Reclamă

Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor

Omenirea trece constant prin schimbări, iar aceste transformări duc de multe ori la diferențe uriașe între generații. Tehnologia avansează din ce în ce mai rapid, iar mulți dintre noi nu reușesc să se adapteze noilor trenduri. În astfel de situații conflictele ies tot mai des la iveală. Specialiștii au întocmit o listă cu cele mai comune probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie.

Un tânăr din generația Z care stă de vorbă cu un terapeut
Specialiștii au întocmit o listă cu cele mai comune probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie / Shutterstock

Viața este destul de diferită pentru persoanele care fac parte din generația Z, născută după 1966. Părinții lor sunt, în mare parte, din generația X, născuți între 1965 și 1981. Tinerii adulți din generația Z sunt printre primii „nativi digitali”. Mulți dintre ei au prins începuturile internetului sau chiar s-au născut „cu telefonul în mână”.

Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie

Cei mai mulți tineri din generația Z s-au născut după așa zisa revoluție tehnologică. Astfel, pentru mulți dintre ei nu există o lume fără conexiune la internet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Generația Z vine cu mult mai multe provocări, fiind o generație diversă care a învățat de-a lungul timpului să se adapteze la situațiile imprevizibile.

Libertatea lor le-a oferit și mai multă deschidere. Mulți dintre tinerii care fac parte din această generație se bucură de studii superioare. Acești au parte de experiențe timpurii de muncă și au o capacitate impresionantă de a se adapta la necunoscut.

Nu trebuie să uităm faptul că generația Z este mult mai diversă din punct de vedere rasial și etnic. Este, de asemenea, generația în care tot mai multe persoane se identifică după pronumele ei/ele.

Toate aceste schimbări culturale pot duce la conversații defectuoase cu părinții lor, care fac parte din generația X.

Perspectivele atât de diferite asupra vieții pot provoca, de asemenea, conflicte între generații. Generația Z este mult mai deschisă când vine vorba de a comunica și a înțelege etapele emoționale prin care trec.

Reclamă

Astfel, tot mai multe persoane din generația Z îmbrățișează terapia. Specialiștii au întocmit și un top cu probleme cu părinții pe care generația Z le aduce tot mai des în discuție la terapie.

Reclamă

Nu reușesc să stabilească un timp de folosire al ecranelor

Generația Z a trăit încă de la început în lumea tehnologiei. Este greu ca pentru un tânăr născut într-o asemenea generație să-și petreacă timpul în afara ecranelor.

Totodată, pentru părinții celor din generația Z este dificil să înțeleagă nevoia tânărului de a comunica online cu prietenii săi. Nu numai că timpul pe care copiii îl petrec pe telefoane este o preocupare pentru părinți. O altă preocupare este dată de conținutul pe care aceștia îl accesează.

Mulți părinți încearcă să-și limiteze copilul și să monitorizeze canalele pe care își petrece timpul. Însă acest lucru duce de multe ori la un conflict între părinți și copii.

Când părinții apelează la aplicații de monitorizarea a telefonului pentru copiii lor, aceștia se simt controlați. Pentru a nu pierde din imagine în fața grupului de care aparțin, copiii apelează la tot felul de metode pentru a se întoarce în online.

Mulți dintre aceștia folosesc telefonul altor persoane sau pur și simplu aleg să-și mintă părinții și să folosească telefonul pe ascuns.

De multe ori, acești copii ajung să trăiască „o viață dublă”. Copiii care sunt împrejmuiți și limitați brusc au tendința să nu mai fie ei înșiși în preajma părinților lor. Dacă urmează întocmai regulile impuse de părinți, acești copii ajung să se simt deconectați de prieteni sau scoși din grupul lor.

Atunci când vine vorba de timpul petrecut pe ecrane, părinții ar trebui să înțeleagă și nevoile copiilor și să le ofere mai multă încredere.

Specialiștii sunt de părere că este mult mai sigur să-i permiți copilului să urmărească în online ceea ce își dorește, iar mai apoi să discutați împreună despre ceea ce a ales să vizioneze. În felul acesta limitezi șansele ca acesta să te mintă în ceea ce privește conținutul accesat din online.

