Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii, cunoscută și sub denumirea de eczemă atopică. Cel mai frecvent, afecțiunea se manifestă la copii, însă ea poate apărea și la adulți. Dermatita atopică provoacă mâncărime și erupții cutanate, iar gestionarea ei poate fi o provocare.

Mama îl dă pe bebeluș cu cremă pe față pentru dermatită atopică
Apa fierbinte agravează dermatita atopică / Shutterstock

Dermatita atopică provoacă mâncărime, ceea ce atrage după sine scărpinatul. Scărpinarea duce la înroșirea, umflarea, crăparea și apariția crustelor pe piele. În marea majoritate a cazurilor, dermatita atopică are perioade în care este mai agresivă, după care urmează perioade în care puseul se ameliorează sau dispare complet.

Cercetătorii nu știu care sunt cauzele dermatitei atopice, dar știu că genele, sistemul imunitar și mediul au un rol semnificativ în apariția afecțiunii. În funcție de severitatea și localizarea simptomelor, dermatita atopică poate să afecteze viața. Tratamentul poate ajuta la controlul simptomelor. Statisticile arată că mulți copii scapă de dermatită până ajung la vârsta adultă. Însă, există și o categorie semnificativă care se confruntă cu ea toată viața.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe cine afectează dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală frecventă și apare, de obicei, în timpul copilăriei și copilăriei. Pentru mulți copii, dermatita atopică dispare înainte de adolescență. Cu toate acestea, unii copii care dezvoltă dermatită atopică pot continua să aibă simptome în adolescență și la vârsta adultă. Ocazional, pentru unele persoane, boala apare pentru prima dată în timpul vârstei adulte.

Șansele de a dezvolta dermatită atopică sunt mai mari dacă există antecedente familiale de dermatită atopică, febra fânului sau astm. În plus, cercetările arată că dermatita atopică este mai frecventă la copiii non-hispanici și că femeile și fetele tind să dezvolte boala puțin mai des decât bărbații și băieții.

Reclamă

Ce simptome apar în cazul dermatitei atopice

Cel mai frecvent simptom al dermatitei atopice este mâncărimea. Ea poate fi suportabilă, dar la fel de bine poate fi extrem de severă. Pe lângă mâncărime, mai pot apărea:

-pete roșii

-erupții care pot supura sau care pot sângera dacă sunt scărpinate

Reclamă

-îngroșarea și întărirea pielii

Simptomele se pot manifesta în mai multe zone ale corpului.  Însă cel mai adesea, apar la încheieturi. Aspectul și localizarea erupției cutanate variază în funcție de vârstă.

La sugari, apare cel mai frecvent o erupție cutanată roșie. De obicei, ea apare pe față, scalp sau în pliul cotului sau al genunchiului. Dacă este scărpinată,  ea poate supura. Deși unii părinți se îngrijorează că sugarul are dermatită atopică în zona scutecului,  afecțiunea apare rar în această zonă.

La copii, apare o erupție cutanată roșie, localizată în pliul cotului și a genunchiului, pe gât sau pe glezne. De asemenea, dermatita poate afecta și zona din jurul gurii sau porțiuni de pe spate sau abdomen.

La adolescenți și adulți, apare o erupție cutanată de culoare roșie sau maroniu închis. Dacă este scărpinată, poate sângera sau se poate forma o crustă. Cel mai adesea, dermatita atopică la adolescenți și adulți este localizată pe mâini, gât, în jurul ochilor, pe glezne sau picioare.

În anii adolescenței și ai vieții adulte, cel mai frecvent apare o erupție cutanată de culoare roșie până la maro închis, care poate sângera și se poate forma o crustă atunci când este zgâriată, pe:

Care sunt cauzele dermatitei atopice

Până în prezent, specialiștii nu au determinat cu exactitate cauzele dermatitei atopice. Însă există o serie de factori care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. Iar aceștia sunt:

Predispoziția genetică. Dacă unul sau ambii părinți au suferit de dermatită atopică sau alte afecțiuni alergice, copilul are un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Reacțiile alergice. Alergenii din mediu, precum acarienii, polenul, părul de animale sau produsele chimice, pot declanșa reacții alergice care contribuie la dezvoltarea dermatitei atopice.

Bariera naturală a pielii. La persoanele cu dermatită atopică, bariera naturală a pielii este slăbită, permițând penetrația substanțelor iritante.

Disfuncții ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar poate reacționa excesiv la alergeni sau infecții, provocând inflamație și mâncărime.

Cum se tratează dermatita atopică

Tratamentul dermatitei atopice are ca obiectiv gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Astfel spus, tratamentul nu vindecă dermatita atopică. El doar ține sub control simptomele care pot afecta rutina zilnică și confortul fizic și psihic.

Astfel, medicii recomandă folosirea regulată a cremelor hidratante, care nu conțin parfum sau substanțe care pot irita. De asemenea, în cazuri severe, se pot folosi creme cu corticosteroizi. Acestea ajută la reducerea inflamației și a mâncărimii. Atenție, ele trebuie utilizate sub supraveghere medicală pentru a evita efectele secundare.

Este foarte important să fie identificați și factorii declanșatori pentru a putea fi evitați.  În cazurile severe, medicamentele orale, precum antihistaminicele sau corticosteroizii, pot fi recomandate. În absolut toate cazuri, se recomandă consultul de specialitate.

Așadar, dermatita atopică poate fi gestionată cu ajutorul medicilor și cu respectarea unor măsuri de igienă și evitare a alergenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mama spală bebelușul pe cap
Ce cauzează scalpul uscat la bebeluși și cum se tratează
Ce cauzează scalpul uscat la bebeluși și cum se tratează
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
o mămică care ține mâinile pe burtică pentru a simți primele mișcări ale bebelușului
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Fiecare viitoare mămică este nerăbdătoare să simtă primele mișcări ale bebelușului său. Nivelul de activitate al bebelușului diferă de la un copil la altul. Mișcările sale vor evolua pe parcursul sarcinii, iar în timp vei ajunge să......
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
Ochi de copil afectat de conjunctivită
07:36
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Mama și bebelușul stau întinși pe podea
06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Gravidă spală legumele
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Bebeluș care stă pe oliță cu o suzetă în gură într-o cameră luminoasă
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
O fetiță care stă la fereastra avionului în timp ce își ține în brațe jucăria de pluș
16 noiembrie, 06:51
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Tata se joacă jenga cu cele două fete
15 noiembrie, 06:59
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Parentingul intensiv: ce este și ce beneficii are
Închide