Reclamă

Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli. Sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos

Psihologii îi roagă pe părinți și bunici să nu mai facă aceste greșeli. Este vorba de câteva obiceiuri care pot afecta buna dezvoltare a micuțului tău. Descoperă în cele ce urmează câteva sfaturi pentru creșterea unui copil sănătos și puternic.

O mamă cu fetița sa care se află împreună la un psiholog care le explică ce greșeli ar putea avea în relația mamă - fiică
Psihologii îi roagă pe părinți și bunici să nu mai facă aceste greșeli. Aceste obiceiuri pot afecta buna dezvoltare a micuțului tău / Shutterstock

În ultimii ani au apărut tot mai multe tehnici de parenting. Părerile sunt împărțite și paote fi dificil să-ți dai seama dacă iei cele mai bune decizii pentru copilul tău și dacă modul în care tu ai fost crescută este ideal și pentru micuțul tău. Mai jos găsești câteva sfaturi de la specialiștii în parenting.

Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli

Bebelușii nu vin niciodată cu un manual de creștere, iar parentingul, pentru cei mai mulți, este un proces intuitiv. Ca părinte sau bunic, sigur ai o iubire nemărginită pentru copilul tău, dar chiar și cei mai bine intenționați părinți sau bunici pot face greșeli fără să știe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Toți avem nevoie de mentori la un moment dat în viață.

Specialiștii îi pot spune dacă comportamentele și obiceiurile tale influențează în mod pozitiv copilul sau dacă ar trebui să-ți ajustezi obiceiurile.

Mai jos găsești câteva greșeli pe care le poți face fără să-ți dai seama. Uite la ce anume ar trebui să fii atentă data viitoare când îți analizezi stilul de parenting.

Reclamă

Folosești ecranele ca ajutor pentru calmarea copilului

Dr. Rossean Capanna Hodge, expert integrativ în sănătatea mintală a copiilor, spune că dependența de dispozitivele digitale poate împiedica dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a celui mic.

Folosirea ecranelor de la o vârstă fragedă poate fi dăunătoare pentru comportamentul copilului atunci când va crește mare.

Reclamă

Psihologul susține că este important ca cel mic să se angajeze în activități de bază, care să implice joaca. Aceste activități pot promova creșterea în diferite direcții, inclusiv vizual, motoriu și social. Părinții și bunicii sunt sfătuiți să se joace cu cei mici și să formeze o conexiune reală cu aceștia.

Chiar dacă necesită mai mult timp și mai multă răbdare, acest lucru îl va ajuta pe copil să se dezvolte armonios.

Vorbești prea mult și asculți prea puțin

Dr. Caroline Danda, psiholog de copii autorizat, susține că nu totul trebuie să fie o lecție de viață. Cu alte cuvinte, aceasta sfătuiește părinții să vorbească mai puțin.

Este important să lași copilul să fie curios și să descopere anumite lecții și singur. Îi poți oferi copilului tău feedback, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i împiedici curiozitatea.

Încearcă să-i creezi curiozități legate de perspectivele sale în viață.

Adolescenții au mult mai multă nevoie să fie ascultați ș văzuți, decât să primească o  lecție pe care nu o vor înțelege. Este important să porți discuții sănătoase și să păstrezi o relație pozitivă cu copilul tău, mai ales dacă acesta este un adolescent.

Nu promovezi o relație bazată pe respect reciproc

Copiii învață uneori cum să interacționeze cu ceilalți prin urmărirea adulților din jurul lor. Dacă copiii vor vedea conflicte nerezolvate între tine și o persoană, atunci aceștia vor copia comportamentul.

Este important să le arăți copiilor tăi că ai relații sănătoase și respectuoase cu ceilalți, inclusiv în momentele de conflict, spun specialiștii de la Parents.com.

Presupui că sentimentele copiilor nu reprezintă o problemă majoră

Uneori părinții au tendința să creadă că sentimentele copiilor nu sunt la fel de importante. Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai presupună că sentimentele copiilor nu sunt importante.

Încearcă să validezi sentimentele și să-ți asculți copilul mai întîi. Chiar dacă crezi că copilul tău reacționează exagerat la o situație, amintește-ți că micuțul tău nu posedă aceleași abilități de autoreglare ca tine.

Renunțarea la sentimentele lor îi poate face pe copii să se simtă invalidați, le poate submina încrederea și le poate împiedica capacitatea de a se exprima eficient.   

Ridici vocea la copilul tău

Uneori poate fi dificil să-ți controlezi emoțiile. Atunci când stresul și oboseala se acumulează, poate fi dificil să-ți păstrezi calmul în preajma copilului tău.

Totuși, psihologii te roagă să nu ridici nivelul vocii la copil. Acest lucru poate să creeze un mediu de frică și anxietate în sufletul copilului.

În timp pot apărea probleme cu gestionarea stresului, probleme din cauza stimei de sine și a comunicării. În loc să ridic vocea la copil, încearcă să te liniștești și să comunici atunci când ești pregătită.

Folosești vinovăția ca motivație

Vinovăția nu este niciodată o modalitate bună de a face un copil să se comporte bine, spun specialiștii de la Parade.com.

Încercarea de a controla comportamentul prin vinovăție a te duce la sentimente de inutilitate și la o dorință nesănătoasă de a-i mulțumi pe ceilalți în detrimentul propriilor nevoi care pot afecta copilul toată viața.

Acest lucru nu va ajuta un copil să seteze limite sănătoase atunci când va crește mare.

Lipsa limitelor și a regulilor consistente

Părinții se confruntă cu probleme atunci când micuții lor merg în vacanță și bunicii îi răsfață pe nepoți. Regulile inconsecvente pot crea confuzie și nesiguranță, ceea ce poate duce la înrăutățirea comportamentelor, în special pentru copii neurodivergenți.

Cea mai bună metodă de învățare are loc atunci când copiii au limite clare setate, care să-i facă să se simtă iubiți și în siguranță, învățându-i totodată responsabilitatea și autocontrolul.

Îți compari copilul cu frații sau cu prietenii săi

Atunci când compari un copil, acest lucru îi poate diminua sentimentele de valoare de sine. Totodată, acest comportament poate stimula o concurență nesănătoasă sau resentimente între copii. Fiecare copil este unic și ar trebui încurajat să crească în propriul ritm. Dacă îți dorești un copil competitiv sănătos, descoperă cum contribuie sporturile la buna dezvoltare a micuțului tău

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Femeie însărcinată cu mâinile pe burtă într-o cameră luminoasă
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Diareea în cazul travaliului. De ce este un semn că nașterea se apropie
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
O fetiță care mănâncă ciocolată
13 iunie, 06:59
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Când poți să-i oferi bebelușul ciocolată. Sfaturi de la specialiștii în nutriție
Băiețel se joacă singur cu dinozaurii
13 iunie, 06:40
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
Joaca independentă este importantă pentru copil: iată de ce
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
12 iunie, 10:40
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Închide