Reclamă

Totul despre placenta posterioară. Cum afectează sarcina și nașterea

De-a lungul celor 9 luni de sarcină apar modificări în corp pe care înainte nu le credeam posibile. De asemenea, în corpul femeilor se creează un organ temporar ce se dezvoltă în timp, odată cu fătul. Este vorba despre placentă care se formează la scurtă vreme după concepție. În articolul de mai jos poți afla totul despre placenta posterioară, una dintre pozițiile placentei.

Imagini ecografie sarcină, mâinile doctorului și viitoarea mămică
De-a lungul celor 9 luni de sarcină apar modificări în corp pe care înainte nu le credeam posibile. În articolul de mai jos poți afla totul despre placenta posterioară, una dintre pozițiile placentei / Shutterstock

Acestea se diferențiază de la femeie la femeie. Placenta poate fi caracterizată în mai multe feluri: posterioară, anterioară, fundică, laterală, praevia. Ceea ce determină cât de sănătoasă este placenta variază. Astfel, avem o serie de factori care pot ajuta în acest sens: vârsta viitoarei mămici, factorii genetici, ambientali sau dobândiți.

Totul despre placenta posterioară

Placenta este considerată ca fiind sursa vitală pentru viitorul nou-născut. De aceea, în fiecare sarcină, este de preferat să cunoaștem cât mai multe informații despre organul care ne ajută să susținem viața timp de 9 luni. În timpul sarcinii, placenta oferă nutrienți și oxigen fătului, toate acestea fiind transmise din corpul mamei prin cordonul ombilical.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Știai totuși faptul că placenta poate dezvălui cu adevărat cum va evolua o sarcină până la finalul acesteia? Există viitoare mămici care au auzit cu siguranță de placenta posterioară, însă nu au cunoscut niciodată prea multe detalii despre această informație. Potrivit celor de la parents.com, placenta posterioară este destul de comună și nu trebuie să fie luată ca un factor de îngrijorare pentru dezvoltarea sarcinii.

La scurtă vreme după concepție, placenta se atașează de uter într-una dintre pozițiile indicate mai sus. Una dintre acestea este placenta posterioară, ceea ce înseamnă că placenta este aflată pe peretele posterior al uterului, aproape de coloană. În general, în acest caz sarcina nu va fi afectată în mod negativ și este puțin probabil să existe complicații în timpul sarcinii sau la naștere, susțin cei de la miraclecord.com.

Doctorul Robert M. Silver, profesor de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Utah spune că “placenta posterioară este o variație normală și cu foarte puține spre zero complicații și consecințe”, arată parents.com.

Reclamă

Ce înseamnă placenta posterioară și cum afectează nașterea

Există două situații în care sarcina poate fi pusă în pericol atunci când vine vorba despre localizarea placentei. Este vorba despre placenta previa ( moment în care placenta acoperă cervixul) sau placenta accreta ( atunci când o parte din placentă rămâne lipită de peretele uterin). Într-un studiu realizat de cercetători din Suedia în 2019 s-a demonstrat faptul că placenta posterioară nu afectează fătul sau nașterea.

S-au comparat sarcinile a peste 74.087 de femei din mai multe regiuni între 2008 și 2014, arată miraclecord.com. Cu toate acestea, se pare că placenta se poate atașa oriunde în corp. Un alt studiu realizat în Iran a arătat că din 200 de femei testate în 2014, 72.8% dintre acestea au născute fetițe, potrivit aceleiași publicații. Cu toate acestea, nu există nicio evidență care să asocieze localizarea placentei cu sexului copilului.

Reclamă

Totuși, fiecare femeie se întreabă fără doar și poate dacă această placentă posterioară este normală în sarcină. Studiile de specialitate arată că într-adevăr, este una dintre cele mai comune localizări, imediat după cea anterioară. Îi oferă fetusului o tranziție ușoară către lumea din afară.

Află cum să ai grijă de tine în timpul sarcinii și după naștere. Ce spun specialiștii

Cum este determinată placenta posterioară

Placenta începe să se dezvolte acolo unde ovulele fecundate sunt în acel moment în cadrul peretelui uterin. Chiar dacă cercetătorii nu au găsit cu exactitate un răspuns la această dezvoltare a placentei exact în locul în care se întâmplă, se speculează faptul că aceasta încearcă să găsească acces mai ușor către zonele cu vase de sânge.

Această placentă posterioară este normală și în acest caz mișcările bebelușului se vor simți mai devreme. Dacă acest lucru nu se întâmplă după o perioadă, este necesară consultarea medicului. În cazul în care viitoarea mămică are placenta posterioară, aceasta poate lua în considerare atât nașterea naturală, cât și varianta de cezariană. Ambele modalități sunt sigure atât pentru copil, cât și mămică.

Cercetătoarea Karin Fox susține că “ar trebui să ne îngrijorăm mai mult dacă placenta este joasă sau previa, acolo unde placenta acoperă o porțiune a cervixului.” Dacă se întâmplă să existe placenta previa în cadrul unei sarcinii, de obicei este recomandată varianta de cezariană. Cu toate acestea, placenta își poate modifica locul în timpul sarcinii și poate lăsa cervixul descoperit. Se reduc astfel șansele ca noi modificări să se întâmple.

Care sunt beneficiile și complicațiile atunci când există placenta posterioară

Unul dintre avantajele acestui tip de așezare a placentei este că mișcările bebelușului se simt mai puternice decât dacă ar exista placenta anterioară. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că fătul se simte mult mai aproape burtica mamei.

Există un risc mai scăzut pentru placenta previa, atunci când placenta acoperă parțial sau în totalitate cervixul. De asemenea, sunt șanse mult mai mari să există o sarcină naturală, dat fiind faptul că bebelușul își găsește astfel o poziție optimă pentru naștere, arată thenursepage.com.

Potrivit aceleiași publicații de specialitate, nu există riscuri în cazul placentei posterioară. Cu toate acestea, pot exista excepții. Placenta posterioară poate pune presiune pe coloană și nervii localizați în acea zonă în timpul nașterii, poate exista riscul de vasa praevia ( atunci când vasele de sânge ale fătului se apropie de cervix), poate apărea abrupția placentară ( atunci când placenta este separată de peretele uterin înainte sau în timpul nașterii).

Ce tratament este necesar dacă există placenta posterioară

În acest caz nu este nevoie de niciun tratament special, asta pentru că este o poziție normală a placentei. Sarcina are un parcurs normal și în cazul nașterii nu vor exista complicații. Cu toate acestea, se poate consulta medicul în cazul în care există suspiciuni în ceea ce privește placenta posterioară. Acestea ar fi sângerarea, durerea sau reducerea mișcărilor fetusului.

În concluzie, placenta posterioară este atunci când acest organ nou format în corp se atașează de partea din spate a uterului, aproape de coloană. Este una dintre cele mai comune și normale poziții pentru dezvoltarea placentei. În cele mai multe dintre cazuri nu există probleme pe timpul sarcinii.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil independent care își strânge singur cuburile din cameră
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Cum poți crește un copil independent. Sfaturi de la experții în parenting
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide