Reclamă

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii apar atunci când virusurile sau bacteriile intră în urechea medie, spațiul din spatele timpanului. Când un copil se confruntă cu infecții ale urechii devine iritat, irascibil și nervos. Despre simptomele infecțiilor urechii, cauzele și metodele de prevenție, afli din articolul de mai jos.

Medicul consultă bebelușul în urechi
Căldura este un remediu eficient în cazul infecțiilor urechii la copii/Shutterstock

Infecțiile urechii la copii sau otitele, cum mai sunt ele cunoscute, sunt frecvente la copii, mai ales în sezonul rece. Cercetările arată că aproximativ 1/3 din copii prezintă cel puțin 6 episoade de otită până la vârsta de 7 ani.

Cele mai frecvente infecții ale urechii la copii

În funcție de debut și evoluție, medicii clasifică infecțiile urechii la copii în mai multe categorii:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Otita medie este mai frecventă și poate fi rezultatul unei infecții virale sau bacteriene. Această afecțiune apare atunci când tubul care leagă urechea de partea din spate a gâtului (trompa lui Eustachio) se blochează, provocând acumularea de lichid în urechea medie. Copiii cu vârsta de până la trei ani sunt mai predispuși la a face otită medie. De asemenea, până la împlinirea vârstei de 7 ani, aceștia pot experimenta și câte 4-6 episoade.

Reclamă

Otita externă este cauzată de germeni și apare mai des vara. În special după înot, când o cantitate mică de apă poate rămâne în ureche. Iar acolo este mediul propice ca bacteriile să se înmulțească. În cazul otitei externe, infecția este situată la nivelul tegumentului ce învelește conductul auditiv extern si pavilionul urechii.

Otita internă este și cea mai periculoasă formă. Infecția, în cazul otitei interne, este situată în urechea internă și duce la inflamarea nervului auditiv sau a celui vestibular. O astfel de inflamație trebuie tratată cât mai repede, deoarece poate duce la pierderea auzului sau poate provoca apariția vertijului.

Infecțiile urechii la copii: ce simptome apar

Există o serie de simptome care pot indica apariția infecției urechii la copii. Iar dacă pentru adulți și copii mai mari, diagnosticul poate fi pus mai simplu, deoarece pot verbaliza disconfortul, pentru bebeluși și copii mici, e foarte important să fie monitorizate semnele care pot indica o astfel de afecțiune. Principalele simptome ale infecțiilor urechii sunt:

-durerea de ureche. Dacă nu vorbește, copilul se va ține cu mâna de ureche. Fie va sta cu ea mereu la ureche, fie se va tot trage de ea.

Reclamă

-febră

-probleme cu mâncatul, băutura sau somnul. Mestecatul, suptul și culcatul pot provoca modificări dureroase ale presiunii în urechea medie.

-agitație și irascibilitate.

-scurgerea unui lichid din ureche. Dacă presiunea din cauza acumulării de lichid devine suficient de mare, se poate rupe timpanul și poate curge un lichid.

-probleme de echilibru

-senzație de greață

-bâzâituri în ureche

Infecțiile urechii la copii: care sunt cauzele

Infecțiile urechii la copii apar, de obicei, din cauza umflării uneia sau a ambelor trompe Eustachio (care leagă urechea medie de partea din spate a gâtului). Trompele lasă mucusul să se scurgă din urechea medie în gât. O răceală, o infecție a gâtului, refluxul  sau alergiile pot face ca trompele lui Eustachio să se umfle. Acest lucru blochează scurgerea mucusului. Apoi, virusurile sau bacteriile se dezvoltă în mucus și produc puroi, care se acumulează în urechea medie.

Infecțiile urechilor nu sunt contagioase, dar răcelile care le provoacă pot fi contagioase. De asemenea, infecțiile urechii medii dispar, de obicei, de la sine în 2 sau 3 zile, chiar și fără un tratament specific. Adesea, mai rămâne lichid în urechea medie chiar și după ce infecția a dispărut. Dacă acesta rămâne acolo mai mult de 3 luni, ar putea fi nevoie de un tratament mai agresiv.

Cum se tratează infecțiile urechii la copii

Încă de la început, trebuie specificat faptul că nu toate infecțiile urechii la copii se tratează cu antibiotic. Acesta nu va ajuta copilul dacă infecția este cauzată de un virus. De asemenea, antibioticele nu ameliorează durerea și nici nu opresc scurgerea lichidului.

În principiu, medicul va recomanda un antitermice și antivirale. În cazurile grave ale infecției urechii, medicul poate prescrie antibiotice. Foarte important de reținut este faptul că la primele semne, e indicat să consulți un medic. Acesta este singurul care poate prescrie un tratament adecvat.

Cum poți fi prevenite infecțiile urechii la copii

pune copilul să se spele bine și des pe mâini.

-după baie, curăță urechile copilului cu prosopul. Nu folosi bețișoare de urechi.

-alăptează bebelușul cel puțin șase luni. Alăptarea previne apariția timpurie a infecțiilor urechii. Dacă este hrănit cu biberonul, poziționează bebelușul în un plan înclinat.

-evită să expui copilul la fum de țigară. Fumatul pasiv crește numărul și gravitatea infecțiilor urechii.

Otitele pot fi foarte dureroase, mai ales la sugari și copiii mici. De aceea, la primele semne ar fi indicat să consulți medicul pediatru.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță cu ochii albaștri și breton, care este verificată cu otoscopul de către un medic ORL
Otita la copii. Ce este și cum se tratează
Otita la copii. Ce este și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
Un copil care face teme cu mama sa
07:06
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Închide