Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre laude

Laudele sunt un stimulator pentru creșterea stimei de sine a copiilor, dar un studiu spune că în anumite circumstanțe acestea se pot întoarce împotriva părinților. Poate fi deruntant să afli asta, dar nu trebuie să renunți la dragoste și încurajare. Mai jos, vei putea afla tot ce trebuie să știi despre laude, mai ales că sunt esențiale atunci când copiii încearcă ceva nou, muncesc din greu la ceva sau când exprimă valori pe care le apreciezi.

Publicat: 28 ianuarie 2024, 08:16
Mamă, îmbrăcată cu maiou alb și cămașă de jeans, care stă la masă cu băiețelul ei, îmbrăcat cu tricou alb și cămașă cu alb și blemarin, care scrie pe un caiet, în fața căruia sunt creioane colorate, și bat palma
Învață-i pe copii că inteligența nu este statică, ci crește ca un mușchi, atunci când este folosită / Shutterstock

Cercetările privind lauda vin cu vești bune. Ne ajută să avem altă perspectivă asupra modului în care o poți modifica, pentru a o transforma într-o superputere pentru copiii.

Tot ce trebuie să știi despre laude: ce spun studiile

Când copiii primesc recompense pentru sarcini obișnuite, aceștia sunt predispuși să nu se mai bucure de o treabă bine făcută. Asta pentru că recompensa extrinsecă eclipsează recompensa intrinsecă a satisfacției și mândriei interne. Astfel, copiii care primesc bani pentru note bune își pierd curiozitatea și dorința de a învăța. Asta pentru că ei se concentrază mai mult pe obținerea recompensei monetare. Aceștia pot duce asta chiar până la punctul de a trișa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

În urma unei cercetări aprofundate a laudei, s-a descoperit că are o putere similară cu cea a unei recompense, spune psychologytoday.com. De exemplu:

  • Când copiii sunt lăudați pentru că citesc, ajung la concluzia că cititul nu este în mod esențial recompensator. Astfel devin mai puțin interesați să facă acest lucru în mod independent.
  • Copiii care sunt lăudați pentru că mănâncă legumele, ajung la concluzia că nu sunt neapărat delicioase, precum este ciocolata, pentru care nu sunt lăudați. Asta îi poate face să nu le mănânce atunci când nu ești prin preajmă.  
  • Copiii care sunt lăudați pentru că împart, încep să facă asta mai puțin atunci când cred că adulții nu se uită.

Alte moduri în care poți lăuda

Din fericire, există și alte moduri în care poți lăuda. Astfel copiii să să aprecieze mai mult lectura și generozitatea.

Se știe deja că judecățile negative îi subminează pe copii. Studiul a arătat că și prin faptul că le spunem că sunt deștepți, îi face se simtă mai puțin încrezători. Cumva li se limitează inteligența și, atunci când trebuie să muncească din greu la ceva, ei presupun că, de fapt, nu sunt deștepți.

Se întâmplă asta pentru că nu mai au niciun control asupra cât de deștepți sunt și nu știu cum să devină mai deștepți. Prin urmare, încep să evite situațiile în care ar trebui să învețe lucruri noi la care ar trebui să muncească, pentru că ar putea părea că nu sunt atât de deștepți. De multe ori, pur și simplu renunță la o sarcină pe care ar putea să o stăpânească cu puțin efort.

Poți evita acest lucru, învățându-i pe copii că inteligența nu este statică. Se poate antrena, ca un mușchi, atunci când este folosită. Acest lucru îi ajută pe copii să dezvolte o „mentalitate de creștere“. În plus, îi încurajează să o aplice pentru a vedea rezultate.

Reclamă

Laudele convenționale

Un alt rezultat al cercetării privind lauda se referă la faptul atunci când copiii primesc multe laude convenționale, ajung la concluzia că cineva le evaluează constant performanța. Acest lucru îi face mai nesiguri în ceea ce privește exprimarea propriilor idei și opinii și mai puțin activi în clasă.

