Reclamă

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii apar atunci când virusurile sau bacteriile intră în urechea medie, spațiul din spatele timpanului. Când un copil se confruntă cu infecții ale urechii devine iritat, irascibil și nervos. Despre simptomele infecțiilor urechii, cauzele și metodele de prevenție, afli din articolul de mai jos.

Medicul consultă bebelușul în urechi
Căldura este un remediu eficient în cazul infecțiilor urechii la copii/Shutterstock

Infecțiile urechii la copii sau otitele, cum mai sunt ele cunoscute, sunt frecvente la copii, mai ales în sezonul rece. Cercetările arată că aproximativ 1/3 din copii prezintă cel puțin 6 episoade de otită până la vârsta de 7 ani.

Cele mai frecvente infecții ale urechii la copii

În funcție de debut și evoluție, medicii clasifică infecțiile urechii la copii în mai multe categorii:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Otita medie este mai frecventă și poate fi rezultatul unei infecții virale sau bacteriene. Această afecțiune apare atunci când tubul care leagă urechea de partea din spate a gâtului (trompa lui Eustachio) se blochează, provocând acumularea de lichid în urechea medie. Copiii cu vârsta de până la trei ani sunt mai predispuși la a face otită medie. De asemenea, până la împlinirea vârstei de 7 ani, aceștia pot experimenta și câte 4-6 episoade.

Reclamă

Otita externă este cauzată de germeni și apare mai des vara. În special după înot, când o cantitate mică de apă poate rămâne în ureche. Iar acolo este mediul propice ca bacteriile să se înmulțească. În cazul otitei externe, infecția este situată la nivelul tegumentului ce învelește conductul auditiv extern si pavilionul urechii.

Otita internă este și cea mai periculoasă formă. Infecția, în cazul otitei interne, este situată în urechea internă și duce la inflamarea nervului auditiv sau a celui vestibular. O astfel de inflamație trebuie tratată cât mai repede, deoarece poate duce la pierderea auzului sau poate provoca apariția vertijului.

Infecțiile urechii la copii: ce simptome apar

Există o serie de simptome care pot indica apariția infecției urechii la copii. Iar dacă pentru adulți și copii mai mari, diagnosticul poate fi pus mai simplu, deoarece pot verbaliza disconfortul, pentru bebeluși și copii mici, e foarte important să fie monitorizate semnele care pot indica o astfel de afecțiune. Principalele simptome ale infecțiilor urechii sunt:

-durerea de ureche. Dacă nu vorbește, copilul se va ține cu mâna de ureche. Fie va sta cu ea mereu la ureche, fie se va tot trage de ea.

Reclamă

-febră

-probleme cu mâncatul, băutura sau somnul. Mestecatul, suptul și culcatul pot provoca modificări dureroase ale presiunii în urechea medie.

-agitație și irascibilitate.

-scurgerea unui lichid din ureche. Dacă presiunea din cauza acumulării de lichid devine suficient de mare, se poate rupe timpanul și poate curge un lichid.

-probleme de echilibru

-senzație de greață

-bâzâituri în ureche

Infecțiile urechii la copii: care sunt cauzele

Infecțiile urechii la copii apar, de obicei, din cauza umflării uneia sau a ambelor trompe Eustachio (care leagă urechea medie de partea din spate a gâtului). Trompele lasă mucusul să se scurgă din urechea medie în gât. O răceală, o infecție a gâtului, refluxul  sau alergiile pot face ca trompele lui Eustachio să se umfle. Acest lucru blochează scurgerea mucusului. Apoi, virusurile sau bacteriile se dezvoltă în mucus și produc puroi, care se acumulează în urechea medie.

Infecțiile urechilor nu sunt contagioase, dar răcelile care le provoacă pot fi contagioase. De asemenea, infecțiile urechii medii dispar, de obicei, de la sine în 2 sau 3 zile, chiar și fără un tratament specific. Adesea, mai rămâne lichid în urechea medie chiar și după ce infecția a dispărut. Dacă acesta rămâne acolo mai mult de 3 luni, ar putea fi nevoie de un tratament mai agresiv.

Cum se tratează infecțiile urechii la copii

Încă de la început, trebuie specificat faptul că nu toate infecțiile urechii la copii se tratează cu antibiotic. Acesta nu va ajuta copilul dacă infecția este cauzată de un virus. De asemenea, antibioticele nu ameliorează durerea și nici nu opresc scurgerea lichidului.

În principiu, medicul va recomanda un antitermice și antivirale. În cazurile grave ale infecției urechii, medicul poate prescrie antibiotice. Foarte important de reținut este faptul că la primele semne, e indicat să consulți un medic. Acesta este singurul care poate prescrie un tratament adecvat.

Cum poți fi prevenite infecțiile urechii la copii

pune copilul să se spele bine și des pe mâini.

-după baie, curăță urechile copilului cu prosopul. Nu folosi bețișoare de urechi.

-alăptează bebelușul cel puțin șase luni. Alăptarea previne apariția timpurie a infecțiilor urechii. Dacă este hrănit cu biberonul, poziționează bebelușul în un plan înclinat.

-evită să expui copilul la fum de țigară. Fumatul pasiv crește numărul și gravitatea infecțiilor urechii.

Otitele pot fi foarte dureroase, mai ales la sugari și copiii mici. De aceea, la primele semne ar fi indicat să consulți medicul pediatru.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță cu ochii albaștri și breton, care este verificată cu otoscopul de către un medic ORL
Otita la copii. Ce este și cum se tratează
Otita la copii. Ce este și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Un bebeluș care râde și merge de-a bușilea
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Puserile de creștere se referă atât la creșterea corpului, dar și la dezvoltarea cognitivă și pot consuma multă energie fizică și emoțională. Diferența dintre un puseu de creștere și un salt mental este importantă. Dezvoltarea......
Salturile mentale ale copiilor: ce înseamnă și care e vârsta la care apar
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaunul de mașină, pe bancheta din spate
08:01
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
De la ce vârstă poate să stea copilul pe scaunul din față al mașinii
Femeie însărcinată internată în spital cu complicații
07:10
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Ruptura prematură de membrane: riscuri și complicații
Băiat stă pe podea cu picioarele pe bibliotecă și citește
07:10
Cum îl motivezi pe copil să citească
Cum îl motivezi pe copil să citească
Mama lucrează pe laptop, iar copilul se uită la televizor
3 martie, 08:14
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Munca de acasă: cum te împarți între job, copil și treburi casnice
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
3 martie, 06:17
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Accesorii pentru baia copilului, un ursuleț de plus, o rățușcă de plastic
2 martie, 07:27
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Sfaturi pentru a-i face copilului baie în siguranță. Ce recomandă specialiștii
Închide