Reclamă

Hyperemesis gravidarum. Cine este expus riscului și cum se poate trata

De multe ori, pe timpul sarcinii, te poți confrunta cu diferite simptome, pe care nu le poți preveni neapărat. Acestea apar pe fondul schimbărilor hormonale și, în anumite cazuri, sunt destul de greu de stăpânit. Încă de la începutul sarcinii, unele femei se confruntă cu grețuri și vărsături, care se întind de-a lungul trimestrului 1 de sarcină. Atunci când greața și vărsăturile sunt extreme și persistente, ai putea fi diagnosticată cu hyperemesis gravidarum.

Publicat: 17 decembrie 2023, 07:04
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu tricou și pantaloni gri, care suferă de Hyperemesis gravidarum și se ține cu o mână de burtă și cealaltă mână de gură și stă pe marginea patului, acoperit cu cearșaf alb, în dormitor, unde este o noptieră albă pe care stă o carte cu coperți gri și o lampă, iar la geam se vad perdele albe și graperii bej cu dungi kaki
Simptomele hyperemesis gravidarum pot dura până la naștere și te pot împiedica să-ți desfășori activitățile obișnuite / Shutterstock

Hyperemesis gravidarum este o condiție medicală destul de neplăcută și rară, afectând mai puțin de 3% dintre femeile însărcinate. Este posibil să vomiți de mai mult de trei ori pe zi, să te deshidratezi, să te simți constant amețită și să slăbești. Din fericire, poți să tratezi greața prin schimbarea stilului de viață, apelând inclusiv la medicamente.

Care este diferența dintre grețurile matinale și hyperemesis gravidarum

Grețurile matinale sunt foarte frecvente în timpul sarcinii și trec mult mai ușor. Aproximativ 80% dintre dintre femeile gravide le experimentează. În plus, nu provoacă deshidratare sau pierdere în greutate și doar ocazional pot provoca vărsături. Acestea tind să se atenueze sau să dispară complet după săptămâna 12 de sarcină (trimestrul 1).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În schimb, în cazul hyperemesis gravidarum, starea de vomă apare de mai multe ori pe zi, iar acest lucru poate duce la pierderea în greutate și deshidratare. Simptomele de hyperemesis gravidarum durează, adesea, mai mult decât grețurile matinale și s-ar putea să ai nevoie de tratament cu fluide intravenoase pentru a te rehidrata.

Cauzele și simptomele hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum apare, de obicei, în timpul primului trimestru de sarcină (începând cu săptămâna 6). Simptomele pot dura săptămâni, luni sau chiar până la naștere.

Deși experții nu știu cu siguranță ce cauzează  hyperemesis gravidarum, printre vinovați ar putea fi creșterea nivelului de hormoni HCG-ul (gonadotropina corionică umană), pe care corpul îl produce în timpul sarcinii, foarte repede și în cantități mari, și estrogenul.

Reclamă

Simptomele hyperemesis gravidarum pot dura până la naștere și te pot împiedica să-ți desfășori activitățile obișnuite. Printre cele mai frecvente simptome ale hyperemesis gravidarum sunt:

  • Greață severă.
  • Vărsături de mai mult de trei ori pe zi.
  • Pierderea a mai mult de 5% din greutatea pe care o aveai  înainte de sarcină.
  • Imposibilitatea de a reține mâncarea sau lichidele.
  • Deshidratare.
  • Senzație de amețeală.
  • Urinarea în cantități mai mici decât în mod normal.
  • Oboseală extremă.
  • Leșin.
  • Dureri de cap.

Te poți confrunta și cu alte simptome mai puțin frecvente, care includ:

Reclamă
  • Tensiune arterială scăzută.
  • Ritm cardiac rapid.
  • Piele uscată.
  • Confuzie.
  • Icter din cauza leziunilor hepatice.
  • Sindromul Wernicke-Korsakoff.

Cine este expus riscului de hyperemesis gravidarum

Pentru unele persoane există o probabilitate mai mare de a dezvolta hyperemesis gravidarum. Factorii de risc pentru hyperemesis gravidarum includ:

  • Dacă ai avut hyperemesis gravidarum într-o sarcină anterioară.
  • Când ai o sarcină multiplă.
  • Ești la prima sarcină. 
  • Ai un istoric familial biologic de grețuri matinale severe sau hyperemesis gravidarum.
  • Ai antecedente de rău de mișcare sau migrene.
  • Ai boala trofoblastică gestațională, care implică o creștere anormală a celulelor în uter.

Cum se tratează hyperemesis gravidarum

Medicul îți va putea oferi un tratament, în funcție de gravitatea simptomelor pe care le ai.

Forma ușoară

Pentru cazurile foarte ușoare, posibilele tratamente ar putea include:

  • Modificări ale dietei. Ar trebui să ai mese dese și scăzute cantitativ, dar și nutrițional. Alimentele uscate și fără gust pot ajuta la greață și vărsături. Ai putea include în dietă biscuiții, pâinea prăjită, cartofii albi sau orezul. De asemenea, consumă ceai de ghimbir sau bomboane care îl conțin. Evită pe cât posibil grăsimile și alimentele picante. 
  • Schimbarea stilului de viață. Este posibil să observați că anumite lucruri îți pot provoca mai multă greață, cum ar fi anumite mirosuri sau mersul cu mașina și este bine să încerci să eviți astfel de activități. În plus, medicul ar putea să-ți recomande purtarea unei brățări cu puncte de presiune sau chiar acupunctura.
  • Medicamente împotriva grețurilor. Sunt unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, care ameliorează  greața. Acestea includ vitamina B6 sau doxilamina sau antihistaminicele. Însă, nu lua niciun medicament fără să discutați mai întâi cu ginecologul. 

Forma moderată/severă 

Dacă vărsăturile sunt excesive și te deshidratați, este posibil să fie nevoie să rămâi în spital. Unele dintre tratamentele pentru hyperemesis gravidarum ar putea fi:

  • Medicamente pe bază de prescripție medicală. Cele mai frecvente medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru greață și vărsături sunt prometazina, metoclopramida sau ondansetronul. Unele dintre aceste medicamente sunt disponibile prin perfuzie, injecție sau supozitor rectal, dacă nu le poți lua pe cale orală.
  • Perfuzii de rehidratare. S-ar putea să fie necesară administrarea de lichide și nutrienți cu ajutorul unei perfuzii.
  • Hrănire prin sondă. Medicul îți va plasa în nas sau stomac un tub flexibil prin care vei putea primi nutrienții de care ai nevoie.
  • Nutriție intravenoasă parenterală totală. Pentru cele mai grave cazuri de hyperemesis gravidarum ar putea necesita ca nutrienții să fie administrați printr-o perfuzie care ocolește complet sistemul digestiv. Acest lucru permite sistemului digestiv să se vindece și să nu fie nevoit să lucreze deloc.
Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Gravida se află în cabinetul medicului și este consultată
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide