Somnul de zi este mult mai mult decât o simplă pauză de odihnă. Este o componentă vitală a dezvoltării sănătoase a copilului, influențând tot, de la capacitatea cognitivă până la starea emoțională.
Somnul de zi al copilului: care sunt beneficiile
Somnul de zi al copilului are numeroase beneficii chiar și la vârste mai mari. Acesta îi oferă copilului posibilitatea de a se odihni sau de a-și reîncărca bateriile după un timp în care a depus efort. De asemenea, îl va ajută să adoarmă mai ușor seara, deoarece nu va fi suprasolicitat.
Somnul de zi al copilului îl ajută să se concentreze
Un studiu efectuat pe copii preșcolari a constatat că somnul i-a ajutat să se descurce mai bine la un joc de memorie. Cei care au obținut cele mai mari beneficii de pe urma somnului au fost cei care și-au făcut un obicei din a ațipi în fiecare zi.
Somnul îl ajută să-și mențină greutatea
Cercetările arată că micuții care nu dorm suficient, sau care au un somn agitat, au tendința de a avea fluctuații de greutate. De asemenea, se îngrașă mai mult și pot deveni obezi. tind să aibă rate mai mari de obezitate. Unele studii au dezvăluit faptul că micuții au tendința de a mânca mai mult atunci când nu dorm suficient. Mai mult, lipsa somnului îi determină să consume alimente nesănătoase, de tipul celor fast-food. Iar pentru a avea energie, sunt tentați să mănânce multe dulciuri. Și tot studiile spun că atunci când copilul este obosit, nu are energie suficientă pentru a face mișcare.
Somnul de zi îl ajută să aibă o stare mentală bună
Faptul că peste zi, copilul se odihnește îl ajută să fie mai puțin iritat, mai vesel și mai dornic să experimenteze și să învețe. În plus, îl ajută să treacă cu bine peste evenimentele dificile și să reacționeze mai puțin agresiv sau violent.
De câte ore de somn are nevoie copilul
Există numeroase studii și cercetări care au dezvăluit care este durata de somn de care are nevoie un copil în funcție de vârsta lui.
Nou-născutul poate dormi până la 18 ore pe zi. Bineînțeles, cu anumite pauze. Însă, majoritatea au perioade de somn de câte 2-3 ore legate.
Bebelușul până într-un an are nevoie de 3-4 somnuri pe zi. Acestea pot dura între o jumătate de oră sau 2-3 ore. În funcție de situații, de starea de sănătate, dar și de activitățile pe care le are.
Copilul mic renunță de obicei, la cele două-trei reprize de somn de peste zi și rămâne cu un singur somn. De obicei, acesta durează cam 3 ore, trei ore și jumătate.
Preșcolarul are și el o singură repriză de somn pe zi, însă aceasta va fi puțin mai scurtă. Mai ales dacă frecventează grădinița, copilul va dormi în jur de o oră jumătate-două.
Școlarul, deși în cele mai multe cazuri poate renunța la reprizele de somn de peste zi, el are nevoie de o perioadă scurtă de odihnă, de aproximativ 30 de minute. Chiar dacă nu va dormi, îi va prinde bine să se odihnească.
Toate studiile și cercetările au evidențiat importanța somnului de zi al copilului. Așadar, insistă să -l ajuți să se odihnească.