Reclamă

Hemoroizii în sarcină. Cele mai bune modalități de a scăpa de ei

Pe lângă faptul că sarcina îți aduce multă bucurie, poate fi, de asemenea, plină de dureri și alte neplăceri fizice. Una dintre cele mai frecvente neplăceri în rândul gravidelor este cea legată de hemoroizi, care sunt destul de supărători. Mai jos, vei găsi ce cauzează hemoroizii în sarcină, cum se simt, cum să-i previi și cum să scapi de ei.

Femeie însărcinată, îmbrăcată în maiou roz și pantaloni scurți bleumarin cu buline albe, care stă în pat, pe-o parte și își ține o mână pe șorl și una în șold, ilustrând hemoroizii în sarcină
Hemoroizii pot apărea în orice moment al sarcinii, dar tind să fie mai răspândiți în timpul celui de-al treilea trimestru / Shutterstock

Este posibil să ai hemoroizi în timpul sarcinii, dar și în alte momente ale vieții. Atunci când apar, este normal să fii îngrijorată. Dar, este bine să știi că, de cele mai multe ori, îi poți preveni și trata, dacă ții cont de câteva ajustări ale stilului de viață.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii apar atunci când venele din interiorul și din jurul anusului se irită, se umflă și se inflamează. Aceștia pot apărea în două locuri: în interiorul rectului inferior și în jurul anusului, conform verywellfamily.com. Sunt destul de comuni, afectând aproximativ 1 din 20 de persoane, și sunt mai susceptibili să apară pe măsură ce îmbătrânești. De fapt, peste 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani se confruntă cu hemoroizi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Hemoroizii se dezvoltă atunci când există o încordare sau o presiune intensă asupra zonei rectale, cum ar fi atunci când faci efort când mergi la toaletă, când stai așezată perioade lungi de timp sau când ridici obiecte grele. În timpul sarcinii, porți o greutate mare în pelvis (bebelușul), iar asta pune o presiune suplimentară asupra zonei rectale.

Reclamă

De ce apar hemoroizii în sarcină

Jill Hechtman, obstetrician-ginecolog la Pediatrix Medical Group, spune că hemoroizii sunt destul de frecvenți în timpul sarcinii și imediat după naștere. „Apar din cauza fluxului sanguin crescut în zona pelviană și a presiunii exercitate de uterul care se mărește“, spune ea. „Acest lucru crește fluxul sanguin și provoacă umflarea venelor care trec prin anus.“

De asemenea, modificările hormonale ale sarcinii predispun la apariția hemoroizilor, potrivit unui studiu din 2022 publicat în BMC Pregnancy and Childbirth. Poți da vina în special pe progesteron pentru acest lucru. Acesta relaxează mușchii din pereții vaselor de sânge rectale, precum și intestinele, făcându-le mai vulnerabile la deteriorare.

Hemoroizii pot apărea în orice moment al sarcinii, dar tind să fie mai răspândiți în timpul celui de-al treilea trimestru și, de obicei, dispar după naștere. Aceștia afectează mai mult gravidele mai în vârstă și persoanele care au avut mai multe sarcini.

Care sunt simptomele hemoroizilor în sarcină

Simptomele hemoroizilor pot fi destul de incomode și deranjante. „Printre cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor în timpul sarcinii se numără mâncărimea, arsura, umflarea și sângerarea“, spune Hechtman. De asemenea, este posibil să simți o umflătură fermă și sensibilă pe partea exterioară a anusului.

Reclamă

„Ocazional, hemoroizii se sparg, ceea ce poate duce la sângerare sau la o afecțiune numită hemoroizi trombozați“, spune Dr. Hechtman. „Acest lucru se întâmplă când se formează un cheag în hemoroizi“, explică Hechtman. „Acest lucru tinde să fie foarte dureros și poate necesita uneori o intervenție chirurgicală.“

Hemoroizii în hemoroizii în sarcină: diagnostic

„Dacă te confruntați cu arsură rectală, mâncărime, presiune, durere sau sângerare, ar trebui să fii evaluată de un medic”, spune Kelli Burroughs, președinte al secției de obstetrică și ginecologie la Memorial Hermann Sugar Land Hospital, din Texas.

De obicei, diagnosticarea hemoroizilor implică discutarea simptomelor cu un medic și efectuarea unui examen rectal. Hemoroizii externi pot fi diagnosticați prin examinare vizuală, dar cei interni implică un examen rectal digital. În cazurile severe, ar putea fi necesar un consult realizat de un chirurg colorectal.

Cum poți preveni hemoroizii în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, hemoroizii nu pot fi preveniți în totalitate. „Acest lucru se datorează faptului că factorii care-i cauzează sunt necesari pentru a menține o sarcină sănătoasă“, explică Hechtman. „Ne dorim acel flux sanguin crescut în zona pelviană și dorim ca bebelușul să crească“, explică aceasta.

Potrivit studiului din BMC Pregnancy and Childbirth, constipația este cel mai mare factor care contribuie la apariția hemoroizilor în sarcină. Cu alte cuvinte, prevenirea constipației în timpul sarcinii poate diminua șansele de apariție a hemoroizilor.

„Dacă mușchii planșeului pelvian sunt suprasolicitați, din cauza problemelor cronice de constipație, este necesar mai mult flux sanguin către pelvis“, explică Heather Swain, kinetoterapeut pentru podea pelviană la Ally Total Physical Therapy. „Acest lucru poate duce la o vascularizare suplimentară în pelvis și predispune la hemoroizi.“

Cum să tratezi hemoroizii în timpul sarcinii

Chiar dacă faci tot posibilul să previi hemoroizii în sarcină, uneori apar pur și simplu. Din fericire, există mai multe modalități de a calma disconfortul pe care îl provoacă.

O modalitate populară și eficientă de tratare a hemoroizilor este folosirea unei perne tip colac, atunci când stai așezată. „Pernele tip colac ajută la eliberarea presiunii și pot ameliora unele disconforturi“, explică Hechtman. De asemenea, aceasta recomandă utilizarea tampoanelor cu hamamelis, băile de șezut calde și o cremă specială pentru a calma hemoroizii (doar cu acordul medicului tău). 

Burroughs spune că există câteva schimbări simple în alimentație pe care le poți face pentru a evita constipația, care poate contribui la apariția hemoroizilor. În special, ea recomandă să adaugi mai multe fibre în dietă. Poți include alimente precum merele, lintea, zmeura, mazărea spartă și pastele din grâu integral.

„Un factor major, care contribuie la apariția hemoroizilor în timpul sarcinii, este încordarea în timpul scaunelor“, spune Swain. Pe lângă schimbările în dietă și evitarea constipației, aceasta recomandă îmbunătățirea poziției corporale, atunci când mergi la toaletă. O modalitate de a face acest lucru este să folosești un scaun sub picioare.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie cu durere pe cap, pe jos, lângă pat
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Care sunt primele simptome de sarcină, înainte de întârzierea menstruației
Femeie stă adormită cu o cană în mână
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide