Reclamă

Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită

În dezvoltarea noastră ca indivizi, copilăria joacă un rol fundamental, punând bazele comportamentului, emoțiilor și relațiilor noastre de mai târziu. Însă nu toate copilăriile sunt pline de căldură și sprijin. Unele sunt umbrite de neglijare, critică sau lipsa afecțiunii și atenției necesare. Astfel de experiențe din copilărie pot lăsa urme adânci, manifestându-se prin anumite trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită.

Femeie stă tristă pe canapea
Toate trăsăturile pe care le avem ca adulți își au rădăcinile în copilărie / Shutterstock

Înțelegerea unor astfel de trăsături nu este doar un pas spre conștientizarea propriei istorii, ci și un prim pas important în procesul de vindecare și dezvoltare personală. Toate aceste caracteristici se manifestă în comportamentul adult, însă, din fericire, ele pot fi ”vindecate”.  

Trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită

Toate aceste caracteristici se manifestă în comportamentul adult, însă, din fericire, ele pot fi ”vindecate”. Iată câteva trăsături care ”dezvăluie” o copilărie nefericită, așa cum sunt ele detaliate de către psihologi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Ai un respect de sine scăzut

O atitudine de nepăsare din partea părinților, mai ales atunci când copilul a avut anumite realizări, chiar și aparent neimportante, duce la o stimă de sine scăzută. De asemenea, critica constantă este una dintre greșelile părinților care duc la pierderea sau diminuarea respectului de sine al copilului. E greu să îți găsești puterea interioară, atunci când cele mai importante persoane din viața ta te critică constant.

Acest lucru nu face decât să ridice tot mai multe întrebări despre valoarea ta, să te îndoiești de ceea ce poți să faci și să îți formezi o abordare negativă despre tine, că nu ești suficient de bun și nu meriți să fii apreciat și valorizat de către ceilalți. Comparația cu alți copii este un alt aspect care duce la un respect de sine scăzut. Are efect pe termen lung asupra comportamentului și personalității copiilor, care vor căuta mereu validare de la ceilalți.

Cauți mereu aprobare/validare

Atunci când în urma acțiunilor tale aștepți mereu laude sau aprobare, este evident că ai avut de-a face în copilărie cu critica sau neglijarea din partea părinților. Așteptarea validării din exterior arată nevoia de a umple golul pe care părinții l-au lăsat în copilărie. Pentru unii, căutarea validării se poate traduce la maturitate prin muncă multă și nevoia de rezultate cât mai bune, care să le satisfacă această nevoie neîmplinită.

Ai probleme de încredere

Inconsecvența părinților poate duce la probleme de încredere pentru viitorul adult. Dacă sprijinul, dragostea, atenția nu sunt consecvente, ci se oferă „cu porția”, ele duc la o lipsă de încredere în cei din jur. Ca adult, mereu vei pune la îndoială intențiile celor din jur și îți va fi greu să crezi că ceilalți au într-adevăr intenții bune cu tine.

Simți mereu teama de abandon

Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme la vârsta maturității, deși mulți nu vor să o recunoască. Această teamă vine din neglijarea de care mulți au avut parte în copilărie, mai ales în copilăria mică. Teama de abandon dă o frică constantă că vei fi părăsită de cei pe care îi iubești. Te face dependentă emoțional și se traduce prin nevoia de a primi constant asigurări că ești iubită și acceptată.

Reclamă

Nu este vorba doar de separare fizică, cât mai ales despre distanțarea emoțională a celorlalți de tine. Această teamă se va reflecta în relațiile tale ca adult, mai ales în cele romantice.

Întâmpini dificultăți în stabilirea relațiilor și menținerea lor

Dacă îți este greu să îți construiești relații sau să le menții, poate fi un semn că ai avut anumite traume în copilărie. Atunci când îți este teamă să devii vulnerabil, arată lipsa ta de încredere în oameni. Dar și în tine și mai ales o lipsă de asumare. Relațiile dificile din trecut și teama de a suferi din nou te împiedică să construiești relații sănătoase.

Faptul că îți ascunzi mereu emoțiile și „ridici mereu ziduri” în jurul tău, arată o protecție exagerată, venită dintr-o copilărie nefericită.

