Reclamă

Emoțiile în sarcină. Cum le gestionezi

Sarcina este o perioadă extraordinară și emoționantă în viața unei femei, dar poate aduce cu sine o varietate de emoții intense și schimbări hormonale. Ce anume provoacă emoțiile în sarcină și ce poți face pentru a trece cu bine peste această perioadă, afli din informațiile de mai jos.

Femeie gravidă stă îngrijorată pe canapea
Modificările hormonale din timpul sarcinii, pot duce la emoții și stări de spirit puternice / Shutterstock

Modificările hormonale din timpul sarcinii, pot duce la emoții și stări de spirit puternice. Cele mai multe schimbări de dispoziție apar în jurul săptămânilor 6-10 de sarcină. Acestea se mai ameliorează în trimestrul 2, după care reapar pe măsură ce sarcina se apropie de termen. Și deși pot fi deranjante, e important să știi că ele sunt firești, deoarece urmează o perioadă nouă pentru tine și pentru partenerul tău.

Ce anume provoacă emoțiile în sarcină

De îndată ce rămâi însărcinată, corpul începe să se pregătească pentru protejarea și menținerea sarcinii. Acest lucru crește nivelul hormonilor estrogeni și progesteron din sânge.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Estrogenul este produs la începutul sarcinii pentru a susține copilul până când placenta preia controlul. El ajută la dezvoltarea organelor bebelușului și la funcționarea corectă a placentei. Înspre finalul sarcinii, estrogenul ajută la pregătirea corpului pentru alăptare Cu toate acestea, poate provoca, greață și o oarecare sensibilitate emoțională.

Reclamă

Progesteronul determină o creștere a fluxului sanguin în uter. Acesta ar putea fi, de asemenea, cel responsabil pentru supărătoarele arsuri la stomac, precum și pentru vărsături, reflux, gaze și constipație.

În afară de suișurile și coborâșurile emoționale cauzate de creșterea nivelului de hormoni în primele trei luni, sentimentul de a da viață poate fi incitant și impresionant. Este normal să te simți anxioasă vulnerabilă și copleșită de marile schimbări pe care le vor aduce sarcina și copilul.

Cum poți gestiona emoțiile în sarcină

Pentru a putea gestiona cât mai eficient emoțiile în sarcină, e nevoie să le conștientizezi, dar și să le accepți. Psihologii susțin că există câteva metode prin care le poți controla. Iată așadar ce poți face pentru a le gestiona cât mai bine.

Comunică deschis cu partenerul tău

În timpul sarcinii, este important să comunici deschis și sincer cu partenerul de viață. Spune-i gândurile, temerile și bucuriile. Partenerul poate fi o sursă de sprijin emoțional și poate înțelege mai bine prin ceea ce treci.

Reclamă

Caută sprijin la prieteni și familie

Nu ezitați să te deschizi și în fața altor persoane apropiate. Prietenii și familia pot fi o resursă valoroasă pentru a te asculta și a-ți feri sprijinul de care ai nevoie în timpul schimbărilor emoționale.

Fă exercițiile fizice regulate

Activitățile fizice regulate pot ajuta la eliberarea de endorfine, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit. Înainte de a face orice mișcare fizică, consultă medicul. În funcție de starea ta, dar și de alte probleme medicale asociate îți poate recomanda exercițiile fizice adecvate.

Învață tehnici de relaxare și respirație

Practică tehnici de relaxare și respirație, cum ar fi yoga  sau meditația. Acestea te ajută să te relaxezi și să te calmezi.  De asemenea, sunt excelente pentru a face față anxietății și tensiunii.

Adoptă o dietă echilibrată

Alimentația joacă un rol important în gestionarea emoțiilor. Asigură-te că mănânci alimente sănătoase și echilibrate, care susțin sănătatea fizică și mentală. Evită consumul excesiv de zahăr, deoarece acestea pot contribui la fluctuații ale stării de spirit.

Odihnește-te

Sarcina îți poate provoca o stare de oboseală excesivă, așa că este important să dormi suficient. Odihna adecvată poate ajuta la reglarea emoțiilor și la menținerea nivelului de energie.

Gestionarea emoțiilor în timpul sarcinii poate fi o provocare, dar este esențială pentru sănătatea ta și a copilului.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide