Reclamă

Avortul spontan. Tot ce trebuie să știi despre semnele, simptomele și factorii implicați

Fiecare sarcină este diferită și, din păcate, în unele cazuri se poate întâmpla să se încheie cu un avort spontan. Avortul spontan înseamnă pierderea sarcinii înainte de săptămâna 20 de sarcină. Totuși cel mai frecvent apare până în săptămâna 12 de sarcină și se poate întâmpla să apară chiar și în cazul femeilor sănătoase. Aproximativ 10-20 % dintre sarcini se pot termina printr-un avort spontan, dar probabilitatea ar putea fi o mai mare dacă sunt luate în calcul și cele care au loc foarte devreme, fără ca femeia să știe că e însărcinată, spune mayoclinic.org.  

Publicat: 23 aprilie 2024, 07:31
Femeie în bluză albă, care are mâinile pe abdomnen
Avortul spontan poate avea mai multe cauze, dar de cele mai multe ori are legătură cu  anomaliile cromozomiale / Shutterstock

Avortul spontan este o experiență traumatizantă cu care, din păcate, te poți confrunta chiar și de mai multe ori înainte de a avea o sarcină viabilă, sau chiar dacă deja ai născut un copil sănătos și îți dorești un al doilea. Pentru ca vindecarea emoțională să se poată produce, este important să înțelegi mai bine care sunt cauzele și factorii de risc implicați.

Semnele și simptomele care prevestesc avortul spontan

Cele mai multe avorturi spontane apar înainte de săptămână 12 de sarcină, iar semnele și simptomele pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Pete sau sângerări vaginale.
  • Dureri sau crampe abdominale.
  • Eliminare de lichid amniotic sau țesut fetal.

Dacă elimini țesut fetal, îl poți pune într-un recipient curat și îl poți duce mediculul pentru a-l trimite la analiză, recomandă mayoclinic.org.

Reclamă

Tipuri de avort spontan

Există mai multe tipuri de avort spontan, conform plannedparenthood.org. Printre acestea se numără :

  • Avortul spontan ratat. Acesta presupune că ai pierdut sarcina fără să știi. Cel mai probabil nu ai avut simptome, iar ecografia poate confirma existența fătului care nu prezintă bătăi ale inimii sau sacul care nu are embrion.
  • Avortul spontan complet. Acesta are loc când ai avut sângerări și ai eliminat țesut fetal, iar uterul este gol. Medicul îți poate confirma avortul cu ajutorul unei ecografii intravaginale și, de obicei, nu mai este nevoie de nicio intervenție.
  • Avortul spontan incomplet. În acest caz, o parte din țesutul sarcinii se elimină din uter, iar alta rămâne înăuntru. Este ncesar ca medicul să îți spună care sunt opțiunile pentru a curăța complet uterul.  
  • Avortulul spontan recurent: Presupune să ai trei avorturi spontane consecutive, spune clevelandclinic.org. Afectează aproximativ 1% din cupluri.
  • Amenințarea de avort spontan: Ai sângerări vaginale și poți avea crampe ușoare, iar colul uterin rămâne închis. Procentajul ca sarcina să se piardă sau se continue este undeva la jumătate.
  • Avortul spontan inevitabil: Se întâmplă atunci când sângerezi, ai crampe și colul uterin a început să se deschidă. De asemenea, poți avea  scurgeri de lichid amniotic și practic este imposibil ca sarcina să continue.

Cauzele avortului spontan și factorii implicați

Deși de multe ori cauzele unui avort spontan nu pot fi identificate cu exactitate, dar una dintre cele mai frecvente cauze are legătură cu  anomaliile cromozomiale. Acestea sunt cauzate de un ovul sau un spermatozoid care se deteriorează când începe procesul de diviziune. Asta nu presupune că sunt probleme moștenite de la părinți.

Reclamă

Probleme cromozomiale:

  • Există un ovul cu probleme și nu se formează niciun embrion.
  • Sarcină oprită din evoluție. Când embrionul se formează și chiar îi poți auzi bătăile inimii și, apoi, brusc, se oprește din evoluție înainte de apariția oricăror simptome de pierdere a sarcinii.
  • Sarcina molară are ambele seturi de cromozomi doar din partea tatălui și este  asociată cu o creștere anormală a placentei. De obicei, nu există dezvoltare fetală.
  • Sarcina molară parțială presupune că rămân cromozomii mamei, iar tatăl furnizează două seturi de cromozomi, iar asta duce la anomalii ale placentei și cu un făt care nu se dezvoltă normal.

Probleme care țin de mamă:

În anumite cazuri, vârsta, starea de sănătate sau stilul de viață al mamei poate influența o sarcină, care poate să se termine cu un avort spontan. Printre acestea se numără:

  • Vârsta. Femeile care au 35 de ani, au un risc mai ridicat de avort spontan decât femeile mai tinere. Înaintarea în vârstă poate deteriora materialul genetic și poate duce la anomalii cromozomiale și de dezvoltare. Studiile arată că riscul de avort spontan este de 12-15% la persoanele care au 20 de ani și crește la aproximativ cu 20-35% în cazul persoanelor între 35-40 de ani. După  45 de ani, riscul crește până la 50% .
  • Avorturi spontane anterioare. O femeie care a suferit unul sau mai multe avorturi spontane anterior are aproximativ 25% șanse de a avea aeeași experiență.  
  • Diferite afecțiuni. Femeile care au o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul necontrolat, sau au probleme uterine sau cervicale, au un risc ridicat de a  trece printr-un avort spontan.
  • Fumatul, alcoolul și substanțele interzise. Toate acestea sunt nocive pentru făt și ar fi bine să renunți la ele chiar de dinainte de a rămâne însărcinată.
  • Anumite infecții. La începutul sarcinii, medicul îți va recomanda să faci un set de analize care include cele mai periculoase infecții, care pot afecta fătul (testul TORCH). Printre acestea se numără toxoplasmoza, HIV, varicela, viruul Epstein-Barr, citomegalovirusul, herpesul, rubeola, sifilisul sau parvovirus.
Te-ar mai putea interesa și
Femeie îmbrăcată cu un tricou gri și jeanși, stă pe-o parte, cu genunchii ridicați spre piept și mâinile îmbrățișându-și corpul, într-un pat acoperit cu o pilotă albă, ilustrând tipuri de pierdere de sarcină
Tipuri de pierdere de sarcină și ce le cauzează 
Tipuri de pierdere de sarcină și ce le cauzează 
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză din jeans albastru și colanți negri, care se ține cu mîinile de burtă și stă pe o canapea maro cu o pernă bej la spate, ilustrând Infecții care pot provoca malformații congenitale
Infecții care pot provoca malformații congenitale
Infecții care pot provoca malformații congenitale
Femeie însărcinată, în parc, îmbrăcată cu o bluză albă și colanți gri, care se ține cu mâinile de burtă, ilustrând pierderea sarcinii în trimestrul 2
Pierderea sarcinii în trimestrul 2
Pierderea sarcinii în trimestrul 2
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide