Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre dermatita atopică

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii, cunoscută și sub denumirea de eczemă atopică. Cel mai frecvent, afecțiunea se manifestă la copii, însă ea poate apărea și la adulți. Dermatita atopică provoacă mâncărime și erupții cutanate, iar gestionarea ei poate fi o provocare.

Mama îl dă pe bebeluș cu cremă pe față pentru dermatită atopică
Apa fierbinte agravează dermatita atopică / Shutterstock

Dermatita atopică provoacă mâncărime, ceea ce atrage după sine scărpinatul. Scărpinarea duce la înroșirea, umflarea, crăparea și apariția crustelor pe piele. În marea majoritate a cazurilor, dermatita atopică are perioade în care este mai agresivă, după care urmează perioade în care puseul se ameliorează sau dispare complet.

Cercetătorii nu știu care sunt cauzele dermatitei atopice, dar știu că genele, sistemul imunitar și mediul au un rol semnificativ în apariția afecțiunii. În funcție de severitatea și localizarea simptomelor, dermatita atopică poate să afecteze viața. Tratamentul poate ajuta la controlul simptomelor. Statisticile arată că mulți copii scapă de dermatită până ajung la vârsta adultă. Însă, există și o categorie semnificativă care se confruntă cu ea toată viața.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe cine afectează dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală frecventă și apare, de obicei, în timpul copilăriei și copilăriei. Pentru mulți copii, dermatita atopică dispare înainte de adolescență. Cu toate acestea, unii copii care dezvoltă dermatită atopică pot continua să aibă simptome în adolescență și la vârsta adultă. Ocazional, pentru unele persoane, boala apare pentru prima dată în timpul vârstei adulte.

Șansele de a dezvolta dermatită atopică sunt mai mari dacă există antecedente familiale de dermatită atopică, febra fânului sau astm. În plus, cercetările arată că dermatita atopică este mai frecventă la copiii non-hispanici și că femeile și fetele tind să dezvolte boala puțin mai des decât bărbații și băieții.

Reclamă

Ce simptome apar în cazul dermatitei atopice

Cel mai frecvent simptom al dermatitei atopice este mâncărimea. Ea poate fi suportabilă, dar la fel de bine poate fi extrem de severă. Pe lângă mâncărime, mai pot apărea:

-pete roșii

-erupții care pot supura sau care pot sângera dacă sunt scărpinate

Reclamă

-îngroșarea și întărirea pielii

Simptomele se pot manifesta în mai multe zone ale corpului.  Însă cel mai adesea, apar la încheieturi. Aspectul și localizarea erupției cutanate variază în funcție de vârstă.

La sugari, apare cel mai frecvent o erupție cutanată roșie. De obicei, ea apare pe față, scalp sau în pliul cotului sau al genunchiului. Dacă este scărpinată,  ea poate supura. Deși unii părinți se îngrijorează că sugarul are dermatită atopică în zona scutecului,  afecțiunea apare rar în această zonă.

La copii, apare o erupție cutanată roșie, localizată în pliul cotului și a genunchiului, pe gât sau pe glezne. De asemenea, dermatita poate afecta și zona din jurul gurii sau porțiuni de pe spate sau abdomen.

La adolescenți și adulți, apare o erupție cutanată de culoare roșie sau maroniu închis. Dacă este scărpinată, poate sângera sau se poate forma o crustă. Cel mai adesea, dermatita atopică la adolescenți și adulți este localizată pe mâini, gât, în jurul ochilor, pe glezne sau picioare.

În anii adolescenței și ai vieții adulte, cel mai frecvent apare o erupție cutanată de culoare roșie până la maro închis, care poate sângera și se poate forma o crustă atunci când este zgâriată, pe:

Care sunt cauzele dermatitei atopice

Până în prezent, specialiștii nu au determinat cu exactitate cauzele dermatitei atopice. Însă există o serie de factori care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. Iar aceștia sunt:

Predispoziția genetică. Dacă unul sau ambii părinți au suferit de dermatită atopică sau alte afecțiuni alergice, copilul are un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Reacțiile alergice. Alergenii din mediu, precum acarienii, polenul, părul de animale sau produsele chimice, pot declanșa reacții alergice care contribuie la dezvoltarea dermatitei atopice.

Bariera naturală a pielii. La persoanele cu dermatită atopică, bariera naturală a pielii este slăbită, permițând penetrația substanțelor iritante.

Disfuncții ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar poate reacționa excesiv la alergeni sau infecții, provocând inflamație și mâncărime.

Cum se tratează dermatita atopică

Tratamentul dermatitei atopice are ca obiectiv gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Astfel spus, tratamentul nu vindecă dermatita atopică. El doar ține sub control simptomele care pot afecta rutina zilnică și confortul fizic și psihic.

Astfel, medicii recomandă folosirea regulată a cremelor hidratante, care nu conțin parfum sau substanțe care pot irita. De asemenea, în cazuri severe, se pot folosi creme cu corticosteroizi. Acestea ajută la reducerea inflamației și a mâncărimii. Atenție, ele trebuie utilizate sub supraveghere medicală pentru a evita efectele secundare.

Este foarte important să fie identificați și factorii declanșatori pentru a putea fi evitați.  În cazurile severe, medicamentele orale, precum antihistaminicele sau corticosteroizii, pot fi recomandate. În absolut toate cazuri, se recomandă consultul de specialitate.

Așadar, dermatita atopică poate fi gestionată cu ajutorul medicilor și cu respectarea unor măsuri de igienă și evitare a alergenilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș, care stă pe-o parte, în pat, cu o mână la obraz, și are acnee pe față, frunte și bărbie
Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 
Acneea bebelușului. Cum să o diferențiezi de alte afecțiuni cutanate 
Femeie însărcinată, blondă, cu părul lung, în halat alb, în baie, se uită în oglindă ținându-și mâinile pe față și verificând acneea
Acneea în sarcină. Ce este și cum o poți trata
Acneea în sarcină. Ce este și cum o poți trata
articol cu video
Elena Popa, cu zâmbetul pe buze, la DePărinți.ro, cu mâinile împreunate sub sâni
Doctor dermatolog Elena Popa a explicat ce este dermatita atopică la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului cu Mirela Vaida
Doctor dermatolog Elena Popa a explicat ce este dermatita atopică la DePărinți.ro | Sfatul Specialistului cu Mirela Vaida
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
17 aprilie, 08:03
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
17 aprilie, 07:29
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Un băiețel care se confruntă cu durere și stă pe canapea
16 aprilie, 07:26
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Tot ce trebuie să știi despre torsiunea testiculară: ce se întâmplă și cum poți ajuta copilul
Închide