Baia nou-născutului este o experiență plăcută, de conectare cu micuțul, dar și de curățare și îngrijire a pielii. Însă manipularea unui corp atât de mic în apă poate fi un pic stresantă. Mai ales dacă ești la primul copil și nu ai experiență deloc. Cu toate acestea, e important să ai încredere în instinctele tale, să faci echipă cu partenerul sau cu un membru al familiei și să urmezi câțiva pași esențiali pe care medicii dermatologi îi recomandă tuturor părinților.
Cum îi faci baie nou-născutului
Specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie recomandă ca baia nou-născutului să se facă urmând câțiva pași importanți.
-primul lucru pe care trebui să-l faci este să achiziționezi un burete de baie. Pentru primele băițe, medicii dermatologi recomandă să folosești un astfel de accesoriu. Asta până când micuțului îi cade ombilicul și se vindecă locul.
-mai apoi, ai nevoie de o cădiță, un scutec de bumbac, un gel de duș pentru bebeluși(fără parfum) și un ibric cu apă caldă.
-pune scutecul de bumbac în cădiță, iar peste el toarnă puțină apă, atât cât să se ude. Pune apoi bebelușul în cădiță și înfășoară-i partea de sus a abdomenului cu scutecul de bumbac. Pentru siguranță, ține capul bebelușului în permanență cu o mână.
-începe să speli fața și capul bebelușului. Înmoaie buretele sau laveta în apă și șterge ușor fața micuțului. Mai apoi, treci la cap. Asigură-te că speli bine toată zona, mai ales pliurile de la nivelul gâtului și din spatele urechii.
-după ce ai terminat de spălat fața și capul, poți spăla și restul corpului. Pentru ca procedeul să fie mai ușor, poți pune gel de duș direct în apa din cădiță.
-după ce ai spălat tot corpul, cu un ibric cu apă curată, poți limpezi bebelușul. Fie torni apa ușor, fie cureți bine buretele de gel de duș și îl folosești și pentru limpezire.
După ce îi cade buricul, poți renunța la baia cu burete.
Sfaturi pentru ca băița să fie un moment plăcut și sigur
-alege un moment potrivit pentru a face baia nou-născutului. Medicii recomandă ca baia să fie făcută seara. Asigură-te că bebelușul este odihnit.
-pentru ca temperatura apei să fie potrivită, folosește un termometru de apă. Când apa are 37 de grade, poți pune bebelușul.
-nu lăsa bebelușul nesupravegheat în cădiță. Nici măcar pentru o clipă. De asemenea, în primele săptămâni, ar fi indicat să-i sprijini capul cu mâna.
-în primele luni, baia nou-născutului nu trebuie să dureze foarte mult. Sunt de ajuns câteva minute pentru a-i curăța delicat pielea.
-până îi cade buricul, e recomandat să-l speli o dată la două-trei zile.
-folosește geluri de duș și șampoane special formulate pentru pielea delicată a bebelușului.
-spală cu atenție mai ales zone cu pliuri. De obicei acolo se adună transpirație.
-asigură-te că temperatura camerei este confortabilă, astfel încât după ce-l scoți din apă să nu-i fie frig.
-folosește un prosop moale pentru a șterge bebelușul. De fapt, este recomandat să tapotezi pielea bebelușului, nu să o ștergi prin frecare.
-îmbracă rapid bebelușul după baie, cu haine curate, din materiale naturale.
-creează o rutină regulată de baie. Aceasta poate ajuta inclusiv la stabilirea unui program de somn și la calmarea bebelușului înainte de culcare.