Reclamă

Sarcina cu tripleți. Tot ce trebuie să știi despre riscurile pe care le poți avea

După ce ai obținut un test pozitiv, următorul pas este de a-ți stabili o programare la medicul ginecolog pentru a-ți confirma sarcina. Deși se poate întâmpla destul de rar, nu este imposibil ca medicul să numere mai mulți embrioni decât te-ai așteptat, iar numărul acestora ar putea ajunge la trei. În acest caz, ești fericita mămică au unei sarcini cu tripleți. Sarcina cu tripleți necesită o monitorizare foarte atentă, pe tot parcursul sarcinii, pentru a fi în siguranță în orice moment.

Tribleți care dorm, așezați pe abdomen cu mâinile sub bărbie, acoperiți cu o pătru tricotată mov deschis și pe cap doi dintre ei au căciuli și bebelușul din mijloc are pe cap o bentiță cu flori mov și roz, ilustrând sarcina cu tripleți
Sarcina cu tripleți prezintă un risc mai mare decât cele unice sau cu gemeni și bebelușii se pot naște prematur / Shutterstock

Sarcina cu tripleți prezintă un risc mai mare de avort spontan și de travaliu foarte timpuriu decât cea cu gemeni. De asemenea, mama se poate confrunta cu preeclampsie și hemoragii, după naștere. De aceea este important să nu ratezi nicio programare și să discuți cu medicul ori de câte ori ai vreo problemă.

Cum apare sarcina cu tripleți 

Atunci când ai o sarcină cu mai mult de un copil se consideră că este multiplă. În cazul în care mai mult de un ovul este fertilizat și se implantează în uter, gemenii sau tripleții sunt fraterni, iar dacă un ovul este fertilizat și se împarte înainte de a se implanta în mucoasa uterină, ai gemeni sau tripleți identici. În cazul tripleților, frații pot fi toți fraterni, identici sau o combinație între aceștia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Există mai mulți factori care cresc șansele de a avea o sarcină cu tripleți. Printre acestea pot fi:

  • Ereditatea. Un istoric familial de sarcină cu gemeni sau tripleți crește probabilitatea de a mai avea una la fel.
  • Vârsta. Dacă ai peste 30 de ani, există o șansă mai mare să ai o sarcină multiplă.
  • Sarcini anterioare. Dacă ai mai fost însărcinată cel puțin o dată, este mai probabil să ai o sarcină multiplă a doua sau a treia oară. 
  • Rasa. Femeile afro-americane sunt mai predispuse decât orice altă rasă să aibă o sarcină multiplă. Femeile asiatice și nativ-americane sunt cele mai puțin probabile să aibă o astfel de sarcină. Femeile albe, care au peste 35 de ani au cea mai mare rată de nașteri multiple care sunt mai mult decât gemeni (tripleți, cvadrupleți etc.).
  • Medicamentele pentru stimularea ovulației. Medicamente precum citratul de clomifen și hormonul de stimulare a foliculilor ajută organismul să producă ovule. Acestea sunt adesea folosite când există o fertilitate scăzută, dar pot duce la o sarcină cu tripleți dacă mai multe ovule sunt eliberate și fertilizate.
  • Fertilizarea in vitro. Sarcinile obținute prin fertilizare in vitro au mai multe șanse de a produce o sarcină multiplă decât cele obținute în mod natural.

Sarcina cu tripleți: riscuri

Oricine se poate confrunta cu complicații în timpul sarcinii, indiferent de numărul de copii pe care îi poartă, dar sarcinile multiple prezintă un risc mai mare decât cele unice. Printre aceste se pot include: 

Naștere prematură. Cel mai mare risc în a purta tripleți este ca bebelușii să se nască prematur, înainte de 37 de săptămâni de gestație. De fapt, media pentru sarcina cu tripleți este chiar mai mică, de 32 de săptămâni.

Probleme cu placenta. Placenta este un organ care se atașează de peretele uterului și transferă sângele, oxigenul și nutriția de la mamă la bebeluș prin cordonul ombilical. Când placenta susține mai mult de un bebeluș, aceasta îmbătrânește mai repede, limitând potențialul de creștere al bebelușilor. De asemenea, placenta poate furniza nutrienți dezechilibrați fiecărui bebeluș, determinându-l pe unul să crească mai mare, în timp ce altul poate rămâne mai mic.

Reclamă

Preeclampsia. Este o afecțiune periculoasă, care apare atunci când tensiunea arterială devine prea mare în timpul sarcinii, expunându-te la riscul de a suferi convulsii. În sarcina cu tripleți, riscul de a dezvolta preeclampsie este mai crescut. Simptomele acesteia includ:

  • Tensiune arterială ridicată.
  • Proteine în urină.
  • Umflarea picioarelor, a mâinilor, a feței și, uneori, a întregului corp.
  • Dureri de cap.
  • Modificări ale vederii.
  • Greață și dureri abdominale.
  • Dificultăți de respirație.

Diabet. Diabetul gestațional este foarte frecvent la femeile care au sarcini cu tripleți. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca acesta să apară și în cazul sarcinilor cu un singur copil.

Complicațiile care pot apărea la sarcina cu tripleți

În medie, greutatea la naștere pentru tripleți este puțin sub 1,5 kilograme. Din acest motiv, unul dintre copii ar putea avea un tip de handicap pe viață. Nașterea prematură înseamnă un risc crescut ca plămânii, ochii, creierul, sistemul circulator și sistemul intestinal al bebelușilor să nu fie suficient dezvoltate. Asta înseamnă că bebelușii proveniți din sarcina cu tripleți ar putea avea nevoie să stea într-o unitatea de terapie intensivă neonatală, unde vor putea fi tratați și îngrijiți până ajung să se crească și să se dezvolte optim.

Nașterea

În general, sarcina cu tripleți se termină cu o cezariană, pentru siguranța bebelușilor și a mamei. Probabilitatea unei nașteri vaginale depinde de:

  • Mărimea fiecărui bebeluș.
  • Pozițiile bebelușilor.
  • Starea de sănătate a bebelușilor.
  • Dimensiunea și forma pelvisului mamei.

Semne de travaliu prematur

În timpul sarcinii, este important să fiți conștienți de semnele de travaliu prematur:

  • Presiunea pelviană.
  • Dureri în partea inferioară a spatelui.
  • Scurgeri vaginale semnificative.
  • Schimbarea frecvenței sau intensității contracțiilor.

Depistat din timp, ai o șansă mai mare ca travaliul să poată fi oprit, astfel încât bebelușii să aibă mai mult timp să crească.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată cu gemeni, îmbrăcată cu tricou alb și colanți gri, care are o mână pe burtă și în cealaltă ține o ecografie cu cei doisaci gestaționali, iar în spate este un perete verde, ilustrând sindromul geamănului dispărut
Sindromul geamănului dispărut. Ce este și care e impactul asupra fratelui supraviețuitor
Sindromul geamănului dispărut. Ce este și care e impactul asupra fratelui supraviețuitor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide