Reclamă

Radiațiile ultraviolete. Care este diferența dintre UVA și UVB și ce impact au asupra sănătății

Lumina soarelui conține radiații ultraviolete (UV), alcătuite din diferite tipuri de raze. Cele mai cunoscute dintre radiațiile ultraviolete sunt razele UVA și UVB, care îți pot afecta pielea în moduri diferite. În plus, se adaugă și razele UVC, care nu ajung la suprafața Pământului, deoarece sunt blocate de stratul de ozon din atmosferă. De fapt, singura modalitate prin care oamenii pot fi expuși la acestea este o sursă artificială, precum o lampă de la solar sau un laser.

Familie în costume de baie colorate, fotografiată din spate, în timp ce aleargă prin mare, ilustrând radiațiile ultraviolete
Radiațiile ultraviolete cu raze UVA și UVB pot afecta pielea în mod diferit, ambele putând provoca daune grave / Shutterstock

Soarele este cea mai importantă sursă de radiații UV. Practic, atât razele UVA, cât și cele UVB pot dăuna pielii, dar există și unele beneficii de care te poți bucura. Mai jos, găsești care sunt diferențele dintre razele UVA și UVB și ce poți face pentru a limita daunele provocate de acestea.

Diferența dintre radiațiile ultraviolete cu raze UVA și UVB

Radiațiile ultraviolete cu raze UVA și UVB se deosebesc între ele prin intensitatea energiei lor. De asemenea, ele se deosebesc prin modul în care pătrund în diferitele straturi ale pielii, spune webmd.com. Pielea are trei straturi: un strat exterior numit epidermă, un strat mijlociu numit dermă și un strat, chiar în partea de jos, numit strat de grăsime subcutanată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu în ultimul rând, oamenii de știință folosesc un termen numit „lungime de undă“, care măsoară distanța, pentru a arăta diferențele dintre cele două tipuri de raze. De exemplu, razele UVA au o cantitate mai mică de energie și o lungime de undă mai mare decât razele UVB. Acestea formează 95% din radiațiile UV care ajung pe Pământ și pot pătrunde în stratul mijlociu al pielii, numit dermă. Razele UVA sunt implicate în formarea anumitor tipuri de cancer de piele.

Pe de altă parte, razele UVB au o energie puțin mai mare decât razele UVA, dar o lungime de undă scurtă. Aceasta care poate ajunge doar la stratul exterior al pielii, numit epidermă. Razele UVB au fost asociate cu arsurile pielii și au un rol important în formarea cancerelor de piele. În special, acestea sunt implicate într-o formă periculoasă de cancer de piele, numită melanom malign.

Reclamă

Impactul pe care îl au radiațiile ultraviolete cu raze UVA și UVB

Razele UVA și UVB pot afecta pielea în mod diferit, ambele putând provoca daune grave. De asemenea, radiațiile ultraviolete pot afecta ochii și pot slăbi sistemul imunitar.

Impactul razelor UVA asupra sănătății

Iată care sunt riscurile asociate cu expunerea la razele UVA:

 • Îmbătrânirea prematură a pielii. Razele UVA au fost legate de îmbătrânirea pielii, deoarece acestea pătrund în piele la un nivel profund. Acestea duc la formarea ridurilor, numite și fotoîmbătrânire.
 • Bronzarea pielii și cancerul de piele. Razele UVA pot duce la bronzarea pielii. Bronzarea este modul în care corpul protejează pielea de daunele cauzate de expunerea la razele UVA. Din păcate, bronzul nu este sigur sau sănătos, din cauza asocierii cu formarea de cancere de piele.
Reclamă

De aceea, este important să găsești modalități de a-ți proteja pielea atunci când te expui la soare. Verifică întotdeuna eticheta și asigură-te că produsul folosit asigură protecție atât împotriva razelor UVA, cât și UVB.  Ai grijă și la faptul că razele UVA pot trece direct prin sticlă și nori. O peliculă UV pentru ferestre este o metodă eficientă pe care o poți folosi pentru a bloca razele UVA să intre pe geamurile casei sau ale mașinii.

