Reclamă

Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii

Recuperarea după nașterea vaginală, numită și recuperare postpartum, necesită timp. Unele femei nu se simt la fel de bine ca înainte de sarcină timp de câteva luni, deși multe se simt în mare parte recuperate după 6-8 săptămâni. Află care sunt remediile pentru vindecarea leziunilor vaginale după naștere.

Publicat: 23 aprilie 2024, 08:43 / Actualizat: 29 aprilie 2024, 13:55
O femeie care își ține bebelușul pe piept ca să doarmă, în haine albe, în timp ce micuțul poartă un body galben
În mod clar, corpul tău are multe de refăcut după naștere, așa că odihna este primul remediu / Shutterstock

Indiferent dacă stai în travaliu timp de 2 ore sau 2 zile, probabil că va trebui să stai în spital timp de 24-48 de ore, în funcție de ceea ce decide medicul. După ce te întorci acasă, corpul tău va avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se recupera complet.

Vindecarea leziunilor vaginale după naștere

În mod clar, corpul tău are multe de refăcut după naștere, așa că odihna este primul remediu. Din fericire, atunci când vine vorba de îngrijirea postpartum, există o mulțime de sfaturi și trucuri pentru vindecarea leziunilor vaginale după naștere. Acestea sunt simptomele la care te poți aștepta după nașterea vaginală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Durere vaginală

În timpul travaliului, perineul, zona dintre vagin și rect, se poate întinde și rupe, ceea ce poate provoca răni. Durerea postpartum poate fi agravată dacă faci o epiziotomie. Aceasta este tăietura pe care o face medicul pentru a lărgi vaginul ca copilul să iasă mai ușor.

Este posibil să ți se facă cusături pentru a închide rupturile sau tăieturile în zona perineului. Ele se vor reface complet în decurs de 6 săptămâni. Corpul tău va absorbi în cele din urmă cusăturile. Între timp, nu atinge cusăturile și sună medicul dacă devin mai dureroase sau roșii ori se formează zone cu lichid în jurul lor.

Pune o pungă de gheață sau o compresă rece pe zonă, pentru a ameliora durerea și umflăturile.
Stai pe o pernă în loc de o suprafață tare. Spală-te mereu cu apă caldă pentru a menține zona curată după ce folosești toaleta. Acest lucru va calma durerea și te va ajuta să eviți infecția.

Scurgeri vaginale

Este ceva obișnuit să ai sângerări și scurgeri vaginale timp de câteva săptămâni după naștere. Acesta este modul în care corpul tău scăpa de țesutul suplimentar și de sângele din interiorul uterului, care a hrănit copilul în timpul sarcinii.

În primele zile, vei vedea sânge roșu aprins care se va diminua treptat, devenind roz, mai apoi maro, galben sau crem înainte de a dispărea. În primele 10 zile cantitatea de lichid poate să fie mai mare, dar apoi se va diminua treptat. Este posibil să vezi chiar și niște cheaguri de sânge. Acest lucru este cel mai frecvent în prima săptămână după naștere. Sună medicul dacă dimensiunea cheagurilor de sânge este neobișnuită.

Reclamă

Folosește tampoane absorbante postnatale cât timp ai scurgeri vaginale.

Dureri postnatale

Contracțiile resimțite pentru câteva zile după naștere sunt normale. Se pot simți ca și crampele pe care le ai în timpul menstruației. Se întâmplă pentru că uterul tău se micșorează, trece de la aproximativ 2,5 kilograme imediat după naștere la doar câteva zeci de grame 6 săptămâni mai târziu.

Este posibil să te confrunți mai mult cu aceste dureri atunci când alăptezi copilul, deoarece alăptarea eliberează substanțe în corp, care provoacă încordarea uterului.

Remedii pentru vindecarea leziunilor după naștere

După cum am menționat anterior, vaginul se curăță singur după naștere. Specialiștii nu recomandă spălarea vaginului cu produse de igienă, deoarece acestea perturbă capacitatea naturală a vaginului de a se autocurăța. „Vaginul tău este conceput pentru a menține în mod natural echilibrul corect al pH-ului. Este plin de bacterii sănătoase care ajută la ținerea la distanță a infecțiilor și la prevenirea iritațiilor”, spune Turenne.

Consumă alimente cu fibre

Este posibil să ai probleme cu constipația după ce naști. Acesta este adesea un efect secundar al medicamentelor pentru durere pe care le-ai luat în timpul nașterii. Dacă ai avut o epiziotomie, s-ar putea să îți fie și teamă că eliminarea fecalelor va deteriora cusăturile.

Pentru a ameliora constipația, bea multă apă și mănâncă alimente care conțin multe fibre. Dacă ai hemoroizi după naștere, încearcă să aplici creme pentru a calma durerea și mâncărimea.

Evită iritanții vaginali

Specialiștii recomandă să stai cât poți de departe de produsele vaginale care conțin parfumuri și detergenți duri, precum și de absorbante care conțin materiale plastice și fibre sintetice. Alege în schimb tampoane organice. Specialiștii recomandă însă să nu te speli prea mult în zona vaginului. „Sângerările postpartum le determină pe unele femei să-și spele vulvele mai des, ceea ce poate provoca mai multă uscăciune și mâncărime”, spune Ithamar Turenne, specialist în recuperarea post-partum.

Fă exerciții Kegel

Te lupți cu controlul vezicii urinare? Efectuarea exercițiilor Kegel te poate ajuta să îți întărești mușchii bazei pelvine. Acest lucru ajută la menținerea continenței urinare și a funcției sfincterului anal. Exercițiile Kegel pot crește, de asemenea, tonusul mușchilor vaginali pentru a spori plăcerea sexuală.

Cumpără un lubrifiant de calitate

Este adevărat că vaginul tău nu va fi niciodată exact la fel ca înainte de copil, dar nu este un lucru rău și nu îți va afecta viața sexuală așa cum ai putea crede. Sigur, va dura ceva timp pentru ca lucrurile să se simtă din nou „normale”. Nu uita de lubrifiere. Ai un conținut scăzut de estrogen după naștere și pe perioada alăptării, provocând o subțiere a mucoasei vaginale, ceea ce poate duce la uscăciune. Toate acestea pot face relațiile intime mai puțin confortabile, dar investiția într-un lubrifiant poate fi o salvare.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie în sala de travaliu, pe masa de nașteri, cu medicii pe lângă ea
Epiziotomia: ce este și când este necesară
Epiziotomia: ce este și când este necesară
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Cele mai noi
Fetița se joacă cu bunicii ei
05:28
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Bebeluș face aerosoli
05:27
Crupul laringian la bebeluși și copii
Crupul laringian la bebeluși și copii
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Închide