Reclamă

Rostogolirea bebelușului. Tot ce trebuie să știi despre această etapă

Dezvoltarea motorie a unui bebeluș progresează rapid, iar o etapă semnificativă în acest proces este rostogolirea. De ce este importantă, la ce vârstă începe să se rostogolească, dar și cum îl poți ajuta, vei afla în articolul de mai jos. Află totul despre rostogolirea bebelușului.

Mama își ajută bebelușul să se rostogolească
Există câteva semne care îți arată că bebelușul este pregătit să se rostogolească / Shutterstock

Rostogolirea bebelușului reprezintă un moment deosebit de important în dezvoltarea timpurie. Odată ce bebelușul are un oarecare control asupra capului, va începe să-și ridice capul și pieptul și să-și poziționeze corpul pentru a se rostogoli. În cele din urmă, va învăța să se rostogolească de pe burtă pe spate și apoi de pe spate pe burtă.

Ce este rostogolirea și de ce este importantă

Rostogolirea este acțiunea prin care bebelușul se întoarce de pe spate pe burtă sau invers, în timp ce se află în pătuț sau pe salteluța de joacă. Această abilitate nu este doar o demonstrație adorabilă de mișcare, ci are și un rol semnificativ în dezvoltarea motorie și cognitivă a copilului. Iată câteva motive pentru care rostogolirea este importantă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Rostogolirea bebelușului dezvoltă musculatura

Rostogolirea implică utilizarea diferitelor grupuri musculare, precum mușchii abdominali, cei ai gâtului și cei ai membrelor. Această activitate contribuie la întărirea și dezvoltarea musculaturii, pregătind bebelușul pentru alte etape, cum ar fi șederea sau mersul.

Rostogolirea bebelușului îmbunătățește coordonarea motorie

Rostogolirea implică mișcări coordonate ale membrelor și trunchiului. El trebuie să își coordoneze mușchii pentru a-și menține echilibrul și pentru a-și controla poziția în timpul mișcării. Acest lucru contribuie la dezvoltarea musculaturii fine, care este esențială pentru abilitățile motorii fine ulterioare, precum scrisul, desenul, mâncatul. De asemenea, rostogolirea necesită un anumit grad de echilibru, deoarece bebelușul trebuie să se deplaseze dintr-o poziție în alta. Această dezvoltare a echilibrului este importantă pentru obținerea abilităților motorii precum alergatul sau săritul în etapele ulterioare ale copilăriei.

Rostogolirea îl ajută să exploreze

Odată ce un bebeluș se poate rostogoli, el devine mai independent în explorarea mediului înconjurător. Acest fapt îi permite să descopere obiecte noi, să se apropie de jucării și să interacționeze cu lumea din jurul lui. De asemenea, simte texturi și vede forme noi din perspective diferite. O astfel de explorare activă îl ajută să înțeleagă mai bine lumea din jurul lui și să își dezvolte abilitățile de observație.

Rostogolirea bebelușului contribuie la dezvoltarea cognitivă

Rostogolirea bebelușului poate contribui la dezvoltarea abilităților cognitive. El învață despre cauzalitate și relațiile spațiale, precum și despre faptul că poate avea un impact asupra mediului înconjurător. Pe măsură ce bebelușul descoperă că, prin mișcare, poate schimba poziția și locația obiectelor din jurul lui, el învață să facă conexiuni cauzale. Acest tip de învățare este esențial pentru dezvoltarea cognitivă, deoarece îl ajută să înțeleagă cum funcționează lumea și cum poate influența evenimentele.

Când ar trebui să înceapă un bebeluș să se rostogolească

Momentul în care un bebeluș începe să se rostogolească variază de la un copil la altul, dar în general, majoritatea bebelușilor încep să se rostogolească în jurul vârstei de 4 până la 6 luni. Unii copii pot să o facă mai devreme, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp. Este important să înțelegi că fiecare bebeluș are propriul său ritm de dezvoltare, și nu există un moment „corect” sau „greșit” pentru a atinge această etapă.

Reclamă

În plus, nu există niciun studiu care să arate că există o corelație între rostogolirea timpurie și obținerea unor performanțe sportive, mai târziu în viață. Așa că, nu trebuie să intri în panică dacă bebelușul tău nu începe să se rostogolească în ziua în care a împlinit patru luni de viață.

În cele mai multe cazuri, bebelușii încep să se rostogolească mai degrabă de pe burtă pe spate, decât de pe spate pe burtă. Iar specialiștii au desemnat trei intervale medii pentru a descrie momentele în care aceștia încep să se rostogolească:

De pe spate în lateral: bebelușii se rostogolesc de obicei de pe spate în lateral între 4 și 5,5 luni

De pe burtă pe spate: bebelușii se rostogolesc de obicei de pe burtă pe spate între 4 și 6 luni

De pe spate pe burtă: bebelușii se rostogolesc de obicei de pe spate pe burtă între 5,5 și 7,5 luni

Cum îți dai seama că bebelușul vrea să se rostogolească

Există câteva semne care îți pot arăta că bebelușul este pregătit de această nouă etapă din viața lui. Spre exemple, când stă pe burtă se împinge în mâini. Sau, când stă pe spate, își ridică o mână sus și încearcă să-și ridice și bazinul. Și, nu în ultimul rând, în timp ce stă pe spate, observi că își duce un picior peste corp.

În această etapă, e foarte important să-l ajuți pe bebeluș să deprindă abilitatea de a se rostogoli. Și cel mai simplu, o poți face prin joacă:

-în timp ce bebelușul stă culcat pe spate, arată-i o jucărie. Mai apoi, mută jucăria în stânga sau în dreapta. La început o va urmă doar cu privirea, însă treptat, va vrea să o prindă, așa că va încerca să ajungă la ea.

-poți folosi același truc și când bebelușul stă pe burtă și are în față o jucărie. Iei jucăria și o muți ușor dintr-o parte în alta.

-la început, bebelușul va avea nevoie de ajutorul tău. Așa că, îl poți ridica ușor pentru a ajunge la jucării.

Cu încurajare, susținere și mult timp petrecut pe burtă, bebelușul va deprinde ușor și această abilitate de a se rostogoli.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Micuț care plânge și stă jos pe un fundal gri și o poză alb-negru
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Ce este refluxul silențios la bebeluși. Care sunt semnele și cum poți preveni această situație
Mama care ține capul bebelușului într-o cameră luminoasă
Cum și când se schimbă forma capului în cazul bebelușilor. Când e cazul să îți pui întrebări
Cum și când se schimbă forma capului în cazul bebelușilor. Când e cazul să îți pui întrebări
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Medicul analizează burta gravidei
08:44
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Bebeluș care stă cu spatele, în genunchi, cu mâinile sprijinite de perete și își lovește capul, îmbrăcat cu o cămașă albă, pantaloni bleumarin și șosete albastre cu dungi bleumarin
06:55
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Comportamentele ciudate ale bebelușilor
Mama și băiețelul se țin în brațe și se simt bine
06:25
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Relațiile copii-părinți: ce anume produce rupta dintre ei: nu telefonul este problema
Mama și fetița gătesc împreună
17 iunie, 08:22
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Lasă copilul să preia inițiativa: iată ce spune un studiu despre acest fapt
Bebeluș mănâncă brioșe
17 iunie, 07:24
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Cele mai bune rețete de brioșe pentru bebeluși
Un cuplu la medicul ginecolog
16 iunie, 08:52
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Inseminarea intrauterină: ce este și când este indicată
Închide