Reclamă

Trimestrul 3 de sarcină. Tot ce ar trebui să știi despre această etapă

Odată cu intrarea în trimestrul 3 de sarcină, multe dintre simptomele cu care te-ai confruntat în trimestrul 1 își fac din nou apariția. Bebelușul crește tot mai mult și pe măsură ce te apropii de data nașterii, este posibil să te simți nervoasă, emoționată, speriată sau fericită. Pe finalul acestui trimestru ar trebui să fii atentă la semnele de travaliu timpuriu, la mișcările bebelușului și dacă te îngrijorează ceva, ar trebui să iei legătura cu medicul.

O femeie însărcinată în trimestrul trei, cu ecografia bebelușului în mâini
Pe finalul acestui trimestru ar trebui să fii atentă la semnele de travaliu timpuriu și la mișcările bebelușului / Shutterstock

Încearcă să te odihnești cât mai mult și pregătește din timp camera bebelușului și bagajul pentru maternitate. Unii bebeluși se pot grăbi și pot veni mai devreme pe lume, în timp ce alții nu se grăbesc să-și facă apariție. În acest caz medicul este nevoit să inducă travaliul, mai ales dacă ajungi în săptămânile 41 sau 42 de sarcină. 

Durata trimestrului 3 de sarcină

Trimestrul 3 cuprinde lunile 7-9 de sarcină, respectiv săptămânile 28-40 de sarcină. Cele 3 luni de sarcină sunt împărțite astfel: luna 7 de sarcină (săptămâna 28-31 de sarcină), luna 8 de sarcină (săptămâna 32-35 de sarcină) și luna 9 de sarcină (săptămâna 36-40 de sarcină). Sarcina este structurată pe 3 trimestre și durează aproximativ 280 de zile, adică 40 de săptămâni.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a verifica câte săptămâni de sarcină ai și care este data probabilă a nașterii, poți să accesezi calculatorul de sarcină.

Descoperă și ce se întâmplă în fiecare săptămână de sarcină: cum se dezvoltă fătul și care sunt etapele prin care trece corpul tău.

Reclamă

Cum se dezvoltă bebelușul în trimestrul 3 de sarcină

Micuțul tău va crește destul de mult în trimestrul 3 de sarcină (va fi de mărimea unui dovleac). Bebelușul ajunge de la aproximativ 1,33 kilograme și 37,5 cm centimetri lungime, în săptămâna 28 de sarcină, la 2,72 kg-4 kg și aproximativ 51 cm lungime, în săptămâna 40. 

Pe măsură ce cartilajul se transformă în oase în lunile 7 și 8 de sarcină, bebelușul tău va primi calciu de la tine, așa că este important să consumi cât mai multe alimente bogate în acest mineral. Pielea bebelușului devine opacă. Micuțul poate percepe lumina și întunericul, poate gusta din ceea ce mănânci și îți poate auzi sunetul vocii. Creierul încă se dezvoltă, dar craniul rămâne moale.

În jurul săptămânile 34-35 de sarcină, bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos. Dacă acesta se încăpățânează să nu se întoarcă, medicul va încerca să îl ajute manual, în jurul săptămânii 37 de sarcină.

Reclamă

Poți afla mai multe informații despre dezvoltarea bebelușului tău accesând articolele care prezintă sarcina pe săptămâni.

Ce vei simți în trimestrul 3 de sarcină

La sfârșitul sarcinii pot exista o mulțime de necunoscute. Acestea te pot face să ai emoții legate de travaliu, de cum va decurge nașterea, de starea de sănătate a bebelușului, dar și legate de cum te vei descurca cu noul membru al familiei. În trimestrul 3 de sarcină pot apărea complicații ale sarcinii: travaliul prematur și preeclampsia. Iată ce poți experimenta:

