Reclamă

Cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile: 5 sfaturi utile

Lucrurile care sunt noi, mari, zgomotoase sau diferite pot părea înfricoșătoare pentru copii. Este absolut normal și aceste sentimente îi pot ajuta pe copii să fie precauți. Însă, părinții îi pot ajuta pe copii să se simtă în siguranță și în largul lor. Mai jos, îți spunem cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile. Descopră 5 sfaturi utile, din care te poți inspira.

O mamă validează emoțiile unei fetițe care plânge
De de 4 ani, copiii au răbdarea și conștiința corpului pentru a practica exerciții de respirație profundă / Shutterstock

Îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile, luându-le în serios sentimentele sau încurajându-i să vorbească despre ce îi îngrijorează. În plus, le poți oferi posibilitatea de a-și confrunta temerile în ritmul propriu.

Cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile

Experții dezvăluie câteva dintre lucrurile care îi pot face pe copii să le fie teamă și oferă modalități de a-i calma, scrie parents.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În momentele dificile, copiii au nevoie ca părinții să le fie alături, să îi înțeleagă și să le valideze emoțiile puternice. În acest mod, micuții reușesc să depășească situațiile complicate și înțeleg că au alături adulți empatici, capabili să îi ghideze chiar și în momentele dificile.

Dacă și tu îți dorești să îți ajuți copilul să se dezvolte emoțional, să aibă încredere în tine și să învețe să gestioneze cu ușurință situațiile care îl scot din zona de confort, te invităm să descoperi cinci sfaturi utile despre cum îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile.

Reclamă

1. Recunoaște îngrijorările

Preșcolarilor le place să exploreze lumea din jur, dezvoltându-și astfel cunoștințele și imaginația. De asemenea, aceștia își fac multe scenarii și au multe lucruri de care se tem. Ar putea să se teamă de întuneric pentru că nu pot vedea ce se întâmplă în jurul.

Aceștia presupun că ceva amenințător îi pândește în apropiere. În plus, anumite anxietăți s-ar putea concentra pe zgomote surprinzătoare și bruște, cum ar fi zgomotul unei toalete publice sau al scurgerilor și ventilatoarelor. „Frica este ceea ce se întâmplă în intervalul dintre expunerea la ceva nou și înțelegerea modului în care funcționează“, spune Tamar Chansky, doctor în științe, autoarea cărții „Freeing Your Child From Anxiety“, pentru parents.com.

Deoarece copiii de 3 și 4 ani pot avea dificultăți în a distinge fantezia de realitate, o carte despre dragoni ar putea duce la o îngrijorare. Copiii și-ar putea imagina că monștrii care scuipă foc se află în spatele ușii dulapului.

Reclamă

De asemenea, copilul ar putea începe să înțeleagă simbolurile. Astfel, un păianjen i-ar putea da fiori doar pentru că știe că imaginile cu acest gândac sunt considerate înfricoșătoare de Halloween. El poate avea probleme în a înțelege că lucrurile înfricoșătoare pe care le vede sau despre care aude nu i se vor întâmpla neapărat lui sau cuiva drag, explică psihologul clinician Tracy Moran, profesor la Institutul Erikson, din Chicago.

2. Identifică semnele

Unii copii nu au abilitățile de limbaj necesare pentru a-și exprima temerile. Anxietatea lor ar putea să apară sub formă de neliniște, toane și iritabilitate, spune psihologul Ira Glovinsky, din West Bloomfield, Michigan. Uneori, neliniștea ia și forma unor dureri de cap sau de stomac.

În acest caz, pentru a exclude o problemă fizică, este indicat să discuți cu un pediatru. Dacă durerile apar în fiecare zi, la aceeași oră, sau în legătură cu un anumit eveniment, anxietatea ar putea fi vinovată, spune psihologul Moran.

3. Ia-o pas cu pas

Deși este tentantă să eviți factorii care declanșează spaima copiilor, este recomandat să nu faci asta. Acest lucru le poate face să se amplifice. În schimb, îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile, ajutăndu-i să se obișnuiască treptat cu o situație înfricoșătoare.

De exemplu, dacă un copil este speriat de adulți care poartă diferite costume, lăsă-l să privească Iepurașul de Paște de la o distanță confortabilă, sugerează medicul , autoarea cărții „What to Do When You Worry Too Much“.

De asemenea, când copilul țipă la vederea câinelui vecinului, îl poate privi de la fereastră, înainte de a-l saluta de pe umerii tatălui. De exemplu, poți să-i vorbești despre o situație care ar putea să-l sperie, vorbind despre ea. Ai putea să-i explici că atunci când apeși mânerul, toaleta aspiră apa cu un zgomot puternic puternic. Apoi, rezervorul se umple din nou.

4. Pune accent pe distracție

Joaca este una dintre cele mai bune tehnici prin care îi poți ajuta pe copii să-și depășească temerile, Una dintre cele 5 modalități de a opri temerile copilului o reprezintă jocul. Când copilului îi este frică de întuneric, citește-i povești, înainte de culcare, ținând aprinsă o lanternă. De asemenea, îi poți cumpăra jucării care strălucesc în întuneric și poți concepe o vânătoare de comori.

Dacă este îngrijorat de un monstru care este sub pat, roagă copilul să deseneze creatura, făcând o față caraghioasă. Astfel, ar putea să-l o ajute să se simtă mai puțin speriat. De asemenea, medicul Chansky recomandă să puneți în scenă un spectacol de păpuși, copilul fiind cel care își poate învinge temerile, alungând acel monstru din oraș.

5. Ajută-l să se relaxeze

De la 4 ani, copiii au răbdarea și conștiința corpului pentru a practica exerciții de respirație profundă. „Îi învăț pe copii să se întindă pe spate, să-și strângă ochii, să ridice umerii spre urechi, apoi să se relaxeze și să expire“, spune psihologul Glovinsky.

Ajută-ți copilul să practice această tehnică de „scanare a corpului“, din cap până în picioare, câteva minute pe zi. Odată ce o stăpânește, ar putea fi capabil să se liniștească singur, înainte ca temerile sale să se accentueze.

Te-ar mai putea interesa și
Copil care pune mâna pe o cratiță ce se află pe aragaz
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii: care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în cazul arsurilor la copii: care sunt recomandările specialiștilor
Mama își îmbrățișează băiatul adolescent
10 lucruri pe care i le spui adolescentului pentru a se simți iubit
10 lucruri pe care i le spui adolescentului pentru a se simți iubit
Mama îi face baie nou-născutului
Cât de des ar trebui să-i faci baie nou-născutului
Cât de des ar trebui să-i faci baie nou-născutului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
17 aprilie, 07:29
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Închide