Cauți mereu să îi mulțumești pe cei din jur

Când ai avut o copilărie dificilă, cauți mereu să îi mulțumești pe cei din jurul tău. Crezi că în felul acesta vei primi validare, acceptare, vei fi mai ușor integrat în grupuri și plăcut de către ceilalți. Această atitudine își are rădăcinile într-o copilărie în care ți-a lipsit aprobarea părinților și atenția lor. La maturitate, un astfel de adult încearcă prin tot felul de gesturi să îi mulțumească pe cei din jur pentru a umple acest gol.

Problema se adâncește atunci când, încercând să îi mulțumești pe cei din jur, uiți de tine și de propriile nevoi. Toate acestea vin dintr-o frică de a fi respins și criticat, aspecte care își au rădăcinile în copilărie.

Eviți conflictele

În afară de cazurile în care ești într-adevăr o persoană pașnică sau de situații minore care nu merită pornirea unui conflict, mulți adulți cu o copilărie nefericită evită intrarea în conflicte sau inițierea unor discuții contradictorii. O fac pentru a se proteja, pentru a nu atrage antipatia celor din jur sau pentru a nu fi excluși din anumite grupuri. În multe cazuri, evitarea conflictelor, mai ales în relațiile de cuplu, își au rădăcina într-o copilărie cu certuri între părinți.

Ești într-o continuă ”amorțeală” emoțională

Când oamenii au parte de o copilărie nefericită, își înțeleg și gestionează cu greu emoțiile și sentimentele și intră într-un fel de „amorțeală emoțională”. În copilăria timpurie, evitarea sau suprimarea emoțiilor, acționează ca un mecanism de apărare împotriva neglijenței sau criticii părinților. Altfel, ar putea deveni totul prea copleșitor.

Cei care au acest soi de amorțeală emoțională sau incapacitate de a-și arăta sentimentele, par adesea indiferenți sau insensibili în fața celorlalți. Chiar dacă sentimentele lor sunt adânci și sincere.

Ai dificultăți  în a seta limite

O copilărie dificilă duce în viața adultă la dificultatea de a seta limite sănătoase cu ceilalți. De multe ori, aceste persoane le permit celorlalți să le încalce limitele. Să fie tratați cu lipsă de respect de către ceilalți sau să nu riposteze atunci când ceva din comportamentul celorlalți îi deranjează. Astfel, a spune „Nu” devine foarte dificil pentru ei.

În plus, le dau celorlalți posibilitatea să îi manipuleze și le vine foarte greu să își exprime și să își prioritizeze propriile nevoi. Mereu vor sta într-o zonă de acceptare a situației și vor face sacrificii sau se vor sacrifica pe sine. Pentru a nu îi supăra pe ceilalți, dintr-o permanentă teamă de a-i pierde.

Te autosabotezi

Autosabotajul se referă la comportamente care te țin pe loc și te împiedică să faci ceea ce îți dorești. Asta izvorăște din tema că nu ești suficient de bun sau că nu meriți să ți se întâmple lucrul la care tânjești. Astfel de oameni se sperie de succes. Se sperie atunci când o situație dă semne că merge din ce în ce mai bine și încep să bată în retragere.

Sau încetinesc fără să își dea seama de progresul făcut. Sentimentul că nu ești valoros te face să îți ratezi șansele spre mai bine, indiferent că e vorba de carieră sau de viața personală. Ajungi să îți pui singur frână din cauza acestor convingeri și fricilor pe care le ai.

Toate aceste probleme cu rădăcini adânci și evidente în copilărie își pot găsi rezolvarea prin terapie și prin lucru continuu cu propria persoană.

Te-ar mai putea interesa și
Fetiță care stă în fund, în pat, și este învelită cu o pilotă gri, ține mâinile la ochi și are un ursuleț maro în mână
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
Trăsături de personalitate asociate traumelor din copilărie
Femeie stă și privește îngândurată pe geam
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Te-ai simțit neiubită în copilărie? Ce obiceiuri ai putut dezvolta
Mama și fiica urlă una la cealaltă
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Parentingul toxic și efectele sale asupra copiilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide