Reclamă

Cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile: 5 sfaturi utile

Lucrurile care sunt noi, mari, zgomotoase sau diferite pot părea înfricoșătoare pentru copii. Este absolut normal și aceste sentimente îi pot ajuta pe copii să fie precauți. Însă, părinții îi pot ajuta pe copii să se simtă în siguranță și în largul lor. Mai jos, îți spunem cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile. Descopră 5 sfaturi utile, din care te poți inspira.

O mamă validează emoțiile unei fetițe care plânge
De de 4 ani, copiii au răbdarea și conștiința corpului pentru a practica exerciții de respirație profundă / Shutterstock

Îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile, luându-le în serios sentimentele sau încurajându-i să vorbească despre ce îi îngrijorează. În plus, le poți oferi posibilitatea de a-și confrunta temerile în ritmul propriu.

Cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile

Experții dezvăluie câteva dintre lucrurile care îi pot face pe copii să le fie teamă și oferă modalități de a-i calma, scrie parents.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În momentele dificile, copiii au nevoie ca părinții să le fie alături, să îi înțeleagă și să le valideze emoțiile puternice. În acest mod, micuții reușesc să depășească situațiile complicate și înțeleg că au alături adulți empatici, capabili să îi ghideze chiar și în momentele dificile.

Dacă și tu îți dorești să îți ajuți copilul să se dezvolte emoțional, să aibă încredere în tine și să învețe să gestioneze cu ușurință situațiile care îl scot din zona de confort, te invităm să descoperi cinci sfaturi utile despre cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile.

Reclamă

1. Recunoaște îngrijorările

Preșcolarilor le place să exploreze lumea din jur, dezvoltându-și astfel cunoștințele și imaginația. De asemenea, aceștia își fac multe scenarii și au multe lucruri de care se tem. Ar putea să se teamă de întuneric pentru că nu pot vedea ce se întâmplă în jurul.

Aceștia presupun că ceva amenințător îi pândește în apropiere. În plus, anumite anxietăți s-ar putea concentra pe zgomote surprinzătoare și bruște, cum ar fi zgomotul unei toalete publice sau al scurgerilor și ventilatoarelor. „Frica este ceea ce se întâmplă în intervalul dintre expunerea la ceva nou și înțelegerea modului în care funcționează“, spune Tamar Chansky, doctor în științe, autoarea cărții „Freeing Your Child From Anxiety“, pentru parents.com.

Deoarece copiii de 3 și 4 ani pot avea dificultăți în a distinge fantezia de realitate, o carte despre dragoni ar putea duce la o îngrijorare. Copiii și-ar putea imagina că monștrii care scuipă foc se află în spatele ușii dulapului.

Reclamă

De asemenea, copilul ar putea începe să înțeleagă simbolurile. Astfel, un păianjen i-ar putea da fiori doar pentru că știe că imaginile cu acest gândac sunt considerate înfricoșătoare de Halloween. El poate avea probleme în a înțelege că lucrurile înfricoșătoare pe care le vede sau despre care aude nu i se vor întâmpla neapărat lui sau cuiva drag, explică psihologul clinician Tracy Moran, profesor la Institutul Erikson, din Chicago.

2. Identifică semnele

Unii copii nu au abilitățile de limbaj necesare pentru a-și exprima temerile. Anxietatea lor ar putea să apară sub formă de neliniște, toane și iritabilitate, spune psihologul Ira Glovinsky, din West Bloomfield, Michigan. Uneori, neliniștea ia și forma unor dureri de cap sau de stomac.

În acest caz, pentru a exclude o problemă fizică, este indicat să discuți cu un pediatru. Dacă durerile apar în fiecare zi, la aceeași oră, sau în legătură cu un anumit eveniment, anxietatea ar putea fi vinovată, spune psihologul Moran.

3. Ia-o pas cu pas

Deși este tentantă să eviți factorii care declanșează spaima copiilor, este recomandat să nu faci asta. Acest lucru le poate face să se amplifice. În schimb, îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile, ajutăndu-i să se obișnuiască treptat cu o situație înfricoșătoare.

De exemplu, dacă un copil este speriat de adulți care poartă diferite costume, lăsă-l să privească Iepurașul de Paște de la o distanță confortabilă, sugerează medicul , autoarea cărții „What to Do When You Worry Too Much“.

De asemenea, când copilul țipă la vederea câinelui vecinului, îl poate privi de la fereastră, înainte de a-l saluta de pe umerii tatălui. De exemplu, poți să-i vorbești despre o situație care ar putea să-l sperie, vorbind despre ea. Ai putea să-i explici că atunci când apeși mânerul, toaleta aspiră apa cu un zgomot puternic puternic. Apoi, rezervorul se umple din nou.

4. Pune accent pe distracție

Joaca este una dintre cele mai bune tehnici prin care îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile, Una dintre cele 5 modalități de a opri temerile copilului o reprezintă jocul. Când copilului îi este frică de întuneric, citește-i povești, înainte de culcare, ținând aprinsă o lanternă. De asemenea, îi poți cumpăra jucării care strălucesc în întuneric și poți concepe o vânătoare de comori.

Dacă este îngrijorat de un monstru care este sub pat, roagă copilul să deseneze creatura, făcând o față caraghioasă. Astfel, ar putea să-l o ajute să se simtă mai puțin speriat. De asemenea, medicul Chansky recomandă să puneți în scenă un spectacol de păpuși, copilul fiind cel care își poate învinge temerile, alungând acel monstru din oraș.

5. Ajută-l să se relaxeze

De la 4 ani, copiii au răbdarea și conștiința corpului pentru a practica exerciții de respirație profundă. „Îi învăț pe copii să se întindă pe spate, să-și strângă ochii, să ridice umerii spre urechi, apoi să se relaxeze și să expire“, spune psihologul Glovinsky.

Ajută-ți copilul să practice această tehnică de „scanare a corpului“, din cap până în picioare, câteva minute pe zi. Odată ce o stăpânește, ar putea fi capabil să se liniștească singur, înainte ca temerile sale să se accentueze.

Te-ar mai putea interesa și
Mama și fiica ei stau și discută relaxat pe pat
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Conștiința de sine a copilului. Cum îl ajuți să și-o dezvolte
Mamă si fiica se joacă de-a super eroii
Ce abilități sociale le insufla psihologii copiilor lor
Ce abilități sociale le insufla psihologii copiilor lor
Fetiță cu părul lung, care stă în pat, pe semi-întuneric, sub pilotă, cu pumnii strânși sub bărbie, iar pe perete se reflectă două umbre de mâini de monstru, pentru a ilustrând fricile copiilor
Fricile copiilor. De ce apar și cum îi pot ajuta părinții
Fricile copiilor. De ce apar și cum îi pot ajuta părinții
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Închide