Reclamă

Polihidramnios (cantitatea prea mare de lichid amniotic). Care sunt cauzele și cum se poate trata

Lichidul amniotic este cel care înconjoară bebelușul în timp ce crește în uter. Pe măsură ce acesta crește, spațiul devine mai strâmt și lichidul amniotic mai scade ușor din volum. Sunt anumite situații, în care femeile au exces de lichid amniotic și acest lucru se numește polihidramnios. Acesta poate fi detectat la ecografie, la finalul sarcinii. În mod normal, cazurile ușoare nu necesită tratament, poate ceva mai multe verificări ale sarcinii.

Femeie însărcinată în ultimul trimestru de sarcină, care are polihidramnios, îmbrăcată cu pantaloni bej, maiou alb și cardigan bleu, care stă în dormitor, lângă ferestra cu perdea albă
Polihidramnios este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic, în timpul sarcinii / Shutterstock

Majoritatea femeilor cu polihidramnios nu au probleme semnificative în timpul sarcinii și vor avea un copil sănătos. Însă, există și cazuri severe, în care pot apărea complicații. De aceea, este esențial să participi la toate vizitele prenatale și în cazul în care ești diagnosticată cu polihidramnios, să poți lua legătura cu medicul în cazul în care starea ta se înrăutățește.

Ce este polihidramnios

Este o afecțiune rară, care apare atunci când ai prea mult lichid amniotic în timpul sarcinii. Lichidul amniotic este lichidul care înconjoară bebelușului și joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De obicei, această afecțiune apare în a doua jumătate a sarcinii, dar se poate și din săptămâna 16 de sarcină. Polihidramniosul ușor nu provoacă de obicei complicații, dar, în cazul în care starea ta de sănătate se agravează și este necesar un tratament, medicul te va monitoriza îndeaproape.

Reclamă

Semnele și simptomele polihidramniosului

Atunci când afecțiunea este ușoară, unele persoane nu prezintă niciun simptom. În cazurile severe de polihidramnios, ai putea avea următoarele simptome:

 • Senzație de strângere în stomac, crampe sau contracții.
 • Dificultăți de respirație.
 • Arsuri la stomac.
Reclamă
 • Constipație.
 • Urinat mai des.
 • Umflături la nivelul vulvei (organele genitale externe), picioarelor și tălpilor.

Atunci când uterul se mărește în dimensiuni, acesta exercită presiune asupra organelor din apropiere, cum ar fi plămânii, stomacul, rectul și vezica urinară. Această presiune suplimentară este, de obicei, cauza simptomelor.

Medicul poate suspecta că aveți prea mult lichid amniotic dacă:

 • Uterul are o dimensiune mai mare decât vârsta gestațională a sarcinii.
 • Are dificultăți în a găsi bătăile inimii fetale.
 • Nu poate simți poziția fătului în uter.

Cauzele a polihidramniosului

Deși cauzele polihidramniosului nu sunt foarte clare, în cazurile moderate până la severe ar putea fi cauzat de următoarele:

 • Fătul nu poate înghiți lichidul amniotic din cauza unei tulburări congenitale.
 • Niveluri ridicate de glucoză în sânge (cauzate de diabet înainte sau după ce ai rămas însărcinată).
 • Purtarea de gemeni identici cu sindrom de transfuzie de la gemeni la gemeni (o afecțiune a sarcinii care implică un flux sanguin dezechilibrat între gemeni identici, când un geamăn privează privează celălalt geamăn de nutrienții de care are nevoie).
 • Rh-ul diferit (sunteți Rh negativ și fătul este Rh pozitiv).
 • Complicații ale ritmului cardiac fetal.
 • Bebelușul are o infecție.

Polihidramnios: diagnostic

Medicul poate descoperi polihidramnios la o ecografie, după ce va măsura abdomenul (o măsurătoare numită înălțimea fundului uterin) pentru a determina dacă uterul tău este prea mare. De obicei, asta înseamnă că măsori cu două sau mai multe săptămâni înainte de data posibilă a nașterii.