  • Dureri de cap. Hormonii sunt în continuare vinovații principali ai durerilor de cap de pe parcursul sarcinii. Acestora li se adaugă insomniile și stresul legat de nașterea bebelușului.
  • Umflarea membrelor. Este un fenomen normal în acest trimestru. Se manifestă în special în zona gleznelor. Apare din cauza faptului că reții mai multă apă. Însă, dacă umflarea membrelor apare brusc și se extinde și la nivelul feței și mâinilor, acestea ar putea fi semne de preeclampsie, o complicație gravă a sarcinii.
  • Crampe. Pe măsură ce te apropii de data nașterii, este posibil să observi că te confrunți cu crampe frecvente. Asta ar putea semnala un travaliu timpuriu. Discută cu medicul pentru a te asigura că totul e în regulă.
  • Dureri pelviene. Este normal să te confrunți cu ele. Ligamentele se slăbesc și se întind pentru a susține uterul în creștere. De asemenea, atunci când bebelușul începe să se poziționeze cu capul în jos, presiunea asupra colului uterin și a nervilor din jurul uterului inferior poate provoca dureri.
  • Oboseala. Este normal ca nivelul tău de energie să scadă. Cauzele sunt greutatea suplimentara, respirația mai dificilă și insomniile.
  • Dureri de spate. În trimestrul 3 de sarcină durerile de spate pot părea constante, dar trebui să mai ai puțină răbdare. După naștere, ar trebui să te simți mult mai bine.
  • Arsurile la stomac. Pe măsură ce bebelușul continuă să crească, acesta împinge organele interne și acest lucru poate provoca arsuri la stomac. 

Ce ar mai putea apărea în plus

Pe lângă simptomele apărute mai sus te mai poți confrunta și cu următoarele simptome:

  • Contracțiile Braxton Hicks. Acestea apar de obicei în trimestrul 2 sau trimestrul 3 de sarcină. Sunt dureri de travaliu, care imită contracțiile nașterii. Este util să știi care este diferența dintre contracțiile Braxton Hicks și cele reale.
  • Pierderea dopului gelatinos. În apropierea travaliului este posibil să pierzi dopul gelatinos și să ai secreții apoase, sângeroase sau asemănătoare mucusului. Dacă ai avut multe secreții vaginale în timpul sarcinii, sunt șanse mari să nu observi când pierzi dopul.
  • Sânii care curg. Se poate întâmpla ca sânii să înceapă să curgă. Se întâmplă acest lucru pentru că hormonul prolactină devine activ și îți pregătește corpul pentru a-ți hrăni bebelușul. Lichidul care iese din sâni se numește colostru. Este o substanță bogată în nutrienți pe care corpul o produce înainte de a avea lapte matern.

Ce să bifezi în trimestrul 3 de sarcină

Nu a mai rămas prea mult timp până îți vei putea cunoaște bebelușul. De aceea îți oferim o listă cu câteva lucruri esențiale pe care să ți le treci în listă: 

  • Urmărește mișcările bebelușului. Fii atentă la loviturile, mișcările și rostogolirile bebelușului și anunță imediat medicul sau moașa dacă observi că acestea se diminuează.  
  • Vizitele și testele prenatale. Între săptămânile 30-32 de sarcină ar trebui să programezi morfologia de trimestrul 3. Medicul va verifica dacă bebelușul s-a dezvoltat normal până acum și se asigură că nu au apărut probleme. În plus, cel mai probabil vei avea un control la fiecare două săptămâni. Apoi, până la naștere vei avea vizite o dată pe săptămână. Pe măsură ce data nașterii se apropie, te poți aștepta la mai multe examinări fizice regulate. De asemenea, pot exista discuții despre travaliu și naștere cu medicul care te supraveghează.
  • Banca de celule stem. Poți lua în considerare colectare de celule stem din cordonul ombilical al bebelușul. Pot fi folosite în cazul unor boli grave. Este bine să te interesezi din timp și să alegi una dintre ofertele de pe piață.
  • Mergi la cursuri. Față de un curs de naștere, poți lua în considerare cursuri de îngrijire a bebelușului, alăptare și resuscitare cardio-respiratorie.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Mama care doarme lângă bebelușul ei
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
10 de moduri prin care te poți conecta cu bebelușul
Piure pentru bebeluși de culoare portocalie într-un recipient alb
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Ghid pentru congelarea mâncării bebelușilor. Tot ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide