Reclamă

Când ar trebui să începi să iei vitaminele prenatale. E indicat să începi mai devreme decât crezi

Există o mulțime de limite cu privire la tipurile de medicamente și suplimente pe care le poți lua în timpul sarcinii, dar vitaminele prenatale nu sunt doar permise, ci sunt recomandate cu tărie. Când ar trebui să începi să iei vitaminele prenatale și care sunt sfaturile specialiștilor.

Publicat: 18 august 2023, 07:13
O femeie în tricou alb, cu mai multe feluri de vitamine prenatale în mână
Un complex bun de vitamine ajută la sănătatea ta și a copilului, asigurându-te că amândoi primiți toți nutrienții de care aveți nevoie / Shutterstock

Un complex bun de vitamine ajută la sănătatea ta și a copilului, asigurându-te că amândoi primiți toți nutrienții de care aveți nevoie pentru a trece prin cele nouă luni de sarcină.

Dacă vitaminele prenatale sunt pentru mamă și bebeluș, totuși, de ce atât de mulți medici spun viitoarelor mame să înceapă să le ia înainte de sarcină? De asemenea, ai trecut recent în ultima vreme pe lângă culoarul cu vitamine? Este plin de opțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când ar trebui să începi să iei vitaminele prenatale

Ești gata să întemeiezi o familie? Pe lângă programarea unei vizite la ginecolog, eliminarea comportamentelor nesănătoase precum fumatul, ar trebui să începi să iei vitamine prenatale.

Nu vei putea prezice cât timp va dura până să rămâi însărcinată. Nici nu vei ști că ai avut succes până la câteva săptămâni după concepție. Vitaminele prenatale sunt o parte importantă a îngrijirii preconcepționale.

Reclamă

Imediat ce afli că ești însărcinată

Dacă nu iei deja vitamine prenatale, ar trebui să le iei în considerare imediat ce ai un test de sarcină pozitiv. Ginecologul poate sugera o anumită marcă, dar nu trebuie să aștepți. Fiecare zi contează când ești în primul trimestru de sarcină.

Sarcina solicită mult organismul mamei. Fătul este de fapt o scurgere majoră a resurselor naturale ale corpului tău. Acesta este motivul pentru care în acele 9 luni te vei confrunta cu stări de greață, epuizare, dureri, crampe, vei fi capricioasă, plângăcioasă și uitucă.

Bebelușul primește toți nutrienții de care are nevoie direct de la tine. Așa că, este ușor să te confrunți cu deficit de vitamine și minerale importante în timpul sarcinii. Este mult mai ușor să te asiguri că corpul primește ceea ce are nevoie pentru a vă hrăni pe amândoi dacă începi înainte ca bebelușul să fie conceput.

Reclamă

Gândește-te la asta ca la construirea unei rezerve. Dacă ai mai mult decât cantitatea suficientă de vitamine și nutrienți de care ai nevoie, atunci poți da din acele vitamine și nutrienți și copilului în continuă creștere.

Care sunt cei mai importanți nutrienți din vitaminele prenatale

Deși este important să ai un echilibru complet de vitamine și nutrienți în timpul sarcinii, unele sunt cu adevărat importante. Acestea ajută copilul să-și formeze organe vitale și sisteme ale corpului. Multe încep să se dezvolte chiar din primele săptămâni de sarcină.

Potrivit specialiștilor, aceștia sunt cei mai importanți nutrienți de care ai nevoie:

Acid folic

Bunicul nutrienților prenatali, această vitamina B este responsabilă pentru crearea tubului neural al bebelușului sau a structurii care formează în cele din urmă creierul și coloana vertebrală. Fără un tub neural complet dezvoltat, un copil s-ar putea naște cu spina bifida sau anencefalie.

Din fericire, experții sunt cu toții de acord aici. Suplimentele de acid folic cresc în mod semnificativ probabilitatea unei dezvoltări sănătoase a tubului neural. Academia Americană de Pediatrie a susținut de multă vreme că acidul folic poate reduce defectele tubului neural cu cel puțin 50 la sută.

Tubul neural se închide în primele 4 săptămâni după concepție. Este adesea înainte sau imediat după ce o femeie își dă seama că este însărcinată.

Deoarece acidul folic este atât de eficient, dar numai dacă obții suficient la momentul potrivit, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca toate femeile active sexual aflate la vârsta fertilă să ia 400 micrograme (mcg) de acid folic zilnic.

În acest fel, îl vei avea atunci când ai nevoie. Odată ce ai sarcina confirmată, vei avea nevoie de cel puțin 600 mcg pe zi.

Fier

Fierul furnizează fătului sânge și oxigen, ajută la formarea placentei și oferă volumul de sânge suplimentar de care ai nevoie pe parcursul sarcinii. Deoarece femeile însărcinate sunt predispuse la anemie, suplimentarea cu fier asigură, de asemenea, că ai cantitatea potrivită de globule roșii în sânge.

Anemia în timpul sarcinii este asociată cu rate mai mari de naștere prematură și greutate mică la naștere a bebelușului.

Calciu

Bebelușul tău petrece mult timp în uter, formându-și oasele și dinții. Pentru a realiza acestea, ei au nevoie de mult calciu, ceea ce înseamnă că tu ai nevoie și de mai mult calciu.

Dacă nu obții suficient calciu, copilul va lua tot ce are nevoie direct din oase în timpul sarcinii și alăptării. Acest lucru poate duce la slăbirea osoasă temporară.

Efecte secundare ale administrării vitaminelor prenatale dacă nu ești însărcinată

În general, vitaminele și nutrienții incluse în prenatale nu vor provoca efecte secundare dăunătoare. Dacă ar face-o, femeile însărcinate nu ar fi încurajate să le ia.

Acestea fiind spuse, vitaminele prenatale conțin niveluri de nutrienți specifice femeilor însărcinate, ceea ce înseamnă că nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere pe termen lung pentru femeile care nu sunt însărcinate.

Nevoile de fier, de exemplu, cresc de la 18 miligrame la 27 de miligrame în timpul sarcinii. În timp ce efectele secundare pe termen scurt ale unei cantități prea mari de fier includ tulburări gastro-intestinale, cum ar fi constipația și greața.

Dacă nu ești însărcinată sau nu planifici o sarcină, poți omite vitaminele prenatale până când ai cu adevărat nevoie de ele.

Beneficii suplimentare ale vitaminelor prenatale

Unele celebrități spun că vitaminele prenatale sunt secretul pielii lor strălucitoare și al părului cu mult volum, deoarece conțin biotină, una dintre cele mai importante vitamine B.

Și zvonurile despre puterea de creștere a părului, unghiilor și pielii datorită biotinei au circulat pentru totdeauna. Mulți oameni iau suplimente de biotină tocmai din acest motiv.

Pe lângă biotină, totuși, există și câteva beneficii suplimentare ale vitaminelor prenatale. Dacă iei un complex cu DHA, de exemplu, vei primi un plus de acizi grași omega-3 care pot ajuta creierul și ochii bebelușului să se dezvolte.

De asemenea, poți obține iod care reglează tiroida, ce poate ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al copilului. În cele din urmă, există unele cercetări care indică faptul că administrarea de vitamine prenatale poate crește șansele de sarcină.

Pentru a fi clar, vitaminele prenatale nu sunt un remediu magic pentru problemele de infertilitate și a rămâne însărcinată nu este la fel de simplu ca atunci când iei o pastilă. Dar mulți dintre nutrienții incluși în vitaminele prenatale reglează sistemele organismului responsabile cu obținerea unei sarcini.

Cum poți alege cele mai bune vitamine prenatale

Există modalități prin care poți minimiza unele dintre efectele mai neplăcute ale lor.

Dacă ai probleme de digestie după ce ai început să iei vitamine prenatale, întreabă medicul despre un alt sortiment. Uneori, un un anumit tip de vitamine prenatale îți poate da efecte neplăcute și schimbări majore în organism.

Încearcă o metodă diferită. Prenatalele sunt adesea disponibile sub formă de capsule, băuturi, gume și chiar shake-uri de proteine. Ingerarea lor într-un mod diferit poate ajuta procesul digestiv.

Bea multă apă înainte și după. Dacă te confrunți cu constipația, asigură-te că ai sistemul gastrointestinal „curat”. De asemenea, poți adăuga un supliment de fibre, dar numai după ce ai primit recomandare de la medic.

Experimentează alte feluri de mâncare. Dacă vitaminele îți fac greață, încearcă să le iei cu sau fără alimente. Pentru unii oameni, a lua vitamine pe stomacul gol este iritant. Alții constată că le pot lua doar pe stomacul gol.

Te-ar mai putea interesa și
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
O fetiță frumoasă care arată a cameră faptul că a pierdut un dinte de lapte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum poți ajuta copilul să treacă peste pierderea dinților de lapte. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
15 mai, 10:29
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu căpșuni pregătite pentru copii
15 mai, 07:55
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Clătite cu căpșuni. O rețetă îndrăgită de orice copil
Închide