Pentru bebelușul în curs de dezvoltare, vitamina D ajută la absorbția calciului, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a oaselor. În cele ce urmează, poți descoperi sursele din care ți-o poți lua și care este cantitatea necesară în timpul sarcinii.
De ce este importantă vitamina D în timpul sarcinii
Vitamina D joacă un rol cheie în dezvoltarea oaselor bebelușului tău, dar susține și sănătatea femeii gravide. Menținerea unor niveluri adecvate de vitamina D în sarcină poate reduce riscul unor complicații. Printre acestea se pot enumera preeclampsia, diabetul gestațional și o greutatea mică la naștere. Mai mult, studiile sugerează că viitoarele mămici, care primesc suficientă vitamina D, sunt mai puțin predispuse să intre în travaliu prematur.
Nivelurile scăzute de vitamina D în timpul sarcinii au fost legate de afecțiuni precum rahitismul (o înmuiere a oaselor), boli musculare și convulsii la nou-născut.
Câtă vitamina D este necesară în sarcină
Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să ia aproximativ 600 UI (sau echivalentul a 15 mcg) de vitamina D pe zi. Din fericire, majoritatea vitaminelor prenatale furnizează aproximativ 400 până la 600 UI de vitamina D. La aceasta se poate adăuga și faptul că o poți obține din anumite alimente și băuturi.
Deși organismul produce vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui, sunt situați în care unele mămici care locuiesc în climate mai puțin însorite sau au pielea mai închisă la culoare nu o pot obține ușor și au nevoie de o suplimentare.
Cu excepția cazului în care ai o deficiență foarte severă de vitamina D, este puțin probabil să ai simptome când nivelurile sunt scăzute. Însă, cel mai bun mod de a afla nivelul de vitamina D este de a-ți face un test de sânge.
În cazul unei deficiențe de vitamina D, medicul poate recomanda să mărești aportul cu o doză zilnică de 1.000 până la 2.000 UI de vitamina D.
Cele mai bune alimente și băuturi bogate în vitamina D pentru femeile însărcinate
Pe lângă faptul că o poți găsi în vitaminele prenatale, este posibil să îți iei doza de vitamina D și din alimente și băuturi. Iată câteva dintre cele mai bune alimente și băuturi bogate în vitamina D pe care să le adaugi în dietă:
- Păstrăvul curcubeu (645 UI la 85 gr, gătit). O porție de 85 gr de păstrăv curcubeu reprezintă mai mult decât doza zilnică recomandată de vitamina D pentru o femeie însărcinată. În plus, este bogat în acizi grași omega-3 care susțin dezvoltarea creierului bebelușului.
- Somon roșu (570 UI la 85 gr, gătit). Aceleași beneficii le ai și dacă mănânci somnon roșu. Acesta oferă o cantitate sănătoasă de omega-3 antiinflamatorii, precum și de vitamina D.
- Lapte 2 % grăsimi, fortificat (120 UI la 1 cană). În general, laptele de vacă este îmbogățit cu vitamina D, ceea ce înseamnă că producătorii adaugă acest nutrient pentru a se asigura că cei care îl consumă își ating obiectivele. De asemenea, laptele de vacă este o sursă excelentă de calciu și proteine, alți doi nutrienți importanți în timpul sarcinii.
- Lapte pe bază de plante îmbogățit (100-144 UI la 1 cană). Dacă preferați laptele fără lapte, optați pentru un lapte pe bază de plante care este îmbogățit cu vitamina D. Verificați lista de ingrediente de pe ambalaj pentru a determina dacă nutrientul a fost adăugat în produs.
- Sardine (46 UI la 2 sardine, conservate în ulei). Deși poate nu sunt printre preferatele tale, sardinele conțin doi nutrienți care întăresc oasele, vitamina D și calciu.
- Ouă (44 UI per ou). Chiar dacănuacoperă necesarul zilnic de vitamina D, ouăle sunt totuși o alegere excelentă pentru mamele însărcinate. Acestea furnizează, proteine și colină, care sprijină dezvoltarea creierului bebelușului și protejează împotriva altor defecte congenitale. Asigură-te că mănânci oul întreg, nu doar albușul, deoarece colina se găsește doar în gălbenuș.