Virusul rubeolei se transmite prin picături de aer atunci când persoanele infectate strănută sau tușesc. Acesta este foarte periculos pentru femeile însărcinate, dar, din fericire, poate fi prevenită prin vaccinare.
Simptomele rubeolei
La copii, boala este de obicei ușoară, cu simptome care includ erupții cutanate, febră scăzută (<39°C), greață și conjunctivită. Erupția, care apare în 50-80% din cazuri, începe de obicei pe față și pe gât înainte de a progresa în josul corpului și durează 1-3 zile, confrom Organizației Mondiale a Sănătății.
Odată ce o persoană este infectată, virusul se răspândește în tot corpul în aproximativ 5-7 zile, iar simptomele apar, de obicei, la 2 până la 3 săptămâni după expunere. Perioada cea mai contagioasă este, de obicei, la 1-5 zile de la apariția erupției cutanate.
O altă caracteristică a rubeolei este umflarea glandelor limfatice din spatele urechilor și din gât sunt cea mai caracteristică trăsătură clinică.
Adulții infectați, mai frecvent femeile, pot dezvolta artrită și articulații dureroase care durează de obicei între 3-10 zile.
De asemenea, conjunctivita apare înaintea erupției cutanate. La adulți, conjunctivita ar putea fi însoțită de dureri de cap.
În cazuri foarte rare, rubeola poate provoca probleme de sângerare sau infecții cerebrale (meningită sau encefalită).
Sarcina și rubeola
Rubeola este foarte periculoasă pentru o femeie însărcinată și pentru copilul în curs de dezvoltare. Cel mai bine, înainte de a rămâne însărcinată, este bine să verifici și să te asiguri că ești protejată împotriva rubeolei.
După ce ai făcut vaccinul ar trebui să să aștepți să treacă o lună de zile până să începi să concepi. În cazul în care ești însărcinată, ar trebui să aștepți până după naștere pentru a primi vaccinul ROR și ar trebui să evite călătoriile internaționale.
Infecția cu virusul rubeolei provoacă cele mai grave leziuni atunci când mama este infectată la începutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni, spun cdc.gov. Femeia infectată poate transmite virusul bebelușului, iar afecțiunea se numește sindromul rubeolic congenital. Rubeola expune bebelușul la malformații grave, cu consecințe devastatoare, care durează toată viața.
În plus, există riscul de avort spontan sau de naștere a un copil mort. Sindromul rubeolic congenital poate afecta aproape tot ce se află în corpul bebelușului în curs de dezvoltare.
Cele mai frecvente defecte congenitale cauzate de SRC pot include:
- Surditate.
- Cataractă.
- Defecte cardiace.
- Dizabilități intelectuale.
- Afectarea ficatului și a splinei.
- Greutate mică la naștere.
- Erupții cutanate la naștere.
Complicațiile mai puțin frecvente ale sindromului rubeolic congenital pot include:
- Glaucom.
- Leziuni ale creierului.
- Probleme cu tiroida și alți hormoni.
- Inflamație a plămânilor.
Cum se tratează rubeola
Din păcate, nu există un tratament antiviral pentru rubeolă. Din cauza efectelor grave pe care infecția le poate avea asupra fătului, dacă o femeie gravidă neimunizată este expusă la rubeolă, medicul poate propune întreruperea sarcinii.
Dacă aceasta nu este o opțiune, ginecologul ar putea recomanda două doze de imunoglobulină injectabilă în termen de 72 de ore de la expunere. Injecția de imunoglobulină este utilizată pentru a diminua simptomele, deși nu este probabil să le oprească. Tratamentul este în cea mai mare parte de susținere, iar nou-născuții se pot naște cu sindrom rubeolic congenital.