Reclamă

Spina bifida. Din ce cauză apare și cum se poate trata

Spina bifida este un defect congenital care poate apărea din cauza faptului că în timpul dezvoltării bebelușului, tubul neural (un grup de celule care formează creierul și măduva spinării unui bebeluș) nu se închide până la capăt. Astfel, baza care protejează coloana vertebrală nu se formează complet, iar acest lucru poate cauza probleme fizice și mentale.

Publicat: 15 septembrie 2023, 08:21
Medic, în halat alb, care are un stetoscop de gât și ține în mână o plăcuță pe care scrie spina bifida
Acidul folic ar putea preveni spina bifida și ar putea reduce șansele ca bebelușul să aibă și alte defecte congenitale / Shutterstock

Gravitatea acestui defect depinde de dimensiunea și localizarea deschiderii în coloana vertebrală. În plus, este important și dacă o parte a măduvei spinării și a nervilor sunt afectate.

Tipuri de spina bifida

Există trei tipuri principale de spina bifida:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Spina bifida occulta: Este cea mai frecventă și mai ușoară formă a defectului. La această tipologie, măduva spinării și nervii sunt de obicei în regulă, dar poate exista un mic gol în coloana vertebrală. De cele mai multe ori, mulți oameni nici măcar nu știu că au spina bifida occulta. Aceștia află abia atunci când li se face o radiografie, pentru un alt motiv. Acest tip de spina bifida nu cauzează de obicei niciun fel de handicap.
  • Meningocele: Acesta este un tip rar de spina bifida. Apare atunci când un sac de lichid spinal (dar nu și măduva spinării) se împinge printr-o deschidere în spatele bebelușului. Unele persoane au puține sau niciun simptom, în timp ce altele au probleme cu vezica și intestinele.
  • Mielomeningocele: În acest caz, canalul spinal al copilului este deschis într-unul sau mai multe locuri. Poate fi deschis în partea inferioară sau mijlocie a spatelui, iar un sac de lichid iese în afară. Acest sac conține, de asemenea, o parte din măduva spinării și nervii, iar aceste părți sunt deteriorate. Este considerat cel mai grav tip de spina bifida.
Reclamă

Care sunt principalele simptome

În cazul spina bifida occulta, cel mai evident semn ar putea fi un smoc de păr sau un semn din naștere la locul defectului. În cazul meningocelei și mielomeningocelei, se poate vedea sacul ieșind prin spatele bebelușului. De asemenea, la meningocel poate exista un strat subțire de piele peste sac.

De obicei, la mielomeningocel, nu există niciun strat de piele care să acopere, iar țesutul măduvei spinării este descoperit. Alte simptome asociate variază de la:

  • Mușchi slabi ai picioarelor (în unele cazuri, sugarul nu le poate mișca deloc).
  • Picioare cu o formă neobișnuită, șolduri inegale sau o coloană vertebrală curbată (scolioză).
  • Crize convulsive.
  • Probleme ale intestinelor sau ale vezicii urinare.
  • De asemenea, copiii ar putea avea probleme de respirație, de înghițire sau de mișcare a brațelor. În plus, ar putea fi supraponderali. 

Din ce cauză apare spina bifida

Oamenii de știință cred că ar putea fi o combinație între mediul înconjurător și istoricul familial. De asemenea, ar putea fi vorba și despre o lipsă de acid folic, în organismul mamei.

În plus, femeile care au diabet zaharat sau se confruntă cu obezitatea pot fi mai predispuse să aibă un copil cu spina bifida.

Cum se pune diagnosticul

Există trei teste care pot verifica dacă bebelușul are spina bifida încă de când se află în uter:

Reclamă
  • Test de sânge: O mostră din sângele mamei este testată pentru a vedea dacă are o anumită proteină pe care copilul o produce, numită AFP (proteină alfa-fetoproteică). Dacă nivelul de AFP este foarte ridicat, ar putea însemna că bebelușul are spina bifida sau un alt defect al tubului neural.
  • Ecografie: Aceasta poate identifica dacă bebelușul are spina bifida, prin faptul că se poate vedea o coloană vertebrală deschisă sau un sac care iese din coloană. Aceasta este corelată și cu testul de sânge.
  • Amniocenteza: Dacă testul de sânge arată un nivel ridicat de AFP, dar ecografia arată normal, medicul ar putea recomanda amniocenteza. Cu ajutorul unui ac, medicul va lua o cantitate mică de lichid din sacul amniotic din jurul copilului. Un nivel ridicat de AFP în acel lichid, indică faptul că pielea din jurul sacului bebelușului lipsește și AFP s-a scurs în sacul amniotic.

Dacă mama nu a primit îngrijire prenatală sau dacă ecografia nu a arătat nimic în neregulă, spina bifida ar putea fi diagnosticată după ce se naște copilul. 

Cel mai probabil, medicul va face un RMN bebelușului pentru a obține imagini mai detaliate.

Tratamentul pentru spina bifida

Medicii pot opera bebelușii când aceștia au doar câteva zile sau chiar când sunt încă în uter. Aceștia pot pune la loc membrana din jurul măduvei spinării, acoperind deschiderea.

Dacă bebelușul are mielomeningocel, chirurgul va pune țesutul și măduva spinării înapoi în interiorul corpului bebelușului și o va acoperi cu piele. Uneori, acesta va pune, de asemenea, un tub (șunt) gol în creierul bebelușului, pentru a împiedica acumularea de apă (numită hidrocefalie). Acest lucru se face, în prmele 48 de ore după nașterea copilului.

Dacă intervenția chirurgicală are loc în uter, se poate face înainte de săptămâna 26 de sarcină. Chirurgul intră în uterul mamei și coase deschiderea de deasupra măduvei spinării copilului. Deși, copiii care au acest tip de operație par să aibă mai puține defecte congenitale, acest lucru este  riscant pentru mamă și poate face ca bebelușul să se nască prea devreme.

După aceste intervenții chirurgicale, ar putea fi necesare și altele pentru a corecta diferite probleme la nivelul picioarelor, șoldurilor sau coloanei vertebrale, dar și pentru  a înlocui șuntul din creier. 

Unele persoane cu spina bifida au nevoie de cârje, orteze sau scaune cu rotile pentru a se deplasa. De asemenea, pot avea nevoie de un cateter, de ajutor când există probleme ale vezicii urinare.

Cum poate fi prevenită spina bifida 

Acidul folic ar putea preveni spina bifida și ar putea reduce șansele ca bebelușul să aibă și alte defecte congenitale. Ideal este să iei acid folic, 400 mcg, cu cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată. În cazul în care există în familie istoric de spina bifida sau ai un copil cu spina bifida, ar trebui să iei 4.000 mcg, pe zi.

Mai poți suplimenta aportul de acid folic cu ajutorul legumelor de culoare verde închis și gălbenușurilor de ou, dar și a pastelor făinoase, orezului și a cerealelor îmbogățite.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș care privește un stetoscop ce aproape îl atinge în zona plămânilor
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Sindromul de aspirație de meconiu. Ce este și cum se poate trata
Mâini care mănâncă, o mână scarpină o palmă
Colestaza de sarcină. Principalele cauze și complicații care pot apărea
Colestaza de sarcină. Principalele cauze și complicații care pot apărea
Femeie stă întinsă în pat cu ochii spre șosete de bebeluș
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual. Ce trebuie să știi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Închide