Reclamă

Refluxul gastroesofagian la bebeluși. Care sunt cauzele și cum îi calmezi pe micuți

Regurgitatul este ceva obișnuit pentru bebeluși și se întâmplă asta, de obicei, după masă. Deci, de cele mai multe ori, nu este nimic îngrijorător. Însă, atunci când se întâmplă frecvent și este însoțit de alte simptome, cum ar fi că bebelușul ia puțin în greutate, este un indiciu că se poate confrunta cu reflux gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian la bebeluși devine mai puțin frecvent pe măsură ce bebelușul crește și este neobișnuit să continue după vârsta de 18 luni.

Publicat: 20 ianuarie 2024, 07:30
Bebeluș care doarme pe spate, pe o pătură maro, îmbrăcat cu un body gri cu dinozaur, și stă cu o mână ridicată și are urme de reflux gastroesofagian la gură
Refluxul gastroesofagian la bebeluși, apare pentru că mușchii dintre esofag și stomac nu sunt complet dezvoltați și permit conținutului stomacal să se întoarcă în esofag / Shutterstock

Refluxul gastroesofagian apare atunci când conținutul stomacului se întoarce în esofag, care este tubul muscular ce leagă gura de stomac. În cazul în care nu funcționează nimic pentru a remedia această problemă, ar trebui să discuți cu un medic pediatru.

Ce cauzează refluxul gastroesofagian la bebeluși

Pentru că la bebeluși mușchii dintre esofag și stomac nu sunt complet dezvoltați, permit conținutului stomacal să se întoarcă în esofag, spune mayoclinic.org. Astfel apare refluxul gastroesofagian. După ce se maturizează, acesta se deschide atunci când bebelușul înghite și rămâne bine închis, păstrând conținutul stomacului acolo unde îi este locul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Există mai mulți factori care contribuie la apariția refluxului la bebeluși și adesea nu pot fi evitați. Aceștia includ statul întins pe spate, în cea mai mare parte a timpului, și faptul că este hrănit cu o dietă aproape complet lichidă.

În anumite cazuri, refluxul poate fi cauzat de afecțiuni mai grave, cum ar fi:

  • Boala de reflux gastroesofagian. Atunci când refluxul are suficient acid pentru a irita și deteriora mucoasa esofagului.
  • Stenoza pilorică. O supapă musculară permite alimentelor să părăsească stomacul și să intre în intestinul subțire, ca parte a digestiei. În stenoza pilorică, valva se îngroașă și devine mai mare decât ar trebui, reținând alimentele în stomac și împiedicându-le să intre în intestinul subțire.
  • Intoleranță alimentară. Proteina din laptele de vacă este cel mai frecvent declanșator. De aceea este recomandat ca laptele de vacă să fie introdus după vârsta de 1 an.
  • Esofagita eozinofilică. Un anumit tip de celule albe din sânge se acumulează și lezează mucoasa esofagului. Acest globule albe se numesc eozinofile.
  • Sindromul Sandifer. Acesta provoacă o înclinare și o rotație neregulată a capului și mișcări care seamănă cu convulsii. Este o consecință rar întâlnită a refluxului gastroesofagian.

Simptomele refluxului gastrointestinal la bebeluși

Simptomele refluxului gastroesofagian la bebeluși apar pentru prima dată între săptămânile 2-4 de viață și tind să atingă un vârf în jurul vârstei de 4 luni. În mod normal, încep să se diminueze în jurul vârstei de 7 luni, când bebelușul începe să stea în poziție verticală și începe diversificarea. Discută cu medicul pediatru dacă bebelușul are următoarele simptome:

  • Regurgitează frecvent sau vomită.
  • Voma care conțin sânge.
  • Scoate sunete de sufocare, are congestie sau respirație șuierătoare în timpul hrănirii.
  • Salivează excesiv.
  • Plânge brusc sau neconsolat.
  • Este agitat mai mult decât de obicei.
  • Își arcuiește spatele în timpul hrănirii, din cauza durerii.
  • Se hrănește neregulat (refuză mâncarea sau vrea să mănânce des)
  • Nu crește în greutate.
  • Are dificultăți legate de somn.

Cum să calmezi bebelușul când are reflux gastroesofagian

Există câteva metode prin care poți ajuta bebelușul să se simtă mai bine până când va depăși refluxul infantil. Iată ce poți face:

  • Hrănește bebelușul frecvent și evitată supraalimentarea. Oferă-i mai des cantități mici de lapte matern sau de formulă. Acest lucru ar putea ajuta la combaterea refluxului gastroesofagian al bebelușului.
  • Schimbă laptele formulă și biberoanele. Discută cu pediatrul ce formule de lapte ar fi mai blânde pentru bebeluș și încearcă să iei biberoane anticolici. În plus, ai putea folosi o tetină cu debit lent.
  • Respectă protocolul după alăptare. Încearcă să scoți aerul bebelușului și să eviți jocurile active, cum ar fi legănarea, imediat după hrănire. Pentru calmare, după ce ai terminat să-l hrănești, îi poți oferi o suzetă
  • Pune bebelușul în poziție verticală. Dacă este posibil, încercă să hrănești bebelușul în poziție verticală și ține-l sprijinit 20-30 de minute, după aceea. Nu folosiți niciodată suporturi de înclinarela somn, pentru că sunt considerate periculoase pentru viața bebelușului.
  • Vorbește cu pediatrul. Când nimic nu funcționează, pediatrul ar putea să-ți recomande să folosești anumite medicamente pentru a reduce sau neutraliza acizii gastrici. De asemenea, poți discuta și despre administrarea de probiotice bebelușului, care sunt disponibile sub formă de picături și se amestecă în biberonul copilului.
Te-ar mai putea interesa și
Fetița bea un pahar cu lapte
Alimente antireflux: care sunt acestea și cum ameliorează refluxul gastroesofagian
Alimente antireflux: care sunt acestea și cum ameliorează refluxul gastroesofagian
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
Un copil care face teme cu mama sa
07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Închide