Reclamă

Spina bifida. Din ce cauză apare și cum se poate trata

Spina bifida este un defect congenital care poate apărea din cauza faptului că în timpul dezvoltării bebelușului, tubul neural (un grup de celule care formează creierul și măduva spinării unui bebeluș) nu se închide până la capăt. Astfel, baza care protejează coloana vertebrală nu se formează complet, iar acest lucru poate cauza probleme fizice și mentale.

Publicat: 15 septembrie 2023, 08:21
Medic, în halat alb, care are un stetoscop de gât și ține în mână o plăcuță pe care scrie spina bifida
Acidul folic ar putea preveni spina bifida și ar putea reduce șansele ca bebelușul să aibă și alte defecte congenitale / Shutterstock

Gravitatea acestui defect depinde de dimensiunea și localizarea deschiderii în coloana vertebrală. În plus, este important și dacă o parte a măduvei spinării și a nervilor sunt afectate.

Tipuri de spina bifida

Există trei tipuri principale de spina bifida:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Spina bifida occulta: Este cea mai frecventă și mai ușoară formă a defectului. La această tipologie, măduva spinării și nervii sunt de obicei în regulă, dar poate exista un mic gol în coloana vertebrală. De cele mai multe ori, mulți oameni nici măcar nu știu că au spina bifida occulta. Aceștia află abia atunci când li se face o radiografie, pentru un alt motiv. Acest tip de spina bifida nu cauzează de obicei niciun fel de handicap.
 • Meningocele: Acesta este un tip rar de spina bifida. Apare atunci când un sac de lichid spinal (dar nu și măduva spinării) se împinge printr-o deschidere în spatele bebelușului. Unele persoane au puține sau niciun simptom, în timp ce altele au probleme cu vezica și intestinele.
 • Mielomeningocele: În acest caz, canalul spinal al copilului este deschis într-unul sau mai multe locuri. Poate fi deschis în partea inferioară sau mijlocie a spatelui, iar un sac de lichid iese în afară. Acest sac conține, de asemenea, o parte din măduva spinării și nervii, iar aceste părți sunt deteriorate. Este considerat cel mai grav tip de spina bifida.
Reclamă

Care sunt principalele simptome

În cazul spina bifida occulta, cel mai evident semn ar putea fi un smoc de păr sau un semn din naștere la locul defectului. În cazul meningocelei și mielomeningocelei, se poate vedea sacul ieșind prin spatele bebelușului. De asemenea, la meningocel poate exista un strat subțire de piele peste sac.

De obicei, la mielomeningocel, nu există niciun strat de piele care să acopere, iar țesutul măduvei spinării este descoperit. Alte simptome asociate variază de la:

Reclamă
 • Mușchi slabi ai picioarelor (în unele cazuri, sugarul nu le poate mișca deloc).
 • Picioare cu o formă neobișnuită, șolduri inegale sau o coloană vertebrală curbată (scolioză).
 • Crize convulsive.
 • Probleme ale intestinelor sau ale vezicii urinare.
 • De asemenea, copiii ar putea avea probleme de respirație, de înghițire sau de mișcare a brațelor. În plus, ar putea fi supraponderali. 

Din ce cauză apare spina bifida

Oamenii de știință cred că ar putea fi o combinație între mediul înconjurător și istoricul familial. De asemenea, ar putea fi vorba și despre o lipsă de acid folic, în organismul mamei.

În plus, femeile care au diabet zaharat sau se confruntă cu obezitatea pot fi mai predispuse să aibă un copil cu spina bifida.

Cum se pune diagnosticul

Există trei teste care pot verifica dacă bebelușul are spina bifida încă de când se află în uter:

 • Test de sânge: O mostră din sângele mamei este testată pentru a vedea dacă are o anumită proteină pe care copilul o produce, numită AFP (proteină alfa-fetoproteică). Dacă nivelul de AFP este foarte ridicat, ar putea însemna că bebelușul are spina bifida sau un alt defect al tubului neural.
 • Ecografie: Aceasta poate identifica dacă bebelușul are spina bifida, prin faptul că se poate vedea o coloană vertebrală deschisă sau un sac care iese din coloană. Aceasta este corelată și cu testul de sânge.
 • Amniocenteza: Dacă testul de sânge arată un nivel ridicat de AFP, dar ecografia arată normal, medicul ar putea recomanda amniocenteza. Cu ajutorul unui ac, medicul va lua o cantitate mică de lichid din sacul amniotic din jurul copilului. Un nivel ridicat de AFP în acel lichid, indică faptul că pielea din jurul sacului bebelușului lipsește și AFP s-a scurs în sacul amniotic.

Dacă mama nu a primit îngrijire prenatală sau dacă ecografia nu a arătat nimic în neregulă, spina bifida ar putea fi diagnosticată după ce se naște copilul. 

Cel mai probabil, medicul va face un RMN bebelușului pentru a obține imagini mai detaliate.

Tratamentul pentru spina bifida

Medicii pot opera bebelușii când aceștia au doar câteva zile sau chiar când sunt încă în uter. Aceștia pot pune la loc membrana din jurul măduvei spinării, acoperind deschiderea.

Dacă bebelușul are mielomeningocel, chirurgul va pune țesutul și măduva spinării înapoi în interiorul corpului bebelușului și o va acoperi cu piele. Uneori, acesta va pune, de asemenea, un tub (șunt) gol în creierul bebelușului, pentru a împiedica acumularea de apă (numită hidrocefalie). Acest lucru se face, în prmele 48 de ore după nașterea copilului.

Dacă intervenția chirurgicală are loc în uter, se poate face înainte de săptămâna 26 de sarcină. Chirurgul intră în uterul mamei și coase deschiderea de deasupra măduvei spinării copilului. Deși, copiii care au acest tip de operație par să aibă mai puține defecte congenitale, acest lucru este  riscant pentru mamă și poate face ca bebelușul să se nască prea devreme.

După aceste intervenții chirurgicale, ar putea fi necesare și altele pentru a corecta diferite probleme la nivelul picioarelor, șoldurilor sau coloanei vertebrale, dar și pentru  a înlocui șuntul din creier. 

Unele persoane cu spina bifida au nevoie de cârje, orteze sau scaune cu rotile pentru a se deplasa. De asemenea, pot avea nevoie de un cateter, de ajutor când există probleme ale vezicii urinare.

Cum poate fi prevenită spina bifida 

Acidul folic ar putea preveni spina bifida și ar putea reduce șansele ca bebelușul să aibă și alte defecte congenitale. Ideal este să iei acid folic, 400 mcg, cu cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată. În cazul în care există în familie istoric de spina bifida sau ai un copil cu spina bifida, ar trebui să iei 4.000 mcg, pe zi.

Mai poți suplimenta aportul de acid folic cu ajutorul legumelor de culoare verde închis și gălbenușurilor de ou, dar și a pastelor făinoase, orezului și a cerealelor îmbogățite.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie blondă, care a venit în cabinetul medicului ginecolog și acesta îi explică despre puncția fundului de sac Douglas, folosind o imagine, care apare și pe minitorul calculatorului
Puncția fundului de sac Douglas. Cum se efectuează și care sunt riscurile la care te expui
Puncția fundului de sac Douglas. Cum se efectuează și care sunt riscurile la care te expui
Femeie, îmbrăcată cu maiou alb, cămașă bleu și jeanși, venită în cabinetul ginecoloului pentru a i se confirma sarcina extrauterină, stă așezată în fund, pe pat și se ține cu mâinile de abdomen, iar medicul, care are un halat alb și un stetoscop de gât, o privește
Sarcina extrauterină. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Sarcina extrauterină. Care sunt simptomele și cum o poți trata
Femeie însărcinată, îmbracată cu o rochie gri, mulată, și o cămașă abă cu puncte bleu, pe deasupra, care ține în mână un castron cu legume și în cealaltă o farfurie cu un croasant, ilustrând diabetul gestațional
Diabetul gestațional. Care sunt cauzele și cum îl poți trata
Diabetul gestațional. Care sunt cauzele și cum îl poți trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care își critică fetița, în timp ce stau la o masă
Critica excesivă în copilărie. 7 semne că te-ai confrunta cu ea
Din dorința de a a-i ajuta pe copii, de a-i face să fie mai buni și, implicit, să reușească în viață, mulți părinți își critică excesiv copiii. Însă, de cele mai multe ori, rezultatele nu sunt cele dorite, iar critica excesivă în......
Critica excesivă în copilărie. 7 semne că te-ai confrunta cu ea
2
O femeie care se uită la un raion cu haine pentru bebeluși
Cum să economisești bani pe hainele pentru bebeluși
Te gândești serios la cum ai putea să economisești bani pe hainele pentru bebeluși? Aruncă o privire peste lista întocmită de noi. Ideile propuse te vor ajuta să cheltuiești mai puțini bani pentru hainele micuțului. După cum probabil......
Cum să economisești bani pe hainele pentru bebeluși
3
Un bărbat lipit de un perete, cu lumini ambientale în jur, care își ține partenera însărcinată în brațe
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
Sarcina este o perioadă de schimbări pentru ambii parteneri, inclusiv schimbări în relația lor intimă. Mulți viitorii părinți se tem că relațiile intime în timpul sarcinii ar putea răni bebelușul, provocând un avort spontan.......
Relațiile intime în timpul sarcinii. Ce ar trebui să știi despre ele 
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care ține capul bebelușului în palme
29 septembrie, 07:07
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
28 septembrie, 06:42
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
28 septembrie, 06:28
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)
Bebeluș care stă dezbrăcat și se uită la o seringă galbenă, care i se apropie de braț, pentru a primi unul dintre vaccinurile din schema națională de vaccinare a copiilor
27 septembrie, 08:28
Schema națională de vaccinare a copiilor
Schema națională de vaccinare a copiilor
O mamă și un tată, care stau pe covor cu fetița lor și fac activități împreună
27 septembrie, 06:15
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
O fetiță care pune mâna la ochi atunci când primește vaccinul antigripal
26 septembrie, 07:43
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Cum îți protejezi copilul de gripa sezonieră
Închide