Incapacitatea de a rezolva o problemă fără asistența unui părinte

Generația Z a devenit mult mai dependentă de grija părinților. Un rezultat pozitiv al tehnologiei în viața celor din generația Z este faptul că pot comunica mult mai ușor cu părinții lor pe parcursul zile.

Comunicarea este mult mai facilă în prezent decât obișnuia să fie atunci când adulții din generația X erau copii.

Tot acest mediu le oferă părinților șansa de a afla ce se întâmplă în viața copiilor lor în timp real și de a consolida relațiile.

Totuși, grija în exces a unui părinte poate crea o relație de codependență. Terapeuții spun că au sesizat comportamente cu un grad mult prea mare de atașament față de părinți.

„Am clienți care își dau mesaje constant cu părințiilor. Aceștia primesc ajutor la probleme de la părinți sau prieteni. Am clienți care cer ajutorul prinților și nu încearcă să găsească mai întâi singuri o soluție la situația în care se află”, a spus o terapeută pentru publicația Huffpost.

Capacitatea de a apela la asistența părinților în orice moment poate duce la o dependeță excesivă și la reducerea oportunitățiulor de a-și rezolva singuri problemele. Generația Z nu mai învață cum să facă față greșelilor, spun psihologii de peste hotare.

Cu ajutorul tehnologiei, părinții pot să-și informeze copiii ori de câte ori este nevoie. Grija în exces poate să liniștească pe moment părinții îngrijorați, dar poate să scadă încrederea copilului în propriile decizii.

Există perspective diferite asupra studiilor

În generațiile din trecut, părinții s-au plâns de notele și situația la învățământ a celor din generația Z.

Totuși, psihologii spun că  în prezent lucrurile s-au mai schimbat, cei din generația X văd că cel mic simte o presiune intensă de a reuși să ajungă la un nivel cât mai înalt.

Prinții au ajuns să-și încurajeze copiii să nu lase presiunea să-i atingă și să ia lucrurile pas cu pas. Totuși, chiar și acest comportament poate fi interpretat drept nepotrivit.

Uneori, un copil poate simți că părinții nu îl înțeleg sau nu îl iau în serios atunci când acesta se stresează peste măsură pentru a obține un rezultat.

Copilul nu simte că părinții săi înțeleg nivelul de stres și presiune, iar acest lucru duce la sentimente de înstrăinare.

Află mai multe și despre cum contribuie competițiile sportive la dezvoltarea copilului tău. Ce abilități poate să dobândească.

Există perspective diferite asupra imaginii corpului

Tot mai mulți clienți din generația Z se plâng de relația pe care o au cu mâncarea. Această generație este mult mai preocupată de imaginea corporală decât cea din trecut.

Pe de-o parte există posibilitatea ca părinții să nu înțeleagă nevoia copilului de a se lupta cu fobia sa de a lua în greutate. Există, totodată și adolescenți care se acceptă așa cum sunt, dar care sunt împinși de către părinți să înceapă diete restrictive.

Mulți tineri din generația Z recurg la tot felul de diete și metode de slăbire pentru a se apropia cât mai mult de standardele de frumusețe care se propagă mult mai rapid în online.

Părinții și copiii se află în locuri diferite când vine vorba de imaginea legată de corpul lor, spun experții de la Parents.com. Nu este ușor să treci printr-o astfel de situație, dar nici imposibil. Discuțiile sincere dintre generații ar putea să facă mult mai rapid și mai ușor la conflictele care se nasc între acestea. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
O femeie gravidă care își mângâie burtica
3 mai, 06:22
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Un băiețel cu buzele uscate și crăpate
3 mai, 06:04
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Mama își învață bebelușul să înoate
2 mai, 08:20
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
2 mai, 08:19
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Mama și fiica se uită într-un atlas de anatomie
2 mai, 08:12
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Medicul consultă nasul copilului
1 mai, 08:53
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Închide