Furia laptelui apare atunci când sânii tăi devin dureroși, umflați și sensibili pentru că sunt prea plini de lapte. Apare cel mai adesea în zilele și săptămânile de după naștere, din cauza producției mari de lapte și a creșterii aportului sangvin și limfatic la nivelul sânilor. Creșterea aportului de sânge ajută organismul să producă lapte matern pentru bebeluș, dar poate provoca o angorjare a sânilor. Ea este o problemă temporară, dar poate apărea de mai multe ori pe parcursul alăptării.
Furia laptelui: ce este
Primul lapte pe care îl produce organismul se numește colostru. Este un prim lapte foarte hrănitor pe care corpul tău începe să-l producă în timpul sarcinii. Colostrul se transformă în lapte matern după trei până la cinci zile. În această perioadă, sânii au tendința de a se umfla și de a deveni sensibili. Asta deoarece producția de lapte se intensifică. Astfel, sânii tăi vor fi mai plini, mai fermi, umflați și sensibili la atingere. După câteva zile, durerea și disconfortul ar trebui să dispară treptat.
Când începe furia laptelui
Momentul exact variază, dar cel mai des întâlnit este între trei și cinci zile după naștere. În cazul în care ai născut prin cezariană, furia laptelui poate apărea mai târziu. Însă, trebuie menționat faptul că nu este neapărat obligatoriu ca fiecare femeie să experimenteze furia laptelui. De asemenea, gradul de disconfort poate varia de la femeie la femeie. Unele simt această etapă mai intens, în timp ce pentru altele, problema nu este chiar atât de deranjantă.
Furia laptelui: cauze
În marea majoritate a cazurilor, furia laptelui este declanșată de următorii factori. După naștere, producția de lapte crește semnificativ în primele 3-5 zile . Acest flux brusc de lapte poate determina sânii să se umfle și să fie dureroși.
Alimentația neregulată a bebelușului
Dacă bebelușul nu se hrănește suficient sau nu se atașează corect, laptele poate rămâne în sâni. Și astfel, se declanșează furia laptelui.
Schimbările în programul de alăptare
Dacă bebelușul începe să doarmă mai mult timp noaptea sau să sară peste mese, sânii pot deveni angorjați. Unii specialiști recomandă mamelor a căror bebeluși dorm foarte mult, peste 4 ore legat, să-i trezească pentru a-i hrăni. Alții nu recomandă această practică, ci indică mamelor să folosească pompa de muls.
Cum îți dai seama că s-a instalat furia laptelui
În primă fază, s-ar putea să nu-ți dai seama că furia laptelui e aproape să se instaleze. Deoarece sânii tăi sunt sensibili după naștere și umflați. Însă, atunci când aceștia devin mai tari, și îi simți pietroși, e oarecum evident că ai furia laptelui. De asemenea, pielea de pe sâni se întinde și mai tare și este strălucitoare. Și, cu siguranță, durerea te va anunța că ceva nu este în regulă.
Ce trebuie să faci pentru a scăpa de furia laptelui
Alăptează. Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni furia laptelui este alăptarea la cerere. Deși s-ar putea ca bebelușul să refuze sânul afectat, insistă până când micuțul deblochează canalele
Masează sânii. Masajul delicat poate ajuta la circulația laptelui și la eliminarea blocajelor.
Aplică comprese calde și reci. Înainte de a alăpta folosește comprese calde pentru a stimula fluxul de lapte, iar după alăptare, pune comprese reci. În locul de comprese calde, poți face duș cu apă caldă.
Asigură-te că bebelușul este poziționat corect și se atasează bine pentru a asigura o eliminare eficientă a laptelui.
Folosește o pompă de muls. Dacă bebelușul nu vrea să mai mănânce la sân, folosește o pompă de muls pentru a elibera canelele.
Furia laptelui este o problemă temporară, dar poate fi dureroasă și frustrantă. Cu atenție, înțelegere și câteva tehnici utile, poți gestiona eficient această etapă.