Pe lângă faptul că atunci când se nasc plâng, dar nu apare nicio lacrimă și au mai multe oase decât un adult, bebelușii aduc o bucurie imensă părinților.
Curiozități despre nou-născuți
Iată câteva dintre cele mai interesante și neașteptate lucruri pe care le poți afla despre bebeluși. E foarte important să știi cât mai multe lucruri despre copil, să fii atentă la nevoile lui și să observi semnele care vin de la el pentru a-i asigura cea mai bună dezvoltare.
Primul scaun al bebelușului e negru și nu miroase
Primul scaun al bebelușului, numit meconiu, este format din mucus, lichid din uter și orice altceva au digerat în timp ce se afla în uterul mamei. Acest mix de substanțe îi dă culoarea neagră și pentru că nu are încă bacteriile intestinale, acesta nu miroase. Abia după ce bebelușul începe să mănânce, bacteriile vor începe să îi colonizeze intestinele și, în câteva zile, scaunele devin verzi, galbene sau maro, cu acel miros inconfundabil.
Nou-născuții nu plâng cu lacrimi
Deși primul lucru pe care îl face un nou-născut este acela de a plânge, vei vedea că lacrimile nu apar. Când plâng, se înroșesc, fac grimase, se agită, dar nicio lacrimă. Se pare că glandele lacrimale se mai dezvoltă și după natere și, de aceea, lacrimile apar mai tarziu. Va trebui să mai aștepti aproximativ o lună sau chiar două ca să vezi ceva lacrimi.
Curiozități despre nou-născuți – nu văd la distanță mare
La început, nou-născuții pot vedea clar doar la o distanță cuprinsă între 20 și 30 cm în fața feței. Restul este un amestec de lumină, formă și mișcare. Este distanța perfectă pentru ca bebelușul să te privească în timp ce îl hrănești sau te joci cu mânile sau picioare lui pufoase. Abia după 1-2 luni este capabil să-și concentreze privirea asupra unei jucării, pe care o plimbi în fața lui. De aceea, este indicat să-i cumperi jucării atractive, corespunzătoare vârstei, în culori puternice.
Amigdalele cu papile gustative
Deși un bebeluș are aproximativ același număr de papile gustative precum copiii și adulții, acestea acoperă mai multe zone, inclusiv amigdalele și partea din spate a gâtului, spune webmd.com. Un nou-născut poate gusta dulce, amar și acru, dar nu și sărat (asta până în jurul vârstei de 5 luni). De asemenea, când încep diversificarea, tind să le placă alimentele pe care mama le-a mâncat mama în timpul sarcinii și alăptării.
Bebelușii au mai multe oase decât adulții
Un nou născut se naște cu aproximativ 300 de oase, spre deosebire de un adult. Acesta din urmă are aproximativ 206, spune babycenter.com. Pe măsură ce crește, multe dintre aceste oase se vor întări, iar unele vor fuziona între ele. Craniul începe ca trei bucăți de os, unite de cartilaj moale, ca să poată pătrunde prin canalul de naștere. La început, capul bebelușului are zone moi care, în timp, se unesc pentru a forma un os solid.