Reclamă

Trimestrul 3 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Odată cu intrarea în trimestrul 3 de sarcină, multe dintre simptomele cu care te-ai confruntat în trimestrul 1 își fac din nou apariția. Bebelușul crește tot mai mult și pe măsură ce te apropii de data nașterii, este posibil să te simți nervoasă, emoționată, speriată sau fericită. Pe finalul acestui trimestru ar trebui să fii atentă la semnele de travaliu timpuriu, la mișcările bebelușului și dacă te îngrijorează ceva, ar trebui să iei legătura cu medicul.

O femeie însărcinată în trimestrul trei, cu ecografia bebelușului în mâini
Pe finalul acestui trimestru ar trebui să fii atentă la semnele de travaliu timpuriu și la mișcările bebelușului / Shutterstock

Încearcă să te odihnești cât mai mult și pregătește din timp camera bebelușului și bagajul pentru maternitate. Unii bebeluși se pot grăbi și pot veni mai devreme pe lume, în timp ce alții nu se grăbesc să-și facă apariție. În acest caz medicul este nevoit să inducă travaliul, mai ales dacă ajungi în săptămânile 41 sau 42 de sarcină. 

Durata trimestrului 3 de sarcină

Trimestrul 3 cuprinde lunile 7-9 de sarcină, respectiv săptămânile 28-40 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 7 de sarcină (săptămâna 28-31 de sarcină), luna 8 de sarcină (săptămâna 32-35 de sarcină) și luna 9 de sarcină (săptămâna 36-40 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 3 de sarcină

Micuțul tău va crește destul de mult în trimestrul 3 de sarcină (va fi de mărimea unui dovleac). Bebelușul ajunge de la aproximativ 1,33 kilograme și 37,5 cm centimetri lungime, în săptămâna 28 de sarcină, la 2,72 kg-4 kg și aproximativ 51 cm lungime, în săptămâna 40. 

Pe măsură ce cartilajul se transformă în oase în lunile 7 și 8 de sarcină, bebelușul tău va primi calciu de la tine, așa că este important să consumi cât mai multe alimente bogate în acest mineral. Pielea bebelușului devine opacă. Micuțul poate percepe lumina și întunericul, poate gusta din ceea ce mănânci și îți poate auzi sunetul vocii. Creierul încă se dezvoltă, dar craniul rămâne moale.

În jurul săptămânile 34-35 de sarcină, bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos. Dacă acesta se încăpățânează să nu se întoarcă, medicul va încerca să îl ajute manual, în jurul săptămânii 37 de sarcină.

Reclamă

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 3 de sarcină

La sfârșitul sarcinii pot exista o mulțime de necunoscute. Acestea te pot face să ai emoții legate de travaliu, de cum va decurge nașterea, de starea de sănătate a bebelușului, dar și legate de cum te vei descurca cu noul membru al familiei. În trimestrul 3 de sarcină pot apărea complicații ale sarcinii: travaliul prematur și preeclampsia. Iată ce poți experimenta:

 • Dureri de cap. Hormonii sunt în continuare vinovații principali ai durerilor de cap de pe parcursul sarcinii. Acestora li se adaugă insomniile și stresul legat de nașterea bebelușului.
 • Umflarea membrelor. Este un fenomen normal în acest trimestru. Se manifestă în special în zona gleznelor. Apare din cauza faptului că reții mai multă apă. Însă, dacă umflarea membrelor apare brusc și se extinde și la nivelul feței și mâinilor, acestea ar putea fi semne de preeclampsie, o complicație gravă a sarcinii.
 • Crampe. Pe măsură ce te apropii de data nașterii, este posibil să observi că te confrunți cu crampe frecvente. Asta ar putea semnala un travaliu timpuriu. Discută cu medicul pentru a te asigura că totul e în regulă.
 • Dureri pelviene. Este normal să te confrunți cu ele. Ligamentele se slăbesc și se întind pentru a susține uterul în creștere. De asemenea, atunci când bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos, presiunea asupra colului uterin și a nervilor din jurul uterului inferior poate provoca dureri.
 • Oboseala. Este normal ca nivelul tău de energie să scadă. Cauzele sunt greutatea suplimentara, respirația mai dificilă și insomniile.
 • Dureri de spate. În trimestrul 3 de sarcină durerile de spate pot părea constante, dar trebui să mai ai puțină răbdare. După naștere, ar trebui să te simți mult mai bine.
 • Arsurile la stomac. Pe măsură ce bebelușul continuă să crească, acesta împinge organele interne și acest lucru poate provoca arsuri la stomac. 

Ce ar mai putea apărea în plus

Pe lângă simptomele apărute mai sus te mai poți confrunta și cu următoarele simptome:

 • Contracțiile Braxton Hicks. Acestea apar de obicei în trimestrul 2 sau trimestrul 3 de sarcină. Sunt dureri de travaliu, care imită contracțiile nașterii. Este util să știi care este diferența dintre contracțiile Braxton Hicks și cele reale.
 • Pierderea dopului gelatinos. În apropierea travaliului este posibil să pierzi dopul gelatinos și să ai secreții apoase, sângeroase sau asemănătoare mucusului. Dacă ai avut multe secreții vaginale în timpul sarcinii, sunt șanse mari să nu observi când pierzi dopul.
 • Sânii care curg. Se poate întâmpla ca sânii să înceapă să curgă. Se întâmplă acest lucru pentru că hormonul prolactină devine activ și îți pregătește corpul pentru a-ți hrăni bebelușul. Lichidul care iese din sâni se numește colostru. Este o substanță bogată în nutrienți pe care corpul o produce înainte de a avea lapte matern.

Ce să bifezi în trimestrul 3 de sarcină

Nu a mai rămas prea mult timp până îți vei putea cunoaște bebelușul. De aceea îți oferim o listă cu câteva lucruri esențiale pe care să ți le treci în listă: 

 • Urmărește mișcările bebelușului. Fii atentă la loviturile, mișcările și rostogolirile bebelușului și anunță imediat medicul sau moașa dacă observi că acestea se diminuează.  
 • Vizitele și testele prenatale. Între săptămânile 30-32 de sarcină ar trebui să programezi morfologia de trimestrul 3. Medicul va verifica dacă bebelușul s-a dezvoltat normal până acum și se asigură că nu au apărut probleme. În plus, cel mai probabil vei avea un control la fiecare două săptămâni. Apoi, până la naștere vei avea vizite o dată pe săptămână. Pe măsură ce data nașterii se apropie, te poți aștepta la mai multe examinări fizice regulate. De asemenea, pot exista discuții despre travaliu și naștere cu medicul care te supraveghează.
 • Banca de celule stem. Poți lua în considerare colectare de celule stem din cordonul ombilical al bebelușul. Pot fi folosite în cazul unor boli grave. Este bine să te interesezi din timp și să alegi una dintre ofertele de pe piață.
 • Mergi la cursuri. Față de un curs de naștere, poți lua în considerare cursuri de îngrijire a bebelușului, alăptare și resuscitare cardio-respiratorie.
Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Mama care ține capul bebelușului într-o cameră luminoasă
Cum și când se schimbă forma capului în cazul bebelușilor. Când e cazul să îți pui întrebări
Cum și când se schimbă forma capului în cazul bebelușilor. Când e cazul să îți pui întrebări
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Părinții și copiii iau masa împreună
16 iunie, 08:28
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
10 sfaturi pentru a forma comportamente alimentare sănătoase la copiii mici
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
15 iunie, 07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
15 iunie, 06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Închide