În ultimii ani au apărut tot mai multe tehnici de parenting. Părerile sunt împărțite și paote fi dificil să-ți dai seama dacă iei cele mai bune decizii pentru copilul tău și dacă modul în care tu ai fost crescută este ideal și pentru micuțul tău. Mai jos găsești câteva sfaturi de la specialiștii în parenting.
Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai facă aceste greșeli
Bebelușii nu vin niciodată cu un manual de creștere, iar parentingul, pentru cei mai mulți, este un proces intuitiv. Ca părinte sau bunic, sigur ai o iubire nemărginită pentru copilul tău, dar chiar și cei mai bine intenționați părinți sau bunici pot face greșeli fără să știe.
Toți avem nevoie de mentori la un moment dat în viață.
Specialiștii îi pot spune dacă comportamentele și obiceiurile tale influențează în mod pozitiv copilul sau dacă ar trebui să-ți ajustezi obiceiurile.
Mai jos găsești câteva greșeli pe care le poți face fără să-ți dai seama. Uite la ce anume ar trebui să fii atentă data viitoare când îți analizezi stilul de parenting.
Folosești ecranele ca ajutor pentru calmarea copilului
Dr. Rossean Capanna Hodge, expert integrativ în sănătatea mintală a copiilor, spune că dependența de dispozitivele digitale poate împiedica dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a celui mic.
Folosirea ecranelor de la o vârstă fragedă poate fi dăunătoare pentru comportamentul copilului atunci când va crește mare.
Psihologul susține că este important ca cel mic să se angajeze în activități de bază, care să implice joaca. Aceste activități pot promova creșterea în diferite direcții, inclusiv vizual, motoriu și social. Părinții și bunicii sunt sfătuiți să se joace cu cei mici și să formeze o conexiune reală cu aceștia.
Chiar dacă necesită mai mult timp și mai multă răbdare, acest lucru îl va ajuta pe copil să se dezvolte armonios.
Vorbești prea mult și asculți prea puțin
Dr. Caroline Danda, psiholog de copii autorizat, susține că nu totul trebuie să fie o lecție de viață. Cu alte cuvinte, aceasta sfătuiește părinții să vorbească mai puțin.
Este important să lași copilul să fie curios și să descopere anumite lecții și singur. Îi poți oferi copilului tău feedback, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i împiedici curiozitatea.
Încearcă să-i creezi curiozități legate de perspectivele sale în viață.
Adolescenții au mult mai multă nevoie să fie ascultați ș văzuți, decât să primească o lecție pe care nu o vor înțelege. Este important să porți discuții sănătoase și să păstrezi o relație pozitivă cu copilul tău, mai ales dacă acesta este un adolescent.
Nu promovezi o relație bazată pe respect reciproc
Copiii învață uneori cum să interacționeze cu ceilalți prin urmărirea adulților din jurul lor. Dacă copiii vor vedea conflicte nerezolvate între tine și o persoană, atunci aceștia vor copia comportamentul.
Este important să le arăți copiilor tăi că ai relații sănătoase și respectuoase cu ceilalți, inclusiv în momentele de conflict, spun specialiștii de la Parents.com.
Presupui că sentimentele copiilor nu reprezintă o problemă majoră
Uneori părinții au tendința să creadă că sentimentele copiilor nu sunt la fel de importante. Psihologii îi roagă pe părinți să nu mai presupună că sentimentele copiilor nu sunt importante.
Încearcă să validezi sentimentele și să-ți asculți copilul mai întîi. Chiar dacă crezi că copilul tău reacționează exagerat la o situație, amintește-ți că micuțul tău nu posedă aceleași abilități de autoreglare ca tine.
Renunțarea la sentimentele lor îi poate face pe copii să se simtă invalidați, le poate submina încrederea și le poate împiedica capacitatea de a se exprima eficient.
Ridici vocea la copilul tău
Uneori poate fi dificil să-ți controlezi emoțiile. Atunci când stresul și oboseala se acumulează, poate fi dificil să-ți păstrezi calmul în preajma copilului tău.
Totuși, psihologii te roagă să nu ridici nivelul vocii la copil. Acest lucru poate să creeze un mediu de frică și anxietate în sufletul copilului.
În timp pot apărea probleme cu gestionarea stresului, probleme din cauza stimei de sine și a comunicării. În loc să ridic vocea la copil, încearcă să te liniștești și să comunici atunci când ești pregătită.
Folosești vinovăția ca motivație
Vinovăția nu este niciodată o modalitate bună de a face un copil să se comporte bine, spun specialiștii de la Parade.com.
Încercarea de a controla comportamentul prin vinovăție a te duce la sentimente de inutilitate și la o dorință nesănătoasă de a-i mulțumi pe ceilalți în detrimentul propriilor nevoi care pot afecta copilul toată viața.
Acest lucru nu va ajuta un copil să seteze limite sănătoase atunci când va crește mare.
Lipsa limitelor și a regulilor consistente
Părinții se confruntă cu probleme atunci când micuții lor merg în vacanță și bunicii îi răsfață pe nepoți. Regulile inconsecvente pot crea confuzie și nesiguranță, ceea ce poate duce la înrăutățirea comportamentelor, în special pentru copii neurodivergenți.
Cea mai bună metodă de învățare are loc atunci când copiii au limite clare setate, care să-i facă să se simtă iubiți și în siguranță, învățându-i totodată responsabilitatea și autocontrolul.
Îți compari copilul cu frații sau cu prietenii săi
Atunci când compari un copil, acest lucru îi poate diminua sentimentele de valoare de sine. Totodată, acest comportament poate stimula o concurență nesănătoasă sau resentimente între copii. Fiecare copil este unic și ar trebui încurajat să crească în propriul ritm. Dacă îți dorești un copil competitiv sănătos, descoperă cum contribuie sporturile la buna dezvoltare a micuțului tău.