Dacă ai avut depresie postnatală după nașterea primului copil, grijile că această etapă se va întoarce și la cel de-al doilea sunt ridicate. Teama de a nu cădea încă o dată pe această pantă împiedică cuplurile să mai facă copii.
Sarcina după depresia postnatală
Înțelegând semnele depresiei postpartum, planificând totul pentru a ușura simptomele și având oameni care te sprijină în jur, poți reduce unele dintre momente mai puțin plăcute pentru așteptarea următorului copil.
Potrivit specialiștilor, este posibil ca dacă ai avut depresie postnatală la prima sarcină, aceasta să revină și în viitor. Dacă totuși îți iei anumite măsuri de prevenție, poți traversa etapa fără probleme.
Riscurile ca depresia să revină sunt de la 30% la 70% în funcție de severitatea simptomelor pe care le-ai întâmpinat. Mamele care au avut o perioadă dificilă în acest sens sunt mai predispuse la a trece încă o dată prin aceeași etapă. Motivul pentru care anumite femei nu au depresie postpartum la fiecare dintre sarcini este că în funcție de organism, lucrurile se întâmplă diferit.
Cum poți încerca să rămâi din nou însărcinată după depresia postnatală
Ideea de a rămâne din nou gravidă după prima sarcină rămâne la decizia fiecăruia în parte. Împreună cu familia vei lua cea mai bună variantă pentru ca totul să decurgă perfect. Vizitele în cabinetul medicului psiholog te pot ajuta să vezi mai bine imaginea de ansamblu.
Unele mămici se simt rușinate de faptul că sunt deprimate după naștere, însă acest lucru este absolut normal. Schimbările bruște de temperament și stările anxioase sunt printre cele mai comune în rândul femeilor care abia au născut.
Să primești ajutor este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și micuțul tău. Este important ca împreună cu partenerul să vă luați timpul necesar pentru a discuta despre o altă sarcină. Nu lăsa pe nimeni să-ți modifice decizia înainte de a te simți pregătită.
Cum poți preveni apariția depresiei postnatale
Nu există o soluție ideală pentru a preveni aceste momente, însă există câteva strategii pe care le poți folosi pentru a scădea riscul apariției depresiei postnatale.
Fii aproape de oameni care te ajută
Cheia ca totul să decurgă cât mai ușor este să ai aproape de tine oameni care să te sprijine. Poate fi vorba despre partenerul tău, familia, prieteni, doctorul, terapeutul sau chiar vecinii. De fapt, doctorul ar trebui să fie primul luat în considerare atunci când aduci în discuție depresia postnatală, spun cei de la panda.org.au. Starea ta de bine va afecta sănătatea celui mic, astfel că un specialist îți poate recomanda metode eficiente de a pune totul la punct.
Asigură-te că familia și prietenii cunosc semnele depresiei postnatale
Discută cu cei apropiați momentele mai puțin plăcute pe care le-ai traversat în cazul primei sarcini. Explică-le diferența dintre depresia postnatală și sentimentul de tristețe ce apare imediat după naștere. Sugerează-le să îți aducă la cunoștință schimbările din comportamentul tău pentru a rezolva cât mai repede fiecare situație.
Formează-ți așteptări realiste despre ceea ce urmează să se întâmple
Nu pune presiune pe tine pentru a face totul. Partenerul îți poate oferi o mână de ajutor, la fel și prietenii sau familia. Indiferent de persoanele care se află lângă tine, spune-le ceea ce te deranjează.
Discută cu un terapeut
Dacă obișnuiești să mergi în cabinetul unui psiholog, discută cu acesta înainte de a rămâne însărcinată. În caz contrar, poate ar trebui să iei în calcul și această idee pentru un suport moral mult mai variat.
Adoptă un stil de viață sănătos
Atunci când corpul nostru primește nutrienții esențiali și sportul face parte dintr-un program, există șanse mai scăzute de a avea depresie postnatală. Studiile arată că atunci când nu avem îndeajuns de mulți nutrienți, inclusiv vitaminele D și B, depresia se instalează mai ușor.
Alte cercetări au arătat că femeile care nu fac sport înainte și în timpul sarcinii pot avea șanse crescute de a fi depresive după naștere. Dacă ai luat tratament medicamentos pentru a trece peste această etapă dificilă, cea de-a doua sarcină te poate readuce în același punct, arată cei de la whattoexpect.com.
Cum treci peste depresia postnatală dacă apare din nou
Depresia postnatală poate afecta și alții membrii ai familiei. Uneori, faptul că această etapă revine în viața ta poate fi la fel de înfricoșător pentru partener. Comunicarea deschisă este cheia către temeri și rezolvarea acestora. Împreună veți găsi soluția ideală pentru a merge mai departe și a încerca din nou să aveți un copil.
În concluzie, dacă ți-e teamă că vei avea încă o dată depresie postnatală află că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt scăzute. Dacă totuși se întâmplă, există metode prin care poți cere ajutorul de care ai nevoie.