Nou-născuții alăptați se hrănesc cam la fiecare 2-3 ore, iar cei hrăniți cu biberonul cam la 3-4 ore. Academia Americană de Pediatrie recomandă trezirea nou-născuților pentru a mânca la fiecare două-trei ore, în timpul zilei, și la fiecare patru ore, pe timp de noapte, până când își recapătă greutatea de la naștere. După aceea, este în regulă să-ți lași bebelușul să doarmă pentru perioade mai lungi de timp, noaptea.
De ce dorm nou-născuții toată ziua
La început, poate părea că tot ceea ce face bebelușul tău este să doarmă și să mănânce. Acest lucru este perfect normal, iar somnul reprezintă o parte importantă a dezvoltării fizice și mentale ale bebelușului.
Bebelușii cresc incredibil de repede în primul lor an de viață. În toată această perioadă, aceștia își pot tripla greutatea de la naștere. În primul an, bebelușul va învăța să se rostogolească, să se așeze, să se târască, să stea în picioare și să mănânce alimente solide. În plus, va deprinde abilități sociale, va învăța să meargă și să spună primele cuvinte.
Somnul ajută bebelușul să asimileze în mod constant informații noi despre mediul înconjurător și consolidează memoria. De asemenea, are un rol important în procesarea senzorială și în pregătirea bebelușilor pentru a explora mediul în moduri noi. Pe scurt, nou-născuții dorm atât de mult pentru că învață multe lucruri noi și cresc foarte repede, iar somnul ajută la alimentarea schimbărilor prin care trec.
Când bebelușii pot dormi prea mult
Este normal ca nou-născuții să doarmă aproape în permanență, trezindu-se doar pentru a mânca și a le fi schimbat scutecul. În jurul vârstei de o lună, bebelușul poate începe să petreacă mai mult timp treaz, observând în liniște lumea din jurul său.
Perioada de timp în care bebelușul rămâne treaz depinde de mai mulți factori, inclusiv de temperamentul său și de durata ultimului somn. Nou-născuții pot rămâne treji doar aproximativ o oră, o oră și jumătate, înainte de a avea nevoie să ațipească din nou.
Există multe motive pentru care un bebeluș poate avea nevoie ocazional de mai mult somn, printre care:
- O boală minoră, cum ar fi o răceală. La fel ca și adulții, bebelușii au nevoie de odihnă pentru a se recupera după o boală.
- Puseuri de creștere. Bebelușii trec prin mai multe perioade de creștere rapidă în primul lor an de viață. Aceste puseuri de creștere necesită mai multă odihnă pentru a ajuta la alimentarea schimbărilor organismului.
- Vaccinare recentă. Este posibil ca bebelușul să doarmă mai mult după ce a primit vaccinuri, deoarece corpul său lucrează la construirea imunității.
- Icterul. Icterul este frecvent la nou-născuți, în special la cei născuți înainte de 38 de săptămâni. Nou-născuții cu icter au tendința de a dormi mai mult decât nou-născuții fără icter. Icterul ușor dispare adesea de la sine după două-trei săptămâni.
Perioadele ocazionale în care bebelușul doarme mai mult sunt normale și, de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar dacă perioadele mai lungi de somn ale nou-născutului sunt însoțite de febră, de respirație rapidă sau mormăieli în timp ce respiră, vorbește urgent cu pediatrul. De asemenea, sună-l și dacă bebelușul nu se trezește regulat pentru a mânca.