Reclamă

Tot ce trebuie să știi despre laude

Laudele sunt un stimulator pentru creșterea stimei de sine a copiilor, dar un studiu spune că în anumite circumstanțe acestea se pot întoarce împotriva părinților. Poate fi deruntant să afli asta, dar nu trebuie să renunți la dragoste și încurajare. Mai jos, vei putea afla tot ce trebuie să știi despre laude, mai ales că sunt esențiale atunci când copiii încearcă ceva nou, muncesc din greu la ceva sau când exprimă valori pe care le apreciezi.

Publicat: 28 ianuarie 2024, 08:16
Mamă, îmbrăcată cu maiou alb și cămașă de jeans, care stă la masă cu băiețelul ei, îmbrăcat cu tricou alb și cămașă cu alb și blemarin, care scrie pe un caiet, în fața căruia sunt creioane colorate, și bat palma
Învață-i pe copii că inteligența nu este statică, ci crește ca un mușchi, atunci când este folosită / Shutterstock

Cercetările privind lauda vin cu vești bune. Ne ajută să avem altă perspectivă asupra modului în care o poți modifica, pentru a o transforma într-o superputere pentru copiii.

Tot ce trebuie să știi despre laude: ce spun studiile

Când copiii primesc recompense pentru sarcini obișnuite, aceștia sunt predispuși să nu se mai bucure de o treabă bine făcută. Asta pentru că recompensa extrinsecă eclipsează recompensa intrinsecă a satisfacției și mândriei interne. Astfel, copiii care primesc bani pentru note bune își pierd curiozitatea și dorința de a învăța. Asta pentru că ei se concentrază mai mult pe obținerea recompensei monetare. Aceștia pot duce asta chiar până la punctul de a trișa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

În urma unei cercetări aprofundate a laudei, s-a descoperit că are o putere similară cu cea a unei recompense, spune psychologytoday.com. De exemplu:

 • Când copiii sunt lăudați pentru că citesc, ajung la concluzia că cititul nu este în mod esențial recompensator. Astfel devin mai puțin interesați să facă acest lucru în mod independent.
 • Copiii care sunt lăudați pentru că mănâncă legumele, ajung la concluzia că nu sunt neapărat delicioase, precum este ciocolata, pentru care nu sunt lăudați. Asta îi poate face să nu le mănânce atunci când nu ești prin preajmă.  
 • Copiii care sunt lăudați pentru că împart, încep să facă asta mai puțin atunci când cred că adulții nu se uită.

Alte moduri în care poți lăuda

Din fericire, există și alte moduri în care poți lăuda. Astfel copiii să să aprecieze mai mult lectura și generozitatea.

Reclamă

Se știe deja că judecățile negative îi subminează pe copii. Studiul a arătat că și prin faptul că le spunem că sunt deștepți, îi face se simtă mai puțin încrezători. Cumva li se limitează inteligența și, atunci când trebuie să muncească din greu la ceva, ei presupun că, de fapt, nu sunt deștepți.

Se întâmplă asta pentru că nu mai au niciun control asupra cât de deștepți sunt și nu știu cum să devină mai deștepți. Prin urmare, încep să evite situațiile în care ar trebui să învețe lucruri noi la care ar trebui să muncească, pentru că ar putea părea că nu sunt atât de deștepți. De multe ori, pur și simplu renunță la o sarcină pe care ar putea să o stăpânească cu puțin efort.

Poți evita acest lucru, învățându-i pe copii că inteligența nu este statică. Se poate antrena, ca un mușchi, atunci când este folosită. Acest lucru îi ajută pe copii să dezvolte o „mentalitate de creștere“. În plus, îi încurajează să o aplice pentru a vedea rezultate.

Laudele convenționale

Un alt rezultat al cercetării privind lauda se referă la faptul atunci când copiii primesc multe laude convenționale, ajung la concluzia că cineva le evaluează constant performanța. Acest lucru îi face mai nesiguri în ceea ce privește exprimarea propriilor idei și opinii și mai puțin activi în clasă.

