Reclamă

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii apar atunci când virusurile sau bacteriile intră în urechea medie, spațiul din spatele timpanului. Când un copil se confruntă cu infecții ale urechii devine iritat, irascibil și nervos. Despre simptomele infecțiilor urechii, cauzele și metodele de prevenție, afli din articolul de mai jos.

Medicul consultă bebelușul în urechi
Căldura este un remediu eficient în cazul infecțiilor urechii la copii/Shutterstock

Infecțiile urechii la copii sau otitele, cum mai sunt ele cunoscute, sunt frecvente la copii, mai ales în sezonul rece. Cercetările arată că aproximativ 1/3 din copii prezintă cel puțin 6 episoade de otită până la vârsta de 7 ani.

Cele mai frecvente infecții ale urechii la copii

În funcție de debut și evoluție, medicii clasifică infecțiile urechii la copii în mai multe categorii:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Otita medie este mai frecventă și poate fi rezultatul unei infecții virale sau bacteriene. Această afecțiune apare atunci când tubul care leagă urechea de partea din spate a gâtului (trompa lui Eustachio) se blochează, provocând acumularea de lichid în urechea medie. Copiii cu vârsta de până la trei ani sunt mai predispuși la a face otită medie. De asemenea, până la împlinirea vârstei de 7 ani, aceștia pot experimenta și câte 4-6 episoade.

Reclamă

Otita externă este cauzată de germeni și apare mai des vara. În special după înot, când o cantitate mică de apă poate rămâne în ureche. Iar acolo este mediul propice ca bacteriile să se înmulțească. În cazul otitei externe, infecția este situată la nivelul tegumentului ce învelește conductul auditiv extern si pavilionul urechii.

Otita internă este și cea mai periculoasă formă. Infecția, în cazul otitei interne, este situată în urechea internă și duce la inflamarea nervului auditiv sau a celui vestibular. O astfel de inflamație trebuie tratată cât mai repede, deoarece poate duce la pierderea auzului sau poate provoca apariția vertijului.

Infecțiile urechii la copii: ce simptome apar

Există o serie de simptome care pot indica apariția infecției urechii la copii. Iar dacă pentru adulți și copii mai mari, diagnosticul poate fi pus mai simplu, deoarece pot verbaliza disconfortul, pentru bebeluși și copii mici, e foarte important să fie monitorizate semnele care pot indica o astfel de afecțiune. Principalele simptome ale infecțiilor urechii sunt:

-durerea de ureche. Dacă nu vorbește, copilul se va ține cu mâna de ureche. Fie va sta cu ea mereu la ureche, fie se va tot trage de ea.

Reclamă

-febră

-probleme cu mâncatul, băutura sau somnul. Mestecatul, suptul și culcatul pot provoca modificări dureroase ale presiunii în urechea medie.

-agitație și irascibilitate.

-scurgerea unui lichid din ureche. Dacă presiunea din cauza acumulării de lichid devine suficient de mare, se poate rupe timpanul și poate curge un lichid.

-probleme de echilibru

-senzație de greață

-bâzâituri în ureche

Infecțiile urechii la copii: care sunt cauzele

Infecțiile urechii la copii apar, de obicei, din cauza umflării uneia sau a ambelor trompe Eustachio (care leagă urechea medie de partea din spate a gâtului). Trompele lasă mucusul să se scurgă din urechea medie în gât. O răceală, o infecție a gâtului, refluxul  sau alergiile pot face ca trompele lui Eustachio să se umfle. Acest lucru blochează scurgerea mucusului. Apoi, virusurile sau bacteriile se dezvoltă în mucus și produc puroi, care se acumulează în urechea medie.

Infecțiile urechilor nu sunt contagioase, dar răcelile care le provoacă pot fi contagioase. De asemenea, infecțiile urechii medii dispar, de obicei, de la sine în 2 sau 3 zile, chiar și fără un tratament specific. Adesea, mai rămâne lichid în urechea medie chiar și după ce infecția a dispărut. Dacă acesta rămâne acolo mai mult de 3 luni, ar putea fi nevoie de un tratament mai agresiv.

Cum se tratează infecțiile urechii la copii

Încă de la început, trebuie specificat faptul că nu toate infecțiile urechii la copii se tratează cu antibiotic. Acesta nu va ajuta copilul dacă infecția este cauzată de un virus. De asemenea, antibioticele nu ameliorează durerea și nici nu opresc scurgerea lichidului.

În principiu, medicul va recomanda un antitermice și antivirale. În cazurile grave ale infecției urechii, medicul poate prescrie antibiotice. Foarte important de reținut este faptul că la primele semne, e indicat să consulți un medic. Acesta este singurul care poate prescrie un tratament adecvat.

Cum poți fi prevenite infecțiile urechii la copii

pune copilul să se spele bine și des pe mâini.

-după baie, curăță urechile copilului cu prosopul. Nu folosi bețișoare de urechi.

-alăptează bebelușul cel puțin șase luni. Alăptarea previne apariția timpurie a infecțiilor urechii. Dacă este hrănit cu biberonul, poziționează bebelușul în un plan înclinat.

-evită să expui copilul la fum de țigară. Fumatul pasiv crește numărul și gravitatea infecțiilor urechii.

Otitele pot fi foarte dureroase, mai ales la sugari și copiii mici. De aceea, la primele semne ar fi indicat să consulți medicul pediatru.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță cu ochii albaștri și breton, care este verificată cu otoscopul de către un medic ORL
Otita la copii. Ce este și cum se tratează
Otita la copii. Ce este și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Mama stă pe canapea și alăptează bebelușul cu ajutorul unei perne de alăptare
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă
În urma unor studii recente, s-au introdus noi standarde de siguranță privind pernele de alăptare. Acestea vin ca răspuns la preocupări legate de siguranța bebelușilor și au ca scop protejarea mamei și copilului. În rândurile de mai jos,......
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș cu sindromul bebelușului albastru plânge
13:25
Sindromul bebelușului albastru: cauze, simptome, tratament
Sindromul bebelușului albastru: cauze, simptome, tratament
Medic îi face gravidei o ecografie la rinichi pentru a depista cauza sângelui în urină
06:14
Ce înseamnă dacă ai sânge în urină în timpul sarcinii
Ce înseamnă dacă ai sânge în urină în timpul sarcinii
Mama îi face băiță bebelușului prematur
20 octombrie, 07:36
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
Băiţa prematurului: principii şi recomandări utile
Gravidă mănâncă sushi
19 octombrie, 07:45
Consumul de pește în timpul sarcinii: Ce specii sunt sigure pentru consum
Consumul de pește în timpul sarcinii: Ce specii sunt sigure pentru consum
Decor cu mâncare pentru baby shower
19 octombrie, 06:00
Idei de meniu pentru baby shower
Idei de meniu pentru baby shower
O fetiță care face puzzle cu pești alături de mama sa
18 octombrie, 07:46
O fetiță de 2 ani a fost diagnosticată cu demență. Care au fost primele semne observate de părinți
O fetiță de 2 ani a fost diagnosticată cu demență. Care au fost primele semne observate de părinți
Închide