Pentru a măsura nivelul lichidului amniotic din uter, medicul poate apela la două metode: indicele de lichid amniotic și măsurarea celei mai mari pungi cu lichid amniotic. Indicele de lichid amniotic verifică cât de adânc este lichidul în patru zone ale uterul tău, iar cealaltă metodă presupune măsurarea celei mai adânci zone din uter pentru a verifica volumul de lichid. 

Dacă unul dintre aceste teste arată că ai polihidramnios, medicul îți va recomanda teste suplimentare pentru a verifica dacă ai tulburări congenitale, diabet sau alte afecțiuni. Unele dintre aceste teste pot include:

 • Ecocardiogramă fetală (o ecografie mai puternică, care poate vedea sistemul circulator al fătului).
 • Test pentru a verifica dacă există anomalii ale ritmului cardiac fetal.
 • Profil biofizic (verifică tonusul, mișcările și mișcările respiratorii ale fătului).
 • Amniocenteză (un test care diagnostichează anumite tulburări congenitale).
 • Testul de verificare a glucozei (care verifică dacă există diabet gestațional).

Tratarea polihidramniosului

În general, polihidramniosul nu se tratează dacă este un caz ușor sau dacă ești la sfârșitul sarcinii. Totuși, medicul poate programa vizite suplimentare pentru a-ți monitoriza starea de sănătate. 

Tratamentul poate fi necesar dacă ai polihidramnios sever. În unele cazuri, acest lucru înseamnă tratarea afecțiunii de bază (cum ar fi diabetul), care cauzează polihidramniosul. Alte opțiuni de tratament includ:

 • Drenarea excesului de lichid amniotic.
 • Inducerea travaliului înainte de data aproximativ, de obicei între săptămâna 37 și 39 de de sarcină.

Complicațiile polihidramniosului

Excesul de lichid amniotic nu este dăunător pentru făt, dar poate pune presiune pe organele din apropiere și provoacă complicații ale sarcinii. Afecțiunea este, de obicei, mai gravă dacă apare la începutul sarcinii, deoarece există mai mult timp pentru ca lichidul amniotic să continue să se acumuleze. 

Alte complicații ale excesului de lichid amniotic includ:

 • Travaliu precoce.
 • Naștere prematură (copilul se naște înainte de 37 de săptămâni).
 • Ruptura placentei.
 • Hemoragie postpartum.
 • Prolapsul cordonului ombilical.
 • Bebelușul are poziție fetală inversă la naștere.
 • Nașterea unui copil mort.

Cum afectează polihidramnios bebelușul

Cazurile ușoare de polihidramnios nu ar trebui să vă afecteze bebelușul. În cazurile legate de diabet, fătul poate crește prea mare pentru o naștere vaginală. Cazurile severe de polihidramnios pot duce la travaliu prematur și la nașterea prematură a bebelușului dumneavoastră. Cele mai multe persoane nu vor avea complicații de sarcină din cauza excesului de lichid amniotic și vor avea un copil sănătos. Dacă este prea riscant să naști natural, medicul ar putea să-ți recomande o operație cezariană.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Femeie însărcinată stă pe canapea și are grețuri, se ține cu mâna de burtă
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Greața după primul trimestru de sarcină. Ce este de făcut
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
5
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Rețeta de terci cu banane și căpșuni este ideală pentru un mic dejun sănătos și sățios. Atunci când te grăbești și ai epuizat toate ideile pentru preparate sănătoase, poți să încerci cu încredere această rețetă rapidă și......
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Parteneri
Cele mai noi
articol cu galerie foto
Laura Cosoi și Anca Sultan, în haine elegante, împreună
10:30
Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
O mamă cu fetița sa care se află împreună la un psiholog care le explică ce greșeli ar putea avea în relația mamă - fiică
08:27
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos
Mama își ține mâna la cap în timp ce copilul sare pe canapea
07:31
Copil hiperactiv: 10 moduri prin care să-i faci față
Copil hiperactiv: 10 moduri prin care să-i faci față
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
21 mai, 08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
21 mai, 07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Închide