Mai mult, copiii devin constant îngrijorați că nu se ridică la înălțime. Practic, devin dependenți de laude și incapabili să se bucure de realizările lor fără ca cineva să le spună că au făcut o treabă bună. Printre consecințele laudei convenționale se numără :

  • Comportamentele pentru care copiii sunt lăudați sunt mai puțin puse în aplicare în mod independent.
  • Îi împiedică pe copii să se implice, de teamă că nu se vor ridica la înălțimea laudei.
  • Subminează încrederea în sine a copiilor și dorința de a-și asuma riscuri, dar și de a participa.
  • Îi face pe copii dependenți de laude, învățându-i să caute mereu încurajare pentru a se simți bine.
  • Copiii nu se mai bucură de realizările lor.

Ce să faci în schimb

Atunci când copiii se simt văzuți, acceptați și apreciați pentru ceea ce sunt, aceasta devine o superputere pentru ei. Este o sursă internă de afirmare care mai presus de o evaluare făcută de cineva din exterior. Iată ce poți spune în locul laudelor convenționale :

  • Empatizează cu entuziasmul lui, în loc să îi spui ce credezi despre realizarea lui („Da, pedalezi de unul singur!“).
  • Arată-i copilului că îl vezi cu adevărat și lăsă-l să evalueze dacă ceea ce face funcționează („Văd că faci mai întâi părțile laterale ale puzzle-ului“).
  • Lasă-l să aleagă cum să se comporte în viitor. Arată-i rezultatele comportamentului său, astfel încât să își dezvolte propria busolă morală („Uite cât de fericit este prietenul tău că i-a venit rândul să se joace cu jucăria ta“).
  • Încurajează-i efortul pentru a obține rezultate („Lucrezi atât de mult la asta… Dacă mai exersezi puțin și vei reuși!“).
  • Fii specifică atunci când descrii realizarea lui. Fă asta mai degrabă decât să-i spui că a făcut o treabă bună  („Ai numărat de la zero la douăzeci! Săptămâna trecută, nu puteai să numeri atât de mult. Văd că te-ai străduit să înveți aceste numere!“)
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată își ține bebelușul în brațe și-l privește
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Te-ai uitat vreodată la bebelușul tău și ai avut senzația că îl vezi pe tatăl lui în miniatură? Nu e doar o impresie! Genetica joacă un rol fascinant în determinarea trăsăturilor fizice și comportamentale ale copilului. Iar unele......
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
2
Un grup de copii care joacă jocuri de dezvoltare a gândirii logice
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Pe măsură ce timpul se schimbă și tehnologia avansează, este nevoie și de o schimbare în viața celor mici. Descoperă și tu cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Jocurile reprezintă cea mai bună metodă pentru......
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
3
Fetiță neglijată se uită tristă pe fereastră
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Știi momentul ăla când intri în cameră și uiți instant ce căutai? Sau când încerci să ții minte ce ai de cumpărat, dar ajungi acasă cu totul… mai puțin ce îți trebuia? Ei bine, memoria de lucru e implicată în toate astea.......
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
4
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
6
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
7
O fetiță care joacă cărți
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
Crazy Eights este un joc clasic de cărți, potrivit pentru toate vârstele. Află cum se joacă Crazy Eights și descoperă sfaturi utile care îi vor ajuta pe cei mici să joace și să câștige. Dacă vrei un joc de cărți ușor de învățat,......
Cum se joacă Crazy Eights: reguli, sfaturi și strategii
8
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Parteneri
Cele mai noi
Un bol alb plin cu supă de primăvară cu legume și carne de pui
15 mai, 09:39
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței
12 mai, 15:10
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
(P) Cum amenajezi camera copilului tău în funcție de vârstă și tipul locuinței: de la bebeluș la adolescent în câțiva pași. 
mână de femeie și mână de bărbat pe un fundal deschis la culoare cu un test de sarcină
12 mai, 09:40
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Carucioare practice: O mamă își plimbă copilul în cărucior.
28 aprilie, 18:58
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
(P) Primii pași în rolul de mamă: ce ai cu adevărat nevoie și ce poți lăsa deoparte
Copil își roade unghiile
21 aprilie, 09:56
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Închide