Mai mult, copiii devin constant îngrijorați că nu se ridică la înălțime. Practic, devin dependenți de laude și incapabili să se bucure de realizările lor fără ca cineva să le spună că au făcut o treabă bună. Printre consecințele laudei convenționale se numără :

 • Comportamentele pentru care copiii sunt lăudați sunt mai puțin puse în aplicare în mod independent.
 • Îi împiedică pe copii să se implice, de teamă că nu se vor ridica la înălțimea laudei.
 • Subminează încrederea în sine a copiilor și dorința de a-și asuma riscuri, dar și de a participa.
 • Îi face pe copii dependenți de laude, învățându-i să caute mereu încurajare pentru a se simți bine.
 • Copiii nu se mai bucură de realizările lor.

Ce să faci în schimb

Atunci când copiii se simt văzuți, acceptați și apreciați pentru ceea ce sunt, aceasta devine o superputere pentru ei. Este o sursă internă de afirmare care mai presus de o evaluare făcută de cineva din exterior. Iată ce poți spune în locul laudelor convenționale :

 • Empatizează cu entuziasmul lui, în loc să îi spui ce credezi despre realizarea lui („Da, pedalezi de unul singur!“).
 • Arată-i copilului că îl vezi cu adevărat și lăsă-l să evalueze dacă ceea ce face funcționează („Văd că faci mai întâi părțile laterale ale puzzle-ului“).
 • Lasă-l să aleagă cum să se comporte în viitor. Arată-i rezultatele comportamentului său, astfel încât să își dezvolte propria busolă morală („Uite cât de fericit este prietenul tău că i-a venit rândul să se joace cu jucăria ta“).
 • Încurajează-i efortul pentru a obține rezultate („Lucrezi atât de mult la asta… Dacă mai exersezi puțin și vei reuși!“).
 • Fii specifică atunci când descrii realizarea lui. Fă asta mai degrabă decât să-i spui că a făcut o treabă bună  („Ai numărat de la zero la douăzeci! Săptămâna trecută, nu puteai să numeri atât de mult. Văd că te-ai străduit să înveți aceste numere!“)
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
4
Femeie însărcinată care face un test într-o cameră însorită
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
Dacă îți dorești să devii mămică în curând, citește aceste sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Specialiștii te ajută în acest sens și îți oferă cele mai bune recomandări. În ciuda statisticilor legate de vârsta......
Sfaturi pentru a rămâne însărcinată mai repede. Ce spun specialiștii
5
Bebeluș se joacă pe podea într-o zi luminoasă și un câine este în spatele lui
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Atunci când ești părinte pentru prima oară este normal să te îngrijorezi la fiecare mișcare anormală pe care o face micuțul tău. Vezi ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși și când reprezintă acesta o problemă mult mai mare.......
Ce trebuie să știi despre tremurul la bebeluși. Cum se manifestă și care sunt cauzele
Parteneri
Cele mai noi
Mama îl dă pe copil cu cremă cu protecție solară
07:54
Cum îngrijești pielea copilului vara
Cum îngrijești pielea copilului vara
Fata stă pe canapea și vorbește la telefon
06:49
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
5 aspecte de luat în considerare înainte de a cumpăra un telefon copilului
Fetiță stă jos și citește dintr-o carte
14 iunie, 08:20
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
Ce este hiperlexia? Iată de ce unii copii încep să citească extrem de devreme
O femeie care își alăptează copilul
14 iunie, 07:39
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Alăptarea afectează libidoul: cum să menții pasiunea în cuplu în timpul acestui proces
Mama se uită împreună cu copii pe o carte
14 iunie, 06:11
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Cum ajuți copilul să învețe mai repede o limbă străină
Mama stă jos lângă pătuțul bebelușului și se ține cu mâna de cap
13 iunie, 08:35
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Durerile de cap post-partum: cum scapi de ele
Închide