Impactul razelor UVB asupra sănătății 

Contactul cu radiațiile ultraviolete cu razele UVB poate avea următoare riscuri:

 • Afectarea pielii. Razele UVB pătrund în stratul superior al pielii bronzându-l și provocând daune sub formă de arsuri solare.
 • Bășici la nivelul pielii. Razele UVB pot provoca bășici la nivelul pielii, care pot fi dureroase. Acestea sunt pline cu lichid și se pot infecta dacă încerci să le spargi. 
 • Diferite tipuri de cancer de piele. Expunerea la razele UVB poate crește riscul de a face cancer de piele, în special carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase. De asemenea, poate provoca un tip grav de cancer de piele numit melanom.

Ca și în cazul razelor UVA, este important să iei măsuri pentru a-ți proteja pielea împotriva efectelor nocive ale razelor UVB. Folosește creme de protecție care asigură protecție împotriva razelor UVB, iar în privința sticlei poți sta liniștită, pentru că acestea nu pot pătrunde prin ea. 

Beneficiile razelor UVA și UVB

Pe lângă riscuri, există și câteva beneficii pentru sănătate atunci când te expui razelor UVA și UVB. În primul rând, razele UVB pot ajuta pielea să producă vitamina D3, importantă pentru sănătatea mușchilor și a oaselor. De asemenea, razele UVB și UVA sunt utilizate într-o formă de terapie cu lumină numită fototerapie. Fototerapia poate fi benefică în cazurile grave de:

 • Rahitism. Este o afecțiune întâlnită la copii, în care oasele devin mai moi și mai slabe, din cauza lipsei de vitamina D.
 • Psoriazis, eczeme. Afecțiuni cutanate în care pielea poate deveni roșie, solzoasă sau cu mâncărimi.
 • Vitiligo. O afecțiune în pielea se depigmentează pe anumite porțiuni. 
 • Sclerodermia localizată. Numită și Morphea, sclerodermia localizată este o afecțiune rară, care face ca pielea să aibă zone de piele groasă sau dură, cu pete roșiatice.

Protejarea împotriva razelor UVA și UVB

Pentru că razele UVA și UVB pot provoca afecțiuni medicale grave, care pun viața în pericol, poți minimiza riscurile luând câteva măsuri de protecție:

 • Poartă întotdeauna cremă de protecție solară cu un SPF de minimum 30 (ideal 50).
 • Poartă îmbrăcăminte care te protejează împotriva razelor soarelui, precum hainele cu mâneci lungi, ochelari de soare și pălării.
 • Folosește o folie UV pentru ferestre.
 • Stai departe de soare, cât mai mult posibil, în cea mai fierbinte perioadă a zilei (între orele 10:00 și 17:00).
Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bustieră și colanți albi, în baie, care ține într-o mână un tub alb cu cremă și cu cealaltă o aplică, ilustrând tenul strălucitor în sarcină
Tenul strălucitor în sarcină. De ce anumite femei se bucură de el și alte nu
Tenul strălucitor în sarcină. De ce anumite femei se bucură de el și alte nu
Femeie însărcinată, care stă în pat, cu perne bej pe lângă ea, având o bustieră albă, care ține într-o mână un recipient cu cremă, iar cu cealaltă masează cu cremă sânul, ilustrând 6 zone neașteptate unde poți avea vergeturi
6 zone neașteptate unde poți avea vergeturi în timpul sarcinii
6 zone neașteptate unde poți avea vergeturi în timpul sarcinii
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o rochie roz, își scarpină burta cu ambele mâini, ilustrând mâncărimile pielii în timpul sarcinii
Mâncărimile pielii în timpul sarcinii. Cum să le previi și cum să le tratezi
Mâncărimile pielii în timpul sarcinii. Cum să le previi și cum să le tratezi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
5
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Rețeta de terci cu banane și căpșuni este ideală pentru un mic dejun sănătos și sățios. Atunci când te grăbești și ai epuizat toate ideile pentru preparate sănătoase, poți să încerci cu încredere această rețetă rapidă și......
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
21 mai, 08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
21 mai, 07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Închide