Reclamă

Puseurile de creștere ale bebelușilor

Când vine vorba despre creșterea unui nou-născut, oricât de bine informate am fi, bebelușii ne pot surprinde. Parcă abia ai început să te obișnuiești cu noul membru acasă, cu rutina de somn și alimentație, și, brusc, ceva se întâmplă și totul se dă peste cap. Bebelușul pare iritabil tot timpul, aparent are nevoie să mănânce mai des și nu mai doarme la fel de bine. Apoi, după câteva zile, totul revine la normal, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De fapt, aceste situații neprevăzute se referă la puseurile de creștere ale bebelușilor.

Bebeluș care stă pe spate, pe un cearșaf alb cu centimetru desenat, îmbrăcat în body alb cu mâneci scurte, cu limba scoasă, genunchii flexați și o mână pe genunchi
Puseurile de creștere ale bebelușilor se referă la o perioadă de câteva zile în care aceștia experimentează o creștere în kilograme și centimetri / Shutterstock

Se pare că bebelușii cresc destul de mult în primul an de viață. Astfel că, vor crește aproximativ 1,25 cm-2,54 cm, în fieacre lună și își vor dubla greutatea până vor împlini 5 luni și o vor tripla până când împlinesc 1 an. Băieții tind să aibă o gretate mai mare, iar fetele să fie mai înalte , iar totul se întâmplă într-un ritm alert.

Ce sunt puseurile de creștere ale bebelușilor?

Puseurile de creștere ale bebelușilor se referă la o perioadă de câteva zile în care aceștia experimentează o creștere în kilograme și centimetri. Când vei merge cu bebelușul la pediatru, acesta va folosi un grafic de creștere, care urmărește pe lângă greutate și lungime și circumferința capului acestuia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai probabil, în această perioadă, bebelușul simte nevoia să se hrănească mai des, pentru perioade mai lungi. Acesta pare mai agitat decât de obicei și ar putea să-și schimbe orele de somn. Chiar dacă bebelușul crește treptat și ia în greutate în fiecare zi, atunci când are un puseu de creștere, totul tinde să fie brusc și rapid.

Află și curiozități despre nou-născuți: 5 lucruri uimitoare, pe care le vei descoperi despre micuțul tău.

Reclamă

Când au bebelușii puseuri de creștere?

Deși fiecare bebeluș este diferit, există un grafic orientativ pe care nou-născuții tind să îl urmeze, spune medicul pediatru Lisa M. Asta, din California, pentru thebump.com.

Primul puseu de creștere a nou-născutului are loc la aproximativ 7-10 zile după naștere. Al doilea între 3-6 săptămâni, apoi între 6-8 săptămâni. După aceea, bebelușul ar putea experimenta puseuri la 3, 6 și 9 luni de viață.

Este de reținut că sunt doar intervale generale și bebelușul poate să aibă un puseu de creștere înainte sau după aceste perioade.

Reclamă

Semnele puseurilor de creștere ale bebelușilor

Este util să poți recunoaște când bebelușul se confruntă cu puseuri de creștere. Iată care sunt principalele semne pe care te poți baza pentru a ști când micuțul tău crește cu repeziciune:

  • Foamea crescută. Parcă oricât de mult ar mânca bebelușul, nu se satură. Pacă ar vrea să stea non-stop la sânul tău și, chiar și după ce a mâncat, tot pare să fie nemulțumit. În plus, cu cât este alăptat mai des, cu atât mai mult stimulează lactația. Poate cere mâncare din oră în oră sau chiar la jumătate de oră, ceea ce poate fi exasperant pentru o mămică care alăptează.
  • Somnul agitat. Bebelușul se poate trezi destul de des în această perioadă, chiar și din oră în oră, chiar dacă înainte dormea legat, câteva ore bune, și totul era perfect.
  • Bebelușul este irascibil. Pentru că nu mai poate dormi la fel de bine ca înainte, bebelușul este foarte iritabil și este absolut normal. Și, deși este mai agitat decât de obicei, nu există nimic care să indice faptul că puseurile de creștere provoacă vreo durere. Acestea sunt pur și simplu o parte a dezvoltării bebelușului.

Cum să gestionezi puseurile de creștere ale bebelușilor

Cu siguranță, bebelușul are nevoie de mai multă atenție în perioada puseurilor de creștere. Fii pregătită să petreci mai mult timp legănându-l sau plimbându-l în brațe, pentru a se liniști. În aceste perioade, ți-ar fi util un marsupiu ca să poți avea mâinile libere.

Atunci când bebelușul pare mai înfometat și mai irascibil decât în mod obișnuit. Ai putea crede că nu a mâncat suficient. De asemenea, poți fi tentată chiar să renunți la alăptare. Încearcă să bei multă apă pentru a te hidrata și mănâncă sănătos, ca să poți să îți refaci rezervele. Și pentru că vei fi foarte obosită, roagă-ți partenerul sau pe altcineva din familie să te ajute cu treburile casnice.

Încercă să eviți să îl supraalimentezi. Nu îi mai oferi lapte dacă îl vezi agitat după ce pare că s-a săturat. Pentru început, încearcă să îi schimbi scutecul și hainuțele. Apoi, pune-i muzică liniștitoare, cântă-i sau să folosește zgomote albe (le găsești si înregistrate).

Pare complicat, dar cu puțină răbdare, puseul de creștere se va încheia și lucrurile vor reveni la normal. Desigur, asta până apare următorul. Dar de îndată ce vei gestiona unul, vei fi mai pregătită pentru următoarele.

Te-ar mai putea interesa și
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide