Reclamă

Hyperemesis gravidarum. Cine este expus riscului și cum se poate trata

De multe ori, pe timpul sarcinii, te poți confrunta cu diferite simptome, pe care nu le poți preveni neapărat. Acestea apar pe fondul schimbărilor hormonale și, în anumite cazuri, sunt destul de greu de stăpânit. Încă de la începutul sarcinii, unele femei se confruntă cu grețuri și vărsături, care se întind de-a lungul trimestrului 1 de sarcină. Atunci când greața și vărsăturile sunt extreme și persistente, ai putea fi diagnosticată cu hyperemesis gravidarum.

Publicat: 17 decembrie 2023, 07:04
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu tricou și pantaloni gri, care suferă de Hyperemesis gravidarum și se ține cu o mână de burtă și cealaltă mână de gură și stă pe marginea patului, acoperit cu cearșaf alb, în dormitor, unde este o noptieră albă pe care stă o carte cu coperți gri și o lampă, iar la geam se vad perdele albe și graperii bej cu dungi kaki
Simptomele hyperemesis gravidarum pot dura până la naștere și te pot împiedica să-ți desfășori activitățile obișnuite / Shutterstock

Hyperemesis gravidarum este o condiție medicală destul de neplăcută și rară, afectând mai puțin de 3% dintre femeile însărcinate. Este posibil să vomiți de mai mult de trei ori pe zi, să te deshidratezi, să te simți constant amețită și să slăbești. Din fericire, poți să tratezi greața prin schimbarea stilului de viață, apelând inclusiv la medicamente.

Care este diferența dintre grețurile matinale și hyperemesis gravidarum

Grețurile matinale sunt foarte frecvente în timpul sarcinii și trec mult mai ușor. Aproximativ 80% dintre dintre femeile gravide le experimentează. În plus, nu provoacă deshidratare sau pierdere în greutate și doar ocazional pot provoca vărsături. Acestea tind să se atenueze sau să dispară complet după săptămâna 12 de sarcină (trimestrul 1).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În schimb, în cazul hyperemesis gravidarum, starea de vomă apare de mai multe ori pe zi, iar acest lucru poate duce la pierderea în greutate și deshidratare. Simptomele de hyperemesis gravidarum durează, adesea, mai mult decât grețurile matinale și s-ar putea să ai nevoie de tratament cu fluide intravenoase pentru a te rehidrata.

Cauzele și simptomele hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum apare, de obicei, în timpul primului trimestru de sarcină (începând cu săptămâna 6). Simptomele pot dura săptămâni, luni sau chiar până la naștere.

Deși experții nu știu cu siguranță ce cauzează  hyperemesis gravidarum, printre vinovați ar putea fi creșterea nivelului de hormoni HCG-ul (gonadotropina corionică umană), pe care corpul îl produce în timpul sarcinii, foarte repede și în cantități mari, și estrogenul.

Reclamă

Simptomele hyperemesis gravidarum pot dura până la naștere și te pot împiedica să-ți desfășori activitățile obișnuite. Printre cele mai frecvente simptome ale hyperemesis gravidarum sunt:

  • Greață severă.
Reclamă
  • Vărsături de mai mult de trei ori pe zi.
  • Pierderea a mai mult de 5% din greutatea pe care o aveai  înainte de sarcină.
  • Imposibilitatea de a reține mâncarea sau lichidele.
  • Deshidratare.
  • Senzație de amețeală.
  • Urinarea în cantități mai mici decât în mod normal.
  • Oboseală extremă.
  • Leșin.
  • Dureri de cap.

Te poți confrunta și cu alte simptome mai puțin frecvente, care includ:

  • Tensiune arterială scăzută.
  • Ritm cardiac rapid.
  • Piele uscată.
  • Confuzie.
  • Icter din cauza leziunilor hepatice.
  • Sindromul Wernicke-Korsakoff.

Cine este expus riscului de hyperemesis gravidarum

Pentru unele persoane există o probabilitate mai mare de a dezvolta hyperemesis gravidarum. Factorii de risc pentru hyperemesis gravidarum includ:

  • Dacă ai avut hyperemesis gravidarum într-o sarcină anterioară.
  • Când ai o sarcină multiplă.
  • Ești la prima sarcină. 
  • Ai un istoric familial biologic de grețuri matinale severe sau hyperemesis gravidarum.
  • Ai antecedente de rău de mișcare sau migrene.
  • Ai boala trofoblastică gestațională, care implică o creștere anormală a celulelor în uter.

Cum se tratează hyperemesis gravidarum

Medicul îți va putea oferi un tratament, în funcție de gravitatea simptomelor pe care le ai.

Forma ușoară

Pentru cazurile foarte ușoare, posibilele tratamente ar putea include:

  • Modificări ale dietei. Ar trebui să ai mese dese și scăzute cantitativ, dar și nutrițional. Alimentele uscate și fără gust pot ajuta la greață și vărsături. Ai putea include în dietă biscuiții, pâinea prăjită, cartofii albi sau orezul. De asemenea, consumă ceai de ghimbir sau bomboane care îl conțin. Evită pe cât posibil grăsimile și alimentele picante. 
  • Schimbarea stilului de viață. Este posibil să observați că anumite lucruri îți pot provoca mai multă greață, cum ar fi anumite mirosuri sau mersul cu mașina și este bine să încerci să eviți astfel de activități. În plus, medicul ar putea să-ți recomande purtarea unei brățări cu puncte de presiune sau chiar acupunctura.
  • Medicamente împotriva grețurilor. Sunt unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, care ameliorează  greața. Acestea includ vitamina B6 sau doxilamina sau antihistaminicele. Însă, nu lua niciun medicament fără să discutați mai întâi cu ginecologul. 

Forma moderată/severă 

Dacă vărsăturile sunt excesive și te deshidratați, este posibil să fie nevoie să rămâi în spital. Unele dintre tratamentele pentru hyperemesis gravidarum ar putea fi:

  • Medicamente pe bază de prescripție medicală. Cele mai frecvente medicamente eliberate pe bază de rețetă pentru greață și vărsături sunt prometazina, metoclopramida sau ondansetronul. Unele dintre aceste medicamente sunt disponibile prin perfuzie, injecție sau supozitor rectal, dacă nu le poți lua pe cale orală.
  • Perfuzii de rehidratare. S-ar putea să fie necesară administrarea de lichide și nutrienți cu ajutorul unei perfuzii.
  • Hrănire prin sondă. Medicul îți va plasa în nas sau stomac un tub flexibil prin care vei putea primi nutrienții de care ai nevoie.
  • Nutriție intravenoasă parenterală totală. Pentru cele mai grave cazuri de hyperemesis gravidarum ar putea necesita ca nutrienții să fie administrați printr-o perfuzie care ocolește complet sistemul digestiv. Acest lucru permite sistemului digestiv să se vindece și să nu fie nevoit să lucreze deloc.
Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Gravida se află în cabinetul medicului și este consultată
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Închide