Reclamă

Somnul în timpul sarcinii: poziții de somn, remedii pentru un somn odihnitor

Majoritatea femeilor au nevoie de somn suplimentar pentru a satisface cerințele fizice din timpul sarcinii. Cu toate acestea, pe măsură ce sarcina progresează, somnul odihnitor poate fi mai greu de obținut. Află mai multe despre somnul în timpul sarcinii și despre ce poziții să adopți pentru a te odihni suficient.

Publicat: 30 iulie 2023, 07:23
O femeie însărcinată care doarme pe o canapea, cu o pernă sub cap și cu mâna pe burtă
Fără un somn bun, poate fi dificil să ai energie și să fii productivă pe tot parcursul zilei / Profimedia Images

Fără un somn bun, poate fi dificil să ai energie și să fii productivă pe tot parcursul zilei. Mulți factori pot perturba somnul în timpul sarcinii. Printre aceștia se numără nevoia de a merge mai des la baie pe timp de noapte, greața, arsurile la stomac, durerile de spate și cârceii de la picioare.

Somnul în timpul sarcinii: cele mai bune poziții

Mai mult, pe măsură ce corpul se schimbă pentru a se adapta fătului, multe gravide au probleme în a găsi o poziție confortabilă de dormit. Deloc surprinzător, acești factori pot face dificilă obținerea unui somn de calitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Majoritatea experților sunt de acord că odată ce abdomenul începe să crească, cel mai bine este să dormi pe partea stângă. E recomandat să stai cu genunchii îndoiți. Nu numai că somnul lateral este mai confortabil, dar ajută și la îmbunătățirea fluxului sanguin pentru persoana însărcinată și pentru făt.

Poziția pe burtă este, de asemenea, considerată sigură în timpul sarcinii timpurii, dar în cele din urmă devine imposibilă, de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru.

Reclamă

Dormit pe partea stângă vs. dreapta

Dormitul pe partea stângă în timpul sarcinii facilitează fluxul sanguin. În acest fel ești sigură că organele vitale și copilul primesc nutrienții și oxigenul de care au nevoie. Această poziție scade, de asemenea, probabilitatea de umflare a gleznelor și a picioarelor.

Dormitul pe partea dreaptă poate pune presiune asupra ficatului, deci nu este benefică. Dar, în general, experții sunt de acord că este sigur să dormi pe partea dreaptă pentru intervale scurte de timp.

Poziții de somn de evitat în sarcină

Pe lângă evitarea dormitului pe partea dreaptă pentru perioade lungi de timp, medicii avertizează de obicei asupra poziției de dormit pe spate în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Reclamă

Pe măsură ce sarcina progresează, somnul pe spate face ca greutatea uterului să exercite presiune pe o arteră principală numită aortă și pe o venă importantă numită vena cavă. Această compresie poate îngreuna inima să pompeze sânge atât la mamă cât și la făt.

Mai mult, somnul pe spate poate pune presiune asupra coloanei vertebrale. Această poziție poate duce la durere lombară, care afectează majoritatea gravidelor. Somnul pe spate este, de asemenea, asociat cu probleme de respirație.

Unele gravide experimentează disconfort și amețeli în timp ce stau pe spate. În al doilea și al treilea trimestru de sarcină, persoanele care se trezesc pe spate ar trebui pur și simplu să se întoarcă pe o parte.

Unii experți spun că cel mai bine este să nu stai întinsă pe spate după 20 de săptămâni de sarcină. Un studiu recent a constatat că somnul pe spate și pe partea dreaptă în primele 30 de săptămâni de sarcină nu crește riscul de deces în cazul fătului. Pe baza acestor cercetări, unii experți le sfătuiesc pe gravide să aleagă poziția de somn cea mai confortabilă pentru ele în primele două trimestre de sarcină.

Cum să găsești o poziție confortabilă

Dacă ești obișnuită să dormi pe burtă sau pe spate, adaptarea la o poziție laterală poate fi o provocare. Chiar dacă dormi în mod normal pe o parte, ar putea fi dificil să găsești o poziție confortabilă de dormit în timpul sarcinii. Cu toate acestea, există câteva strategii care pot ajuta la atenuarea disconfortului, crescând probabilitatea unui somn de calitate.

Îndoaie genunchii

Medicii recomandă să dormi lateral cu unul sau ambii genunchi îndoiți, poziție care te poate ajuta să îți susții spatele.

Folosește perne

Pentru a reduce disconfortul și durerea, poți plasa o pernă între picioare, pe partea inferioară a spatelui sau sub abdomen. Poți încerca, de asemenea, o pernă pentru gravide.

Alege o saltea confortabilă sau un topper pentru saltea

Materialele care ameliorează punctele de presiune, cum ar fi topper-ele, pot ajuta la reducerea durerii de șold cauzate de somnul pe o parte.

Ridică partea superioară a corpului

Dacă ai arsuri la stomac noaptea, încearcă să ridici capătul capului saltelei sau al patului. Dormitul într-o poziție verticală poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dormi pe partea stângă a patului

Este mai probabil să dormi pe partea stângă dacă te muți în partea stângă a patului.

Cum să dormi mai bine în timpul sarcinii

În plus față de a afla ce poziție susține cel mai bine somnul în timpul sarcinii, o serie de alte practici te pot ajuta să te odihnești așa cum trebuie.

Păstrează un program regulat de somn

A merge la culcare și a te trezi la aceeași oră în fiecare zi te poate ajuta să profiți de ciclul tău natural somn-veghe și să adormi mai ușor. În plus, să te bucuri de un ceai sau de o baie caldă înainte de culcare poate întări și mai mult indicii de somn și poate semnala corpului tău că este timpul să se relaxeze. Dacă decizi să faci băi în timpul sarcinii, asigură-te că întrebi medicul despre temperatura potrivită pentru corpul tău și pentru făt.

Fă din dormitor un „sanctuar”

Rezervarea patului doar pentru somn ajută la limitarea asocierilor mentale nefolositoare cu munca și alte activități din timpul zilei. Eliminarea luminilor strălucitoare, limitarea zgomotului și păstrarea ecranelor în afara dormitorului pot, de asemenea, încuraja un somn sănătos.

Dormi atunci când simți

Dacă întâmpini probleme în a dormi noaptea, poți dormi în timpul zilei pentru a compensa odihna pierdută. În mod ideal, somnul din timpul zilei ar trebui să fie la o oră potrivită. În acest fel, reduci impactul negativ asupra somnului nocturn.

Fă exerciții de relaxare pentru a gestiona stresul

Stresul împiedică multe gravide să doarmă profund. Exercițiile de relaxare te pot ajuta să calmezi corpul în pregătirea pentru somn. Medicul poate oferi, de asemenea, resurse pentru a ajuta la gestionarea stresului legat de sarcină și schimbările viitoare din viața ta.

Minimizează cantitatea de mâncare seara

Deși este important să te hidratezi foarte bine pe tot parcursul zilei, consumul de prea multe lichide sau o masă copioasă seară pot îngreuna somnul. Gustările mici, simple, cum ar fi biscuiții, ar putea ajuta la prevenirea stărilor de greață din timpul nopții.

Limitează aportul de cofeină

Cofeina interferează cu somnul, așa că e indicat să reduci consumul de cafea, ceai și băuturi răcoritoare cu cofeină. Dacă aleg să bei cofeină în timpul sarcinii, încearcă să consumi aceste băuturi dimineața. Atunci este mai puțin probabil ca băuturile să afecteze somnul din timpul nopții.

Apelează la vitaminele prenatale

Consumul de vitamine prenatale, cum ar fi fierul și acidul folic, nu numai că ajută copilul să primească nutrienții necesari, dar poate, de asemenea, atenua simptomele sindromului picioarelor neliniştite, o tulburare de somn care afectează frecvent gravidele. Asigură-te că consulți un medic înainte de a introduce orice suplimente noi.

Fă sport regulat

Experții recomandă ca majoritatea gravidelor să mențină o rutină regulată de exerciții fizice pe tot parcursul sarcinii. Cel mai bine este să eviți sporturile de contact sau activitățile riscante. Yoga, înotul și mersul pe jos pot fi însă opțiuni bune pentru activitatea fizică în timpul sarcinii.

Exercițiile de întindere pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate și la reducerea șanselor de a avea cârcei la picioare. Înainte de a începe o nouă rutină de exerciții, întreabă medicul ce nivel de activitate este sigur pentru tine.

Discută cu medicul

Este important să discuți cu un medic dacă ai probleme cu somnul sau ai alte simptome ale unei tulburări de somn. Unele afecțiuni au fost legate de un risc mai mare de complicații ale sarcinii.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide