Reclamă

Somnul în timpul sarcinii: poziții de somn, remedii pentru un somn odihnitor

Majoritatea femeilor au nevoie de somn suplimentar pentru a satisface cerințele fizice din timpul sarcinii. Cu toate acestea, pe măsură ce sarcina progresează, somnul odihnitor poate fi mai greu de obținut. Află mai multe despre somnul în timpul sarcinii și despre ce poziții să adopți pentru a te odihni suficient.

Publicat: 30 iulie 2023, 07:23
O femeie însărcinată care doarme pe o canapea, cu o pernă sub cap și cu mâna pe burtă
Fără un somn bun, poate fi dificil să ai energie și să fii productivă pe tot parcursul zilei / Profimedia Images

Fără un somn bun, poate fi dificil să ai energie și să fii productivă pe tot parcursul zilei. Mulți factori pot perturba somnul în timpul sarcinii. Printre aceștia se numără nevoia de a merge mai des la baie pe timp de noapte, greața, arsurile la stomac, durerile de spate și cârceii de la picioare.

Somnul în timpul sarcinii: cele mai bune poziții

Mai mult, pe măsură ce corpul se schimbă pentru a se adapta fătului, multe gravide au probleme în a găsi o poziție confortabilă de dormit. Deloc surprinzător, acești factori pot face dificilă obținerea unui somn de calitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Majoritatea experților sunt de acord că odată ce abdomenul începe să crească, cel mai bine este să dormi pe partea stângă. E recomandat să stai cu genunchii îndoiți. Nu numai că somnul lateral este mai confortabil, dar ajută și la îmbunătățirea fluxului sanguin pentru persoana însărcinată și pentru făt.

Poziția pe burtă este, de asemenea, considerată sigură în timpul sarcinii timpurii, dar în cele din urmă devine imposibilă, de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru.

Reclamă

Dormit pe partea stângă vs. dreapta

Dormitul pe partea stângă în timpul sarcinii facilitează fluxul sanguin. În acest fel ești sigură că organele vitale și copilul primesc nutrienții și oxigenul de care au nevoie. Această poziție scade, de asemenea, probabilitatea de umflare a gleznelor și a picioarelor.

Dormitul pe partea dreaptă poate pune presiune asupra ficatului, deci nu este benefică. Dar, în general, experții sunt de acord că este sigur să dormi pe partea dreaptă pentru intervale scurte de timp.

Poziții de somn de evitat în sarcină

Pe lângă evitarea dormitului pe partea dreaptă pentru perioade lungi de timp, medicii avertizează de obicei asupra poziției de dormit pe spate în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Reclamă

Pe măsură ce sarcina progresează, somnul pe spate face ca greutatea uterului să exercite presiune pe o arteră principală numită aortă și pe o venă importantă numită vena cavă. Această compresie poate îngreuna inima să pompeze sânge atât la mamă cât și la făt.

Mai mult, somnul pe spate poate pune presiune asupra coloanei vertebrale. Această poziție poate duce la durere lombară, care afectează majoritatea gravidelor. Somnul pe spate este, de asemenea, asociat cu probleme de respirație.

Unele gravide experimentează disconfort și amețeli în timp ce stau pe spate. În al doilea și al treilea trimestru de sarcină, persoanele care se trezesc pe spate ar trebui pur și simplu să se întoarcă pe o parte.

Unii experți spun că cel mai bine este să nu stai întinsă pe spate după 20 de săptămâni de sarcină. Un studiu recent a constatat că somnul pe spate și pe partea dreaptă în primele 30 de săptămâni de sarcină nu crește riscul de deces în cazul fătului. Pe baza acestor cercetări, unii experți le sfătuiesc pe gravide să aleagă poziția de somn cea mai confortabilă pentru ele în primele două trimestre de sarcină.

Cum să găsești o poziție confortabilă

Dacă ești obișnuită să dormi pe burtă sau pe spate, adaptarea la o poziție laterală poate fi o provocare. Chiar dacă dormi în mod normal pe o parte, ar putea fi dificil să găsești o poziție confortabilă de dormit în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există câteva strategii care pot ajuta la atenuarea disconfortului, crescând probabilitatea unui somn de calitate.

Îndoaie genunchii

Medicii recomandă să dormi lateral cu unul sau ambii genunchi îndoiți, poziție care te poate ajuta să îți susții spatele.

Folosește perne

Pentru a reduce disconfortul și durerea, poți plasa o pernă între picioare, pe partea inferioară a spatelui sau sub abdomen. Poți încerca, de asemenea, o pernă pentru gravide.

Alege o saltea confortabilă sau un topper pentru saltea

Materialele care ameliorează punctele de presiune, cum ar fi topper-ele, pot ajuta la reducerea durerii de șold cauzate de somnul pe o parte.

Ridică partea superioară a corpului

Dacă ai arsuri la stomac noaptea, încearcă să ridici capătul capului saltelei sau al patului. Dormitul într-o poziție verticală poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dormi pe partea stângă a patului

Este mai probabil să dormi pe partea stângă dacă te muți în partea stângă a patului.

Cum să dormi mai bine în timpul sarcinii

În plus față de a afla ce poziție susține cel mai bine somnul în timpul sarcinii, o serie de alte practici te pot ajuta să te odihnești așa cum trebuie.

Păstrează un program regulat de somn

A merge la culcare și a te trezi la aceeași oră în fiecare zi te poate ajuta să profiți de ciclul tău natural somn-veghe și să adormi mai ușor. În plus, să te bucuri de un ceai sau de o baie caldă înainte de culcare poate întări și mai mult indicii de somn și poate semnala corpului tău că este timpul să se relaxeze. Dacă decizi să faci băi în timpul sarcinii, asigură-te că întrebi medicul despre temperatura potrivită pentru corpul tău și pentru făt.

Fă din dormitor un „sanctuar”

Rezervarea patului doar pentru somn ajută la limitarea asocierilor mentale nefolositoare cu munca și alte activități din timpul zilei. Eliminarea luminilor strălucitoare, limitarea zgomotului și păstrarea ecranelor în afara dormitorului pot, de asemenea, încuraja un somn sănătos.

Dormi atunci când simți

Dacă întâmpini probleme în a dormi noaptea, poți dormi în timpul zilei pentru a compensa odihna pierdută. În mod ideal, somnul din timpul zilei ar trebui să fie la o oră potrivită. În acest fel, reduci impactul negativ asupra somnului nocturn.

Fă exerciții de relaxare pentru a gestiona stresul

Stresul împiedică multe gravide să doarmă profund. Exercițiile de relaxare te pot ajuta să calmezi corpul în pregătirea pentru somn. Medicul poate oferi, de asemenea, resurse pentru a ajuta la gestionarea stresului legat de sarcină și schimbările viitoare din viața ta.

Minimizează cantitatea de mâncare seara

Deși este important să te hidratezi foarte bine pe tot parcursul zilei, consumul de prea multe lichide sau o masă copioasă seară pot îngreuna somnul. Gustările mici, simple, cum ar fi biscuiții, ar putea ajuta la prevenirea stărilor de greață din timpul nopții.

Limitează aportul de cofeină

Cofeina interferează cu somnul, așa că e indicat să reduci consumul de cafea, ceai și băuturi răcoritoare cu cofeină. Dacă aleg să bei cofeină în timpul sarcinii, încearcă să consumi aceste băuturi dimineața. Atunci este mai puțin probabil ca băuturile să afecteze somnul din timpul nopții.

Apelează la vitaminele prenatale

Consumul de vitamine prenatale, cum ar fi fierul și acidul folic, nu numai că ajută copilul să primească nutrienții necesari, dar poate, de asemenea, atenua simptomele sindromului picioarelor neliniştite, o tulburare de somn care afectează frecvent gravidele. Asigură-te că consulți un medic înainte de a introduce orice suplimente noi.

Fă sport regulat

Experții recomandă ca majoritatea gravidelor să mențină o rutină regulată de exerciții fizice pe tot parcursul sarcinii. Cel mai bine este să eviți sporturile de contact sau activitățile riscante. Yoga, înotul și mersul pe jos pot fi însă opțiuni bune pentru activitatea fizică în timpul sarcinii.

Exercițiile de întindere pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate și la reducerea șanselor de a avea cârcei la picioare. Înainte de a începe o nouă rutină de exerciții, întreabă medicul ce nivel de activitate este sigur pentru tine.

Discută cu medicul

Este important să discuți cu un medic dacă ai probleme cu somnul sau ai alte simptome ale unei tulburări de somn. Unele afecțiuni au fost legate de un risc mai mare de complicații ale sarcinii.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
2
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Copiii se pregătesc de începerea anului școlar, iar părinții trebuie să fie gata să le pună în pachetul de prânz preparate gustoase și sănătoase. Dacă ai rămas în pană de idei, atunci îți recomandăm rețeta de brioșe cu legume.......
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
O fetiță care face terapie la logoped
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
O fetiță cu plasturi pe genunchi
3 septembrie, 07:52
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Cum să oprești sângerarea de la rana unui copil. Care sunt primele semne că e nevoie de ajutor medical
Gravidă ține o cremă de față în mână
2 septembrie, 07:52
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat
Închide