Reclamă

Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii

Recuperarea după nașterea vaginală, numită și recuperare postpartum, necesită timp. Unele femei nu se simt la fel de bine ca înainte de sarcină timp de câteva luni, deși multe se simt în mare parte recuperate după 6-8 săptămâni. Află care sunt remediile pentru vindecarea leziunilor vaginale după naștere.

Publicat: 23 aprilie 2024, 08:43 / Actualizat: 29 aprilie 2024, 13:55
O femeie care își ține bebelușul pe piept ca să doarmă, în haine albe, în timp ce micuțul poartă un body galben
În mod clar, corpul tău are multe de refăcut după naștere, așa că odihna este primul remediu / Shutterstock

Indiferent dacă stai în travaliu timp de 2 ore sau 2 zile, probabil că va trebui să stai în spital timp de 24-48 de ore, în funcție de ceea ce decide medicul. După ce te întorci acasă, corpul tău va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se recupera complet.

Vindecarea leziunilor vaginale după naștere

În mod clar, corpul tău are multe de refăcut după naștere, așa că odihna este primul remediu. Din fericire, atunci când vine vorba de îngrijirea postpartum, există o mulțime de sfaturi și trucuri pentru vindecarea leziunilor vaginale după naștere. Acestea sunt simptomele la care te poți aștepta după nașterea vaginală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Durere vaginală

În timpul travaliului, perineul, zona dintre vagin și rect, se poate întinde și rupe, ceea ce poate provoca răni. Durerea postpartum poate fi agravată dacă faci o epiziotomie. Aceasta este tăietura pe care o face medicul pentru a lărgi vaginul ca copilul să iasă mai ușor.

Este posibil să ți se facă cusături pentru a închide rupturile sau tăieturile în zona perineului. Ele se vor reface complet în decurs de 6 săptămâni. Corpul tău va absorbi în cele din urmă cusăturile. Între timp, nu atinge cusăturile și sună medicul dacă devin mai dureroase sau roșii ori se formează zone cu lichid în jurul lor.

Pune o pungă de gheață sau o compresă rece pe zonă, pentru a ameliora durerea și umflăturile.
Stai pe o pernă în loc de o suprafață tare. Spală-te mereu cu apă caldă pentru a menține zona curată după ce folosești toaleta. Acest lucru va calma durerea și te va ajuta să eviți infecția.

Scurgeri vaginale

Este ceva obișnuit să ai sângerări și scurgeri vaginale timp de câteva săptămâni după naștere. Acesta este modul în care corpul tău scăpa de țesutul suplimentar și de sângele din interiorul uterului, care a hrănit copilul în timpul sarcinii.

În primele zile, vei vedea sânge roșu aprins care se va diminua treptat, devenind roz, mai apoi maro, galben sau crem înainte de a dispărea. În primele 10 zile cantitatea de lichid poate să fie mai mare, dar apoi se va diminua treptat. Este posibil să vezi chiar și niște cheaguri de sânge. Acest lucru este cel mai frecvent în prima săptămână după naștere. Sună medicul dacă dimensiunea cheagurilor de sânge este neobișnuită.

Reclamă

Folosește tampoane absorbante postnatale cât timp ai scurgeri vaginale.

Dureri postnatale

Contracțiile resimțite pentru câteva zile după naștere sunt normale. Se pot simți ca și crampele pe care le ai în timpul menstruației. Se întâmplă pentru că uterul tău se micșorează, trece de la aproximativ 2,5 kilograme imediat după naștere la doar câteva zeci de grame 6 săptămâni mai târziu.

Este posibil să te confrunți mai mult cu aceste dureri atunci când alăptezi copilul, deoarece alăptarea eliberează substanțe în corp, care provoacă încordarea uterului.

Remedii pentru vindecarea leziunilor după naștere

După cum am menționat anterior, vaginul se curăță singur după naștere. Specialiștii nu recomandă spălarea vaginului cu produse de igienă, deoarece acestea perturbă capacitatea naturală a vaginului de a se autocurăța. „Vaginul tău este conceput pentru a menține în mod natural echilibrul corect al pH-ului. Este plin de bacterii sănătoase care ajută la ținerea la distanță a infecțiilor și la prevenirea iritațiilor”, spune Turenne.

Consumă alimente cu fibre

Este posibil să ai probleme cu constipația după ce naști. Acesta este adesea un efect secundar al medicamentelor pentru durere pe care le-ai luat în timpul nașterii. Dacă ai avut o epiziotomie, s-ar putea să îți fie și teamă că eliminarea fecalelor va deteriora cusăturile.

Pentru a ameliora constipația, bea multă apă și mănâncă alimente care conțin multe fibre. Dacă ai hemoroizi după naștere, încearcă să aplici creme pentru a calma durerea și mâncărimea.

Evită iritanții vaginali

Specialiștii recomandă să stai cât poți de departe de produsele vaginale care conțin parfumuri și detergenți duri, precum și de absorbante care conțin materiale plastice și fibre sintetice. Alege în schimb tampoane organice. Specialiștii recomandă însă să nu te speli prea mult în zona vaginului. „Sângerările postpartum le determină pe unele femei să-și spele vulvele mai des, ceea ce poate provoca mai multă uscăciune și mâncărime”, spune Ithamar Turenne, specialist în recuperarea post-partum.

Fă exerciții Kegel

Te lupți cu controlul vezicii urinare? Efectuarea exercițiilor Kegel te poate ajuta să îți întărești mușchii bazei pelvine. Acest lucru ajută la menținerea continenței urinare și a funcției sfincterului anal. Exercițiile Kegel pot crește, de asemenea, tonusul mușchilor vaginali pentru a spori plăcerea sexuală.

Cumpără un lubrifiant de calitate

Este adevărat că vaginul tău nu va fi niciodată exact la fel ca înainte de copil, dar nu este un lucru rău și nu îți va afecta viața sexuală așa cum ai putea crede. Sigur, va dura ceva timp pentru ca lucrurile să se simtă din nou „normale”. Nu uita de lubrifiere. Ai un conținut scăzut de estrogen după naștere și pe perioada alăptării, provocând o subțiere a mucoasei vaginale, ceea ce poate duce la uscăciune. Toate acestea pot face relațiile intime mai puțin confortabile, dar investiția într-un lubrifiant poate fi o salvare.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie în sala de travaliu, pe masa de nașteri, cu medicii pe lângă ea
Epiziotomia: ce este și când este necesară
Epiziotomia: ce este și când este necesară
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara o omletă pentru copii. În doar câteva minute poți pune pe masă un mic dejun sănătos și sățios. Ouăle au o mulțime de beneficii pentru sănătatea copilului și sprijină buna......
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
2
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
O echipă de psihologi și specialiști în sănătate mintală de la mai multe instituții din Danemarca a descoperit că reducerea timpului pe ecran pentru copii la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale......
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Corpul trece prin numeroase schimbări după implantarea embrionului, iar sistemul imunitar este mai vulnerabil decât de obicei. Una dintre problemele cu care te poți confrunta sunt aceste viroze stomacale în sarcină. Acestea pot fi neplăcute,......
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
07:46
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
07:02
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
7 septembrie, 06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
6 septembrie, 07:50
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Închide