Reclamă

Polihidramnios (cantitatea prea mare de lichid amniotic). Care sunt cauzele și cum se poate trata

Lichidul amniotic este cel care înconjoară bebelușul în timp ce crește în uter. Pe măsură ce acesta crește, spațiul devine mai strâmt și lichidul amniotic mai scade ușor din volum. Sunt anumite situații, în care femeile au exces de lichid amniotic și acest lucru se numește polihidramnios. Acesta poate fi detectat la ecografie, la finalul sarcinii. În mod normal, cazurile ușoare nu necesită tratament, poate ceva mai multe verificări ale sarcinii.

Femeie însărcinată în ultimul trimestru de sarcină, care are polihidramnios, îmbrăcată cu pantaloni bej, maiou alb și cardigan bleu, care stă în dormitor, lângă ferestra cu perdea albă
Polihidramnios este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic, în timpul sarcinii / Shutterstock

Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu au probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos. Însă, există și cazuri severe, în care pot apărea complicații. De aceea, este esențial să participi la toate vizitele prenatale și în cazul în care ești diagnosticată cu polihidramnios, să poți lua legătura cu medicul în cazul în care starea ta se înrăutățește.

Ce este polihidramnios

Este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic în timpul sarcinii. Lichidul amniotic este lichidul care înconjoară bebelușului și joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De obicei, această afecțiune apare în a doua jumătate a sarcinii, dar se poate și din săptămâna 16 de sarcină. Polihidramniosul ușor nu provoacă de obicei complicații, dar, în cazul în care starea ta de sănătate se agravează și este necesar un tratament, medicul te va monitoriza îndeaproape.

Reclamă

Semnele și simptomele polihidramniosului

Atunci când afecțiunea este ușoară, unele persoane nu prezintă niciun simptom. În cazurile severe de polihidramnios, ai putea avea următoarele simptome:

 • Senzație de strângere în stomac, crampe sau contracții.
 • Dificultăți de respirație.
 • Arsuri la stomac.
Reclamă
 • Constipație.
 • Urinat mai des.
 • Umflături la nivelul vulvei (organele genitale externe), picioarelor și tălpilor.

Atunci când uterul se mărește în dimensiuni, acesta exercită presiune asupra organelor din apropiere, cum ar fi plămânii, stomacul, rectul și vezica urinară. Această presiune suplimentară este, de obicei, cauza simptomelor.

Medicul poate suspecta că aveți prea mult lichid amniotic dacă:

 • Uterul are o dimensiune mai mare decât vârsta gestațională a sarcinii.
 • Are dificultăți în a găsi bătăile inimii fetale.
 • Nu poate simți poziția fătului în uter.

Cauzele a polihidramniosului

Deși cauzele polihidramniosului nu sunt foarte clare, în cazurile moderate până la severe ar putea fi cauzat de următoarele:

 • Fătul nu poate înghiți lichidul amniotic din cauza unei tulburări congenitale.
 • Niveluri ridicate de glucoză în sânge (cauzate de diabet înainte sau după ce ai rămas însărcinată).
 • Purtarea de gemeni identici cu sindrom de transfuzie de la gemeni la gemeni (o afecțiune a sarcinii care implică un flux sanguin dezechilibrat între gemeni identici, când un geamăn privează privează celălalt geamăn de nutrienții de care are nevoie).
 • Rh-ul diferit (sunteți Rh negativ și fătul este Rh pozitiv).
 • Complicații ale ritmului cardiac fetal.
 • Bebelușul are o infecție.

Polihidramnios: diagnostic

Medicul poate descoperi polihidramnios la o ecografie, după ce va măsura abdomenul (o măsurătoare numită înălțimea fundului uterin) pentru a determina dacă uterul tău este prea mare. De obicei, asta înseamnă că măsori cu două sau mai multe săptămâni înainte de data posibilă a nașterii.

Pentru a măsura nivelul lichidului amniotic din uter, medicul poate apela la două metode: indicele de lichid amniotic și măsurarea celei mai mari pungi cu lichid amniotic. Indicele de lichid amniotic verifică cât de adânc este lichidul în patru zone ale uterul tău, iar cealaltă metodă presupune măsurarea celei mai adânci zone din uter pentru a verifica volumul de lichid. 

Dacă unul dintre aceste teste arată că ai polihidramnios, medicul îți va recomanda teste suplimentare pentru a verifica dacă ai tulburări congenitale, diabet sau alte afecțiuni. Unele dintre aceste teste pot include:

 • Ecocardiogramă fetală (o ecografie mai puternică, care poate vedea sistemul circulator al fătului).
 • Test pentru a verifica dacă există anomalii ale ritmului cardiac fetal.
 • Profil biofizic (verifică tonusul, mișcările și mișcările respiratorii ale fătului).
 • Amniocenteză (un test care diagnostichează anumite tulburări congenitale).
 • Testul de verificare a glucozei (care verifică dacă există diabet gestațional).

Tratarea polihidramniosului

În general, polihidramniosul nu se tratează dacă este un caz ușor sau dacă ești la sfârșitul sarcinii. Totuși, medicul poate programa vizite suplimentare pentru a-ți monitoriza starea de sănătate. 

Tratamentul poate fi necesar dacă ai polihidramnios sever. În unele cazuri, acest lucru înseamnă tratarea afecțiunii de bază (cum ar fi diabetul), care cauzează polihidramniosul. Alte opțiuni de tratament includ:

 • Drenarea excesului de lichid amniotic.
 • Inducerea travaliului înainte de data aproximativ, de obicei între săptămâna 37 și 39 de de sarcină.

Complicațiile polihidramniosului

Excesul de lichid amniotic nu este dăunător pentru făt, dar poate pune presiune pe organele din apropiere și provoacă complicații ale sarcinii. Afecțiunea este, de obicei, mai gravă dacă apare la începutul sarcinii, deoarece există mai mult timp pentru ca lichidul amniotic să continue să se acumuleze. 

Alte complicații ale excesului de lichid amniotic includ:

 • Travaliu precoce.
 • Naștere prematură (copilul se naște înainte de 37 de săptămâni).
 • Ruptura placentei.
 • Hemoragie postpartum.
 • Prolapsul cordonului ombilical.
 • Bebelușul are poziție fetală inversă la naștere.
 • Nașterea unui copil mort.

Cum afectează polihidramnios bebelușul

Cazurile ușoare de polihidramnios nu ar trebui să vă afecteze bebelușul. În cazurile legate de diabet, fătul poate crește prea mare pentru o naștere vaginală. Cazurile severe de polihidramnios pot duce la travaliu prematur și la nașterea prematură a bebelușului dumneavoastră. Cele mai multe persoane nu vor avea complicații de sarcină din cauza excesului de lichid amniotic și vor avea un copil sănătos. Dacă este prea riscant să naști natural, medicul ar putea să-ți recomande o operație cezariană.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și o bluză cardigan, care stă în dormitor, pe pat, cu picioarele încrucișate și își ține mâinile pe burtă, ilustrând oligohidramnios (cantitatea scăzută de lichid amniotic)
Oligohidramnios, cantitatea scăzută de lichid amniotic. Care sunt cauzele și ce complicații pot apărea
Oligohidramnios, cantitatea scăzută de lichid amniotic. Care sunt cauzele și ce complicații pot apărea
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți gri, maiou bej și cardigan bej, stă pe o canapea bej, cu perne albe, bej și cu dungi albe și bej, în living, unde mai este o etajeră albă, din metal, pe care stă o plantă și o agendă, și ține o mână la frunte și una sub burtă, ilustrând durerile de cap în sarcină
Durerile de cap în sarcină. Care sunt principalele tipuri și cum le poți trata
Durerile de cap în sarcină. Care sunt principalele tipuri și cum le poți trata
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu maiou alb și cardigan bej, care se confruntă cu preeclampsia și a venit în cabinetul medicului pentru a-i verifica tensiunea cu aparat de luat tensiunea pe care i l-a pus pe braț
Preeclampsia în timpul sarcinii. Principalele semne și simptome și cum se poate trata
Preeclampsia în timpul sarcinii. Principalele semne și simptome și cum se poate trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide