Reclamă

Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte

Dacă vrei ca micuțul tău să-și gestioneze echilibrat comportamentele, să relaționeze eficient și sănătos cu cei din jur, dar și să-și rezolve cu calm problemele, atunci ar fi momentul să începi să-l ajuți să-și dezvolte conștiința de sine. Descoperă cum să abordezi acest subiect legat de conștiința de sine a copilului.

Mama și fiica ei stau și discută relaxat pe pat
Copilul începe să fie conștient de el însuși încă din prima copilărie / Shutterstock

Conștiința de sine a copilului este capacitatea de a înțelege și de a-și recunoaște propria identitate și existență ca individ distinct. Aceasta include cunoașterea punctelor forte, a provocărilor, a valorilor, a emoțiilor și a speranțelor pentru viitor. Atunci când copilul deține aceste abilități, drumul lui va fi, cu siguranță, unul echilibrat, sănătos și plin de satisfacții.

Conștiința de sine a copilului: cum îl ajuți să și-o dezvolte

Conștiința de sine a copilului este un proces complex și evoluează pe măsură ce acesta crește și se dezvoltă. Însă, încă de la cele mai fragede vârste, îl poți încuraja și ajuta astfel încât să dobândească această abilitate. Vei fi surprinsă să afli că această abilitate, conștiința de sine a copilului, are ca și consecință dobândirea unui nivel ridicat de inteligență emoțională. Ceea ce îl poate ajuta pe copil să fie un bun comunicator și ascultător. De asemenea, îi poate dezvolta gândirea critică dar și abilitatea de a fi lider și de a empatiza.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Atunci când copilul își înțelege emoțiile și își recunoaște punctele slabe și punctele forte, e și capabil să-și pună în practică abilitățile. Acest lucru îl ajută să înțeleagă modul în care acțiunile lui pot avea un impact asupra lui și asupra celorlalți. De asemenea, o conștiința de sine a copilului mai dezvoltată, îl va ajuta să facă alegeri mai bune la școală și în fiecare aspect al vieții.

Fii un exemplu pentru el

Deși mulți părinți au tendința de a-și ascunde și de a-și suprima propriile sentimente și emoții, psihologii nu sunt de acord cu această practică. Ei cred că îl ajuți mai mult pe copil arătându-i cum anume trăiești și gestionezi situațiile de viață. Reprimarea emoțiilor l-ar putea face pe copil să creadă că problema este el. Și atunci, cel mai bine ar fi să-i expui problema cu care te confrunți. Să-i prezinți ”planul de bătaie” cu care vrei să o rezolvi, iar la final, lasă-l să-ți vadă emoțiile. Chiar dacă treci prin eșec. Important e ca el să vadă cum anume procedezi când întâmpini o situație delicată. Nu uita că pentru copil, cel mai bun exemplu ești chiar tu. Iar asta înseamnă că poți ajuta la dezvoltarea conștiinței de sine a copilului.

Vorbește-i copilului despre slăbiciuni și punctele forte

Conștiința de sine a copilului se bazează și pe recunoașterea slăbiciunilor. Copilul trebuie să știe că fiecare om are punctele lui forte, dar și slăbiciunile lui. Important e să le descoperim, să le recunoaștem și să jonglăm cu ele. E în regulă să-i spui că tu te pricepi foarte bine să gătești. Dar nu ești pricepută la reparat lucruri prin casă. Recunoașterea slăbiciunilor îl ajută pe copil să vadă cât de diferiți suntem unii de alții. Dar și cât de important e să ne recunoaștem slăbiciunile pentru a le îmbunătăți.

Fă-l să se gândească la cum gândește

Tamara Rosier, coach de dezvoltare și învățare, spune pentru Child Mind Institute că, de cele mai multe ori, copilul reflectă asupra punctelor tari și a punctelor slabe în două moduri: pot sau nu pot face ceva. ”Rareori își acordă timp pentru a-și schimba gândirea în acest sens. De aceea, e important să aibă un moment pentru a se  gândi la modul în care se adaptează la provocări și critici. Îl ajută să devină independent, rezilient și să evite negativismul”.

De asemenea, ea mai spune că ” A te gândi la cum gândești creează o perspectivă – o perspectivă care lasă loc pentru schimbare.” De aceea, e important, mai notează Rosier să îi pui copilului întrebări deschise, axate pe o soluție. „Cum ai putea să te descurci altfel?” ”Cam pe când crezi că vei termina desenul?” Aceasta va schimba încet-încet modul în care se gândește la punctele slabe.

Reclamă

Încearcă să păstrezi un echilibru în ceea ce privește complimentele la adresa lui

Cu alte cuvinte, nu-l complimenta gratuit. Poți să-i spui că a greșit sau că nu e chiar reușit ceea ce a făcut și într-un mod în care să nu-l jignească sau să nu-l descurajeze. Începe întotdeauna prin a scoate în evidență punctele forte ale proiectului, după care oferă-i un feed-back și în ceea ce privește detaliile la care mai are de lucrat. Un exercițiu recomandat de psihologi este și analiza împreună cu copilul a proiectului. Așa își va da seama singur de erorile făcute, și își va face și un plan de remediere a acestora.

Ajută-l să-și seteze obiectivele

Jerry Bubrick, psiholog clinician la Child Mind Institute, recomandă părinților să ajute prin stabilirea unor obiective ușor de gestionat, astfel încât să copilul să capete încredere.  „Nu este vorba de a coborî standardele, ci de a face obiectivele mai ușor de atins”, susține psihologul. Pentru că după cum probabil știi deja, copiii au tendința de a renunța atunci când dau de greu. În acele momente e important să-i fi alături și să stabiliți împreună pașii pe care urmează să-i facă pentru a atinge obiectivele dorite.

Ajutând la dezvoltarea conștiinței de sine a copilului, nu faci altceva decât să-i oferi șansa de a se dezvolta și a evolua sănătos și echilibrat din punct de vedere mental.

Te-ar mai putea interesa și
Un grup de copii de grădiniță se joacă pe covor cu piese mari de lego
Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului
Abilitățile sociale și emoționale la copii. Cât contribuie la atingerea succesului
Mama care își atenționează fiul
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
8 semne că afectezi stima de sine a copilului fără să-ți dai seama
Mama își ține copilul în brațe și-i citește o poveste despre inteligența emoțională la copii
Inteligența emoțională la copii. Ce fraze nu folosesc părinții care vor să dezvolte această abilitate
Inteligența emoțională la copii. Ce fraze nu folosesc părinții care vor să dezvolte această abilitate
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Închide