Acestea se diferențiază de la femeie la femeie. Placenta poate fi caracterizată în mai multe feluri: posterioară, anterioară, fundică, laterală, praevia. Ceea ce determină cât de sănătoasă este placenta variază. Astfel, avem o serie de factori care pot ajuta în acest sens: vârsta viitoarei mămici, factorii genetici, ambientali sau dobândiți.
Totul despre placenta posterioară
Placenta este considerată ca fiind sursa vitală pentru viitorul nou-născut. De aceea, în fiecare sarcină, este de preferat să cunoaștem cât mai multe informații despre organul care ne ajută să susținem viața timp de 9 luni. În timpul sarcinii, placenta oferă nutrienți și oxigen fătului, toate acestea fiind transmise din corpul mamei prin cordonul ombilical.
Știai totuși faptul că placenta poate dezvălui cu adevărat cum va evolua o sarcină până la finalul acesteia? Există viitoare mămici care au auzit cu siguranță de placenta posterioară, însă nu au cunoscut niciodată prea multe detalii despre această informație. Potrivit celor de la parents.com, placenta posterioară este destul de comună și nu trebuie să fie luată ca un factor de îngrijorare pentru dezvoltarea sarcinii.
La scurtă vreme după concepție, placenta se atașează de uter într-una dintre pozițiile indicate mai sus. Una dintre acestea este placenta posterioară, ceea ce înseamnă că placenta este aflată pe peretele posterior al uterului, aproape de coloană. În general, în acest caz sarcina nu va fi afectată în mod negativ și este puțin probabil să existe complicații în timpul sarcinii sau la naștere, susțin cei de la miraclecord.com.
Doctorul Robert M. Silver, profesor de obstetrică și ginecologie de la Universitatea Utah spune că “placenta posterioară este o variație normală și cu foarte puține spre zero complicații și consecințe”, arată parents.com.
Ce înseamnă placenta posterioară și cum afectează nașterea
Există două situații în care sarcina poate fi pusă în pericol atunci când vine vorba despre localizarea placentei. Este vorba despre placenta previa ( moment în care placenta acoperă cervixul) sau placenta accreta ( atunci când o parte din placentă rămâne lipită de peretele uterin). Într-un studiu realizat de cercetători din Suedia în 2019 s-a demonstrat faptul că placenta posterioară nu afectează fătul sau nașterea.
S-au comparat sarcinile a peste 74.087 de femei din mai multe regiuni între 2008 și 2014, arată miraclecord.com. Cu toate acestea, se pare că placenta se poate atașa oriunde în corp. Un alt studiu realizat în Iran a arătat că din 200 de femei testate în 2014, 72.8% dintre acestea au născute fetițe, potrivit aceleiași publicații. Cu toate acestea, nu există nicio evidență care să asocieze localizarea placentei cu sexului copilului.
Totuși, fiecare femeie se întreabă fără doar și poate dacă această placentă posterioară este normală în sarcină. Studiile de specialitate arată că într-adevăr, este una dintre cele mai comune localizări, imediat după cea anterioară. Îi oferă fetusului o tranziție ușoară către lumea din afară.
Află cum să ai grijă de tine în timpul sarcinii și după naștere. Ce spun specialiștii
Cum este determinată placenta posterioară
Placenta începe să se dezvolte acolo unde ovulele fecundate sunt în acel moment în cadrul peretelui uterin. Chiar dacă cercetătorii nu au găsit cu exactitate un răspuns la această dezvoltare a placentei exact în locul în care se întâmplă, se speculează faptul că aceasta încearcă să găsească acces mai ușor către zonele cu vase de sânge.
Această placentă posterioară este normală și în acest caz mișcările bebelușului se vor simți mai devreme. Dacă acest lucru nu se întâmplă după o perioadă, este necesară consultarea medicului. În cazul în care viitoarea mămică are placenta posterioară, aceasta poate lua în considerare atât nașterea naturală, cât și varianta de cezariană. Ambele modalități sunt sigure atât pentru copil, cât și mămică.
Cercetătoarea Karin Fox susține că “ar trebui să ne îngrijorăm mai mult dacă placenta este joasă sau previa, acolo unde placenta acoperă o porțiune a cervixului.” Dacă se întâmplă să existe placenta previa în cadrul unei sarcinii, de obicei este recomandată varianta de cezariană. Cu toate acestea, placenta își poate modifica locul în timpul sarcinii și poate lăsa cervixul descoperit. Se reduc astfel șansele ca noi modificări să se întâmple.
Care sunt beneficiile și complicațiile atunci când există placenta posterioară
Unul dintre avantajele acestui tip de așezare a placentei este că mișcările bebelușului se simt mai puternice decât dacă ar exista placenta anterioară. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că fătul se simte mult mai aproape burtica mamei.
Există un risc mai scăzut pentru placenta previa, atunci când placenta acoperă parțial sau în totalitate cervixul. De asemenea, sunt șanse mult mai mari să există o sarcină naturală, dat fiind faptul că bebelușul își găsește astfel o poziție optimă pentru naștere, arată thenursepage.com.
Potrivit aceleiași publicații de specialitate, nu există riscuri în cazul placentei posterioară. Cu toate acestea, pot exista excepții. Placenta posterioară poate pune presiune pe coloană și nervii localizați în acea zonă în timpul nașterii, poate exista riscul de vasa praevia ( atunci când vasele de sânge ale fătului se apropie de cervix), poate apărea abrupția placentară ( atunci când placenta este separată de peretele uterin înainte sau în timpul nașterii).
Ce tratament este necesar dacă există placenta posterioară
În acest caz nu este nevoie de niciun tratament special, asta pentru că este o poziție normală a placentei. Sarcina are un parcurs normal și în cazul nașterii nu vor exista complicații. Cu toate acestea, se poate consulta medicul în cazul în care există suspiciuni în ceea ce privește placenta posterioară. Acestea ar fi sângerarea, durerea sau reducerea mișcărilor fetusului.
În concluzie, placenta posterioară este atunci când acest organ nou format în corp se atașează de partea din spate a uterului, aproape de coloană. Este una dintre cele mai comune și normale poziții pentru dezvoltarea placentei. În cele mai multe dintre cazuri nu există probleme pe timpul sarcinii.