâit / Shutterstock

Plânsul purpuriu este normal și de așteptat la bebelușii sănătoși, deci nu trebuie să-ți faci griji. Această perioadă începe la vârsta de aproximativ două săptămâni și continuă până când bebelușul împlinește aproximativ trei-patru luni. Deși este destul de frustrantă pentru părinți, această perioadă frustrantă este temporară.

Ce este perioada de plâns purpuriu

Plânsul purpuriu este o etapă prin care trec unii bebeluși, când par să plângă pentru perioade lungi de timp și nu pot fi liniștiți cu nimic, indiferent de ceea ce faci. Această perioadă începe aproximativ pe la vârsta de  două săptămâni, când bebelușul începe să plângă și să suspine chiar dacă nu este bolnav sau nu are dureri. Apogeul este atins pe la 2 luni și apoi, crizele de plâns încep să devină din ce în ce mai rare, iar în jurul a 4 luni, bebelușul ar trebui să iasă din perioada de plâns purpuriu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Expresia „plâns purpuriu” (PURPLE crying) a fost inventată de către Centrul Național pentru Sindromul Copilului Zgâlțâit. Este un acronim care îi ajută pe părinți să înțeleagă de ce plâng atât de mult nou-născuții lor.

Plânsul purpuriu (PURPLE) înseamnă:

  • Apogeul plânsului (Peak of crying). Nou-născuții ating vârful de plâns în jurul vârstei de două luni.
  • Imprevizibil (Unpredictable). Este posibil ca nou-născutul să înceapă și să se oprească din plâns aparent fără niciun motiv.
  • Rezistent la calmare (Resistant to soothing). Indiferent de ceea ce încerci să faci pentru a-ți calma bebelușul, acesta poate continua să plângă.
Reclamă
  • Expresie dureroasă pe fața bebelușului (Pained look on baby’s face). Bebelușul poate avea o expresie dureroasă, ceea ce poate fi îngrijorător pentru părinți. Cu toate acestea, bebelușii care trec prin această fază nu simt nicio durere fizică.
  • Perioade lungi de plâns (Long bouts of crying). Bebelușii se pot confrunta cu crize lungi de plâns, care pot dura până la cinci ore sau mai mult.
  • Plânsul de seară (Evening crying). Bebelușul poate plânge mai mult după-amiaza sau seara, decât în primele ore ale zilei.

Plânsul purpuriu și Sindromul copilului scuturat

Pediatrul și specialistul în dezvoltarea copilului, Ronald Barr, este inventatorul acronimului PURPLE. A vrut să le comunice părinților că aceasta este o perioadă normală prin care trec bebelușii și că nu trebuie să se îngrijoreze foarte mult dacă bebelușul lor plânge mult.

  • Plânsul la nou-născuți. Toți nou-născuții plâng, deoarece aceasta este singura formă de comunicare pe care o cunosc în această etapă. Indiferent de stilul sau metodele de parenting adoptate, toți bebelușii experimentează perioada plânsului. Cum fiecare bebeluș e diferit și perioada de plâns purpurie poate fi experimentată diferit.  Unii bebeluși pot trece prin plânsul purpuriu și nu pot fi liniștiți ore în șir, în timp ce alții pot experimenta doar scurte momente de plâns.

Pediatrul Barr a clasificat plânsul în trei grupe: agitația, plânsul și plânsul inconsolabil. Bebelușii pot trece prin aceste etape de plâns în moduri diferite. Poate că unii bebeluși suntagitați, dar pot fi liniștiți. Alții pot părea că sunt calmi, dar dacă încep să plângă, nimic nu funcționează pentru a-i calma.

  • Sindromul copilului zgâlțâit. Este important ca părinții și alte persoane care se ocupă de copii să înțeleagă perioada de plâns purpurie pentru a preveni potențialul abuz asupra acestora. Este normal ca atunci când bebelușul sau copilul mic plânge continuu, să fie deranjant, dar nu trebuie să-l scuturi sau să-l miști agresiv, deoarece acest lucru este extrem de periculos. Mușchii gâtului bebelușului sunt slabi, iar creierul lor este în curs de dezvoltare. Prin scuturare creierul se poate deplasa în craniu, ducând la leziuni cerebrale, orbire sau chiar moarte.

Cum să faci față plânsului purpuriu

Dacă te simți copleșită de plânsul bebelușului tău, roagă-ți partenerul să te ajute să stea cu el și ia-ți o pauză care să-ți permită să te liniștești. Odată ce ești gata să te întorci la copilul tău cu mintea limpede, poți încerca diferite tehnici de calmare pentru a vedea dacă te ajută. Poți include: 

  • Cântatul.
  • Oferirea unei băi.
  • Purtarea în brațe.
  • O plimbare în cărucior sau o plimbare cu mașina.
  • Apropierea sau contactul piele pe piele.
  • Legănatul sau plimbarea cu bebelușul.
SHARE:
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide