Nu există niciun lucru sigur atunci când vine vorba despre nașteri, însă statistic vorbind cel de-al doilea copil apare mai repede când primul. Corpul fiind mult mai experimentat de această dată, la fel sunt și mușchii abdominali și uterini. Totul este acum mult mai relaxat, de aceea vorbim și despre apariția burticii mult mai repede.
Stadiile travaliului la a doua sarcină
Acum că știi deja care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi ca și femeie însărcinată, procesul travaliului și al nașterii va fi mult mai ușor. Probabil te aștepți ca acele contracții specifice să fie mai apropiate ca durată. De aceea, este bine să ajungi la spital mai repede pentru a evita orice fel de neplăceri.
Există șansa să fii indusă în eroare de falsele contracții care difertă de la prima la cea de-a doua sarcină. Pot fi mai ușor sesizabile sau mai intense pentru prima dată. În faza latentă a travaliului, contracțiile apar între 10 și 12 ore diferență. Cervixul începe să se dilate și să se deschidă odată ce apar contracțiile moderate.
Următoarea fază a travaliului va progresa mult mai repede. Așteaptă ca această etapă să dureze până la două ore, comparativ cu prima sarcină. Cervixul se dilată acum de la aproximativ 4 cm la 9 cm. Lucrurile diferă acum dat fiind faptul că cervixul este mai puțin rigid. Țesutul fiind mai moale va face ca nașterea să decurgă mai ușor.
Cea de-a doua fază a travaliului pentru a doua sarcină
În acest moment urmează să împingi și să aduci pe lume cel de-al doilea copil. La prima sarcină vorbim de o durată de 3 ore, însă pentru cea de-a doua avem mai puțin de o oră sau doar câteva minute.
Lucrurile pot decurge mult mai repede și la prima sarcină. Este indicată o epidurală pentru a extinde această fază, arată cei de la whattoexpect.com. Atunci când cel de-al doilea copil vine pe lume, cel mai probabil va cântări mai mult decât primul, spun specialiștii.
În cazul în care primul copil a venit pe lume prin cezariană și acum îți dorești să naști natural, află că acest lucru este posibil. În funcție de indicațiile doctorului, îți poți îndeplini această dorință. Multe dintre femei spun că durerea ambelor sarcini este asemănătoare, însă pot trece mai ușor peste momentele dificile la cea de-a doua naștere.
Cum se schimbă corpul unei femei după naștere
Nu mai este niciun secret faptul că femeile își schimbă complet corpul după naștere. Uneori, aceste modificări nu sunt vizibile decât la a doua sarcină. Nu este deloc neobișnuit ca simptomele din prima sarcină să fie mult mai repede vizibile la cea de-a doua.
În cazul primei sarcini, corpul își revine în aproximativ 6 săptămâni. Ulterior, recuperea durează mai mult. Este posibil să observi creștere în greutate, varice, mușchi abdominali separați, mușchii pelvieni mult mai slăbiți și șolduri mai late. Fiecare femeie este diferită, astfel că unele schimbări vor putea fi făcute în timp și cu răbdare, spun cei de la thebump.com.
Indiferent de ceea ce se întâmplă, amintește-ți că nașterea este un proces psihic major și corpul tău face un efort major în acest sens. Este natural să te simți și să fii diferită după naștere și fiecare persoană în parte are programul său natural de revenire la normal în funcție de propriile circumstanțe.
Așa cum poți avea doi copii ale căror personalități să fie extrem de diferite, așa și sarcinile pot avea o perspectivă complet opusă. Memoria mușchilor este acolo pentru a face lucrurile mai simple a doua oară.