Reclamă

Hemoroizii în sarcină. Cele mai bune modalități de a scăpa de ei

Pe lângă faptul că sarcina îți aduce multă bucurie, poate fi, de asemenea, plină de dureri și alte neplăceri fizice. Una dintre cele mai frecvente neplăceri în rândul gravidelor este cea legată de hemoroizi, care sunt destul de supărători. Mai jos, vei găsi ce cauzează hemoroizii în sarcină, cum se simt, cum să-i previi și cum să scapi de ei.

Femeie însărcinată, îmbrăcată în maiou roz și pantaloni scurți bleumarin cu buline albe, care stă în pat, pe-o parte și își ține o mână pe șorl și una în șold, ilustrând hemoroizii în sarcină
Hemoroizii pot apărea în orice moment al sarcinii, dar tind să fie mai răspândiți în timpul celui de-al treilea trimestru / Shutterstock

Este posibil să ai hemoroizi în timpul sarcinii, dar și în alte momente ale vieții. Atunci când apar, este normal să fii îngrijorată. Dar, este bine să știi că, de cele mai multe ori, îi poți preveni și trata, dacă ții cont de câteva ajustări ale stilului de viață.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii apar atunci când venele din interiorul și din jurul anusului se irită, se umflă și se inflamează. Aceștia pot apărea în două locuri: în interiorul rectului inferior și în jurul anusului, conform verywellfamily.com. Sunt destul de comuni, afectând aproximativ 1 din 20 de persoane, și sunt mai susceptibili să apară pe măsură ce îmbătrânești. De fapt, peste 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani se confruntă cu hemoroizi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Hemoroizii se dezvoltă atunci când există o încordare sau o presiune intensă asupra zonei rectale, cum ar fi atunci când faci efort când mergi la toaletă, când stai așezată perioade lungi de timp sau când ridici obiecte grele. În timpul sarcinii, porți o greutate mare în pelvis (bebelușul), iar asta pune o presiune suplimentară asupra zonei rectale.

Reclamă

De ce apar hemoroizii în sarcină

Jill Hechtman, obstetrician-ginecolog la Pediatrix Medical Group, spune că hemoroizii sunt destul de frecvenți în timpul sarcinii și imediat după naștere. „Apar din cauza fluxului sanguin crescut în zona pelviană și a presiunii exercitate de uterul care se mărește“, spune ea. „Acest lucru crește fluxul sanguin și provoacă umflarea venelor care trec prin anus.“

De asemenea, modificările hormonale ale sarcinii predispun la apariția hemoroizilor, potrivit unui studiu din 2022 publicat în BMC Pregnancy and Childbirth. Poți da vina în special pe progesteron pentru acest lucru. Acesta relaxează mușchii din pereții vaselor de sânge rectale, precum și intestinele, făcându-le mai vulnerabile la deteriorare.

Hemoroizii pot apărea în orice moment al sarcinii, dar tind să fie mai răspândiți în timpul celui de-al treilea trimestru și, de obicei, dispar după naștere. Aceștia afectează mai mult gravidele mai în vârstă și persoanele care au avut mai multe sarcini.

Care sunt simptomele hemoroizilor în sarcină

Simptomele hemoroizilor pot fi destul de incomode și deranjante. „Printre cele mai frecvente simptome ale hemoroizilor în timpul sarcinii se numără mâncărimea, arsura, umflarea și sângerarea“, spune Hechtman. De asemenea, este posibil să simți o umflătură fermă și sensibilă pe partea exterioară a anusului.

Reclamă

„Ocazional, hemoroizii se sparg, ceea ce poate duce la sângerare sau la o afecțiune numită hemoroizi trombozați“, spune Dr. Hechtman. „Acest lucru se întâmplă când se formează un cheag în hemoroizi“, explică Hechtman. „Acest lucru tinde să fie foarte dureros și poate necesita uneori o intervenție chirurgicală.“

Hemoroizii în hemoroizii în sarcină: diagnostic

„Dacă te confruntați cu arsură rectală, mâncărime, presiune, durere sau sângerare, ar trebui să fii evaluată de un medic”, spune Kelli Burroughs, președinte al secției de obstetrică și ginecologie la Memorial Hermann Sugar Land Hospital, din Texas.

De obicei, diagnosticarea hemoroizilor implică discutarea simptomelor cu un medic și efectuarea unui examen rectal. Hemoroizii externi pot fi diagnosticați prin examinare vizuală, dar cei interni implică un examen rectal digital. În cazurile severe, ar putea fi necesar un consult realizat de un chirurg colorectal.

Cum poți preveni hemoroizii în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, hemoroizii nu pot fi preveniți în totalitate. „Acest lucru se datorează faptului că factorii care-i cauzează sunt necesari pentru a menține o sarcină sănătoasă“, explică Hechtman. „Ne dorim acel flux sanguin crescut în zona pelviană și dorim ca bebelușul să crească“, explică aceasta.

Potrivit studiului din BMC Pregnancy and Childbirth, constipația este cel mai mare factor care contribuie la apariția hemoroizilor în sarcină. Cu alte cuvinte, prevenirea constipației în timpul sarcinii poate diminua șansele de apariție a hemoroizilor.

„Dacă mușchii planșeului pelvian sunt suprasolicitați, din cauza problemelor cronice de constipație, este necesar mai mult flux sanguin către pelvis“, explică Heather Swain, kinetoterapeut pentru podea pelviană la Ally Total Physical Therapy. „Acest lucru poate duce la o vascularizare suplimentară în pelvis și predispune la hemoroizi.“

Cum să tratezi hemoroizii în timpul sarcinii

Chiar dacă faci tot posibilul să previi hemoroizii în sarcină, uneori apar pur și simplu. Din fericire, există mai multe modalități de a calma disconfortul pe care îl provoacă.

O modalitate populară și eficientă de tratare a hemoroizilor este folosirea unei perne tip colac, atunci când stai așezată. „Pernele tip colac ajută la eliberarea presiunii și pot ameliora unele disconforturi“, explică Hechtman. De asemenea, aceasta recomandă utilizarea tampoanelor cu hamamelis, băile de șezut calde și o cremă specială pentru a calma hemoroizii (doar cu acordul medicului tău). 

Burroughs spune că există câteva schimbări simple în alimentație pe care le poți face pentru a evita constipația, care poate contribui la apariția hemoroizilor. În special, ea recomandă să adaugi mai multe fibre în dietă. Poți include alimente precum merele, lintea, zmeura, mazărea spartă și pastele din grâu integral.

„Un factor major, care contribuie la apariția hemoroizilor în timpul sarcinii, este încordarea în timpul scaunelor“, spune Swain. Pe lângă schimbările în dietă și evitarea constipației, aceasta recomandă îmbunătățirea poziției corporale, atunci când mergi la toaletă. O modalitate de a face acest lucru este să folosești un scaun sub picioare.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie stă adormită cu o cană în mână
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Gravidă care stă pe canapea și își masează un picior
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Cârcei în sarcină: de ce apar și cum poți scăpa de ei
Gravida se află în cabinetul medicului și este consultată
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
10 simptome pe care să nu le ignori în sarcină
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide