Reclamă

Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Un raport clinic din 2013 al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), „Transferul de medicamente și terapii în laptele matern uman: o actualizare asupra subiectelor selectate, pictogramă externă” indică faptul că majoritatea medicamentelor sunt sigure de utilizat în timpul alăptării. Află mai multe despre medicamente permise și interzise în timpul alăptării.

Publicat: 16 august 2023, 06:38
O femeie care ține în mână mai multe pastile și are un bebeluș la sân
Medicii ar trebui să cântărească riscurile și beneficiile atunci când prescriu medicamente mamelor care alăptează / Shutterstock

Potrivit AAP, medicii ar trebui să cântărească riscurile și beneficiile atunci când prescriu medicamente mamelor care alăptează, luând în considerare următoarele:

 • Nevoia de medicament a mamei.
 • Efectele potențiale ale medicamentului asupra producției de lapte.
 • Cantitatea de medicament care ajunge în laptele uman.
 • Gradul de absorbție orală de către sugarul care este alăptat
 • Efecte adverse potențiale asupra sugarului.
 • Vârsta sugarului.
 • Proporția alăptărilor care sunt din lapte matern.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Medicamente permise și interzise în timpul alăptării

Te-ai întrebat cât de sigur este să iei medicamente în timpul alăptării? Află cum medicamentele pot afecta laptele matern și ce medicamente sunt sigure pentru a fi ingerate.

Dacă alăptezi, îi dai copilului tău un start sănătos. Cu toate acestea, dacă trebuie să iei medicamente, este posibil să ai întrebări despre modul în care medicamentele pot afecta laptele matern. Iată ce trebuie să știi.

Reclamă

Toate medicamentele trec în laptele matern

Aproape orice medicament care este prezent în sânge se va transfera într-o oarecare măsură în laptele matern. Majoritatea medicamentelor fac acest lucru la niveluri scăzute și nu prezintă niciun risc real pentru majoritatea sugarilor. Există, totuși, excepții. Unele medicamente pot fi găsite în cantități mari în laptele matern. Ca urmare, fiecare medicament trebuie luat în considerare separat.

Sănătatea și vârsta copiilor determină modul în care aceștia pot fi afectați de medicamentele din laptele matern

Expunerea la medicamentele din laptele matern prezintă cel mai mare risc pentru copiii prematuri, nou-născuții și copiii care sunt instabili din punct de vedere medical sau au probleme cu funcția rinichilor.

Reclamă

Cu toate acestea, medicamentele utilizate în cele două zile după naștere se transferă la niveluri foarte scăzute la bebeluș. Asta pentru că produci un volum limitat de lapte matern în acest timp.

Riscul este cel mai mic pentru bebelușii sănătoși cu vârsta de 6 luni și peste. La această vârstă, medicamentele se metabolizează eficient prin corpurile sugarilor.

Discută cu medicul despre orice nelămurire pe care o ai

Cele mai multe medicamente sunt sigure de luat în timpul alăptării. De asemenea, beneficiul continuării unui medicament pentru o afecțiune cronică poate depăși orice riscuri potențiale.

Cu toate acestea, câteva medicamente nu sunt sigure de luat în timpul alăptării. Dacă iei un medicament care ar putea fi dăunător pentru copil, medicul ar putea recomanda un medicament alternativ. Sau ar putea recomanda alăptarea atunci când medicamentul este la un nivel scăzut în laptele matern.

Uneori, medicul îți poate recomanda să oprești alăptarea temporar sau definitiv. Recomandarea poate depinde de cât timp trebuie să iei medicamentul. Dacă știi dinainte, poți folosi pompa de sân pentru a păstra laptele extras. Apoi utilizează laptele matern depozitat odată ce începi să iei medicamentul.

Dacă trebuie să oprești alăptarea doar temporar, utilizează o pompă electrică pentru a menține cantitatea de lapte până când vei putea alăpta din nou. Aruncă laptele pe care îl extragi în timp ce iei medicamentul.

Dacă nu ești sigură dacă un medicament este sigur în timpul alăptării, folosește pompa pentru a goli sânii, etichetează pungile de stocare și păstrează laptele matern până când te consulți cu medicul. Dacă trebuie să încetezi definitiv alăptarea, ceea ce este foarte rar, întreabă medicul despre înțărcare sau un consultant în alăptare și ei te pot ajuta pentru a alege o formulă pentru sugari.

Ce medicamente pot fi luate în siguranță în timpul alăptării

După o discuție cu medicul, ia în considerare această listă de medicamente considerate sigure în timpul alăptării. Reține că aceasta nu este o listă completă de medicamente sigure.

 • analgezice: paracetamolul (acetaminofenul) și ibuprofenul;
 • antibiotice: amoxicilina și acidul clavulanic, ampicilina, cefuroxima cefazolin, cefalexim, ceftriaxon, eritromicină, claritromicină, gentamicină, oxacilină, dicloxacilină;
 • antifungice, medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor cu fungi, de exemplu candidoza: nistatina, clotrimazolul, miconazolul aplicate topic (chiar și pe sâni pentru tratarea candidozei mamare), fluconazolul administrat oral;
 • antiinflamatoare: ibuprofen, ketorolac;
 • anticoagulante și antitrombotice: heparina, enoxaparina sodică, warfarina
 • aspirina: acidul acetilsalicilc, în doze mici;
 • antidiabetice: insulina, o parte din antidiabeticele orale.
 • tiroidiene și antitiroidiene: levotiroxina, metimazolul, propiltiouracil;
 • antipiretice, medicamente care scad febra: paracetamol, ibuprofen;
 • anestezice: toate anestezicele dentare, mare parte din anestezicele folosite în anestezia loco-regională sau generală;
 • unele medicamente pentru tratarea afecțiunilor psihiatrice;
 • medicamentele care se aplică pe piele sub formă de cremă sau ovule intravaginale, medicamentele sub formă de picături oculare;
 • medicamentele administrate sub formă de aerosoli;
 • vaccinuri.

Lista de mai sus este orientativă. Administrează medicamente doar atunci când este necesar și numai la recomandarea medicului.

Cercetătorii nu au un răspuns final despre dacă contraceptivele care conțin estrogen și progesteron afectează producția de lapte. Discută cu medicul înainte de a lua acest tip de medicament în timpul alăptării.

Medicamente interzise în timpul alăptării

În lista de mai jos ai câteva medicamente interzise în alăptare, dar aceasta nu este completă și nu include toate medicamentele interzise în alăptare.

 • acebutolol: utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale crescute;
 • atenolol: utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale crescute si ritm cardiac anormal;
 • combinatii de antihistaminice și decongestionante pentru a trata racelile si alergiile;
 • benzodiazepinele pentru a trata anxietatea și insomniile; clortalidona: utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale;
 • citalopram: utilizat pentru a trata stările depresive;
 • etosuximida: utilizat pentru a trata epilepsia;
 • lamotrigina: utilizat pentru convulsii si tulburari de dispoziție;
 • litiu: utilizat pentru a trata tulburarea bipolara
 • metronidazol: utilizat pentru a trata unele infecții intestinale și genitale;

Cere sfatul medicului înainte de a lua medicamente

Dacă alăptezi și intenționezi să iei medicamente, consultă medicul. Evită să iei medicamente de care nu ai neapărat nevoie, cum ar fi medicamente pe bază de plante, vitamine în doze mari și suplimente neobișnuite.

Întreabă și despre momentul când le poți lua. De exemplu, administrarea de medicamente imediat după alăptare ar putea ajuta la reducerea expunerii copilului la substanțele pe care le conțin. Cu toate acestea, diferite medicamente ajung în laptele matern în momente diferite.

Când iei medicamente, urmărește copilul pentru a observa orice modificări ale obiceiurilor alimentare sau de somn, agitație sau erupții cutanate. Dacă observi vreo schimbare în comportamentul bebelușului, contactează imediat medicul pediatru.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Ilinca Tranulis, cu un sacou negru, la DePărinți.ro
Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Care sunt cele mai mari provocări la începutul acestui proces
Ilinca Tranulis a discutat despre etapa alăptării la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Andreea Ibacka. Care sunt cele mai mari provocări la începutul acestui proces
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide