Reclamă

Avortul spontan. Tot ce trebuie să știi despre semnele, simptomele și factorii implicați

Fiecare sarcină este diferită și, din păcate, în unele cazuri se poate întâmpla să se încheie cu un avort spontan. Avortul spontan înseamnă pierderea sarcinii înainte de săptămâna 20 de sarcină. Totuși cel mai frecvent apare până în săptămâna 12 de sarcină și se poate întâmpla să apară chiar și în cazul femeilor sănătoase. Aproximativ 10-20 % dintre sarcini se pot termina printr-un avort spontan, dar probabilitatea ar putea fi o mai mare dacă sunt luate în calcul și cele care au loc foarte devreme, fără ca femeia să știe că e însărcinată, spune mayoclinic.org.  

Publicat: 23 aprilie 2024, 07:31
Femeie în bluză albă, care are mâinile pe abdomnen
Avortul spontan poate avea mai multe cauze, dar de cele mai multe ori are legătură cu  anomaliile cromozomiale / Shutterstock

Avortul spontan este o experiență traumatizantă cu care, din păcate, te poți confrunta chiar și de mai multe ori înainte de a avea o sarcină viabilă, sau chiar dacă deja ai născut un copil sănătos și îți dorești un al doilea. Pentru ca vindecarea emoțională să se poată produce, este important să înțelegi mai bine care sunt cauzele și factorii de risc implicați.

Semnele și simptomele care prevestesc avortul spontan

Cele mai multe avorturi spontane apar înainte de săptămână 12 de sarcină, iar semnele și simptomele pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Pete sau sângerări vaginale.
  • Dureri sau crampe abdominale.
  • Eliminare de lichid amniotic sau țesut fetal.

Dacă elimini țesut fetal, îl poți pune într-un recipient curat și îl poți duce mediculul pentru a-l trimite la analiză, recomandă mayoclinic.org.

Reclamă

Tipuri de avort spontan

Există mai multe tipuri de avort spontan, conform plannedparenthood.org. Printre acestea se numără :

  • Avortul spontan ratat. Acesta presupune că ai pierdut sarcina fără să știi. Cel mai probabil nu ai avut simptome, iar ecografia poate confirma existența fătului care nu prezintă bătăi ale inimii sau sacul care nu are embrion.
  • Avortul spontan complet. Acesta are loc când ai avut sângerări și ai eliminat țesut fetal, iar uterul este gol. Medicul îți poate confirma avortul cu ajutorul unei ecografii intravaginale și, de obicei, nu mai este nevoie de nicio intervenție.
  • Avortul spontan incomplet. În acest caz, o parte din țesutul sarcinii se elimină din uter, iar alta rămâne înăuntru. Este ncesar ca medicul să îți spună care sunt opțiunile pentru a curăța complet uterul.  
  • Avortulul spontan recurent: Presupune să ai trei avorturi spontane consecutive, spune clevelandclinic.org. Afectează aproximativ 1% din cupluri.
  • Amenințarea de avort spontan: Ai sângerări vaginale și poți avea crampe ușoare, iar colul uterin rămâne închis. Procentajul ca sarcina să se piardă sau se continue este undeva la jumătate.
  • Avortul spontan inevitabil: Se întâmplă atunci când sângerezi, ai crampe și colul uterin a început să se deschidă. De asemenea, poți avea  scurgeri de lichid amniotic și practic este imposibil ca sarcina să continue.

Cauzele avortului spontan și factorii implicați

Deși de multe ori cauzele unui avort spontan nu pot fi identificate cu exactitate, dar una dintre cele mai frecvente cauze are legătură cu  anomaliile cromozomiale. Acestea sunt cauzate de un ovul sau un spermatozoid care se deteriorează când începe procesul de diviziune. Asta nu presupune că sunt probleme moștenite de la părinți.

Reclamă

Probleme cromozomiale:

  • Există un ovul cu probleme și nu se formează niciun embrion.
  • Sarcină oprită din evoluție. Când embrionul se formează și chiar îi poți auzi bătăile inimii și, apoi, brusc, se oprește din evoluție înainte de apariția oricăror simptome de pierdere a sarcinii.
  • Sarcina molară are ambele seturi de cromozomi doar din partea tatălui și este  asociată cu o creștere anormală a placentei. De obicei, nu există dezvoltare fetală.
  • Sarcina molară parțială presupune că rămân cromozomii mamei, iar tatăl furnizează două seturi de cromozomi, iar asta duce la anomalii ale placentei și cu un făt care nu se dezvoltă normal.

Probleme care țin de mamă:

În anumite cazuri, vârsta, starea de sănătate sau stilul de viață al mamei poate influența o sarcină, care poate să se termine cu un avort spontan. Printre acestea se numără:

  • Vârsta. Femeile care au 35 de ani, au un risc mai ridicat de avort spontan decât femeile mai tinere. Înaintarea în vârstă poate deteriora materialul genetic și poate duce la anomalii cromozomiale și de dezvoltare. Studiile arată că riscul de avort spontan este de 12-15% la persoanele care au 20 de ani și crește la aproximativ cu 20-35% în cazul persoanelor între 35-40 de ani. După  45 de ani, riscul crește până la 50% .
  • Avorturi spontane anterioare. O femeie care a suferit unul sau mai multe avorturi spontane anterior are aproximativ 25% șanse de a avea aeeași experiență.  
  • Diferite afecțiuni. Femeile care au o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul necontrolat, sau au probleme uterine sau cervicale, au un risc ridicat de a  trece printr-un avort spontan.
  • Fumatul, alcoolul și substanțele interzise. Toate acestea sunt nocive pentru făt și ar fi bine să renunți la ele chiar de dinainte de a rămâne însărcinată.
  • Anumite infecții. La începutul sarcinii, medicul îți va recomanda să faci un set de analize care include cele mai periculoase infecții, care pot afecta fătul (testul TORCH). Printre acestea se numără toxoplasmoza, HIV, varicela, viruul Epstein-Barr, citomegalovirusul, herpesul, rubeola, sifilisul sau parvovirus.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie îmbrăcată cu un tricou gri și jeanși, stă pe-o parte, cu genunchii ridicați spre piept și mâinile îmbrățișându-și corpul, într-un pat acoperit cu o pilotă albă, ilustrând tipuri de pierdere de sarcină
Tipuri de pierdere de sarcină și ce le cauzează 
Tipuri de pierdere de sarcină și ce le cauzează 
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză din jeans albastru și colanți negri, care se ține cu mîinile de burtă și stă pe o canapea maro cu o pernă bej la spate, ilustrând Infecții care pot provoca malformații congenitale
Infecții care pot provoca malformații congenitale
Infecții care pot provoca malformații congenitale
Femeie însărcinată, în parc, îmbrăcată cu o bluză albă și colanți gri, care se ține cu mâinile de burtă, ilustrând pierderea sarcinii în trimestrul 2
Pierderea sarcinii în trimestrul 2
Pierderea sarcinii în trimestrul 2
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
O mamă supărată, cu bebelușul în brațe
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
O femeie sau un bărbat care abia și-au intrat în rolul de părinte se confruntă cu o mulțime de temeri, întrebări și situații neprevăzute. Primele zile cu copilul acasă trebuie să fie lipsite de vorbe care le-ar putea alimenta și mai......
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
4
Medicul consultă nasul copilului
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Nasul copiilor este una dintre zonele cele mai expuse accidentelor, fie că este vorba de jocuri în aer liber, activități sportive sau pur și simplu peripețiile obișnuite ale copilăriei. De la zgârieturi minore la fracturi, câteva leziuni......
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
5
O căpușă pe piele
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Căpușele sunt animale mici care atunci când mușcă se fixează pe piele și se hrănesc cu sângele tău. Deși multe dintre ele sunt infensive și nu provoacă probleme grave de sănătate, unele dintre ele pot fi purtătoare de boli. De aceea,......
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Parteneri
Cele mai noi
Mama își îmbrățișează fiica
07:26
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
O femeie gravidă care își mângâie burtica
06:22
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Ce ar trebui să știi despre dopul gelatinos dacă ești însărcinată: ce este, ce rol are și când se elimină
Un băiețel cu buzele uscate și crăpate
06:04
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Mama își învață bebelușul să înoate
2 mai, 08:20
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
2 mai, 08:19
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Mama și fiica se uită într-un atlas de anatomie
2 mai, 08:12
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Închide